banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 11:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Feb 2012, 12:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
danas, kad dijeca prave dijecu, smatram hvale vrijednom ideju da se ovako nešto oformi.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Bolje da se neki novac ulozi i u seksualno obrazovanje mladih, kako bi bilo sto manje nezeljenih trudnoca.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Nije svaka trudnoća neželjena. Mlade majke žele da imaju dijecu, ali ne znaju kako za vrijeme porođaja. Podržavam ovu akciju.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 12:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Covjek se uci dok je ziv. Ne znam koji put ovo govorim od jutros.
Znanja i saznanja nikad dosta!
Podrzavam ovakve incijative i cak sam spreman pomoci, ako ikako mogu.
Donirao sam 12 puta krv do sada i nadam se da sam bar jednoj trudnici ili njenoj bebi spasio zivot.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 19:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
mozes, idi pravi dijete.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2012, 19:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
ajkula je napisao:
Moze biti samo od koristi. Takvi programi na zapadu su obezbjedjeni od strane zdravstvenog osiguranja. Jos samo da dozvole ocevima da prisustvuju porodu i to je to.

Fuuuj

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Konacno. Nadam se da ovo nece ostati usamljen slucaj.

http://www.glassrpske.com/banjaluka/gra ... 71684.html

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 02:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Baš lijepo, ali ja ne bih mogao ništa sjeći i praviti rezove.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2012, 20:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
spijo je napisao:
ajkula je napisao:
Moze biti samo od koristi. Takvi programi na zapadu su obezbjedjeni od strane zdravstvenog osiguranja. Jos samo da dozvole ocevima da prisustvuju porodu i to je to.

Fuuuj

jadna ona kojoj ti napravis dijete, bas debilan komentar

Tasko svaka cast, i ja se slazem sa boa da ces najbolje pomoci ako postanes tata i doprineses borbi protiv bijele kuge :wink:
a jos ako prisustvujes porodjaju VR´ :D

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2012, 13:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
BMary je napisao:
Glupo mi je to da budući tata prisustvuje porođaju.
Prije svega, sebično je. Njegova podrška i pomoć je važnija u psihološkom smislu, te je nebitno gdje se nalazi - pored mene ili u kafani. Ako mu je već Bog dao da ne mora da se muči u tim trenucima, smatram da i ne treba osim onih koji to iz nekog razloga žele.

Eto, ja sam protiv toga, nek' ide u kafanu kao i svaki drugi.

Mislim da nije uredu da otac ide u kafanu dok mu se žena porađa. Neka bude uz nju, a ako ne može onda neka čeka u bolnici da bude prvi da vidi svoje dijete i ženu. Kažeš da ti nije bitno da li je pored tebe ili u kafani?! Onda kod vas u braku nešto ne valja i ne štima, izgleda da ne znate ili ti ili tvoj muž šta su prave vrijednsti u životu, nemate pravih osjećanja jedno za drugo, boli vas briga gdje ono drugo u bitnim trenutcima!
NE IDU SVI OČEVI U KAFANU, kao što ti navodiš, izgleda da je kod tebe okruženje takvo da su svi pijanci i raspikuće i niko se za nikoga ne brine, samo gledaju sebe! Ima onih očeva koji su uz svoju ženu i djecu u svakom trenutku, tu su jedni za druge, što je normalno.
ŽIVJELA LJUBAV <3

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja sam prije par godina čuo kako postoji mogućnost da se još u trudnoći otkrije da li će dijete biti rođeno sa Daunovim sindromom.

Ovo pitam iz razloga, jer sam vidio par mladih majki i njihovih lijepih beba sa karakterisičnim izgledom.
Možda su to bile odluke tih majki da rode svoju djecu, a možda sam ja pogrešno informisan da se to može sprječiti.
Da li se tu radi o abortusu već razvijenog ploda ili se može sve završiti u ranoj fazi?

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
nemz je napisao:
Onda kod vas u braku nešto ne valja i ne štima, izgleda da ne znate ili ti ili tvoj muž šta su prave vrijednsti u životu, nemate pravih osjećanja jedno za drugo, boli vas briga gdje ono drugo u bitnim trenutcima!

ne pretjeruj!

sem toga, koliko znam, ocevi su na hodniku dok im se djeca radjaju. posle idu u kafanu da proslave.

Cini mi se da sam nekad prije na nekoj od tema napisala da mi je drago sto muz nije prisustvovao porodjaju. Ta mi ideja i nije odbojna,..ne bih mu branila, ali ne bih ni insistirala ako ne zeli. Mada kako cu i drugo dijete (ako ga budem imala) na carski, vjerovatnoca da prisustvuje je ravna 0

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 20:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Баби Папушка je napisao:
Ja sam prije par godina čuo kako postoji mogućnost da se još u trudnoći otkrije da li će dijete biti rođeno sa Daunovim sindromom.

Ovo pitam iz razloga, jer sam vidio par mladih majki i njihovih lijepih beba sa karakterisičnim izgledom.
Možda su to bile odluke tih majki da rode svoju djecu, a možda sam ja pogrešno informisan da se to može sprječiti.
Da li se tu radi o abortusu već razvijenog ploda ili se može sve završiti u ranoj fazi?

U ranoj fazi se moze saznati sto mjerenjem nuhalnog nabora sto amniocentezom ali ne vidim razlog zasto bi bilo koja majka abortirala dijete sa Daunovim sindromom. Ja prva ne bih. Radila sam sa takvom djecom a imala sam i komsiju ( covjek 40 god) i svi do jednog su draga bica, razumna, jedinstvena. Na zalost, zivotni vijek im je kraci i sindrom za sobom povlaci neke druge bolesti ali sve to nije razlog da se takva djeca ne radjaju i ne vole.

A sto se poroda tice i prisustva muzeva na nasim prostorima - nece to jos uvijek zazivjeti jer se na to gleda kao na nesto nenormalno a i generalno nema jos uslova za takvo sto. Radjaone na zapadu lice na savrseno uredjene stanove, sa posebnom sobom i foteljom za oca uz opustajucu muziku, kupatilo sa tusem i kadom, sva moguca i nemoguca pomagala i nema pravila kako se trudnica treba poroditi. Sjedeci, lezeci, stojeci, u kadi, na hoklici - sve opcije su otvorene i sve je podredjeno porodilji. Nema dreke i vike, nema presije. Za razliku od Paprikovca gdje babice samaraju porodilje, gdje se dere i urla, gdje se zeni ne dozvoljava da jauce uz ponizenje uz rijeci :"Sta se deres, a nisi se derala kad si se jebavala i sl." Da ne pricamo o klistiranju i brijanju za koje ne postoji medicinsko opravdanje.

Svaka cast svim zenama koje su se gore porodile i koje ce se poroditi ali ja ni svom neprijatelju to ne bih pozeljela :-?
Ko je imao tu mogucnost da se porodi uz prisustvo i podrsku muza zna kakvo je to bogatstvo i iskustvo koje se ne moze mjeriti ni sa cim na svijetu.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2012, 22:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

postoje testovi kojima se mogu odrediti hromozomske anomalije u određenom periodu trudnoće:

8. – 11. nedjelja trudnoce: biopsija korionskih resica

10. – 14. nedjelja:ultrazvučno mjerenje nuhalnog nabora

14. – 17. nedjelja:test iz majčine krvi - triple test – alfa fetoprotein, humani korionski gonadotropin i nekonjugirani estriol

14. – 18. nedjelja:test iz majčine krvi - kvadripl test - kao triple test plus inhibin A

15. – 16. nedjelja:amniocenteza – uzimanje plodove vode

18. – 21. nedjelja:detaljni pregled UZV

20. – 24. nedjelja: kordocenteza – uzimanje djetetove krvi iz pupcane vrpce

Skoro sam bila kod ginekologa i vidjela da sada sve trudnice, bez obzira na godine salju na te dabl i tripl testove
ali to se radi samo o procjenama jer se rezultat prikazuje kao vjerovatnoca. Znaci od 50 zena za koje se procijeni da postoji vjerovatnoca da nosi dijete sa Downovim sindromom samo ce jedna vjerovatno i nositi takvo dijete a i ako je test negativan to jos ne znaci da dijete nece biti rodjeno sa sindromom.

Kao sto rece ajkula, osobe sa Downovim sindromom su jako draga i posebna bica.
Takve osobe zive do 55 godina u prosjeku, poprilicno su samostalni (zacudili bi se), sposobni da sami odlucuju (vecina). Vecina ih je sa malom ili srednjom retardacijom.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 17:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

...posle idu u kafanu da proslave.

Alo pa nisu svi kafanski ljudi da se vucaju po kafanama. Može se rođenje djeteta proslaviti na lijepim mjestima, a ne u kafani (birtiji). Nismo valjda toliko zaostali da se i dan danas vučemo po kafančurama, nismo u 15 vijeku. To si ti negdje pogrešno vidjela ili čula. :-)

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 17:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:

Da ne pricamo o klistiranju i brijanju za koje ne postoji medicinsko opravdanje.
[/quote]

Mislim šta ima brijati ženu koja vodi račina o onom ''dole'', koja to redovno sama kod kuće depilira kremama ili voskom, ili koja ide u kozmetičke salone, šta ima kod nje brijati?
Zatim mnogim ženama ne odgovara da se briju bicevima jer imaju osjetljivu kožu, onda dobiju osip pa onda još i sa tim da ima probleme.
Ako je žena to prije poroda sama uredila i spremila se za to, šta ima tu da traži tamo neka brijačica sa Paprikovca!

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 19:24 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Sep 2009, 14:21
Ako se žena pripremila ''dole'' prije poroda, nema potrebe da je na Paprikovcu briju. Tako sam čula.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Cak i da nije obrijana, ne postoji nikakva prepreka za porod i nema potrebe da ju bilo ko brije.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 19:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Upravo

ali eto, one to znaju bolje, pa iako si izdepiliran i ides u bolnicu pa jos i sam kod kuce ponovis ziletom, eto, one ce to jos jednom da urade...ledenom vodom....

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2012, 19:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Okt 2011, 19:55
Svidja mi se ideja, "SKOLA ZA TRUDNICE"

Ali ako zelis da postanes trudnica i da ti beba bude jaka, zdrava, lijepa i pametna, onda se javi na pp :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]