Interpid je napisao:
Citiraj:
Pitanje je sta je za tebe Nova godina.
Ono sto ti neko svojom tvrdoglavoscu namece,bez nekog opravdanog razloga ili ono sto ona jeste - pocetak nove godine,novog ciklusa u prirodi?
hmm...filozofiras....ako ces najiskrenije,medjunarodna nova god je neshto shto je nametnuto......frxy ti je fino rekla da je to PRAVOSLAVNA nova god....prema tome,red je da se proslavi,zar ne?
Filozofiram?
Iznosim cinjenice,rekla bih.
Medjunarodna Nova godina je utvrdjena je,a ne nametnuta,za dobrobit svih.
Zamisli kako bi bilo veselo da nemamo metar i u njemu 100 cm,vec da svako ima neku svoju mjeru...
Zamisli da svaki covjek ima svoj nacin racunanja vremena.
U svakom slucaju kalendar je i napravljen na osnovu pracenja dogadjaja u prirodi i na nebu,a ne na osnovu vjerske tvrdoglavosti.
I to PRAVOSLAVNA Nova godina nije bas najtacnija definicija,jer ne slave svi PRAVOSLAVNI narodi Novu godinu po starom kalendaru!
Tako da je to samo djelomicno PRAVOSLAVNA Nova godina,jer ima pravoslavaca koji su presli na novi kalendar,tacnije neke pravoslavne crkve su presle na novi kalendar,a neke nisu.
Najispravniji naziv te Nove godine bio bi Julijanska Nova godina!
Moj post je prije svega bio odgovor na tvoje:"Zar postoji jos neka Nova godina?",a ne atak na PRAVOSLAVNU Novu godinu.
Mada bi,po meni,bilo najbolje da se i nasa crkva uskladi sa stanjem u svijetu i u svemiru.
Tradicija je ok,imaju i Kinezi i mnogi drugi svoju Novu godinu...
Interpid je napisao:
Citiraj:
Krajnje je vrijeme da se crkveni kalendar uskladi sa stvarnim protokom vremena i stanjem u prirodi.Pogotovo jer pravoslavna crkva nema nikakve veze sa Julijanskim kalendarom i zaista ne razumijem zasto se glumi velika emotivna veza za njega,pogotovo jer se zna da je netacan.
nije stvar u tachnosti,vec u tradiciji......
ja sam otishao u taj PUB,cestitao ljudima oko sebe,kao i za medjunarodnu...nista lose,zar ne?
U kakvoj tradiciji?
Kako je to pravoslavna crkva tradicijom vezana za stari kalendar?
Pa u vrijeme nastanka Julijanskog kalendara Hriscanstvo nije ni postojalo!
A kasnije ga hriscanksa crkva nije ni priznavala,sve do sabora u Nikeji,dakle skoro 4 vijeka od nastanka tog kalendara.
Uopste nije priznala taj stari kalendar,za koji se sada toliko bori da ga zadrzi i da racuna vrijeme po njemu.
A sad je on odjednom neka tradicija.
I ako je Isus Hrist rodjen recimo u vrijeme kad je zemlja udaljena za neku X udaljenost od Sunca,onda se njegovo rodjenje I nakon 5000 godina treba slaviti taj dan.
A ne za nekih 10-13 dana kasnije,a kako godine odmicu razlika u danima raste.Na svakih 400 godina za tri dana cini mi se.
Pa ce za kojih godina i godina i godina Bozic biti u avgustu i to je isto OK?Jer je to tradicija?
(Vec 2101 ce ti se i "Pravoslavna" Nova godina i Bozic pomjeriti za jedan dan.)
Tradicija je da Bozic sa zimskih dana proseta do ljeta,jer to je tradicija?
Bas zbog takvih stvari su se (nekada davno) kalendari i prilagodjavali i mijenjali.Jer su neki ljetni praznici padali zimi i slicno,kako su godine odmicale.
Onda su ljudi da bi uskladili postojeci kalendar sa prirodnim stanjem povremeno umetali po citave mjesece da se stanja izjednace i slicno.
Pa su godine imale razlicit broj dana u zavisnosti kad su se dodavali dani za korekciju.
Ni ovaj kalendar nije savrsen.I on ima "viska" prestupnih godina,pa ce se pojaviti i kod njega kasnjenje u odnosu na stvarno stanje.
Najprecizniji kalnedar je neki nas matematicar napravio i on je tacan narednih 43 000 godina.