Баби Папушка je napisao:
Ja sam prije par godina čuo kako postoji mogućnost da se još u trudnoći otkrije da li će dijete biti rođeno sa Daunovim sindromom.
Ovo pitam iz razloga, jer sam vidio par mladih majki i njihovih lijepih beba sa karakterisičnim izgledom.
Možda su to bile odluke tih majki da rode svoju djecu, a možda sam ja pogrešno informisan da se to može sprječiti.
Da li se tu radi o abortusu već razvijenog ploda ili se može sve završiti u ranoj fazi?
U ranoj fazi se moze saznati sto mjerenjem nuhalnog nabora sto amniocentezom ali ne vidim razlog zasto bi bilo koja majka abortirala dijete sa Daunovim sindromom. Ja prva ne bih. Radila sam sa takvom djecom a imala sam i komsiju ( covjek 40 god) i svi do jednog su draga bica, razumna, jedinstvena. Na zalost, zivotni vijek im je kraci i sindrom za sobom povlaci neke druge bolesti ali sve to nije razlog da se takva djeca ne radjaju i ne vole.
A sto se poroda tice i prisustva muzeva na nasim prostorima - nece to jos uvijek zazivjeti jer se na to gleda kao na nesto nenormalno a i generalno nema jos uslova za takvo sto. Radjaone na zapadu lice na savrseno uredjene stanove, sa posebnom sobom i foteljom za oca uz opustajucu muziku, kupatilo sa tusem i kadom, sva moguca i nemoguca pomagala i nema pravila kako se trudnica treba poroditi. Sjedeci, lezeci, stojeci, u kadi, na hoklici - sve opcije su otvorene i sve je podredjeno porodilji. Nema dreke i vike, nema presije. Za razliku od Paprikovca gdje babice samaraju porodilje, gdje se dere i urla, gdje se zeni ne dozvoljava da jauce uz ponizenje uz rijeci :"Sta se deres, a nisi se derala kad si se jebavala i sl." Da ne pricamo o klistiranju i brijanju za koje ne postoji medicinsko opravdanje.
Svaka cast svim zenama koje su se gore porodile i koje ce se poroditi ali ja ni svom neprijatelju to ne bih pozeljela
Ko je imao tu mogucnost da se porodi uz prisustvo i podrsku muza zna kakvo je to bogatstvo i iskustvo koje se ne moze mjeriti ni sa cim na svijetu.