Nemoj me pogrešno shvatiti ne podržavam ja pirateriju u tolikoj mjeri. međutim činjenica je da u legalnom softveru ovde nema para. Jer da ima, mislim da bi se država odavno pozabavila piraterijom. Ali mislim da je i država sam svjesna da prosječni građanin neće dati 60 baksa za igru, 150 i više za softver.
S druge strane, tu su i distributeri kod nas. Gdje ima kupiti originalna igra? Kod Zoke u Kulturi, naravno. Super. Ima li igra mlađa od tri-četiri godine kod Zoke u Kulturi? Nema. Ista situacija je i u Media Marketu i bilo gjde. Tamo gdje ima kupiti nešto novije cijena je uduplana u odnosu na kupovinu vani. A ne možemo govoriti ni nešto o internet kupovini kad većina ne zna šta je internet, a manjina koja zna ga koristi za no lajfanje.
Lično posjedujem par originalnih igara, ali broj pirata je umnogome veći. Mislim da sa svojih desetak originala umnogome premašujem prosječnog građanina. Od softvera imam originalni photoshop i office. Ostali programi su free verzije, osim prozora, za koji nemam opravdanje, već ga samo imam

. Samim tim moj interni moralni kompas mi dozvoljava da bez griže savjesti odigram i nešto piratizovano. Ionako odigram 5 novih igara godišnje. Sem toga ne osjećam ni krivicu, kad znam da je neki Klaus ili Hans iz neke visoko razvijene zemlje piratizovao softver, kako bi se više osjećao u 4chan fazonu. Muziku i ne skidam, tako da sam tu svetac, serije koje gledam se ionako mogu legalno preko neta gledati, skidanje istih predstavlja samo neku želju za konforom (lakše mi je nekad gledati preko DVD-a na TV-u, zavaljen u fotelju, nego preko monitora na neudobnoj stolici).
Da bi se stalo u kraj pirateriji prvo se mora svjest naroda promjeniti. A to je s obzirom na našu tvrdoglavost, nemoguće.