banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 11:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Врабац, у западној пракси тзв. демократије и људских права уобичајено је да код сукоба два "људска права" првенство има оно које не (или мање) угрожава друге.
То ти је тај принцип "слободан си онолико колико то не угрожава друге".

Очигледно је да код пушења и непушења постоје дијаметралне разлике у начину утицаја на друге особе.
Пушење је само по себи штетно по друге на више начина гдје се истиче могућност озбиљног нарушавања здравља других (токсини итд), па даље милион везаних ствари које нису тек тако занемарљиве (нпр. поменут је одвратан смрад одјеће, тијела, косе итд који исти приме у задимљеној просторији).
Држава је у том случају дужна да заштити непушаче од пушача и ту крећу сва ова правила о забрани пушења на јавним мјестима. Ако неко жели да упражњава ту некултурну и погубну навику слободан је да је упражњава али само док тиме не угрожава друге, а логично је да је то могуће само у за то намјењеним просторима и сличним мјестима. И ту се завршава сва прича о људским правима и правима појединаца јер они својим дјеловањем значајно угрожавају друге, па и своје ближње (пасивно пушење у породици).

Ја бих у тим стварима са тачке законодавства отишао даље, е неке од мјера биле би:
- значајно повећање акциза, рецимо да се цијена цигарета повећа и до 50-100%
- могућа разрада даљих критеријума код здравственог осигурања (али не потпуна!) у том смислу да се особе које пуше (значи са већим ризиком да се разболе) додатно глобе како би држава била у бољој могућности да их излијечи када се разболе
- ограничавање и строга контрола мјеста на којима се могу купити цигарете са наравно забраном продаје малољетницима или можда чак и особама до 21 године старости
- даље кампање које би заштитиле младе од агитатора ове ружне навике, јер већина људи се у младости навуче на цигарете
- успостављање институција које би лијечиле овиснике, бавиле се превенцијом..
- итд.

Даље што се тиче аргумента економског интереса, то ни мало не стоји (поготово у сукобу са људским правима, јер човјек је важнији од новца... ваљда...) јер чисти економски интерес сам по себи подразумјева неодговорност и немарност према околини и другима. Када би се у свему првенствено гледао економски интерес онда многих ствари не би било, па можда ни нас.. замисли примјер економског интереса код градње термоелектране у центру града (јер је јефтинији транспорт струје и сл), или постављања депоније у предграђе (опет ближе), или истресање отпадних вода без пречишћавања (уф скупи су ти системи) итд.
А кад већ то помињеш, онда се у тај критеријум савршено уклапа поменута ревизија премија за здравствено осигурање, јер сложићеш се, држави није исплативо да исто наплаћује онима који не пуше и онима који пуше и тиме активирају низ ризичних фактора који значајно повећавају шансе да се разболе (а лијечење у тим случајевима је скупо..).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 13:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ma, da je u vlasti ove države iko pametan, podigli bi cijenu svake kutije cigareta za pr. 2 KM i sa tim parama riješili problem plaćanja medicinskih radnika u cijeloj državi.

Nedavno sam pročitao da se na području Srbije i Crne Gore DNEVNO za cigatere izdvoji € 3.000.000.000,00(!) iz džepova građana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 14:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
VRABAC je napisao:
ekonomski interes taj koji bi trebao dovesti stvari u red

Blago nama :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 23:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
sve to bojmen što si ti rekao stoji, već sam rekao da je postojeće stanje nepravedno prema ne pušačima. ali zašto se ispravljajući jedna ne pravda odlazi u drugu krajnost? ja lično ne palim cigaru tamo gdje neko već ne puši, tamo gdje ima djece (čak i kad moj domaćin puši što nije rijetkost), ali zabraniti mi da pušim u kafani stvarno smatram ne pravdom.
jer ako kafana nije mjesto predviđeno za pušenje tj ako neću paliti cigaretu kod konzumacije kafe i alkohola onda neću ni pušiti.
ti Vader kao da si novinar svet-a, to je bilo pitanje kako to kad su svi protiv pušenja, da nema ni jedan lokal za nepušače? logiga nalaže da bi ih trebalo biti baš zbog tog interesa (po prosjeku ovog foruma 90%)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 14:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2003, 02:19
Ja sam dugogodisnji pusac i trenutno ovisnik o nikotinu. Vrabac uz tebe sam! Mislim da nije posteno tretirati ljude koji puse kao gubavce! Kad cujem neke nepusace kako napadaju stvarno pobjesnim i jedva uspjevam da smireno pisem ovaj post (btw masim tipke). Namom poslu se ne pusi u prostorijama u kojim boravimo -hajd ok, ali pazi sad- ako hoces da pusis nemas neku posebnu prostoriju vec moras izaci vani iz objekta u dio koji je predvidjen za pusenje. I na -10*c!!! Jeste li primjetili sto danas hladan vjetar duva? Pa koja j$&*£ena prava ja tu imam???
Opet, stvar je kulture i pristojnosti upitati da li nekome smeta moj dim i ako smeta ja to ispostujem pa se strpim malo ali onda kad istrpim nemoj ocekivati da cu ici kuci da zapalim ili se kriti u wc (to ni u skoli nisam radio). Ako je meni stalo do necijeg drustva a stvarno mu smeta duvanski dim necu pusiti ali dok mogu isto tako ako je nekom stalo do mog drustva svjestan je da sam pusac i trreba da ima obzira prema meni. U suprotnom :fist:

U zapadnim zemljama su porezi na duvanske proizvode ogromni ali se tamo zna gdje novac od toga ide! Koliko mi imamo klinika za oboljele od raka? Koliko pomoci sa bilo koje strane pri odvikavanju od pusenja? molim? Koliko? Tako sam i mislio.

U kafani se pusi otkad se i pije prema tome :P 8)
Ugostiteljski objekti u kojima se jede TREBA da imaju odvojene prostorije za pusace. I meni ponekad smeta dim dok jedem ako je preblizu tako da je tyo opet stvar kulture da sacekas i ostale za stolom da zavrse pa onda da zapalis.

Aj zdravo ODO PUSHIT!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Sleepy je napisao:
Jeste li primjetili sto danas hladan vjetar duva? Pa koja j$&*£ena prava ja tu imam???

A o kakvim pravima je rijec? Sta bi ti htio ? Da se za pusace prave posebne prostorije za 'uzivanje duvana' ? Za alkose isto tako ? Za narkomane ? Bas fino drustvo a ? A sta neko ima od toga sto ces ti u toku radnog vremena svakih sat vremena izlaziti na 10 minuta i pusiti ? Znaci nece imati 8 sati vec 6 sati i 40 minuta ?

Citiraj:
Opet, stvar je kulture i pristojnosti upitati da li nekome smeta moj dim i ako smeta ja to ispostujem pa se strpim malo ali onda kad istrpim nemoj ocekivati da cu ici kuci da zapalim ili se kriti u wc (to ni u skoli nisam radio).

Drustvo je jedno, medjutim ako nas 3 MORA biti u kancelariji onda mi je zao ali moraces da se strpis na ustrb druge dvojice.

Ako je meni stalo do necijeg drustva a stvarno mu smeta duvanski dim necu pusiti ali dok mogu isto tako ako je nekom stalo do mog drustva svjestan je da sam pusac i trreba da ima obzira prema meni. U suprotnom :fist:

Citiraj:
U kafani se pusi otkad se i pije prema tome :P 8)
Ugostiteljski objekti u kojima se jede TREBA da imaju odvojene prostorije za pusace.

Zavisi od objekta do objekta, ovde sve vishe vidjam objekata za ne pusace, tj za pusace moras bas traziti dio namjenjen tome.

Ja sam spominjao tehniku medjutim niko se ne obazire na to. Racunari za kojim svi mi radimo NE VOLE prasinu, a jos vishe mrze dim, jer prashina se izduvava a duvanski dim sa vlaznim zrakom se lijepi i bitno (vremenom) ostecuje iste. Takodje razni precistaci vazduha, osvjezivaci, klima uredjaji isto tako ne vole vazduh zagadjen dimom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 20:38 
Veteran
Veteran

Sleepy je napisao:
Opet, stvar je kulture i pristojnosti upitati da li nekome smeta moj dim i ako smeta ja to ispostujem pa se strpim malo ali onda kad istrpim nemoj ocekivati da cu ici kuci da zapalim ili se kriti u wc (to ni u skoli nisam radio). Ako je meni stalo do necijeg drustva a stvarno mu smeta duvanski dim necu pusiti ali dok mogu isto tako ako je nekom stalo do mog drustva svjestan je da sam pusac i trreba da ima obzira prema meni. U suprotnom :fist:

To je stvar tvoje lične kulture. Ovdje ti kažeš da bez obzira što si u društvu nepušača (piše se zajedno, VRABAC) zaboli te neka stvar što ti njega truješ. To bi bilo isto kao da taj neko stalno prdi u tvom prisustvu. Ustvari, ne bi bilo isto - prdežje zdraviji.
Ovdje su pušači, kao i svugdje pokazali da su veoma bezobzirni ("bezobzirnost" - jedna od najgorih ljudskih osobina). Ako pušač ne brine o svom zdravlju, zašto bi brinuo o tuđem?
Pušač je u stanju i rođeno dijete da otruje. Žene puše u tudnoći, pa im se rađaju alergična i astmatična djeca.
Prijatelji, ne isplati se. Kupuješ nešto što ćeš potom zapaliti, truješ sebe i DRUGE, trošiš novac na svoje i liječenje svoje djece.
Znam mnogo ljudi koji su se odvikli od pušenja i nikad im više ne bi palo na pamet da ponovo počnu.
Da se ja pitam, zabranio bih i pušenje na ulicama. Vidi li i ko na šta nam liče ulice. Nosi pepeljaru sa sobom, pa možeš pušiti i na ulici!

To što ti, Sleepy spominješ da uvijek pitaš da li nekom smeta ako zapališ, to ti ne vjerujem. Lično mi se samo jednom u životu desilo da me neko pita da li mi smeta njegova cigara - jedan taksista u BG. Taj taksista mi je ostao u veoma lijepom sjećanju i uvijek ga spominjem kao jedini primjer učtivosti i obzirnosti kod pušača.
Naravno, iz kurtoazije sam rekao da mi ne smeta, jer sam bio prijatno iznenađen. Opet su svi bili zadovoljni, ali je poenta DA JE PITAO.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 22:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

hvala na ispravci, ostali dio teksta ti je morbidan. najbolje da nas pobije[ sve.
da miskO, pauzama za pušenje bi se stvarno smanjio radni učinak ali smanjio bi se i kad bi zabranio pušenje. pa to je ipak ovisnost o nikotinu i kad ti je uskraćen nema ni govora o nekoj skoncentrisanosti na posao.
tj. sve je na svom mjestu kada puši i radi. u slučaju sukoba pita(ju) se skuplji.
mislim da lažeš ili lupaš kad kažeš da bi zabranio pušenje. ali recimo da je tako šta bi uradio da poslije zabrane dođe do slabijeg učinka iz gore navedenih razloga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kad bi ti neko upozorio i rekao da bi dobio otkaz, onda bi ti vjerovatno izvagao sta ti je vaznije .... pusenje ili posao ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Feb 2004, 23:54 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
VRABAC je napisao:
sve to bojmen što si ti rekao stoji, već sam rekao da je postojeće stanje nepravedno prema ne pušačima. ali zašto se ispravljajući jedna ne pravda odlazi u drugu krajnost?

Да не би се ипак требало ићи у крајност, довољно је спровести неке од основних мјера. Главна ствар је у превенцији - не дозволити да се млади даље навлаче на то њесра.

Citiraj:
ja lično ne palim cigaru tamo gdje neko već ne puši, tamo gdje ima djece (čak i kad moj domaćin puši što nije rijetkost),

Хех то ти је од случаја до случаја тако... немој ми рећи да никада ниси запалио у соби са својим ближњима (брат-сестра, родитељи, жена, дјеца блабла)?
Пасивни пушачи страдају више од активних.
90% обољелих од рака плућа су пушачи. Да ли си икада гледао људе који имају рак плућа, грла и сл, био са њима неко вријеме.. провео ноћ итд? Сјећам се (добро) једног случаја, човјек је (вјероватно) имао рак грла па су му након операције исјекли рупу на врату (мислим да се то зове трахетомија) да би могао да дише... и он је на скривеном мјесту набавио цигару и пушио кроз ту рупу... Шта је то него болест?

Citiraj:
ali zabraniti mi da pušim u kafani stvarno smatram ne pravdom.
jer ako kafana nije mjesto predviđeno za pušenje tj ako neću paliti cigaretu kod konzumacije kafe i alkohola onda neću ni pušiti.

Видиш, неправда је то што је нека будала (вјероватно) тебе навукла на цигаре и направила ти огроман проблем којег очигледно не можеш да се ријешиш. Наравно да не треба ту ићи превише у крајност, треба помоћи људима, али ако неко не може да живи без цигарете онда је то засигурно случај за одговарајуће медицинске установе.

Citiraj:
tj. sve je na svom mjestu kada puši i radi. u slučaju sukoba pita(ju) se skuplji.
mislim da lažeš ili lupaš kad kažeš da bi zabranio pušenje. ali recimo da je tako šta bi uradio da poslije zabrane dođe do slabijeg učinka iz gore navedenih razloga.

Знаш пушење на радном мјесту не мора да значи продуктивност... ево нпр. код мог старог на послу једна радница је пушила за вријеме радног времена једну-двије кутије како кад и то се веома лоше одразило на њену продуктивност. Поред (не)продуктивности, посљедице су биле и то што су им радне просторије стално одвратно смрдиле, зидови су за тих годину-двије значајно упрљали, што је она кашљала као туберан, и њене колеге који не пуше (њих троје) су почели од тог њесра да кашљу итд. Он није хтио да забрани или бар санкционише то пушење из ето као људских разлога и сл иако су њих троје због тога трпили и испаштали.
Нема ту никакве неправде.. то је болест и треба се лијечити... и наравно, тим људима тај процес треба олакшати колико је могуће. Ко не жели да се лијечи може слободно да пуши али нека се суочи са посљедицама свог чина, и то не само према себи, већ и према (од) другима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2004, 19:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

neodgovori ti meni miško na pitanje a niko mi ne reče zašto ne postoje mjesta samo za nepušače, očito bi se isplatilo ali ono ipak ne postoji.
bio bi zadovoljan i kada bi na jedan lokal za pušače dolazilo 50 lokala za nepušače ali zabraniti generalno pušenje po lokalima ne mogu da svarim nikako. neka mi neko kaže šta ima protiv takvog mjesta i kako ga to ugrožava osim ako ne dođe na takvo mjesto?
bojmen, kriviti nekog drugog što ja pušim je stvarno bezveze, neću ti reći da nikad nisam zapalio gdje nebi trebao ali ti kažem da to ne radim.
što se tiče pušenja na radnom mjestu ni tvoj stari nije baš pravedan ispao, ipak je tu troje nepušača a samo jedan pušač. ja bi tu zabranio pušenje.

Poslednji put menjao VRABAC dana 24 Feb 2004, 20:50, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2004, 20:37 
Veteran
Veteran

VRABAC je napisao:
neka mi neko kaže šta ima protiv takvog mjesta i kako ga to ugrožava osim ako ne dođe na takvo mjesto?

A na koji način tebe ugrožava kafana u kojoj je zabranjeno pušenje? Hoćeš li umrijeti bez cigara? Ako ti se ne sviđa takva kafana, nemoj ni dolaziti u nju. Je li to uredu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2004, 20:46 
Veteran
Veteran

Još nešto...

Pitaju se neki kako država može zabraniti nekome da puši. Pa može. Kao što može zabraniti narkomanu da se drogira.
Zašto je obavezno korištenje pojaseva u automobilu, ako nekorištenjem vozač ugrožava jedino sebe? Ukoliko neko strada u saobraćajnoj nesreći, to državu košta. Liječenje pušača (aktivnih i pasivnih) državu takođe košta. Državi nikako ne može biti u interesu da ima bolesno društvo.
U vezi sa ovim se čini velika nepravda prema nepušačima, jer i jedni i drugi plaćaju jednako zdravstveno osiguranje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 19:13 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2004, 14:35
Zabranom pušenja:
- cilj su sasvim druge stvari, npr. Poboljšanje društva, da se ne ovisi o kafanama, Itd

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 19:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nisam skontao to kao pitanje pogotovu ne upuceno meni ali oki .

Jedna stvar - Niko nije NEZAMJENLJIV !!
Znaci, ili ces se ti prilagoditi uslovima posla ili ces letjeti off. To sto si ti ovisnik to je tvoj problem i to ne bi trebalo da utice na posao.
Ja sam tebe upitao, kad bi ti neko postavio takav ultimatum sta bi ti uradio ?

Razvojna banka kad se preselila iz zgrade SDKa u zgradu Ekvator je preduzela takve mjere sa svim radnicima. Tj u toj zgradi postoji jedan mali biffe gdje se smije pusiti i smiju neka 2-3 puta izaci tamo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 21:46 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
nisam pratio danas nista.. Sta bi?? Jesu li usvojili zakon???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2004, 23:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

da, nisam
pa naravno da bi izvagao, ali bi to bio uteg na strani protiv posla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2004, 01:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VRABAC je napisao:
da, nisam
pa naravno da bi izvagao, ali bi to bio uteg na strani protiv posla.

naravno, vjerovatno posao nije toliko vazan, vazno je ispravno se trovati ... ne vjerujem !!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2004, 00:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

nemoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2004, 14:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
sto ste se naostrili :D niko ne osporava nikom pravo da pushi, ali osporava se pushenje na javnim mjestima gdje se duvanskom dimu izlazu ljudi koji ne zele da pushe i oni imaju pravo da ne budu trovani....
Znaci pitanja su ljudskih prava :D

pustiti se smije u kafanama npr. ali odvojenim separeima i prostorijama za to...

Zakon je usvojen i dato je 4 mjeseca da se javni objekti prilagode za pushace i nepushace, a nakon sto isteknu 4 mjeseca postojace kazne za vlasnike kao i za pojedinacne slucajeve koji narushavaju pravila i pushe na javnm mjestima. Naravno radi se o novcanim kaznama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]