pozdrav!
eh, sad je EZAN postavio nekoliko dobrih i vaznih pitanja. iskreno se nadam da ce moci prihvatiti odgovore, koje cu sad navesti, isto onako kako sam ih i ja prihvatio.
EZAN je napisao:
:lol:
Nego, onako, uzgred, budi receno imam pitanjce.
BOG ....
OK
STVARATELJ ....
OK
SVE VIDI I CUJE, ZNA ....
OK
Otkud onda homoseksualci, prostitutke, narkomani ....
Kako god je stvorio tebe - stvorio je i njih, vidi cuje zna sta rade - i opet su tu.
Znaci imaju i oni neku ulogu u svemu ovome sto nas okruzuje.
sve sto cu ti sad napisati EZAN, stav je miliona ljudi sirom svijeta, koji su imali neopisivu srecu da spoznaju Boziju volju.
Na pocetku, Bog stvori svjet.Sve vidljivo i nevidljivo.I sve sto je stvorio bi...DOBRO!
to znaci , nije bilo nikakvog zla.nije bilo bolesti, nije bilo grijeha.ukratko sve je bilo savrseno.No, iz nepoznatog razloga, jedan od bozijih andjela, odlucio je da zavede covjeka i da ga pobuni protiv svog tvorca, da bi tada preuzeo kontrolu nad covjekom i postavo njegov gospodar.
legenda dalje kaze, da je taj "pali andjeo", zaista nagovorio covjeka da se pobuni protiv Boga i protiv Bozije volje.rezultat svega je bio taj da je covjek izgubio dobrotu kojom je bio okruzen, i osudjen je na izgnanstvo.
daleko od Boga.
a posto je covjek, bio gospodar prirode (to mu je Bog dao, da upravlja prirodom), tako je i sva priroda pala zajedno sa covjekom.tada je nastao ovaj svijet u kom zivimo i koji gledamo.svijet u kom se desilo prvo ubistvo, prva pljacka, prva laz,...svijet u kome jedemo jedni druge da bi prezivjeli u kom vrijedi izreka "covjek je covjeku vuk", "samo najjaci opstaju","koliko para toliko muzike",...i jos mnogo toga.
pali andjeo ima ime...djavo, a nazivamo ga gospodarem ovog svijeta, a covjek je cesto njegov sluga.precesto.
Citiraj:
Ako je to sve tako i ako je prihvaceno i s njegove strane - zasto onda ti, mi, ljudi branimo njima izvjesne stvari.
stvar je u tome sto to NIJE prihvaceno s Njegove strane.
Bozije je volja, da se covjek vrati u svoju domovinu.da se dijete vrati svom Ocu.a da bi to ucinili, potrebno je da se odreknemo grijeha.
to je izuzetno tesko, jer smo se sa grijehom srodili, i odbacivanjem grijeha imamo utisak da se odricemo dijelom sebe.kao da otkidamo komad sopstvenog tijela.zbog toga se plasimo, a nas najveci odbrambeni mehanizam je da nedozvolimo sebi da vidimo greh.jer onog trena kad ga zaista vidimo u sebi, on NESTAJE! to je kao kad, osvijetlimo neko mracno mjesto...mrak nestaje.
Citiraj:
Pozivas se na NJEGA, a zagovaras ljudske mane i nesposobnosti, jer kao sto napisah - mi smo ti koji pisu zakone kojima smo svi duzni da se povinujemo i pridrzavamo.
zasto mislis da ja zagovaram "ljudkse mane i nesposobnosti"?upravo suprotno.iz onog sto sam gore napisao, moze se vidjeti da ja zagovaram ljudske VRLINE, a kritikujem ljudske mane.
svi mi imamo vrline i mane, a moja je iskrena zelja da se mana odreknemo i poboljsamo nase vrline.odreknemo se zla, a ucvrstimo u dobru.to je moja volja i volja naseg Oca.
covjek u ovom svijetu zivi pod uticajem 2 zakona.
1.zakon covjeka (drustva u kom zivimo)
2.zakon Boga
ta dva zakona se cesto podudaraju, ali nekad se i razilaze.
zakon drustva kaze jedno, a boziji drugo.kad se to desi, a desava se cesto, ja se nimalo nedvoumim koji zakon da postujem.
covjek je nesavrsen, pa je nesavrseno i sve sto on cini.tako su nesavrseni i zakoni koje donosi.kad donese, recimo, zakon o osnivanju homoseksualnih brakova, ucinio je to iz svoje slabosti.radi ostvarenja politickog interesa recimo.
Bog je savrsen, pa je savrsen i svaki njegov zakon.na nama je sad samo da se potrudimo da shvatimo njegovu volju, njegov zakon.to nam je tesko, jer zivimo odvojeno od Boga.
Boziji zakon postoji u 2 oblika...pisan i nepisan.
pisani zakon mozes naci u vjerskim knjigama, a nepisani...u svom srcu!
taj nepisani se zove jos i MORAL. recimo, niko tebi nemora reci da netrebas ubiti svog komsiju, ti ces osjecati u sebi nekakv otpor prema tom cinu.to je djelovanje MORALA.takvo djelovanje osjetljivi ljudi osjecaju prema najmanjem zlu, dok oni kod kojih je taj moral slab, to neosjecaju.tako imas ljude koji nevide nista lose u ubijanju drugog covjeka.kao sto kazu ubice u americim filmovima..."ovo je samo biznis, nista licno".