banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 17:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ja sam protiv piraterije...u razvijenim zemljama...
Ovde samo potrošač može biti na dobitku...Stranim firmama BiH nije pretjerano veliko tržište da u njega ulažu milione za marketing koje bi kasnije isplatili kroz prodaju igara/filmova/pjesama/softvera, minimalno tržište predstavlja i minimalan dobitak, tako da se oni na nama neće obogatiti. Ionako im je zapadna Evropa, Sjeverna Amerika i Japan glavno tržište. Samim tim mi piratizovanjem tuđeg IP-a ne oštećujemo previše vlasnike istih, jer budimo realni, ionako ne bi kupili isti. S tim da smatram da bi određeni proizvodi svojim kvalitetom trebali biti na listi kupovine kao original. Naravno ovo se odnosi na pojedince, državne institucije i firme bi trebale poštovati zakon.
Kad bi jednog dana BiH postala "rainbows&unicorns" zemlja, smatram da bi dužnost svakog građanina trebala biti poštovanje tuđeg IP-a.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Čuo sam prije 7 dana da će agresivnije krenuti na pirateriju (mada ne kontam kako ne vide one ulične prodavce pirata koji su imali Montevideo puno prije jadnika sa početka ove priče)..

Valjda oko Nove godine kreću i kazne...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Džontra je napisao:
Ja sam protiv piraterije...u razvijenim zemljama...
Ovde samo potrošač može biti na dobitku...Stranim firmama BiH nije pretjerano veliko tržište da u njega ulažu milione za marketing koje bi kasnije isplatili kroz prodaju igara/filmova/pjesama/softvera, minimalno tržište predstavlja i minimalan dobitak, tako da se oni na nama neće obogatiti. Ionako im je zapadna Evropa, Sjeverna Amerika i Japan glavno tržište. Samim tim mi piratizovanjem tuđeg IP-a ne oštećujemo previše vlasnike istih, jer budimo realni, ionako ne bi kupili isti. S tim da smatram da bi određeni proizvodi svojim kvalitetom trebali biti na listi kupovine kao original. Naravno ovo se odnosi na pojedince, državne institucije i firme bi trebale poštovati zakon.
Kad bi jednog dana BiH postala "rainbows&unicorns" zemlja, smatram da bi dužnost svakog građanina trebala biti poštovanje tuđeg IP-a.

To je dobrim dijelom analogno sa situacijom da ovde imamo salon ekskluzivnih Mercedesa, i onda se odlucimo da ih ukrademo iz salona, jer para da ih kupimo nemamo.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Није баш.. ево и пар разлога.. прелистајте сајт...

http://piratskapartija.com/blog/deklara ... a/program/

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 23:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ovi su neka kombinacija komunista, anarhista, ljevicara i potpunih zgubidana. Budi Bog s nama.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
то је обична екипа људи која сматра да су казне за пирате превелике и прије свега ненормалне.
убица или силеџија добије мању казну.
друго, није само ствар у пиратерији него и у "слободи на интернету".
времена су таква да се на интернету живи још један живот.

како год, у модерним европским земљама овај покрет добија велики % гласова, укључује се у политику, тренутно подржава и #occupy покрет итд...

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 00:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I ja se slazem da su neke kazne prevelike. Ali se ne slazem da treba podrzavati pirateriju, jer je to klasicna kradja, a lopovi i trebaju, i moraju biti osudjivani i kaznjavani. Visine kazne, to je neka treca prica.

A sto se tice samog pokreta, trla baba lan. Meni to vuce na neke besposlicare koji bi da lade jaja na konto nekih clanarina, donacija, dakle guzovaca teska. Sto se tice velikog % glasova, partija Zelenih mnogo duze postoji u sve i jednoj evropskoj drzavi, pa ih se malo gdje nesto ozbiljno pita. Tu i tamo uhvate po neko poslanicko mjesto (mada ima izuzetaka, Njemacka, Austrija..), i to je sve. Sve u svemu, gola voda. Ne znam kako neko ozbiljan moze dati glas nekome ko otvoreno podrzava kriminal.

Volio bih vidjeti te strucnjake iz tih partija na nekom odgovornom mjestu u privredi, finansijama, pa da objasni milionima ljudi koji zive od proizvodnje softvera i hardvera, kako njihov trud treba da se ne naplacuje, ili da bude minimalno naplacen. Dakle, utopija koju ne moze da prihvati dijete od 11 godina. Ovi sto ove podrzavaju, su ili aktivisti tog istog pokreta pa gledaju kako bi da se uvale nedje, a da ne rade nista i melju gluposti u prazno, ili su oni koji bi da uzivaju u mnogocemu, ali da ne plate nista, ili jako malo. Utopija teska.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 09:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
To je dobrim dijelom analogno sa situacijom da ovde imamo salon ekskluzivnih Mercedesa, i onda se odlucimo da ih ukrademo iz salona, jer para da ih kupimo nemamo.

Donekle...Ali Mercedes ovde vidi tržište...Vodi ispitivanja, ulaže pare u marketing i sl, očekuje dobit iz toga...Proizvođači mobilnih telefona isto, ima još primjera, mislim ili to rade same kompanije ili distributeri....S druge strane osim Grand produkcije ja ne vidim da se izdavači ubijaju da se promovišu ovde. Softverske firme takođe, mada vjerujem da iste se rekalmiraju pojedinim firmama, ali ne i generalno svima. Ono što sam mislio da kažem je da se većina dotičih firmi i ne bavi nama, tako da piraterija na ovim prostorima njima ne predstavlja gubitak.
Vjerovatno bi se situacija popravila, kad bi se oni počeli ozbiljnije baviti nama. Međutim kod nas je situacija takva da se ovi neće nikad ozbiljnije baviti nama.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 10:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tesko je razgraniciti bilo kakvo trziste, u dobu Interneta. Koliko ja znam Adobe nema ni predstavnistvo u BiH, a kamoli neki marketing, pa se ljudi ovde ubise crackovanim Photoshopom. Nevezano za bilo koji lokalni nivo, koristiti piratizovan softver je jednostavno kradja, i tu nema ni lijevo ni desno. Posebno kada uzmes u obzir da za 90% opsteg softvera za sve imas jako jako dobre totalno freeware alternative. Jbg, sa igricama stvari malo drugacije stoje sto se tice mogucnosti izbora, ali i tu je princip isti, ili plati, ili ne koristi.

Ja prvi podrzavam razvoj bilo kojeg freeware softvera, i na racunaru nemam ni jedan jedini softver koji sam platio, cak ni koji je u redovnom trial modu. O crackovanom softveru da ne pricam. Jedino sto se placa je Windows, koji je placen kroz laptop, i to je to. Za sve sto radim sam nasao freeware alternative, i sve 5. Dabogda sav softver bio free, ali onaj koji se placa, ili plati, ili ga ne koristi.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 10:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nemoj me pogrešno shvatiti ne podržavam ja pirateriju u tolikoj mjeri. međutim činjenica je da u legalnom softveru ovde nema para. Jer da ima, mislim da bi se država odavno pozabavila piraterijom. Ali mislim da je i država sam svjesna da prosječni građanin neće dati 60 baksa za igru, 150 i više za softver.
S druge strane, tu su i distributeri kod nas. Gdje ima kupiti originalna igra? Kod Zoke u Kulturi, naravno. Super. Ima li igra mlađa od tri-četiri godine kod Zoke u Kulturi? Nema. Ista situacija je i u Media Marketu i bilo gjde. Tamo gdje ima kupiti nešto novije cijena je uduplana u odnosu na kupovinu vani. A ne možemo govoriti ni nešto o internet kupovini kad većina ne zna šta je internet, a manjina koja zna ga koristi za no lajfanje.
Lično posjedujem par originalnih igara, ali broj pirata je umnogome veći. Mislim da sa svojih desetak originala umnogome premašujem prosječnog građanina. Od softvera imam originalni photoshop i office. Ostali programi su free verzije, osim prozora, za koji nemam opravdanje, već ga samo imam :D . Samim tim moj interni moralni kompas mi dozvoljava da bez griže savjesti odigram i nešto piratizovano. Ionako odigram 5 novih igara godišnje. Sem toga ne osjećam ni krivicu, kad znam da je neki Klaus ili Hans iz neke visoko razvijene zemlje piratizovao softver, kako bi se više osjećao u 4chan fazonu. Muziku i ne skidam, tako da sam tu svetac, serije koje gledam se ionako mogu legalno preko neta gledati, skidanje istih predstavlja samo neku želju za konforom (lakše mi je nekad gledati preko DVD-a na TV-u, zavaljen u fotelju, nego preko monitora na neudobnoj stolici).
Da bi se stalo u kraj pirateriji prvo se mora svjest naroda promjeniti. A to je s obzirom na našu tvrdoglavost, nemoguće.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2011, 12:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Apr 2008, 18:52
jel zna iko jel osnovana partija u RS

nađoh ovo al nije nesto aktivno

http://twitter.com/#!/piratirsrpske

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Jedna od najnovijih i trenutno najpopularnijih igara u svijetu, Battlefield 3 u svojoj originalnoj verziji koja se distribuira svuda, ima ugrađenog trojanca koji firmi EA (izdavaču igre) šalje podatke o kompjuteru na koji je igra instalirana. Tu ulaze podaci o fajl-sistemu, registru, hardveru koji je ugrađen (čak i prikopčan preko usb-a), softveru koji je instaliran i licencama za isti. Sve u stilu velikog brata.
Trojanac se aktivira već u procesu instalacije kada moraš da prihvatiš licencna pravila (koja malo ko čita). Ako ne prihvatiš, instalacija se prekida i niko ti ne nadoknađuje novac uložen u igru (maloprodajna cijena je oko 50 E).
Kao odgovor na ovo je hakerska grupa Razor1911 provalila kod platforme Origin koji je instalacijski program (koji EA koristi za svoje igre), i time omogućila da se mimoiđe proces u kome korisnici moraju da pristanu na "odliv podataka" sa svojih računara koje EA kasnije može da koristi po svom nahođenju, pa čak i proda trećoj strani.

Pa onda budi pošten i pusti da te prcaju! Ovakvu stoku ne treba žaliti.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 23:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
I kod nas su krenuli da se obracunavaju sa piraterijom, pa se nemojte zacuditi ako vam zakucaju na vrata i pretraze racunar zbog ilegalnih stvari na njemu... Cini mi se da su provajderi povezani sa policijom i prate protok, pa sumnjive gradjane mogu proveriti :D

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 23:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Realno, niko te ne prisiljava da kupis bilo koji softver, bilo koju igricu. Ljudi kupuju nova auta od 30.000 maraka, pa se brzo pokaju, jer se ispostavi da je krs. Bitno je da postoji mogucnost izbora. Nemogucnost izbora je kad te niko nista ne pita, nego nesto moras. Kao sto je npr. placanje RTV pretplate. Ne zelis to, mrzis tu televiziju, ne gledas je, sta god, a moras da platis.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2011, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
I kod nas su krenuli da se obracunavaju sa piraterijom, pa se nemojte zacuditi ako vam zakucaju na vrata i pretraze racunar zbog ilegalnih stvari na njemu... Cini mi se da su provajderi povezani sa policijom i prate protok, pa sumnjive gradjane mogu proveriti :D

Nije problem u protoku, jer on može biti legalan, ako neko koristi steam, ili neki sličan servis, riječ je o mnogim gigabajtima protoka za kratko vrijeme. Teško je dokazati da je neko skinuo film ili muziku, ako se sve to odmah sprži i izbriše sa diska. U stvari može, ako se zna i ima vremena. Ne vjerujem da murija može da se posveti tome zbog nedostatka reursa, već moraju da prioritiraju krupnije stvari. U principu, ne rade ni to. :D

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 18:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nešto u vezi autorskih prava.....Zahvaljujući njima,Majkl Džekson je pokojnik koji je zaradio najviše para u ovoj godini,a drugi muzičar,živ ili mrtav,po veličini zarade u istom periodu....E,sad,naravno da te pare ne idu njemu u grob nego ih troši njegova porodica sa kojom i nije bio u ko zna kakvim odnosima i debeli producenti iz izdavačkih kuća....Je li to u redu?

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 18:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Dajte ljudi ne budite smiješni, koja autorska prava :roll:
Znači ja ću da skidam sve što mi dođe pod ruku, a policija neka juri onoga ko je omogućio to skidanje, isto je i sa kupovinom piratskih CD - ova.
Uopšte mi nije jasno zašto forumi zabranjuju linkove sajtova gdje se stvari mogu skidati kada nitko ne onemogućuje one sajtove koji tu uslugu omogućavaju :-?
U evropi je sve popularnija i stranka pirata, čini mi se da i u Hrv. imaju svoj ogranak :)
Citiraj:
Piratska stranka u Njemačkoj je osnovana 2006. godine, a danas ima 13.000 članova i njezini predstavnici sjede u nekoliko gradskih skupština. Ideja za osnivanje potekla je iz Švedske, gdje je osnovana prva takva stranka koja se glasno borila protiv kažnjavanja građana koji skidaju glazbu i filmove preko tzv. internetskih burzi. Jedna od njih zove se Piratebay, otkuda i potječe naziv stranke. Osnovna ideja stranke jest borba za otvoreni pristup internetskoj mreži za sve građane.

http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=F502647E-7650-4CE6-ABC1-1F367A0AC214

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da se razumijemo, ja nisam protiv prava autora da žive od svoje muzike. Ali doba kada je bilo dovoljno samo zabiti se u studio, ili malu sobu sa kompjuterom i uraditi album, prodati ga firmi koja će da distribuira kopije i od toga lagodno živjeti do kraja života, definitivno je prošlo.
Kao što već rekoh, nikad mi neće biti žao da platim 100-200 maraka da pogledam dobar koncert, a skidanje muzike vidim samo kao približavanje i upoznavanje autora.
Najveći protivnici file-sharinga su bili članovi Metallice. Ulrich se lično pobrinuo da Napster (stariji znaju o čemu se radi) ode u grob, ali su vremenom promijenili mišljenje i sada svoje albume vide kao PR, a velike pare zarađuju na turnejama. To je R'n'R! To cijenim i za to ću da platim.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Ja sam preko torrenta podijelio preko 20 TB. Smatram da ljudi prvo trebaju da čuju, isprobaju, vide, ono što kupuju, pa da se tek tada upuste u kupovinu, ako im se sviđa.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2011, 19:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Dajte ljudi ne budite smiješni, koja autorska prava :roll:
Znači ja ću da skidam sve što mi dođe pod ruku, a policija neka juri onoga ko je omogućio to skidanje, isto je i sa kupovinom piratskih CD - ova.
Uopšte mi nije jasno zašto forumi zabranjuju linkove sajtova gdje se stvari mogu skidati kada nitko ne onemogućuje one sajtove koji tu uslugu omogućavaju :-?
U evropi je sve popularnija i stranka pirata, čini mi se da i u Hrv. imaju svoj ogranak :)

Dakle, tvoja teorija glasi :"Ako gazda zaboravi navece zakljucati radnju, i ostavi kasu otvorenu, ja imam sva prava da ukradem sve sto mi dodje pod ruku, samim tim sto radnja nije bila zakljucana, i nije bilo nikoga, ja nemam nikakve odgovornosti, i nisam pocinio nikakvu kradju"?

Sjajna teorija. Za uzrast 3. razreda osnovne.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 61 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]