banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 11:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
misk0 je napisao:
rio je napisao:
misko.obojica smo odrasli.i znamo i ja i ti,da se ti smijes iz poruge a ne iz radosti.mozes nastaviti sa svojom "radoscu", a vjerovatno i hoces,

Smijem se tvom neznanju kojeg se drzis ko pijan plota.. Jer tek kad skontas koliko ne znas imas sanse
da naucis, medjutim ti si opsjednut da si ti upravu ...

hm.isto i ja mislim za tebe...da si u neznanju.ali vidi...ja se tvom neznanju nesmijem.zasto to?mozda nemam smisla za humor?
razmisli malo...zasto se ti mom neznanju smijes a ja zbog tvog tugujem.
Citiraj:
za tebe ce biti bolje da se sto prije vratis na zemlju... laksi ce ti zivot biti. Ima problema u zivotu i nema ih potrebe jos dodatno stvarati.

:)
pa meni je sad zivot mnogo laksi i mnogo ljespi nego sto je bio.
ti zivis u ubjedjenju da je prihvatanje Boga otezavanje i komplikovanje zivota.a upravo je suprotno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
hm.isto i ja mislim za tebe...da si u neznanju.ali vidi...ja se tvom neznanju nesmijem.zasto to?mozda nemam smisla za humor?
razmisli malo...zasto se ti mom neznanju smijes a ja zbog tvog tugujem.

Da, ali malo drugih ljudi se smije mom neznanju a puno njih tvojim nebulozama. Znaci ipak ja imam vishe sanse da budem u pravu.

ah... sad ces se ti sjetiti mucenika iz istorije kojima niko nije vjerovao, pa ces se poistovjetiti sa jednim od njih.

Citiraj:
pa meni je sad zivot mnogo laksi i mnogo ljespi nego sto je bio.
ti zivis u ubjedjenju da je prihvatanje Boga otezavanje i komplikovanje zivota.a upravo je suprotno!

Rio, pribliziti se Bogu ne znaci otici od zemlje i realnost, a vishe je nego ocigledno da ti to radis. Ti si iz straha od realnog zivota pobjegao pod svoje stakleno zvono (otvorenu livadu kako ti kazes) i pricas ljudima koji su ostali da se bore u realnosti kako treba da zive.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 11:17 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:

mozes biti 99 % siguran...a onih 1% je do tebe i tvoje paznje i svjesnosti uglavnom....

i to uopste nije argument da bi apstinirali od sexulanoih odnosa....

nista u zivotu nije 100 % 8)

milo moje...
pa znas li ti sta znaci 1%?
od 100 beba, to je 1 beba.
od 1000 beba to je 10 beba
od 10000 beba to je 100 beba!

"nista u zivotu nije 100%"...a kako znas da se tebi nece desiti taj 1 % slucajnosti da zatrudnis?ako ti se desi, sta ces uciniti?ako abortiras...ubijas zivog covjeka!

"i to uopste nije argument da bi apstinirali"...hoces li to reci kad budes stajala iznad posude u kojoj je odstranjeni fetus? :(
zar ces zaista moci to reci i tada?
nemoj mila moja, nikad govoriti rijeci koje nemozes UVIJEK reci.

lakse je i daleko bolje za covjeka da apstinira cijeli svoj zivot nego da ubije covjeka!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 11:24 
Majstor
Majstor

da rezimiram...
ja nikom negovrim da se treba odreci seksa.
sve sto govorim je da za seks postoji PRAVO VRIJEME!

to pravo vrijeme je onda, i samo onda, kad smo spremni da stojimo uz sve posljedice koje seks donosi sa sobom.a najveca i najljepsa je radjanje.

citam juce u cosmopolitenu, savjet djevojkama da se NEUDAJU!
pise..."ako se udate moze vam se desiti da zazalite, jer cete se morati odreci svih uzitaka koje sa sobom nosi djevojacki zivot.zato, popnite se na sto i igrajte, ljubite momka samo na jednu noc, i budite to sto ste"
:(

kao da zivot nije u braku...

eto, to je moderan nacin zivota, koji nas nevodi u dublji zivot vec u smrt.
zene ostaju neudate, djeca nerodjena,...bijela kuga.
no, koga je briga! vazno je da se dobro zabavimo "jer ovaj zivot je kratak i projuri za cas".
:(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 11:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Nisam namjerno posjetila ovu temu vise od dva mjeseca u nadi da ce je ili zaboraviti ili nesto razjasniti ili da ce Rio odustati da uvjeri ostatak svijet akako je jedini on u pravu ,a svu mi ostali u "krivu". 8)

Posto vidim da se to jos uvijek nije desilo i dalje se vrtimo u krug, ja i dalje stojim kod istih pitanja od prije.

A abortus kod zena koje su silovane?
A abortus kod djevojcica od 13 godina?
A abortus kod zena koje nose djeca sa Daunovim sindromom?

Glupo je generalizovati i reci izricito ne ili da. Zavisno iz kojeg se ugla gleda. a na kraju dana svaka zena ima pravo dok beba ne oziva u cetvrtom mjesecu, da odluci sa ocem djeteta vec sta ce uraditi sa trudnocom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
rio je napisao:

lakse je i daleko bolje za covjeka da apstinira cijeli svoj zivot nego da ubije covjeka!

znaci onda je bolje ne sjedati za volan,jer mozes ubiti pjeshaka ili dijete na ulici za 1 sekund...
doktori ne bi trebali operisati rizicne bolesnike, jer bi ti isti mogli da umru na operacionom stolu za pola sekunde,
ne bi trebali ici niakd na ringispil jer se lanac moze otkaciti
itd.
itd.
itd.
primjera u zivotu milion...a sve to radimo, jer sve je u zivotu jedan rizik i neizvjesnot...i nista ne mozesh da tvrdish apsolutno(pogotvo u danasnje vrijeme), pa i bark je neizvjesnost jer nepostoji apsolutno NIKO ko moze da garantuje da ce neki brak da uspije....

i mnogi su ti to rio govorili....da pricash o nekim stavrima da da nisi iskusio nista slicno....hvala bogu ni ja nisam licno imala povoda da razmisljam o ovoj temi...ali ti se nisi nalazio u situaciji da razmisljash cak ni o prevenciji svega toga(izuzimajuci apsitnenciju)...vec slijepo zatvarash oci i bojish se jednog normalnog nacina zivljenja(iako si ga zivio kazes 27 godina kao i mi....a opet ne proba neki kazu zabranjeno voce..a ja kazem slatko voce... 8) :wink: )

i ovo mila moja..please izbaci sledeci put... :wink:

Bebish: sasvim opravdani razlozi i potpuno se slazem sa tvojim indikacijama za abortus...
zalosno je kad vidite dijete od 4-5 godina Down sindrom , iako ih ima inteligentnih...srce se cijepa u dubini dushe :cry: ...a ne smiejsh da sazaljevas niti pacijenta niti roditelja...
a da ne pricam bebicu tek rodjenu sa takvim poremecajem....i kad sve znash sta je ceka u zivotu...
a sve je moglo biti mnogo jednostavnije i za nju i za te jadne roditelje...da se mislilo na vrijeme...
i svakave bolesne djece i bebica :cry: sam se nagledala da se trzam na sve zivo :cry: ..i mnogo je bolje kad manje znash, jer se ne bojish uospte...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 11:55 
Majstor
Majstor

polako!
necemo dozvoliti da nas strasti ponesu...

Bebish je napisao:
Nisam namjerno posjetila ovu temu vise od dva mjeseca u nadi da ce je ili zaboraviti ili nesto razjasniti ili da ce Rio odustati da uvjeri ostatak svijet akako je jedini on u pravu ,a svu mi ostali u "krivu". 8) .

polako!
protiv abortusa nisam samo ja vec i nekoliko miliona ljudi u svijetu.

Citiraj:
A abortus kod zena koje nose djeca sa Daunovim sindromom?.

postavljas teska pitanja.dileme za koje se iskreno nadam da ih niko od nas nece dozivjeti.dileme koje nisu za covjeka.dileme koje samo bog moze rijesiti.
no, reci cu.
kad se iskreno i potpuno voli ljudski zivot, onda on nema cijenu.

kad je djevojka silovana, i zatrudni, rodice ako voli!
neko ju je silovao, ali najbolja utjeha i lijek joj je...dijete!zasto bi to dijete bilo teret?ona moze mrziti svog silovatelja, ali zasto da tu mrznju projektuje na dijete?dijete je njeno!

kad djevojcica ima 13 godina i zatrudni...nije djevojcica, vec zena!
sposobnost radjanja se nedaje djeci, ma koliko ona bila psihicki nezrela.
ja sam protiv radjanja u tim godinama, ali drustvo malo cini da edukuje mlade, vec im samo govori o tome kako da se zastite!a kad neka zastita zataji, svi okrecu ledja.
moramo se potruditi da izbjegnemo ovakav slucaj tako sto cemo jacati svijest o znacaju seksualnog zivota.a ako vec u tome neuspijemo nevidim razlog za neradjanje.

kad zena ima dijete koje je bolesno...bez obzira koja je bolest...treba da rodi!zar ce odbiti svoje dijete zato sto je bolesno?ko od nas moze reci "nezelim svoje dijete kad je bolesno"
bolest je dio ovog svijeta...i moramo je prihvatati i truditi se bolesnima pomoci.pogotovo kad je taj bolesni, nase dijete.

da rezimiram...
za mene,nepostoji dovoljno opravdan razlog da bespomocno dijete osudim na smrt.
za ovakav, priznajem radikalan stav, treba mnogo hrabrosti i odlucnosti.

da sam ja zena, odbio bih da abortiram cak i kad bi to bilo pitanje mog sopstvenog zivota.no, pogledajte, koji je razloga abortusa danas...najcesce?
TASTINA!
drustvo nas uci da uzivamo u seksu i mi se tome lako predajemo, a negledamo nimalo na to koliko smo odgovrni!svi tako lako skidaju gace, a od pomisli na djecije pelene i djeciji plac okrece im se stomak.e to nije fer!radi nase slasti, mi cemo nekog ubiti.
Citiraj:
a na kraju dana svaka zena ima pravo dok beba ne oziva u cetvrtom mjesecu, da odluci sa ocem djeteta vec sta ce uraditi sa trudnocom.

ti nevjerujes da je beba do 4 mjeseca, covjek? ako nevjerujes, sacekaj do 9 mjeseca pa ponovo pogledaj.sta vidis?covjeka?mozes li ga sad ubiti?
ako nemozes u 9 zasto mozes u 4?
drzimo se nekakvih brojki da se odbranimo od nase slabosti.sramota.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 13:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Bebish je napisao:
Posto vidim da se to jos uvijek nije desilo i dalje se vrtimo u krug, ja i dalje stojim kod istih pitanja od prije.

A abortus kod zena koje nose djeca sa Daunovim sindromom?

Na osnovu izuzetaka opravdavas pravilo. Mislim da su to posebne teme koje nemaju velike veze sa cinjenicom da kod nas mnogi ljudi abortus smatraju kontraceptivnim sredstvom i tako ga masovno i koriste.

Citiraj:
Glupo je generalizovati i reci izricito ne ili da. Zavisno iz kojeg se ugla gleda. a na kraju dana svaka zena ima pravo dok beba ne oziva u cetvrtom mjesecu, da odluci sa ocem djeteta vec sta ce uraditi sa trudnocom.

Koji je to trenutak u cetvrtom mjesecu kada beba "ozivi", i sta se to mijenja tog carobnog dana u odnosu na one prethodne? Danas ne smije da abortira, sutre smije? Ili sta? I kada pominjes oceve, zakonski to pravo nije garantovano, znaci, zena moze da izvrsi abortus bez pristanka oca, a to nije u redu.

Zena nema pravo da odluci, dijete nije njen dio tijela vec drugi ljudski organizam.
Ovo me podsjeca na jednu zenu koja je malo vise jaukala kod doktora kada se poradjala (tri dana).. covjek ju je smirio rijecima "Dok si se je..vala nisi jaukala, nemoj ni sada." :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 13:45 
Pripravnik
Pripravnik

gipsy_girl je napisao:
sasvim opravdani razlozi i potpuno se slazem sa tvojim indikacijama za abortus...
zalosno je kad vidite dijete od 4-5 godina Down sindrom , iako ih ima inteligentnih...srce se cijepa u dubini dushe :cry: ...a ne smiejsh da sazaljevas niti pacijenta niti roditelja...
a da ne pricam bebicu tek rodjenu sa takvim poremecajem....i kad sve znash sta je ceka u zivotu...
a sve je moglo biti mnogo jednostavnije i za nju i za te jadne roditelje...da se mislilo na vrijeme...
i svakave bolesne djece i bebica :cry: sam se nagledala da se trzam na sve zivo :cry: ..i mnogo je bolje kad manje znash, jer se ne bojish uospte...

Zbog odredjenih stvari cesto vidjam invalide.. slijepe, gluve osobe i sl.. i cest je slucaj da su ti poremecaji nastali za vrijeme ili prije rodjenja ili vezanih predispozicija. Nisam bas primjetio da im se zgadio zivot zbog toga nisti sam uopste stekao utisak da bi iko od njhi pozelio da se nije rodio... naprotiv! Mnogi uzivaju u zivotu, bore se i snalaze bolje i od nekih koji nisu hendikepirani. Pa evo primjer npr. Sase Matica i njegovog brata...
Hocu da kazem, to je dosta teska tema da bi se sud tako olako mogao donijeti i neciji zivot unaprijed otpisati/ugasiti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 14:17 
Pripravnik
Pripravnik

E da prokomentarisem i ovo od ranije sto sam zaboravio:

Misko je napisao:
Smatras li se ti kompetentan da pricas o tome ? Imas li kakvo dovoljno znanje medicine da bi mogao o tome da diskutujes i rushis tudje teorije ?

Pa vidis mislim da mi neki segmenti mog skromnog znanja dopustaju da ponesto i skrabnem, bar na ovom vanstrukovno orjentaisanom i neobavezujucem forumu :)
A pitanje abortusa, ili neko drugo koje se ovdje poteze, za ozbiljno razmatranje zahtjeva multidisciplinarni pristup koji ne ukljucuje samo medicinu vec i neke druge nauke i discipline, da sada ne nabrajam... te uslove niko ovdje ne posjeduje, ako se ne varam.

Misko je napisao:
Majka umre na porodjaju, dijete se rodi, raste i naraste .. Znaci nije zavisno.
Izvadi embrion u 3ecem mjesecu trudnoce i pokusaj ga odrzati zivim ? Hoces uspjeti ??

To je relativna stvar i poenta se nije na to odnosila. Btw moze se desiti da se za deceniju-pet u okviru "napretka" smisli uredjaj ili sta vec koji ce to moci da rijesi...

Misko je napisao:
Otkud ti to ? Daleko su vece kazne za povrede i ubistva trudnica nego zena koje nisu bile trudne.

To sam davno procitao u sklopu price koju su iznosili ljudi koji se bore protiv abortusa u Srbiji, ili konkretno, mislim da je to negdje napisao dr Stojan Adasevic, covjek koji je izvrsio x desetina hiljada abortusa i nakon 30 godina prokontao neke stvari i prebacio se na drugu stranu. Argument se odnosi na zakonodavstvo u Srbiji mada mislim da je tako i kod nas posto je sve to radjeno na stari komunisticki kalup. Jesi li siguran da li su daleko vece kazne kod povreda trudnica?? Da li se covjeku koji kod nas trudnici nanese laksu tjelesnu povredu koja izazove smrt ploda sudi za lakse tjelesne povrede ili za ubistvo i lakse tjelesne povrede? Neka se pravnici izjasne...

Najgora je napisao:
Ne znam šta si ovime htio reći, ali mislim da si previdio da geni embriona nastaju kombinacijom gena oca i majke, pa je normalno da razlika postoji, inače bi majka i taj embrion bili klonovi.

Nisam previdio vec sam bas to imao u vidu.
Argument je bio da je embrion dio dijela majke a ja sam strucnom argumentacijom :) dokazao da nije tako, tj. da imaju razlicit DNK sto znaci da se ne radi o istom organizmu, sto znaci da beba nije dio tijela majke.

Gipsy_girl je napisao:
bebe uopste ne moraju da se doje, niti su iskljcivo zavisne od majcinog mlijeka, veliki broj majki ne doji nimalo...
bebe kad se rode su zavisne od okoline, majke svakako, ali ne fizicki toliko koliko su zavisne dok su u utrobi...

Na to nisam ni mislio vec sam dalje razradjivao zavisnost embriona od majke koju si ti pomenula. Sto se tice dojenja, tacno je to sto kazes ali ja kada sam to pomenuo nisam mislio samo na dojenje tj. zavisnost u fizickom vec i emocionalno i na druge nacine.
Ali sto se tice te zavisnosti koju si pomenula, a u vezi sa onim sto je Misko rekao - ja njemu odgovorio, ta prica o zavisnosti je relativna. Zasto? Zato sto se moze desiti da se u blizoj buducnosti konstruisu uredjaji koji ce moci da dalje stimulisu razvoj embriona, isto kao sto su ranije konstruisani inkubatori, pa tako npr. beba bi umrla da nema inkubatora a sada se to reglarno koristi. Isto tako sto se tice zavisnosti.. rodjena beba jeste zavisna od roditelja (ili staratelja) samo naravno na drugaciji nacin ali sustina je ista. Ajde ti izbaci dijete od 2 ili 5 god na ulicu pa ces vidjeti kako ce da prezivi... Ali da se ne udaljujem od teme...

Rio je napisao:
evo, gipsy zna, da je fetus strano tijelo u organizmu, ali koje organizam nenapada, kao sva druga strana tijela, vec ga hrani i podrzava.zasto je to tako, medicinska je tajna.

Zapravo cini mi se da to i nije neka medicinska tajna tj. mislim da sam ranije nesto citao o tome.. uglavnom se neke supstance javljaju koje zbog toga ne unistavaju.. ili sta vec.. cak mi se cini da se to koristi i kod nekih ljekova koji sprecavaju odbacivanje presadjenih organa... nebitno.
Ali kada si ovo pomenuo podsjetio si me na primjer (ne)prenosenja HIV (a vjerovanto i drugih) virusa sa majke na dijete, sto dalje argumentuje moj stav da se radi o razlicitim organizmima, tj. na tvrdnju Gipsy_girl " i zasto kazem da je dio tijela majke". Ima tu i drugih primjera, npr. majka umre a beba prezivi... da su isto tijelo umrli bi oboje.. bla bla. :)

gipsy_girl je napisao:
fetus od samog pocetka je novi organizam genetski ...Ali fizioloshki to nije odrziv zivot bez utrobe majke.....nekima je izgleda teshko da to shvate...

Izgleda da si malo korigovala izjavu ali pitanje fizoloske odrzivosti je relativna stvar.. i pacijent na aparatima (ne znam sada.. vjestacko srce, pluca, dijaliza, i/ili neki drugi vid odrzavanja zivota npr. putem unosenja odgovarajucih supstanci...) ne bi prezivio kada bi se skinuo sa istih, pa to nikome ne daje za pravo da ga eliminise, pa ni onome ko ga na tim aparatima drzi...

Misko je napisao:
to ti je gazda rekao je'l da ? ...

Mislis na.. gurua? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 14:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
A pitanje abortusa, ili neko drugo koje se ovdje poteze, za ozbiljno razmatranje zahtjeva multidisciplinarni pristup koji ne ukljucuje samo medicinu vec i neke druge nauke i discipline, da sada ne nabrajam... te uslove niko ovdje ne posjeduje, ako se ne varam.

Nije u pitanju opste-politicko-socijalno-drustveno razmisljanje vec govorimo o razvoju embriona sa prirodnog aspekta gdje je medicina jedina kompetentna da govori.

Misko je napisao:
To je relativna stvar i poenta se nije na to odnosila. Btw moze se desiti da se za deceniju-pet u okviru "napretka" smisli uredjaj ili sta vec koji ce to moci da rijesi...

A mozda ce nas za 1000 godine pojesti roboti i gospodariti zemljom i nece biti ni embriona ni slicnih. Mozda ces moci da slomis ruku i da odes i kupis novu u mesnici. Mozda ces umjesto visuljka moci montirati slonovsku surlu pa biti poznat i cjenjen medju zenama. Mozda sutra bude kraj svijeta ... Mozda ?? To nije relativno to je TAKO I ISKLJUCIVO TAKO. Ne govorimo o buducnosti govorimo o sadasnjem vremenu.

Citiraj:
Ima tu i drugih primjera, npr. majka umre a beba prezivi... da su isto tijelo umrli bi oboje.. bla bla. :)

Jeste, ali dijete u 7,8,9 mjesecu a nije ni jedan embrion prezivio .. Brkas pojmove i pokusavas da izigravas doktora da kazes 'a kad je dijete a kad je embrion'. Dzipsi je objasnila. ... pogledaj u prethodnim postovima - kad pocne da dishe.

Misko je napisao:
Mislis na.. gurua? :wink:

Ma ne znam kako se oslovljavaju :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 15:47 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 je napisao:
Nije u pitanju opste-politicko-socijalno-drustveno razmisljanje vec govorimo o razvoju embriona sa prirodnog aspekta gdje je medicina jedina kompetentna da govori.

Abortus kao pitanje/problem jeste opste-politicko-socijalno-drustveno-eticko pitanje i ne moze se posmatrati samo sa jednog aspekta, npr. medicinskog.

Misko je napisao:
nije relativno to je TAKO I ISKLJUCIVO TAKO. Ne govorimo o buducnosti govorimo o sadasnjem vremenu.

Govorimo o sadasnjim uslovima koji su lako promjenljivi i ciji se tok donekle moze i predvidjeti, stavise, mnogi su ga i predvidjeli.

Citiraj:
Jeste, ali dijete u 7,8,9 mjesecu a nije ni jedan embrion prezivio .. Brkas pojmove i pokusavas da izigravas doktora da kazes 'a kad je dijete a kad je embrion'. Dzipsi je objasnila. ... pogledaj u prethodnim postovima - kad pocne da dishe.

Nisam zadovoljan sa nekim objasnjenjima.
I ne brkam pojmove - kriterijum koji si primjenio na fazu embriona primjeni i na fazu bebe i vidjeces da u obe faze zavisi od roditelja. Mi ovdje mozemo da pricamo o razlikama u smislu zavisnosti (fizioloska, materijalna blabla) ali sustina ostaje i zahtjeva principijelnu primjenu kriterijuma.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Abortus kao pitanje/problem jeste opste-politicko-socijalno-drustveno-eticko pitanje i ne moze se posmatrati samo sa jednog aspekta, npr. medicinskog.

Ti si tvrdio kako je to zivo bice jos u periodu embriona i kako je zaseban zivot, znaci usudjujes se da komentarishes odnosno rushis postojece teorije koje su opste priznate i dokazane. Na taj dio sam ja upitao za tvoju kompetentnost. Znaci kad budes znao nesto vishe, tj puno vishe, kad se istinski pozabavis tom problematikom a ne onako usput onda mozes da rushis i kritkujes necije misljenje a ne sporta radi.

Misko je napisao:
Govorimo o sadasnjim uslovima koji su lako promjenljivi i ciji se tok donekle moze i predvidjeti, stavise, mnogi su ga i predvidjeli.

Naravno da je sve promjenjivo ali dok se bilo sta usvoji, dodje na svoje i postane primjenjivo, procice dosta vode. Znaci mozemo mi nalaziti poredjenja i u Star Warsima ali to nece biti sutra. Buduci da pricamo o konkretnim stvarim argumenti 'sta ce biti sutra /ako bude /ako prodje prodje' ne piju bash vode.
Isto tako mozda sutra bude napokon pronadjen i pusten u upotrebu lijek protiv AIDSa ali ti to objasni i reci nekome kome su dani odbrojani.

Citiraj:
I ne brkam pojmove - kriterijum koji si primjenio na fazu embriona primjeni i na fazu bebe i vidjeces da u obe faze zavisi od roditelja. Mi ovdje mozemo da pricamo o razlikama u smislu zavisnosti (fizioloska, materijalna blabla) ali sustina ostaje i zahtjeva principijelnu primjenu kriterijuma.

Vidi, postoje plemenske zajednice, postoje primitivni narodi i oni takodje odgajaju djecu i sa manje paznje i brige nego u civilizovanom svijetu i ta djeca zive. Postoje priche gdje su zivotinje odgajale djecu (mnogi filmovi snimljeni o tome). A jos niko nije uspio embrion od 3 mjeseca da ozivi. Znaci na spram nekih teorija 'bice sutra', postoje realni dokazi i slucajevi koji se desavaju maltene svaki dan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2004, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Btw moze se desiti da se za deceniju-pet u okviru "napretka" smisli uredjaj ili sta vec koji ce to moci da rijesi...

ja se nadam tome, jer bi mnoge prijevremeno rodjene bebe ostale zive,mnogi spontani bi mogli biti pozitivno rijesheni..no josh je to daleko i tesko I KOMPLEXNO je pronaci mashinu koja moze da zamijeni majcinu utrobu i kompletan njen organizam...
Inkubator je topal,sterilan (manje-vishe), oxigenovan, ali ni blizu majcine utrobe...

bojmen je napisao:
dokazao da nije tako, tj. da imaju razlicit DNK sto znaci da se ne radi o istom organizmu, sto znaci da beba nije dio tijela majke.

to nije nikakav topla voda, vec opste poznata stvar :wink:
DNK fetusa nastaje kombinacijom gena koje poticu iz DNK oca i DNK majke.
Znaci novi mix gena da tako kazem , svojih roditelja i genetski je to novi organizam koji postoji i koji je ziv, zivi u utrobi tijela majke (srce se formira u 3 nedelji fetalnog zivota, i vide se otkucaji na prvom ultrazvuku :P )
ALI uprkos svemu tome zavistan je od tijela majke, i samo iz toga razloga je neovojivio dio tijela majke, koja ga hrani zahvlajujuci poteljici i pupcanoj vrpci koju je sama majka ' produkovala'.

Rio je napisao:
evo, gipsy zna, da je fetus strano tijelo u organizmu, ali koje organizam nenapada, kao sva druga strana tijela, vec ga hrani i podrzava.zasto je to tako, medicinska je tajna.

pa pazi , desavaju se jako cesto sponatni pobacaji , zasto??...
pa iz mase razloga(nekad se mogu dokazati, nekad i ne), ali recimo jedan od mogucih ralzoga je neslaganje 'imunoloskog statusa' majke i fetusa.

Ranije je sve i jedno dijete umiralo koje je bilo rodjeno a ako se krvne grupe majke i bebe ne slazu. Recimo majka rH -, a dijete rH + .
U slucaju da se to ne lijeci, desava se tzv. fetalna eritroblastoza, slijepljivanje eritrocita i u tezim slucajevima jedina sansa da se beba spasi je transfuzija cjelokupne krvi iz organizma bebe.
Takodje kod porodilje moze da dodje do alergijskih reakcija. Ako majka poslije takvog poroda i takve bebe ne primi zastitnu dozu imunoglobulina, drugi put kad ostane trudna sigurno ce doci do odbacivanja drugog ploda, jer ce organzam majke taj drugi plod smatrati stranim tijelom i zavrshice se letalno po plod .....
NO
postoji lijek za sve to, tako da su u danashnje vrijeme te extremne situacije jako rijetke.
Tako da orgazniam majke najcesce odbija ako dodje do neslaganja ili medicinski receno inkompatibilije pojedinih parametara u organzimu majke i organizmu ploda.

Fetus je orgazniam nastao genetskim kombinovanjem, bilo sta da nastrane sto organzizam majke ne moze da 'podnese' , majka odbacuje i jednostavno deshava se sponatani pobacaj najcesce...

Opet ponavljam, zivot nastaje kad se odmah nakon oplodjenja, jer nastaju celije koje se dijele , a dijeliti i razmnozavati se moze samo nesto sto je ZIVO, ali to sve se deshava u tijelu zene i sve to ZAVISI od tijela zene, i zbog toga i dalje smatram da su pitanja abortusa licna i da niko nema pravo da uskrati tu odluku zeni i njenom partneru naravno!!!!!

and for di end ABORTUS KAO KRAJNJA NAJNEPOZELNIJA METODA DA POSTOJI, A NIKAKO KAO METOD KONTRACEPCIJE!!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2004, 13:48 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
Ti si tvrdio kako je to zivo bice jos u periodu embriona i kako je zaseban zivot, znaci usudjujes se da komentarishes odnosno rushis postojece teorije koje su opste priznate i dokazane. Na taj

Hem.. ako samo dobro razumio, ti tvrdis da postojece opstepriznate i dokazane teorije navode suprotno, tj. da embrion nije zivo bice i zaseban zivot?? Nije, a raste, razvija se...?
Pazi, naveo sam cinjenice a ti zakljuci. Embrion-plod je na takav nacin razdvojen od nosioca da se cak ni virusi sa prvog ne mogu prenijeti na drugi primjer: hiv). Strogo gledano, sustina njihove veze je transport hranljivih materija, obezbedjivanje pogodne sredine za razvoj itd. Tu dakle nema ni govora o novom dijelu
tijela majke koji ona moze da iskaki kad hoce itd.

Citiraj:
dio sam ja upitao za tvoju kompetentnost. Znaci kad budes znao nesto vishe, tj puno vishe, kad se istinski pozabavis tom problematikom a ne onako usput onda mozes da rushis i kritkujes necije misljenje a ne sporta radi.

Cini mi se da po ovom pitanju ti nisi dovoljno kompetentan da moju kompetentnost dovodis u pitanje :)
Tj. u cemu je razlika izmedju onoga koji podrzava, i onoga koji ne podrzava odredjenu teoriju?? Onaj koji podrzava, iako nestrucan, ima pravo na to, a onaj koji se protivi, iako je pribliznog nivoa strucnosti kao prvi - nema pravo. Kakva su to mjerila?
I sto se tice tih opstepriznatih blabla teorija .. hoces da kazes da je opstepriznata teorija da je "nesto" do dana kada pocne da dise mrtvo-nezivo-nebice, a nakon tog trenutka postaje zivo-bice? Pa kakva je to teorija, ja nisam cuo za takve teorije, prije bih rekao da je to neko proizvoljno naklapanje.
U vezi sa ovim pitanjem, kao i oko milion drugih naucnih/nenaucnih dijema, uvijek imas vise misljenja. Darvinovu majmunologiju su jedan vijek smatrali ispravnom i nametali je djacima, studentima itd (iako se i on sam ogradio od te teorije), a evo sada idu dosta drugacije price.
Ta tvoja teorija ocigledno nije opsteprihvacena jer ovo nije jedini forum na svijetu koji raspravlja i o toj temi, a i sam Bus vjerovatno ima neki razlog i naucnu pozadinu kada pokusava da utjera zabranu ili ogranicenje abortusa, da ne trazim sada druge primjere.
Uostalom, ja se nisam ovdje nasao u nekoj borbi sa vjetrenjacama vec sam izneo neke stavove koji nisu samo moji vec su do njih dosli kompetentni ljudi, gdje se pozivam i na neke autoritete. Znas ako pricamo o kompetentnosti, svaka cast gipsy_girl sto studira medicinu ali ja mislim da je od nje nesvrsene studentkinje daleko kompetentnija osoba koja je zavrsila specijalizacije itd, radila 30 godina u tom poslu i tek onda uvidjela-o svoju dotadasnju zabludu, priznajuci da su znanja medicine lijepa i zanimljiva ali sama po sebi ipak nekompletna i nedovrsena. Ja ne vjerujem da je covjek samo splet slucajno (sami od sebe se usavrsili evolucijom heh) poredanih celija, organa, interesantno i nedokucivo povezanih sinapsi kroz koje slucajno i samoinicijativno prolaze elektricni podrazaji cija sveukupnost i savrseni sklad cine posebnu licnost, covjeka bla bla.. mislim da sve te slucajne veze drzi jos nesto u sta sada necu da ulazim a to sto neko (ili medicina) to cudo ne vidi ne znaci da to i ne postoji, tj. takva ogranicenost i iskljucivost koja sebe ogranicava samo na podrazajna cula i dijelom nepotvrdjena i nekompletna saznanja i ista stavlja na pijedestal mudrosti cesto je svojstvena mladim poletnim (boljsevickim) ljevicarsko-neoliberalskim umovima. Upravo takvi koji se najvise pozivaju na probleme netolerancije i ogranicenosti su zapravo i nanetolerantniji i najiskljuciviji.

Citiraj:
Naravno da je sve promjenjivo ali dok se bilo sta usvoji, dodje na svoje i postane primjenjivo, procice dosta vode. Znaci mozemo mi nalaziti poredjenja i u Star Warsima ali to nece biti sutra. Buduci da pricamo o konkretnim stvarim argumenti 'sta ce biti sutra /ako bude /ako prodje prodje' ne piju bash vode.
Isto tako mozda sutra bude napokon pronadjen i pusten u upotrebu lijek protiv AIDSa ali ti to objasni i reci nekome kome su dani odbrojani.

To nema nikakve veze sa temom, a meni nije jasno zasto se tako ograniceno i kratkovido deklarises. Uostalom, moja argumentacija nije zasnovana na buducim nego na sadasnjim cinjenicama a bilska i predvidljiva buducnost (razvoja nauke) uzeta je samo kao primjer u ekstrapolaciji sadasnjeg stanja (da bi poenta bila jasnija).

Citiraj:
Citiraj:

Vidi, postoje plemenske zajednice, postoje primitivni narodi i oni takodje odgajaju djecu i sa manje paznje i brige nego u civilizovanom svijetu i ta djeca zive. Postoje priche gdje su zivotinje odgajale djecu (mnogi filmovi snimljeni o tome). A jos niko nije uspio embrion od 3 mjeseca da ozivi. Znaci na spram nekih teorija 'bice sutra', postoje realni dokazi i slucajevi koji se desavaju maltene svaki dan.

Poenta je bila u tome da si ti tvdio da je dijete nakon rodjenja samostalno i sposobno odvojeno da zivi, a ja sam tvrdio da je nakon rodjenja i dalje zavisno od roditelja ali naravno drugacije nego prije rodjenja. U tom smislu tvoji argumenti idu u prilog mojim argumentima, jer kljucne rijece u njima su "odgajaju","odgajale" itd, a to govori o zavisnoj vezi beba u odnosu na one koji su ih odgojili (Pigmeji, macke, Evoksi, masine..), sto znaci da nisu samostalne. Dalje receno, prije su hranljive materiej uzimale preko pupcane vrpce, nakon toga preko sise ili od staratelja pronadjene-pripremljene hrane. Sustina je ista, samo sto se to bice dok je u stomaku moze ubiti zato sto neki misle da je to dio njihovog tijela, a izvan stomaka se ne moze ubiti, bar tako kaze aktuelna legislativa. Znaci ja ovdje nikoga ne napadam niti prozivam vec samo ukazujem na jednu nedoslednost i po meni veliki grijeh koji ljudi cine deteubistvom, ili u sirim razmjerama posmatrano autogenocidom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2004, 14:12 
Pripravnik
Pripravnik

Citiraj:
ja se nadam tome, jer bi mnoge prijevremeno rodjene bebe ostale zive,mnogi spontani bi mogli biti pozitivno rijesheni..no josh je to daleko i tesko I KOMPLEXNO je pronaci mashinu koja moze da zamijeni majcinu utrobu i kompletan njen organizam...
Inkubator je topal,sterilan (manje-vishe), oxigenovan, ali ni blizu majcine utrobe...

Dana kada se to pronadje bice interesantno pratiti izlaganje zastupnika ideje "to je moje tijelo i mogu sa njim da radim sta hocu".. sada je jedna od alternativa abortusu ostavljanje djeteta u sirotiste kada se rodi. Kada se to smisli, onda ce se dijete moci ostaviti u tu masinu da "naraste", a onda ce opet moci da ide u sirotiste ili gdje vec. Cini mi se da ce zastupnici pomenute ideje opet izmisljati neke nove izgovore i probleme kako bi ubili embrion :(

Citiraj:
to nije nikakav topla voda, vec opste poznata stvar :wink:
DNK fetusa nastaje kombinacijom gena koje poticu iz DNK oca i DNK majke.

Da, zato me i cudi zasto si tako olako presla preko te cinjenice kada si rekla da je fetus sastavni dio tijela majke... :-?

Citiraj:
Opet ponavljam, zivot nastaje kad se odmah nakon oplodjenja, jer nastaju celije koje se dijele , a dijeliti i razmnozavati se moze samo nesto sto je ZIVO, ali to sve se deshava u tijelu zene i sve to ZAVISI od tijela zene, i zbog toga i dalje smatram da su pitanja abortusa licna i da niko nema pravo da uskrati tu odluku zeni i njenom partneru naravno!!!!!

Dakle slozili smo se oko nekih stvari sto se tice pitanja toga kada je dijete zivo, ciji je to dio bla bla, samo ja se i dalje ne slazem oko pitanja licnog izbora majke kod ubijanje ploda jer smatram da se po nekoj etici na osnovu iznesenih argumenata o zivotu tako nesto ne bi trebalo dozvoliti. Na kraju svega jedini argument koji bi mozda ostao za abortus bi bio "e jebi ga ko ce da to nosi 9 mjeseci, pravi mi probleme oko posla, udebljacu se, komsije ce me mrko gledati bla bla", ali ni on naravno ne bi imao nekog jaceg uporista.

Citiraj:
and for di end ABORTUS KAO KRAJNJA NAJNEPOZELNIJA METODA DA POSTOJI, A NIKAKO KAO METOD KONTRACEPCIJE!!!!!!!!!!!!

E kod nas se abortus koristi kao vrsta kontracepcije. Prema statistikama koje sam gledao vecina zena koja abortira su u braku i imaju vec jedno ili dvoje djece, sto direktno govori prethodnome u prilog. Takodje sam gledao i neke druge rezultate iz Srbije i kazu da tek iza 20% abortusa stoje opravdani ekonomski razlozi, ostali razlozi su najcesce 'hedonisticki ili prikriveno hedonosticki'.

I da pomenula si njenog partnera maloprije. To bi mozda mogla da bude posebna tema. Ja mislim da je po ovom pitanju u nasem drustvu prisutna diskriminacija. Partner, iako se u plodu nalazi dio njegovog genetskog materijala ("organizma"), nema pravo da se se izjasnjava oko abortusa tj. kada zena to odluci nema nikakve zakonske i druge mogucnosti da to ogranici. Prema tome ova prica "ja mislim da oni treba da se dogovore" ne pije vode jer kada zena odluci da abortira onaj koji je napravio dijete moze samo da se poklopi usima. Iz ovoga vidimo da je u vezi sa ovim pitanjem zenskima dato previse na (samo)volju, jer pored toga sto mogu da ubiju dijete iz nekih licnih-sebicnih razloga (hocu da idem na more, hocu da zavrsim faks, hocu da postanem direktorica banke, necu da se udebljam, necu da me boli, to dijete ce me kostati xxxx maraka, bolje da za te pare kupim to to i to itd) one imaju puno zakonsko pravo da ignorisu i volju svog partnera koji takodje ima (po toj logici licnog pitanja) puno pravo da odlucuje hoce li se to dijete roditi ili ne, jer je i on ucestvovao u njegovom pravljenju i zasijao dio svog genetskog materijala.

Eto to bi mozda bilo to o abortusu, pokusao sam da na temu bacim malo drugacije svjetlo (pluralizam misljenja - jedna od prednosti tzv. demokratije) pa se nadam da je nekima to uzrokovalo bar nekoliko elektricnih nadrazaja u mozgu :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2004, 16:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen iskreno receno diskusiju sa tobom smatram konstruktivnom bez obzira sto se ne slazemo po nekim pitanjima.

Kad je rijec o kompetentnosti. Ja vjerujem ljudima, vjerujem da oni koji vishe znaju od mene o nekoj stvari (ovde je rijec o abortusu) i ako oni, tj velik broj njih smatra jednu stvar odredjenom - "takvom i takvom", da ja nemam pravo da im se protivim jer nismo na istom nivou. Znaci sve dok ne budem imao znanja kao i oni, ne ovlastavam sebe da govorim da nisu u pravu. U svemu i svacemu postoje izuzeci, ni jedna nauka nije dovrsena i kompletna. Ljudi kazu "tece struja kroz zicu" a ti znas da tece voda i to vidis, ali struju ne vidis.

Kad se izmisli masina za odrzavanje embriona, onda ce izmisliti i masina za oplodnju, od zena ce uzimati jajca, od muskaraca spermice i pravice populaciju kako drzavi bude odgovaralo. Tako ce praviti vojsku, rudare, klonove i slicne "ljude-masine". Znaci uopste se nece ni muskarac ni zena pitati o tome kolika ce populacija biti vec neka drzavna statistika ili drzavni proracun. Dok u Evropi gradjanstvo stimulisu da radjaju djecu povecanjem poreza na pojedince van bracne zajednice i na porodice bez djece u Kini koja ima drugaciji problem povecavaju poreze onima koji imaju vishe od jednog djeteta. Znaci sad tehnoloski nije to moguce, ali se na druge nacine zeli uticati na populaciju.

Kad gledas sa strane jednog pojedinca, jedne zene, nju ne interesuje populacija jer ona od toga direktno nema nista, ali njen se zivot iz fundamenta mjenja radjanjem djeteta.
Sad dio tvog tijela ili ne ? Pa tebi na kraju krajeva niko ne moze zabraniti da sebi odsjeces ruku. Slazem se da se prema embrionu zakon ne odnosi kao prema zivoj osobi.

uglavnom mislim da smo rekli poprilicno na temu, tj sve sto se moglo reci, bar ja cu da zavrsim sa postovanjem dok ne bude nesto novo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2004, 09:27 
Majstor
Majstor

ciscenje!
tako se jos i naziva ovo o cemu polemisemo, a ja se pitam, sta se tu cisti?
mozemo li nazvati ciscenjem, odstranjivanje iz tijela zene, necega sto je najcistije i najsvetije u njoj?

ako je ciscenje, uklanjanje prljavstine, zapitajmo se sta je tu prljavo?
kad posmatram trudnicu, koja zeli da abortira i drustvo koje ju u tome nagovara i koje joj taj cin omogucuje, nikako nemogu vidjeti da je njena prljavastina, plod koji nosi.

jedinu prljavstinu vidim u srcu takve zene i srcima onih koji je nagovaraju a jedinu cistocu u malom i nejackom srcu koje tek treba da zakuca.Kako moze biti prljavo nesto sto je neokaljano, nesto sto je nevino?

kad se sva prljava srca udruze, da "ociste" jedno jedino cisto srce, sta reci?

ako je pravo svakog covjeka, pravo na zivot, onda oduzimam pravo svakoj zeni, da odlucuje o pravu na zivot jednog djeteta!

zivimo u sebicnom svijetu.u svijetu u kom je interes "JA" prvi interes, a interes "TI", dodje samo ako se nepovredjuje interes "JA".
u takvom svijetu, majke stavljaju svoj interes ispred interesa onog ko jos nemoze ni da progovori, ni da zaplace, a ciji zivot potpuno ovisi o njegovoj majci.
takve majke, sebicne i samozive, ubijaju u sebi jedino sto je cisto i zdravo, samo da bi zadrzale svoj licni interes.
kakav je ovo svijet?

kakav je ovo svijet kad se u njemu odnosimo premo onom sto je najljepse i najsvetije i jedino nevino u nama, kao na nesto sto je prljavo?
kakav je to svijet u kom je cistoca...prljavstina?
to je prljav svijet!

iskreno se nadam da ce takvih majki biti sto manje, na srecu i radost sve djece ovog svjeta i na srecu i radost cijelog covjecanstva.

jedna zena rece..."nemogu imati ovo dijete zbog okoline u kojoj zivim"
druga zena rece..."nemogu imati ovo dijete zbog svog siromastva"
treca zena rece...

zar zaista misli neko da postoji razlog zbog kog treba ubiti dijete? :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2004, 09:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2002, 15:42
Mislim da na ovom forumu ima jako malo roditelja koji vec imaju djecu.

Vjerujte mi, kao majci dvoje male djece, da je OGROMNA razlika u stavovima i razmisljanju o masi tema u zivotu po pitanju obrazovanja, zdravstva, religije i svega ostalog kada dobijete djecu.

Djeca i najzdravija trebaju jako, jako puno paznje i ljubavi, a dobiti, daleko bilo, dijete koje je bolesno je milion puta teze. Neka mi samo ne sole mozak tipovi kao Bojman ili Rio i njima slicni kako je lako ako se dijete voli. Dijete ce se voljeti - to sigurno, ali ako takvom jednom hendikepiranom djetetu umre samohrana majka, KO ce da ga podize u jednom bolesnom i neizgradjenom drustvu kao sto je nase?

Jednom sam posjetila dom za napustenu djecu i bila sam u depresiji nekoliko mjeseci . Bebe koje placu do bola, jer smrde na mokracu, jer ih niko NE presvlaci. Ma dajte, o cemu ljudi vi pricate? Zar je i jedno malo bebce tako zgrijesilo u svom malom zivotu da tako bude odbaceno?

Kada dobijete svoju djecu malo cete drugacije gledati na stvari. Religija, Bog i vjerovanje jesu vazan dio zivota, ali ono sto ti nudis svom djetetu je najvaznija stvar na svijet, jer od tebe SAMOG zavisi koliko ce ono biti samouvjereno i sretno danas- sutra. Ti i tvoj partner mu gradite osnovu . NIKO DRUGI. :angel: :angel: :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jan 2004, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Bebish je napisao:
Kada dobijete svoju djecu malo cete drugacije gledati na stvari. Religija, Bog i vjerovanje jesu vazan dio zivota, ali ono sto ti nudis svom djetetu je najvaznija stvar na svijet, jer od tebe SAMOG zavisi koliko ce ono biti samouvjereno i sretno danas- sutra. Ti i tvoj partner mu gradite osnovu . NIKO DRUGI. :angel: :angel: :angel:

nista nemam ni dodati niti oduzeti :wink: kao i obicno Bebish svaka cast, jako lijepo receno :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]