kefalo je napisao:
a ja znam da li mogu ili ne) da znaju svoje mogucnosti, ja sam svojih potpuno svjestan!
Ne mozes reci da znas nego da mislis..
kefalo je napisao:
misk0 jel ti uvijek postujes ogranicenja?
Ne, ali za razliku od tebe
kefalo je napisao:
ja uvijek vozim 10-20km/h vise
kefalo je napisao:
ja ne kazem da ja uvijek vozim brzo... samo kad je neophodno... pri tome maksimalno obracajuci paznju na bezbjednost mene i drugih ucesnika u saobracaju! ako je moja brzina vama toliko cudna i strasna...(ogr. 80 a ja vozim 80-100) sta cete onda da kazete likovima koji voze na takvoj cesti i 160km... da ne pricam o "avionima" na autoputu koji voze 200>km/h
p.s.
do 10km vise od ogranicenja SVAKA policijska patrola "progleda kroz prste"
Vidi kefalo, svaka brzina preko 60 znaci 'nosis glavu u torbi'. Znaci bilo sta sto se desi pri vecoj brzini je pitanje hoces li izvuci zivu glavu ili ne.
Ne znam, kazes da nisi imao udese, nisam ni ja, ali sam u muzeju transporta u Luzernu sjedio na 'probnoj voznji' gdje se 2 autica, velicine fice, sudare direktno briznom od
13km/h. Budes svezan i BUB.. ides polako, medjutim kad udaris, tako te pojas zategne da nije ni malo prijatan osjecaj i da osjecas taj dio gdje je bio pojas jos narednih pola sata.
A samo
13km/h .. probaj da zamislis sta se desava sa 100km/h.
Policija nije mjerilo bezbjednosti u saobracaju. Tolerancija je 10% a ne 10km/h .. znaci na 70 je 77 a ne 80..
To je tolerancija zbog nepreciznosti radara medjutim i to se mijenja. Sad na autoputevim imaju dovoljno sofisticirane radare da imas tolerancije
- do 100km/h - 10% .
- preko 100km/h - 5km/h ...
Svaki magistralni put je ogranicen na 80km/h jer je to neka brzina pri kojoj ti ipak ima sanse da zaustavis vozilo. Sve prelazenje preko te brzine je rizik. Ti zuris i vozis i zuris i vozis... JEDNA, ali samo JEDNA greska te moze kostati glave. Znaci nemas dvije sanse. Na kraju to ne mora biti tvoja greska nego greska nekog drugog, ali da si vozio 20km/h sporije, tvoj trag kocenja bi bio 2 metra kraci i ti ga ne bi udario.
Ne postoji sigurnost u saobracaju, medjutim ne vidim potrebu izazivati sudbinu.
ne bih da shvatis ovo kao soljenje pameti i ja nisam preshao 350.000km medjutim kad vidim sta se desava svaki dan sve manje i manje pozelim da izvodim bilo sta na cesti i zelim da docekam sutra....