VRABAC je napisao:
sve to bojmen što si ti rekao stoji, već sam rekao da je postojeće stanje nepravedno prema ne pušačima. ali zašto se ispravljajući jedna ne pravda odlazi u drugu krajnost?
Да не би се ипак требало ићи у крајност, довољно је спровести неке од основних мјера. Главна ствар је у превенцији - не дозволити да се млади даље навлаче на то њесра.
Citiraj:
ja lično ne palim cigaru tamo gdje neko već ne puši, tamo gdje ima djece (čak i kad moj domaćin puši što nije rijetkost),
Хех то ти је од случаја до случаја тако... немој ми рећи да никада ниси запалио у соби са својим ближњима (брат-сестра, родитељи, жена, дјеца блабла)?
Пасивни пушачи страдају више од активних.
90% обољелих од рака плућа су пушачи. Да ли си икада гледао људе који имају рак плућа, грла и сл, био са њима неко вријеме.. провео ноћ итд? Сјећам се (добро) једног случаја, човјек је (вјероватно) имао рак грла па су му након операције исјекли рупу на врату (мислим да се то зове трахетомија) да би могао да дише... и он је на скривеном мјесту набавио цигару и пушио кроз ту рупу... Шта је то него болест?
Citiraj:
ali zabraniti mi da pušim u kafani stvarno smatram ne pravdom.
jer ako kafana nije mjesto predviđeno za pušenje tj ako neću paliti cigaretu kod konzumacije kafe i alkohola onda neću ni pušiti.
Видиш, неправда је то што је нека будала (вјероватно) тебе навукла на цигаре и направила ти огроман проблем којег очигледно не можеш да се ријешиш. Наравно да не треба ту ићи превише у крајност, треба помоћи људима, али ако неко не може да живи без цигарете онда је то засигурно случај за одговарајуће медицинске установе.
Citiraj:
tj. sve je na svom mjestu kada puši i radi. u slučaju sukoba pita(ju) se skuplji.
mislim da lažeš ili lupaš kad kažeš da bi zabranio pušenje. ali recimo da je tako šta bi uradio da poslije zabrane dođe do slabijeg učinka iz gore navedenih razloga.
Знаш пушење на радном мјесту не мора да значи продуктивност... ево нпр. код мог старог на послу једна радница је пушила за вријеме радног времена једну-двије кутије како кад и то се веома лоше одразило на њену продуктивност. Поред (не)продуктивности, посљедице су биле и то што су им радне просторије стално одвратно смрдиле, зидови су за тих годину-двије значајно упрљали, што је она кашљала као туберан, и њене колеге који не пуше (њих троје) су почели од тог њесра да кашљу итд. Он није хтио да забрани или бар санкционише то пушење из ето као људских разлога и сл иако су њих троје због тога трпили и испаштали.
Нема ту никакве неправде.. то је болест и треба се лијечити... и наравно, тим људима тај процес треба олакшати колико је могуће. Ко не жели да се лијечи може слободно да пуши али нека се суочи са посљедицама свог чина, и то не само према себи, већ и према (од) другима.