Citiraj:
Ti si tvrdio kako je to zivo bice jos u periodu embriona i kako je zaseban zivot, znaci usudjujes se da komentarishes odnosno rushis postojece teorije koje su opste priznate i dokazane. Na taj
Hem.. ako samo dobro razumio, ti tvrdis da postojece opstepriznate i dokazane teorije navode suprotno, tj. da embrion nije zivo bice i zaseban zivot?? Nije, a raste, razvija se...?
Pazi, naveo sam cinjenice a ti zakljuci. Embrion-plod je na takav nacin razdvojen od nosioca da se cak ni virusi sa prvog ne mogu prenijeti na drugi primjer: hiv). Strogo gledano, sustina njihove veze je transport hranljivih materija, obezbedjivanje pogodne sredine za razvoj itd. Tu dakle nema ni govora o novom dijelu
tijela majke koji ona moze da iskaki kad hoce itd.
Citiraj:
dio sam ja upitao za tvoju kompetentnost. Znaci kad budes znao nesto vishe, tj puno vishe, kad se istinski pozabavis tom problematikom a ne onako usput onda mozes da rushis i kritkujes necije misljenje a ne sporta radi.
Cini mi se da po ovom pitanju ti nisi dovoljno kompetentan da moju kompetentnost dovodis u pitanje

Tj. u cemu je razlika izmedju onoga koji podrzava, i onoga koji ne podrzava odredjenu teoriju?? Onaj koji podrzava, iako nestrucan, ima pravo na to, a onaj koji se protivi, iako je pribliznog nivoa strucnosti kao prvi - nema pravo. Kakva su to mjerila?
I sto se tice tih opstepriznatih blabla teorija .. hoces da kazes da je opstepriznata teorija da je "nesto" do dana kada pocne da dise mrtvo-nezivo-nebice, a nakon tog trenutka postaje zivo-bice? Pa kakva je to teorija, ja nisam cuo za takve teorije, prije bih rekao da je to neko proizvoljno naklapanje.
U vezi sa ovim pitanjem, kao i oko milion drugih naucnih/nenaucnih dijema, uvijek imas vise misljenja. Darvinovu majmunologiju su jedan vijek smatrali ispravnom i nametali je djacima, studentima itd (iako se i on sam ogradio od te teorije), a evo sada idu dosta drugacije price.
Ta tvoja teorija ocigledno nije opsteprihvacena jer ovo nije jedini forum na svijetu koji raspravlja i o toj temi, a i sam Bus vjerovatno ima neki razlog i naucnu pozadinu kada pokusava da utjera zabranu ili ogranicenje abortusa, da ne trazim sada druge primjere.
Uostalom, ja se nisam ovdje nasao u nekoj borbi sa vjetrenjacama vec sam izneo neke stavove koji nisu samo moji vec su do njih dosli kompetentni ljudi, gdje se pozivam i na neke autoritete. Znas ako pricamo o kompetentnosti, svaka cast gipsy_girl sto studira medicinu ali ja mislim da je od nje nesvrsene studentkinje daleko kompetentnija osoba koja je zavrsila specijalizacije itd, radila 30 godina u tom poslu i tek onda uvidjela-o svoju dotadasnju zabludu, priznajuci da su znanja medicine lijepa i zanimljiva ali sama po sebi ipak nekompletna i nedovrsena. Ja ne vjerujem da je covjek samo splet slucajno (sami od sebe se usavrsili evolucijom heh) poredanih celija, organa, interesantno i nedokucivo povezanih sinapsi kroz koje slucajno i samoinicijativno prolaze elektricni podrazaji cija sveukupnost i savrseni sklad cine posebnu licnost, covjeka bla bla.. mislim da sve te slucajne veze drzi jos nesto u sta sada necu da ulazim a to sto neko (ili medicina) to cudo ne vidi ne znaci da to i ne postoji, tj. takva ogranicenost i iskljucivost koja sebe ogranicava samo na podrazajna cula i dijelom nepotvrdjena i nekompletna saznanja i ista stavlja na pijedestal mudrosti cesto je svojstvena mladim poletnim (boljsevickim) ljevicarsko-neoliberalskim umovima. Upravo takvi koji se najvise pozivaju na probleme netolerancije i ogranicenosti su zapravo i nanetolerantniji i najiskljuciviji.
Citiraj:
Naravno da je sve promjenjivo ali dok se bilo sta usvoji, dodje na svoje i postane primjenjivo, procice dosta vode. Znaci mozemo mi nalaziti poredjenja i u Star Warsima ali to nece biti sutra. Buduci da pricamo o konkretnim stvarim argumenti 'sta ce biti sutra /ako bude /ako prodje prodje' ne piju bash vode.
Isto tako mozda sutra bude napokon pronadjen i pusten u upotrebu lijek protiv AIDSa ali ti to objasni i reci nekome kome su dani odbrojani.
To nema nikakve veze sa temom, a meni nije jasno zasto se tako ograniceno i kratkovido deklarises. Uostalom, moja argumentacija nije zasnovana na buducim nego na sadasnjim cinjenicama a bilska i predvidljiva buducnost (razvoja nauke) uzeta je samo kao primjer u ekstrapolaciji sadasnjeg stanja (da bi poenta bila jasnija).
Citiraj:
Citiraj:
Nisam zadovoljan sa nekim objasnjenjima.
I ne brkam pojmove - kriterijum koji si primjenio na fazu embriona primjeni i na fazu bebe i vidjeces da u obe faze zavisi od roditelja. Mi ovdje mozemo da pricamo o razlikama u smislu zavisnosti (fizioloska, materijalna blabla) ali sustina ostaje i zahtjeva principijelnu primjenu kriterijuma.
Vidi, postoje plemenske zajednice, postoje primitivni narodi i oni takodje odgajaju djecu i sa manje paznje i brige nego u civilizovanom svijetu i ta djeca zive. Postoje priche gdje su zivotinje odgajale djecu (mnogi filmovi snimljeni o tome). A jos niko nije uspio embrion od 3 mjeseca da ozivi. Znaci na spram nekih teorija 'bice sutra', postoje realni dokazi i slucajevi koji se desavaju maltene svaki dan.
Poenta je bila u tome da si ti tvdio da je dijete nakon rodjenja samostalno i sposobno odvojeno da zivi, a ja sam tvrdio da je nakon rodjenja i dalje zavisno od roditelja ali naravno drugacije nego prije rodjenja. U tom smislu tvoji argumenti idu u prilog mojim argumentima, jer kljucne rijece u njima su "odgajaju","odgajale" itd, a to govori o zavisnoj vezi beba u odnosu na one koji su ih odgojili (Pigmeji, macke, Evoksi, masine..), sto znaci da nisu samostalne. Dalje receno, prije su hranljive materiej uzimale preko pupcane vrpce, nakon toga preko sise ili od staratelja pronadjene-pripremljene hrane. Sustina je ista, samo sto se to bice dok je u stomaku moze ubiti zato sto neki misle da je to dio njihovog tijela, a izvan stomaka se ne moze ubiti, bar tako kaze aktuelna legislativa. Znaci ja ovdje nikoga ne napadam niti prozivam vec samo ukazujem na jednu nedoslednost i po meni veliki grijeh koji ljudi cine deteubistvom, ili u sirim razmjerama posmatrano autogenocidom.