Razvoj filozofske misli na forumu (početak 21. vijeka)Iako neki misle da je ovaj forum skup totalnih kretena (što nije tačno), ne treba zanemariti njegov doprinos razvoju filozofske misli, koji jeste po obimu i kvalitetu skroman, ali svakako postoji. Filozofi sa ovog foruma sigurno ne spadaju u one filozofe koji tvrde da ništa ne postoji, a i ako postoji, oni to ne bi mogli da shvate, a i ako bi shvatili, ne bi mogli da saopšte drugima…ne, ovi forumski su mnogo ambiciozniji. I ja sam vremenom uspio da primjetim par škola mišljenja koje se izdvajaju i po pristupu i po načinu mišljenja, naravno, ovo ne znači da ne postoje još neke škole, ali ove su trenutno najdominantnije. To su:
800ženisti
izzardisti
zokaistiPostoje i mnoge škole filozofske misli u pokušaju, ili neformalne grupe tipa
bošnjakisti, koji su se okomili na
zokiste, ali se vrlo brzo gase, ili neke škole koje zavise od drugih , npr.
jovoubiparisti u odnosu na
alkabijadisti i
zipoisti koji su propali od kada su ugašeni
gadafisti, a
novogadafisti koje su preuzeli
danijellisti ne žele da ih prime pod svoje skute, i slično. Ali sve ukupno doprinos ovih podškola razvoju filozofske misli je suviše mali da bi bio pomenut. Neka se malo potrude, možda budu ozbiljnije pomenuti u pregledu filozofske misli foruma druge polovine 21 vijeka.
Osamstotinaženisti
Nihova filozofskog škola, svojevrsna reinkarnacija prepoznatljivog antičkog stila, pravac je sa podosta vulgarnosti i formalno i sadržinski, a u literature je poznat kao seksualni manirizam, sa svojim najznačajnijim predstavnikom osamstotinažena, i sa sljedbenicima van foruma kao što su: Madona, Lejdi Gaga i Jelena Karleuša. Kontroverznost, egzibicionizam, lajavost, prevrtljivost i drugo, preuzeti su ideali starih mudraca što pomenute dovodi do potpune identifikacije sa nekim od njenih prauzora. Seksualne maniristkinje kače lascivne fotografije na sve forumske teme, tako da se nećete iznenaditi kada i na nekim najnevinijim topicima vidite gole fotke. To je način njihove komunikacije, provokacija kao model djelovanja. Njihov naučni rad marginalan je, ali su zato zapamćene dvije filozofske misli. Jedna je : “ja živim u materijalnom svijetu i ja sam materijalista”, i druga : “Ja sam ludača”, na šta su replicirali izzardisti : “Ok. Oćemo na piće onda? Mi častimo”
Iz ovog dijaloga koji u sebi sadrži sve elemente filozofskog minimalizma moguće je uočiti prvu modern pojavu polemičke misli kao plodonosnog tla za razvoj i drugih pravaca, što se i desilo…
Nažalost, o ovom filozofskom pravcu znamo jako malo, Hrvati bi za njih rekli samozatajni. Odjednom su se pojavili u filozofskoj zajednici i postali svojevrsni kult. Vrlo mističan filozofski pravac, vjerovatno se bave svakojakim ritualim, kabalom i crnom magijom, možda i žrtvovanjem djece. Ono što znamo je da na sve strane razbacuju simbole đavola i vatrene znake. Vole da drugima nameću svoj model filozofije u formi zapovjesti, posebno napadima na čulo vida žućkastim i plavim lopticama, i u tom slučaju se podudaraju sa drugim filozofskim pravcom 800ženistima, ali u oba slučaja radi se o despotizmu i autokratiji. Komuniciraju samo simbolima i vrlo su nekomikativni, pa čak sa svojom podgrupom jovoubiparistima kojima su uzor. Osim jovoubiparista, niko nikada nije primjetio ni jednog njihovog sljedbenika. Možda će i ovaj filozofski pravac uskoro izaći iz bureta, jer i Diogen se svojevremeno uvukao u bure, glumio budalu i širio demagogiju, koja se zaslugom vremena pretvorila u filozofiju. Ko zna..
Izzardisti
800ženisti, kao što sam rekao, su uslovili sa neznatnim kašnjanjem, čitavu poplavu, što surogata, što autentičnih pogleda na život forumskih mislilaca i ozbiljnih filozofskih škola. Tako pojavu izzardista, prvih forumskih postsokratovaca, karakteriše jasnoća izraza, dubina izraza i zapanjujuća moć sugestije. Po tome su izzardisti slični platonu od koga su pruzeli opsjedntost ljubavlju prema filozofiji, ali i prema životinjama, a onda su i jedno i drugo su uzvisili na viši nivo. Svakako su naintelektualniji filozofski pravac, pa samim tim i nemaju toliko sljedbenika (možda zbog onih životinja), kao što imaju npr. zokaisti. Zapravo , imaju samo jednog sljedbenika izzarda. Ovaj postsokratovac,nažalost, prilično je nerazumljiv ostatku foruma, ali je svoj rad postavio kao domaći zadatak za filozofe koji ga budu slijedili.
Zokaisti
Pripadaju široj filozofskoj grupi trans-homo-rektalno akutni cinizam, što je skraćenica koja se ne bi trebala dalje skraćivati.
Vole da ulaze u filozofske rasprave iz kojih uvijek izlaze kao poraženi. Oni su učili od filozofa koji su suštinske vrijednosti podijelili na biće i nebiće, ili skup prividnosti. Zato se bave bićem jer znaju da se postojanje tijela dokazuje čulima. U tom smislu oni afirmišu čula na donekle prozaičan način tako što stalno nekog poklapaju po forumu, svađaju se, spletkare i slične čulne stvari.
Bave se i tijelom, i u tome su im uzori pioniri negativnog stoicizma i astoicizma Rambo i Švarceneger, po toliko puta oprobanom principu – materijalna osnova- duhovna nadogradnja. Zokaistima obiluje ovaj forum što dokazuje ili opravdanost njihovog učenja ili nedostatak suprostavljene škole. Predstavnike Zokaista je svakako teško nabrojati ali je njihov idejni otac svakako zoka, i u okviru filozofske škole imaju i nekoliko podpravaca, od kojih je najistaknutiji nolajferizam sa svojim napoznatijim predstavnikom džontrom, koji se u slobodno vrijeme , kada se ne bavi filozofijom , bavi privođenjem malodobne djece. To se vidi po njegovom potpisu - dođi da ti čiko da bonu, a i prethodnom - žuta kućica, gdje se tačno locira mjesto na kome zokisti i nolajferisti obitavaju i bave se filozofijom i ostalim čulnim i tjelesnim stvarima.
Potrebno je i definisati globalni cilj navedenih pravaca filozofa forumaša. Cilj je naravno konteplacija jednog. Kako uspjeti u tome? Pa jednostavno, eliminisati sve ostale. Ali problem je što se u tom ostalom nalazi sve ono što nas u životu interesuje, a ne zaglupljuje nas. A tesko je povjerovati u onu: ako te ne ubije , učiniće te jačim. Poznato je da je u staroj grčkoj ekskomunikacija bila metod djelovanja države prema filozofima, ne zbog nerazumjevanja filozofa , već zbog lošeg primjera onih koji su mudrost pokušavali da šire. Svojim devijantnim ponašanjem filozofi teško da mogu da budu uzor u bilo čemu, jer to sigurno nisu bili antički, a bogami nisu ni ovi forumski. Oni se jedino trebaju i moraju smatrati praocima marketinga, reklame i propaganda, jer su u tome bili neprikosnoveni.
Zato, trebalo bi poslušati grčki primjer i banovati sve filozofe sa ovog foruma, i dati mu šansu da napokon profunkcioniše.
Na kraju, evo i pravaca kojima pripadam ja i vjerovatno većina forumaša: neolamisti i kamilisti. Neolamisti naravno teže da dostignu bistrinu učenja kamilista, a kamilisti konačno žele da objedine tri stvari i dovedu ih u direktnu proporciju: kvalitet i količinu pljuvačke, veliku početnu brzinu i pogodak u centar mete tj. u glavudžu.