banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 17:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jan 2012, 18:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:
To ti se cini zato sto ima vise Muslimana u BiH pa ima i vise dzamija.

Muslimana nema više. Bosna je većinski hrišćanska zemlja. Nikad ih nije ni bilo više.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
_зока je napisao:
Muslimana nema više. Bosna je većinski hrišćanska zemlja. Nikad ih nije ni bilo više.

Pa dobro, kad bi sabrali Srbe i Hrvate, bilo bi ih priblizno, ili eventualno malo vise od Muslimana, oko 1-2 procenta vise od Muslimana kako kaze wikipedia ili CIA (klikni ovdje). Mozda kad bi sabrali katolicke, pravoslavne i protestantske crkve bi bio priblizno isti broj kao dzamija. A i ako ih je vise, to je zato sto arapske zemlje kojima je religija najveci prioritet finansiraju gradnju. Da Srbe i Hrvate neko finansira toliko i oni bi pravili na svakom cosku. Mada prave i ovako bez para, a da im jos neko pomaze kao Muslimanima, onda bi i vise. Tako da su u sustini svi isti po tom pitanju gradnje "ucionica mrznje", kako ih je autor ove teme nazvao.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 19:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Citiraj:
Hajde, religiju nekako mogu i da razumijem, jer je ona iskonska covjekova potreba,

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bq12PdG63q0[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
Mozda kad bi sabrali katolicke, pravoslavne i protestantske crkve bi bio priblizno isti broj kao dzamija.

Da se saberu sve crkve koje ti mogu pasti na pamet ne bi ih bilo ni koliko džamija samo u Sarajevu.
Nači porediš neuporedivo.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 21:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
old fashion men je napisao:
jellyfish je napisao:
To ti se cini zato sto ima vise Muslimana u BiH pa ima i vise dzamija.

Ajde ne kenjaj kad pojma nemaš.
Tendencija muslimana je da na 500 stanovnika imaju po jednu džamiju, tako smo npr u selendri poput Foče prije rata imali 17 džamija i samo jednu crkvu, tako je bilo u svim mjestima, a Sarajevo je posebna priča, čak ni islamska zajednica ne zna koliko točno imaju džamija, evo ti dođi u SA i ako ih uspiješ izbrojiti u roku od 24 sata ja te častim sa 10 dana skijanja na jahorini, sa druge strane u svakom gradu crkve se mogu izbrojati za 10 minuta i to na prste jedne ruke.

Ovo je 100% tačno, elem u BL je po kazivanju okupacionih AU snaga 1878 godine bilo oko 150 džamija, jedan katolički samostan i nijedna pravoslavna crkva. A tad je BL imala 15.000 duša pa sad vidi...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 21:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ovo je 100% tačno, elem u BL je po kazivanju okupacionih AU snaga 1878 godine bilo oko 150 džamija, jedan katolički samostan i nijedna pravoslavna crkva. A tad je BL imala 15.000 duša pa sad vidi...

1878 u BL je bilo vise dzamija, a 2012 u BL ima vise crkava. Ako hoces da brojimo.
Znaci ne mozemo uzimati podatke od prije 150 godina.
Ali kazem, na nivou BiH moguce da ima vise dzamija, ali to je zato sto imaju izvor finansiranja, naime arapske zemlje su finansirale veci dio tih dzamija. I hriscane da neko finansira toliko imali bi isto. Dakle, to je samo obiljezavanje teritorije, nikako potreba, i ne predstavlja nista posebno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 21:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Naravno, poravnali su ih bukvalno.....porediš neuporedivo.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 23:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
jellyfish je napisao:
nepokoreni je napisao:

1878 u BL je bilo vise dzamija, a 2012 u BL ima vise crkava. Ako hoces da brojimo.
.

Hajde broj,živ bio. Pa onda skontaj koliko muslimana ima u Banjaluci,a koliko hrišćana,pa uporedi te dve stvari.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma znam, ali odgovaram na njegov post u kom poredi stanje u 19 vijeku u BL. To je bio samo post da se odgovori koliko je glupo to poredjenje, isto kao sto je glupo i ovo poredjenje koje sam ja iznio. Mislio sam da nakon toliko napisanih i procitanih postova imas iskustva da shvatis sta neko zeli reci. Suvise bukvalno shvatas stvari. Sam nacin na koji sam odgovorio i smisao pitanja i odgovora bi trebalo biti dovoljna da shvatis konstrast izmedju ovih poredjenja 19 i 21 vijeka.
Slicno sam mogao odgovoriti na njegovo pitanje da je u 1878 bilo 150 dzamija, ja sam mogao reci da 1994 nije bila ni jedna. Bi li onda shvatio poentu odgovora...da nije "bukva" vec poredjenje okolnosti... :roll: Naime 1878 su bile okolnosti u korist muslimana, a 1993 hriscana sto se tice dzamija.
Tako i sad poredim okolnosti danasnjeg vremena sa obiljezavanjem teritorije, brojem stanovnika odredjene religije, arapskim pomaganjem u parama za gradnju dzamija i tako dalje.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 23:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i sada kada u BL skoro da i nema muslimana ima više džamija nego crkava, prema tome priča ti je qrac.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa i sada kada u BL skoro da i nema muslimana ima više džamija nego crkava, prema tome priča ti je qrac.

Добро. Прича ми је курац. Да завршимо ову јебену расправу већ једном.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 00:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
jellyfish je napisao:

Добро. Прича ми је курац. Да завршимо ову јебену расправу већ једном.

Tek ste počeli. Vrijeme je za noćni program.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 00:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Да завршимо ову јебену расправу већ једном.

Što se mene tiče nisi je trebao ni započinjat.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 01:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Пих. Што се тиче тебе! Који си ти фактор! Због тебе нисам ни започињао. Да сам знао да ћеш се ти укључити са својим кочијашким речником и без ваљаних аргумената не бих вероватно ни започињао. То што ти одговарам истим речником је само да ти покажем да нисам мутав и да не дам да ме свака вуцибатина назива свакако, иначе ретко користим такав речник или друга средства, осим у самоодбрани. Само би се свађао, ништа конкретно да напишеш. Са таквима се не вреди расправљати.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 08:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
и без ваљаних аргумената

Čuj bez argumenata, nisi dobar nikako, pa eto uzmimo vrijeme prije rata kao neutralno vrijeme i za Srbe i za muslimane, sada mi reci koliko je bilo crkava svih konfesija u BL, a koliko džamija, isto tako u Sarajevu, Foči, Mostaru, livnu... gdje god hoćeš, prema tome ne rise kako nemam argumenata, ti si taj koji na svim temama hoćeš neke teze da proguraš na silu i bez ikakvih argumenata.

Evo objasni mi argumentima tu tvoju tezu da je u BiH više džamija samo zato jer je više muslimana, a ja ti tvrdim da je tendencija islama da se gradi po jedna džamija na 500 stanovnika i da one budu tako raspoređene da se od kuće do nje dođe od početka do završetka pjeva mujezina, a za to imamo potvrdu i u samom izgledu muslimanskih sela i mahala.

Koliko god ja bio vulgaran za tebe sam doktor nauka u svim područjima rasprave.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 11:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čuj bez argumenata, nisi dobar nikako, pa eto uzmimo vrijeme prije rata kao neutralno vrijeme i za Srbe i za muslimane, sada mi reci koliko je bilo crkava svih konfesija u BL, a koliko džamija, isto tako u Sarajevu, Foči, Mostaru, livnu... gdje god hoćeš,

Nisam mislio prije rata jer su Srbi tad bili vecinom komunisti i nisu pravili vjerske objekte. JNA je bila najvecim dijelom od Srba, a njima nije bilo dozvoljeno da idu u crkve. Dalje, najveci broj pripadnika komunisticke partije su bili Srbi tako da pitanje vjere tad nije bilo toliko vazno za Srbe i normalno da je prije rata bio veci broj dzamija.
Ono sto sam ja shvatio iz tvog posta je da si ti napisao da sad u BL ima vise dzamija nego crkava. Jer evo sta si napisao:

Iz ovoga ti pricas u sadasnjem vremenu, sto jednostavno nije tacno ako prebrojimo crkve i dzamije u BL.

Citiraj:
Evo objasni mi argumentima tu tvoju tezu da je u BiH više džamija samo zato jer je više muslimana, a ja ti tvrdim da je tendencija islama da se gradi po jedna džamija na 500 stanovnika i da one budu tako raspoređene da se od kuće do nje dođe od početka do završetka pjeva mujezina, a za to imamo potvrdu i u samom izgledu muslimanskih sela i mahala.

Rekao sam ti, iz tvoga posta ja sam shvatio da ti kazes da u BL ima vise dzamija nego crkava. Zato sam rekao da to argumentujes, dakle izbrojis i pokazes brojke.
Sto se tice BiH, pored broja koji je kljucni faktor, jedan od vaznih faktora su finansije kojim su arapske zemlje pomogle gradnju tih dzamija. Bar pola dzamija poslije rata je izgradjeno stranim novcem. Posto je puno muslimana u ratu otislo u inostranstvo i oni su znacajno pomogli pored arapa tu gradnju.
Znaci, pored broja stanovnika uticaj je bio i u finansijama. Ako pogledas oko BL prigradska sela npr. Drakulic, Ramice, Dragocaj, Prijecane itd. svi oni imaju novu pravoslavnu crkvu, u Hrvata da ne govorim jos se vise pravi, znaci i hriscani isto prave kao i muslimani samo kad imaju para.
I naravno da ne mozes porediti vrijeme prije rata jer kao sto rekoh, Srbi su tad imali drugu ideologiju, ideologiju komunizma, a sad imaju ideologiju nacionalizma. A ni jedna nije dobra. A muslimani tradicionalno su vjerski nastrojeni, arapske zemlje su primjer, njima je religija glavna. Naravno da ne svrstavam arapske muslimane sa bosanskim, ali pri gradnji dzamija oni su im znacajno pomogli.

Citiraj:
Koliko god ja bio vulgaran za tebe sam doktor nauka

Dobro. Ako ti tako mislis. Drago mi je da mogu diskutovati sa doktorom nauka.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
U Novoseliji imaju cak 4 dzamije u precniku od jednog kilometra :D.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2012, 15:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Citiraj:
naravno da ne mozes porediti vrijeme prije rata jer kao sto rekoh, Srbi su tad imali drugu ideologiju, ideologiju komunizma, a sad imaju ideologiju nacionalizma.

Čova, u doba Kraljevine Jugoslavije Srbi su bili na vlasti, pa je samo na Hisetima krenuvši od Ferhadije bilo 6 džamija to nema veze sa ideologijom nego sa vjerskim zakonima koji ti je OFM rekao 500 duša jedna džamija nije bitno koja je vlast bila da li kraljevina, carevina ili republika!

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 15:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
10 božijih zapovijesti ili zapovijedi, da se ostali konstitutivni narodi u BiH ne osjete zapostavljenim. Samo njih ispoštovati i sve je ok. Ni više ni manje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]