old fashion men je napisao:
Čuj bez argumenata, nisi dobar nikako, pa eto uzmimo vrijeme prije rata kao neutralno vrijeme i za Srbe i za muslimane, sada mi reci koliko je bilo crkava svih konfesija u BL, a koliko džamija, isto tako u Sarajevu, Foči, Mostaru, livnu... gdje god hoćeš,
Nisam mislio prije rata jer su Srbi tad bili vecinom komunisti i nisu pravili vjerske objekte. JNA je bila najvecim dijelom od Srba, a njima nije bilo dozvoljeno da idu u crkve. Dalje, najveci broj pripadnika komunisticke partije su bili Srbi tako da pitanje vjere tad nije bilo toliko vazno za Srbe i normalno da je prije rata bio veci broj dzamija.
Ono sto sam ja shvatio iz tvog posta je da si ti napisao da sad u BL ima vise dzamija nego crkava. Jer evo sta si napisao:
old fashion men je napisao:
Pa i sada kada u BL skoro da i nema muslimana ima više džamija nego crkava, prema tome priča ti je qrac.
Iz ovoga ti pricas u sadasnjem vremenu, sto jednostavno nije tacno ako prebrojimo crkve i dzamije u BL.
Citiraj:
Evo objasni mi argumentima tu tvoju tezu da je u BiH više džamija samo zato jer je više muslimana, a ja ti tvrdim da je tendencija islama da se gradi po jedna džamija na 500 stanovnika i da one budu tako raspoređene da se od kuće do nje dođe od početka do završetka pjeva mujezina, a za to imamo potvrdu i u samom izgledu muslimanskih sela i mahala.
Rekao sam ti, iz tvoga posta ja sam shvatio da ti kazes da u BL ima vise dzamija nego crkava. Zato sam rekao da to argumentujes, dakle izbrojis i pokazes brojke.
Sto se tice BiH, pored broja koji je kljucni faktor, jedan od vaznih faktora su finansije kojim su arapske zemlje pomogle gradnju tih dzamija. Bar pola dzamija poslije rata je izgradjeno stranim novcem. Posto je puno muslimana u ratu otislo u inostranstvo i oni su znacajno pomogli pored arapa tu gradnju.
Znaci, pored broja stanovnika uticaj je bio i u finansijama. Ako pogledas oko BL prigradska sela npr. Drakulic, Ramice, Dragocaj, Prijecane itd. svi oni imaju novu pravoslavnu crkvu, u Hrvata da ne govorim jos se vise pravi, znaci i hriscani isto prave kao i muslimani samo kad imaju para.
I naravno da ne mozes porediti vrijeme prije rata jer kao sto rekoh, Srbi su tad imali drugu ideologiju, ideologiju komunizma, a sad imaju ideologiju nacionalizma. A ni jedna nije dobra. A muslimani tradicionalno su vjerski nastrojeni, arapske zemlje su primjer, njima je religija glavna. Naravno da ne svrstavam arapske muslimane sa bosanskim, ali pri gradnji dzamija oni su im znacajno pomogli.
Citiraj:
Koliko god ja bio vulgaran za tebe sam doktor nauka
Dobro. Ako ti tako mislis. Drago mi je da mogu diskutovati sa doktorom nauka.