banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 19:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Da li ste slavili Srpsku Novu Godinu ?
Da 46%  46%  [ 12 ]
Ne 54%  54%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 26
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 00:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
bad_boy je napisao:
Ja medjunarodnu (katolicku) nisam uopste slavio. Onaj ko je pravoslavac i ko slavi Pravoslavni Bozic trebalo bi da slavi

evo ga srbenda....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 00:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
slavio sam medjunarodnu ali i PRAVOSLAVNU... slave je skoro svi pravoslavci zasto ne bi i mi... tj zasto bi mi bili ti koji bi to prekinuli?

venti kako ces 1,5milijardi kineza da objasnis da njihov kalendar nije u redu??? :lol:

p.s.
venti nije mi malo jasno to tvoje ispravno racunanje vremena... koja je razlika?... koliko ja znam... samo katolici-pravoslavci

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Interpid je napisao:
Citiraj:
Pitanje je sta je za tebe Nova godina.
Ono sto ti neko svojom tvrdoglavoscu namece,bez nekog opravdanog razloga ili ono sto ona jeste - pocetak nove godine,novog ciklusa u prirodi?

hmm...filozofiras....ako ces najiskrenije,medjunarodna nova god je neshto shto je nametnuto......frxy ti je fino rekla da je to PRAVOSLAVNA nova god....prema tome,red je da se proslavi,zar ne?

Filozofiram?
Iznosim cinjenice,rekla bih.
Medjunarodna Nova godina je utvrdjena je,a ne nametnuta,za dobrobit svih.
Zamisli kako bi bilo veselo da nemamo metar i u njemu 100 cm,vec da svako ima neku svoju mjeru...
Zamisli da svaki covjek ima svoj nacin racunanja vremena.
U svakom slucaju kalendar je i napravljen na osnovu pracenja dogadjaja u prirodi i na nebu,a ne na osnovu vjerske tvrdoglavosti.

I to PRAVOSLAVNA Nova godina nije bas najtacnija definicija,jer ne slave svi PRAVOSLAVNI narodi Novu godinu po starom kalendaru!
Tako da je to samo djelomicno PRAVOSLAVNA Nova godina,jer ima pravoslavaca koji su presli na novi kalendar,tacnije neke pravoslavne crkve su presle na novi kalendar,a neke nisu.
Najispravniji naziv te Nove godine bio bi Julijanska Nova godina!

Moj post je prije svega bio odgovor na tvoje:"Zar postoji jos neka Nova godina?",a ne atak na PRAVOSLAVNU Novu godinu.
Mada bi,po meni,bilo najbolje da se i nasa crkva uskladi sa stanjem u svijetu i u svemiru. :lol:
Tradicija je ok,imaju i Kinezi i mnogi drugi svoju Novu godinu...
Interpid je napisao:
Citiraj:
Krajnje je vrijeme da se crkveni kalendar uskladi sa stvarnim protokom vremena i stanjem u prirodi.Pogotovo jer pravoslavna crkva nema nikakve veze sa Julijanskim kalendarom i zaista ne razumijem zasto se glumi velika emotivna veza za njega,pogotovo jer se zna da je netacan.

nije stvar u tachnosti,vec u tradiciji......

ja sam otishao u taj PUB,cestitao ljudima oko sebe,kao i za medjunarodnu...nista lose,zar ne?

U kakvoj tradiciji?
Kako je to pravoslavna crkva tradicijom vezana za stari kalendar?
Pa u vrijeme nastanka Julijanskog kalendara Hriscanstvo nije ni postojalo!
A kasnije ga hriscanksa crkva nije ni priznavala,sve do sabora u Nikeji,dakle skoro 4 vijeka od nastanka tog kalendara.
Uopste nije priznala taj stari kalendar,za koji se sada toliko bori da ga zadrzi i da racuna vrijeme po njemu.
A sad je on odjednom neka tradicija.
I ako je Isus Hrist rodjen recimo u vrijeme kad je zemlja udaljena za neku X udaljenost od Sunca,onda se njegovo rodjenje I nakon 5000 godina treba slaviti taj dan.
A ne za nekih 10-13 dana kasnije,a kako godine odmicu razlika u danima raste.Na svakih 400 godina za tri dana cini mi se.
Pa ce za kojih godina i godina i godina Bozic biti u avgustu i to je isto OK?Jer je to tradicija?
(Vec 2101 ce ti se i "Pravoslavna" Nova godina i Bozic pomjeriti za jedan dan.)
Tradicija je da Bozic sa zimskih dana proseta do ljeta,jer to je tradicija?

Bas zbog takvih stvari su se (nekada davno) kalendari i prilagodjavali i mijenjali.Jer su neki ljetni praznici padali zimi i slicno,kako su godine odmicale.
Onda su ljudi da bi uskladili postojeci kalendar sa prirodnim stanjem povremeno umetali po citave mjesece da se stanja izjednace i slicno.
Pa su godine imale razlicit broj dana u zavisnosti kad su se dodavali dani za korekciju.
Ni ovaj kalendar nije savrsen.I on ima "viska" prestupnih godina,pa ce se pojaviti i kod njega kasnjenje u odnosu na stvarno stanje.

Najprecizniji kalnedar je neki nas matematicar napravio i on je tacan narednih 43 000 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bad_boy je napisao:
Heheheheheh.
Pa naravno da sam slavio. Ja medjunarodnu (katolicku) nisam uopste slavio. Onaj ko je pravoslavac i ko slavi Pravoslavni Bozic trebalo bi da slavi Pravoslavnu Novu Godinu. Nismo mi krivi sto su katolici najbrojniji u svijetu i sto je ta nihova NG medjunarodna.
Ko ih jebe.
Bilo je :drinking: :drinking:

Katolicku Novu godinu?
Pa ko je srbima kriv sto nisu oni prvi dosli na ideju da koriguju kalendar koji je zaostajao za realnoscu?
A ni Julijanski kalendar nisu Srbi smislili,pa je red da i njega bojkotujes!

Mislim da bi bilo super da se neka od TV stanica sjetila poslati ekipu u lokale za Pravoslavnu Novu godinu i od slavljenika traziti samo jedno:Nabrojte 10 bozijih zapovijesti!
Mislim da ih bar 95 % ako ne i vise ne bi znalo,a svi veliki vjernici. :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 19:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
slavio sam medjunarodnu ali i PRAVOSLAVNU... slave je skoro svi pravoslavci zasto ne bi i mi... tj zasto bi mi bili ti koji bi to prekinuli?

venti kako ces 1,5milijardi kineza da objasnis da njihov kalendar nije u redu??? :lol:

p.s.
venti nije mi malo jasno to tvoje ispravno racunanje vremena... koja je razlika?... koliko ja znam... samo katolici-pravoslavci

Kinezi...pa oni to rade komplikovanije jer imaju kombinaciju lunarnog i solarnog kalendara pa im godine imaju vecu razliku u broju dana.Oni u prestupnu godinu ubace cijeli mjesec.

Julijanski i Gregorijanski kalendari su ISTI,uz manje korekcije Julijanskog nastao je Gregorijanski!

Tacnije,ponavljanje desavanja u prirodi su uocili vec stari Egipcani koji su brojali dane od jedne do druge poplave rijeke Nil i uocili da to traje 365,naknadno je utvrdjeno da svake 4 godine izmedju dvije poplave prodje 366 dana.Oni su prvi ukapirali "prestupnu godinu".
Vavilonci su jos dali ime danima u nedelji i bilo ih je 7,prema 7 nebeskih tijela.
Dakle,topla voda je davno izmisljena.

Julijanski kalendar nosi naziv po Juliju Cezaru,a izradio ga je astrolog Sosigen iz Egipta,po uzoru na Egipatski kalendar (Kleopatra,Egipatska kraljica,bila je Cezarova ljubavnica,pa je njen astrolog izradio taj kalendar).
On je imao 365 dana,a svaka cetvrta godina 366 dana,podijeljen je na 12 mjeseci.
Za pocetni dan je izabrao 1 januar,kao period u kome je Zemlja najbliza Suncu u svojoj putanji.
[Neki to kasnije povezuju sa dolaskom nekog vladara (pojma nemam kako se zove) na vlast prvog januara,u sta ja cisto sumnjam.]

Jedina izmjena je sto je Juli nazvan po Cezaru,a nakon sto je Cezar ubijen dolazi Augustus na vlast i avgust dobija ime po njemu,te ta dva mjeseca imaju po 31 dan,na ustrb februara.
Februar je imao 29 ili 30 dana u zavisnosti da li je prestupna godina,(ali je jedan dan prebacen u avgust),a mjeseci su imali naizmjenicno 31 i 30 dana (sem februara koji je,kako rekoh,imao 29 ili 30).
Medjutim preimenovanjem avgusta (nije se tako zvao) sa istim brojem dana kao Juli poremecen je taj ritam 31,30.
No nebitno.
To je bilo prije n.e. ,prije Hrista i Pravoslavlja.

Medjutim,posto je vrijeme obilaska Zemlje oko sunca krace od 365,25 dana (malo krace,ali se godinama gomila),s godinama su se javljale razlike izmedju Julijanskog kalendara i stvarnih desavanja.
1582 godine je ta razlika "narasla" na cijelih 10 dana.
Tada je Julijanski kalendar 'korigovan' i nazvan prema papi Gregoru ?? 'ko zna kojem po redu' (sto izgleda mnogo smeta pravoslavcima,ali ko im je kriv sto se prvi nisu sjetili).
Tih 10 dana kasnjenja je preskoceno,a utvrdjeno je novo pravilo da je svaka 4 godina prestupna,a godine na kraju vijeka su prestupne (dakle koje zavrsavaju na 00) samo ako su djeljive i sa 400.
Tako su se od 1582 do danas "stvorila" (na onih 10 dana kasnjenja Julijanskog za Gregorijanskim kalendarom) jos dodatna 3 dana.
A 2101 bice jos jedan dan,jer je 2100 po Julijanskom kalendaru prestupna,a po Gregorijanskom nije,jer nije djeljiva sa 400.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

No i u Gregorijanskom kalendaru ima visak prestupnih godina!

Milankovic (mislim da je bio matematicar) je pocetkom XX vijeka "napravio novi kalendar",koji je isti kao Gregorijanski (ili Julijanski,kako ko voli,osnova je ista),s tim da,po njemu,godine koje zavrsavaju sa 00 su prestupne samo ako prva dva broja (tj. broj vijekova) podijeljena sa 4 daju ostatak 2 ili 6.
On je tacan u narednih 43 000 god. (otprilike) kad se javlja 1 dan kasnjenja sa Suncem.
Zasto on nije usvojen - nemam pojma.

Uglavnom,isti ti je to klinac,samo sto nas pravoslavni crkveni kalendar kasni 13 dana za realnim vremenom,iako je kalendar kao kalendar identican ovom novom.
Ali se nasa pravoslavna crkva nije htjela usaglasiti sa novim kalendarom jer se tu radi o politici crkve.

Jer se toga papa prvi sjetio,pa bi on dobio nadmoc u slucaju da ga priznaju i slicne teorije zavjere. :roll:
Dakle,radi se o tome da je vazno NE PRIZNATI GRESKU i ne priznati svoju neucinkovitost,ne priznati drugome da je u pravu i da je prije nas reagovao,a sa vjerom to nema nikakve veze.Samo sa politikom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 19:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da me neko ne bi pogresno shvatio,rodjena sam u pravoslavnoj porodici.
Bila sam nekoliko godina clan crkvenog hora.

Ne vjerujem u bezgresno zacece.
I nemam namjeru bez ikakvog razloga odbaciti napredak,a prihvatiti nebuloze.
Tradicija je tradicija,a priznavanje cinjenicnog stanja je stvar morala.

U svakom slucaju,religijske vodje su mnogo toga modifikovale,a sad ne mogu jedan kalendar modifikovati prema stvarnom stanju.
Za pocetak,Uskrs su modifikovali.
Na nasim prostorima "dodali" pravoslavlju krsne slave,ne bi li kao religija dobili nove podanike.
No,uskladiti kalendar i priznati gresku,e to vec nece moci ove noci... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Najbolje ce biti kad Bozic "preseli" u avgust na plus 40,a ostane obicaj seckanja praseta za Bozic.
Bas me zanima kako sjeda prasetina na plus 40 u hladu. :lol:

No,kad smo kod vjere i obicaja i nepogrijesivih svestenika pravoslavne crkve,kako to da u sred posta i to Bozicnjeg,dakle posta od 40 dana,popovi hladno osvestavaju trpezu sa prasetom? :o
Slava mog oca je Nikoljdan.
Inace je to posna slava (em je u vrijeme velikog posta,em je sveti Nikola zastitnik moreplovaca) koja se slavi uz ribu i posne kolace...
No,u vecini slucajeva danas se slavi kao mrsna slava.
Nikoljdan je 19 decembra.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jan 2004, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
Julijanski kalendar nosi naziv po Juliju Cezaru,a izradio ga je astrolog Sosigen iz Egipta,po uzoru na Egipatski kalendar (Kleopatra,Egipatska kraljica,bila je Cezarova ljubavnica,pa je njen astrolog izradio taj kalendar).

sve preko stele i veza majku mu.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jan 2004, 02:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
veoma poucni postovi venti.... svaka cast na ovako iscrpnim informacijama! ;)

sto se tice nikoljdana... ja takodje, tj moj otac slavi nikoljdan.. ali posno naravno... e sad... i meni nisu jasni ti ljudi koji mrse u sred posta... ali su to popovi(crkva) dozvolili ali ako se bash ne moze postiti... no kako kod nas srba biva... nikome se ne jede riba... samo bi da se nazdere masnog svinjceta... svi se vataju da mrse na nikoljdan...

ma sve su to novopeceni pravoslavci... prije rata nikad nije otisao u crkvu.. a onda poceo da slavi i ostalo...

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jan 2004, 19:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
joj ventilatore bog si.
koliko si u stanju teksta da ispišeš zato što je neko nešto otresao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Feb 2004, 16:08 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Jan 2004, 00:50
A jeste se zakacili za te kalendare, kao da je bitno ,neko slavi obe ,neko ni jednu, neko samo jednu....pa sta?!

Da se vratim na temu.
Ja sam bila u BG za pravoslavnu novu.Slavili smo u nekom klubu,atmosfera je bila super dok nisu dosli trubaci. Onda su se sve face beogradske pokunjile,kao nije im jasno odkud trubaci :o pa jel nova godina ili nije? I naravno moja sestra i ja (kao pravi bosanci veseljaci) jedine igramo,veselimo se (i crnogorac koji je bio sa nama izgubio se)...
Kada su trubaci vidjeli da smo samo nas dvije raspolozene za takvu muziku, dodju do nas i na uvce.... :P bile smo u centru paznje dok su beogradjani ostali zabezeknuti! :o Super smo se provele :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]