banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 00:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Okt 2011, 00:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Vođeni najhumanijim motivima, vatrogasci iz Velsa su kolegama u Srbiji juče uručili dragocene poklone - šest vatrogasnih vozila. Proteklih pet dana pod točkovima su Velšani ostavili više od 2.500 kilometara kako bi građanima naše zemlje uručili poklon vredan 1,2 miliona evra - vatrogasna vozila sa pratećom opremom
Slika

Srdačni zagrljaji, smeh, tradicionalna tri poljupca u znak pozdrava, razmenjivali su se između srpskih i oko 50 velških vatrogasaca. Zadovoljstvo je juče istakao i Fil Logan, šef smene u vatrogasnoj stanici u Kafiliju.

- Naši srpski prijatelji su nas veoma lepo dočekali. Kada smo posle pet dana stigli u Srbiju i upoznali vaše vatrogasce, mnogima su krenule suze. Ovaj susret bio je veoma emocionalan jer je predstavljao krunu devetomesečnog truda da Srbiji isporučimo šest vozila koja smo donedavno koristili u našoj jedinici - zadovoljno je rekao Logan.

Delegaciju gostiju činila je i grupa od dvadesetak vatrogasaca-volontera starih oko 16 godina. Mladim Velšanima pažnju je odmah privukao vatrogasni “tamić”, star više od četiri decenije, parkiran u dvorištu vatrogasnog doma.

Gužva na slikanju

Dok su se velški tinejdžeri fotografisali, srpski vatrogasci su održavali lepo raspoloženje.
- Hej, šefe, gledaj što me vole - dobacivao je ispod žutog šlema jedan od domaćina odeven u zaštitnu vatrogasnu uniformu i šaljivo bockao kolege u svečanim uniformama govreći im da “pošto ni na šta ne liče, idu negde drugde da se slikaju”.

- Dolazak u Srbiju bio je prelep. Vozili smo se u konvoju sa upaljenim rotacijama. Kroz sve gradove kroz koje smo prolazili ljudi su nam aplaudirali i mahali. Kada smo konačno došli ovde, susret sa srpskim vatrogascima bio je veoma emocionalan pa su mnogima potekle suze - izjavio je za “Blic” Luis Anderson, šesnaestogodišnjak koji je sa svojim prijateljima devet meseci skupljao novac potreban za transport vozila iz Velsa u Srbiju.

- Ispred vatrogasnog doma smo prali automobile, u prodavnicama smo pakovali namirnice u kese, odlazili smo u firme da skupljamo donacije, organizovali smo plesne večeri i na kraju smo ukupno sakupili oko 21.000 funti. Svi su bili srećni što su mogli da pomognu u ovako lepom gestu kojim će da budu spaseni mnogi životi - ponosno je dodao Luis i istakao da je veliki broj javnih ličnosti Velsa podržao tu akciju.

Dolazak šest vatrogasnih vozila, ali i velikog količine zaštitnih odela, šlemova, izolacionih aparata i razvalnih hidrauličnih alata, ne bi se dogodio da pre nekoliko godina Odred izviđača “Pinki” iz Sremske Mitrovice nije uspostavio kontakt sa izviđačima iz Kafilija iz južnog Velsa.

- Vremenom smo se sve više zbližavali, putovali jedni kod drugih u goste, da bi danas uspešno organizovali ovu saradnju. A sve je počelo veoma slučajno, kada je Stiv Logan, komandir vatrogasne stanice u Kafiliju, video na fotografijama sa naše smotre izviđača vatrogasni kamion “fap” star više decenija. Pošto nije verovao da se to negde još koristi, zainteresovao se za situaciju u našoj zemlji kada je reč o borbi protiv požara i postao dobar prijatelj sa ljudima iz Srbije - objasnio je Aleksandar Kočić, načelnik odreda izviđača “Pinki” iz Sremske Mitrovice.

Još da prebace volan

Četiri „mercedesa“ i po jedan „volvo“ i „skanija“, koji su od juče u garaži Vatrogasnog doma u Rumi, svoje prve radne zadatke obaviće tek posle posete mehaničaru.
- Ova vozila imaju volan na desnoj strani. Pošto je veoma skupo za MUP da plati prebacivanje volana obratili smo se lokalnim samoupravama da one podnesu te troškove, a da će zauzvrat njihove vatrogasno-spasilačke jedinice će dobiti to vozilo - rekao je za naš list Stevan Pejić, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.

Eto makar neko voli Srbe...

Ajd' hejteri nadjite i ovom neku losu stranu...

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 00:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kada god riješe da se otcijepe od babe kraljice ja ću ih podržati.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
a otcijepice se kad jednom zavlada neka kriza koja ce britaniju, a pogotovo englesku dovesti na koljena.
skotska je na dobrom putu, samo je potrebna uskoro jos jedna recesija i eto nezavisne skotske.

Vrh

PostPoslato: 25 Okt 2011, 22:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
skotska je na dobrom putu, samo je potrebna uskoro jos jedna recesija i eto nezavisne skotske.

jes jes, aha. i sta je bilo kad si se probudio?

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 00:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ima da pukne UK ko lubenicaa, a i red je da se UK raspadne....http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/1535193/Britain-wants-UK-break-up-poll-shows.html

em problemi u vezi referenduma za EU....Cameron polako puca..http://www.guardian.co.uk/world/2011/oct/24/eu-referendum-poll-uk-withdrawal?newsfeed=true

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 00:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Velike sanse su da se Britanija raspadne.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 10:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ima da pukne UK ko lubenicaa, a i red je da se UK raspadne....http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/ ... shows.html

vrlo klimava vecina. normalno je da u vrijeme kriza proradi taj nacionalni naboj, cim se situacija malo smiri, vratice se sve na situaciju od prije par godina, kad je samo 25% skota podrzavalo nezavisnost.
jedno su ankete, a drugo je kad zaista dodje do glasanja. zbog toga vladajuca partija u skotskoj SNP (inace, zacudo, najnaprednija stranka u citavoj UK) vec godinama ne smije da raspise referendum o nezavisnosti, nego gledaju nekako da dobiju nesto vise od onoga sto trenutno imaju, a manje od nezavisnosti...

a ako se raspad i desi, tu bi ko lubenica pukli skotska i vels, s obzirom da njih engleska drzi na svojoj grbaci, i s obzirom da su dvije glavne skotske banke odavno propale. SNP pokusava da ubijedi glasace da skotska moze zivjeti od rezervi nafte iz sjevernog mora, ali svako normalan zna da te rezerve mogu da traju 10ak godina max...

Citiraj:
em problemi u vezi referenduma za EU....Cameron polako puca..http://www.guardian.co.uk/world/2011/oc ... sfeed=true

opet isto, u vrijeme krize...a da cameron pukne, to bi bila najbolja stvar za UK a i za ostatak svijeta. zato, nazalost, ne vjerujem da ce se to desiti

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 16:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ja sam čuo za to nedosljedno javno mnjenje, nešto poput Amera, pa nekada Obama ima 60%, pa nekada 35% podrške američkog naroda.

Ne moram biti tamo da znam da jedinstvo njihove unije zavisi samo od englesko-škotskog raspoloženja, od Velsa i Irske nema salameta.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 16:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Svaka cast ovim ljudima sto su darovali ove kamiJone, ipak je to vrijedan poklon.

Vrh

PostPoslato: 26 Okt 2011, 16:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:
ima da pukne UK ko lubenicaa, a i red je da se UK raspadne....http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/ ... shows.html

vrlo klimava vecina. normalno je da u vrijeme kriza proradi taj nacionalni naboj, cim se situacija malo smiri, vratice se sve na situaciju od prije par godina, kad je samo 25% skota podrzavalo nezavisnost.
jedno su ankete, a drugo je kad zaista dodje do glasanja. zbog toga vladajuca partija u skotskoj SNP (inace, zacudo, najnaprednija stranka u citavoj UK) vec godinama ne smije da raspise referendum o nezavisnosti, nego gledaju nekako da dobiju nesto vise od onoga sto trenutno imaju, a manje od nezavisnosti...

a ako se raspad i desi, tu bi ko lubenica pukli skotska i vels, s obzirom da njih engleska drzi na svojoj grbaci, i s obzirom da su dvije glavne skotske banke odavno propale. SNP pokusava da ubijedi glasace da skotska moze zivjeti od rezervi nafte iz sjevernog mora, ali svako normalan zna da te rezerve mogu da traju 10ak godina max...

Citiraj:
em problemi u vezi referenduma za EU....Cameron polako puca..http://www.guardian.co.uk/world/2011/oc ... sfeed=true

opet isto, u vrijeme krize...a da cameron pukne, to bi bila najbolja stvar za UK a i za ostatak svijeta. zato, nazalost, ne vjerujem da ce se to desiti

s obzirom da Englezi kradu sa njihove grbace...razni programi i fondovi iz EU uglavnom London pokupi, a Vels i Skotska dobiju bananu iz Londona..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 10:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
s obzirom da Englezi kradu sa njihove grbace...razni programi i fondovi iz EU uglavnom London pokupi, a Vels i Skotska dobiju bananu iz Londona..

imas lose informacije. recimo, visoko skolstvo u skotskoj je besplatno za domace studente, dok su englezi u engleskoj placali 3000£ godisnje, a sljedece godine ce placati 9000£. a besplatno skolovanje u skotskoj se placa iz zajednickog budzeta.
ima jos gomila takvih primjera povlastica koje je skotska dobila na celu sa SNP-om. a to je, takodje, i razlog zasto veci procenat engleza u engleskoj zeli da se skotska otcijepi, nego procenat skota u skotskoj...

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 10:42 
staromodan
Korisnikov avatar

kum zivi u Velsu, papak jedan kako me samo moze lagati o njihovim politickim problemima..sto se tice Skotske ne pricam ti skolovanju vec fondovima koji iz EU dolaze za UK a London sve razgrabi..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
kum zivi u Velsu, papak jedan kako me samo moze lagati o njihovim politickim problemima..sto se tice Skotske ne pricam ti skolovanju vec fondovima koji iz EU dolaze za UK a London sve razgrabi..

zvuci kao obicno glupo apstraktno naklapanje koje svi separatisti koriste. kao, neki fondovi postoje koje dobija samo london. bla bla. normalno je da najvise para ide u grad koji ima 10 miliona stanovnika, u drzavi koja sve skupa ima 80 miliona dusa.

a mozda tvoj kum pokusava da bude veci velsanin od velsana?

Citiraj:
A 2007 survey by the Institute of Welsh Politics at the University of Wales found that 12% of those questioned supported independence, down slightly from 14% in 1997.[12] A poll taken by BBC Wales Newsnight in 2007 found that 20% of Welsh questioned favoured independence.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 14:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
ovi humani gestovi djeluju kao neka pozitiva-oaza u svim ovim zlim stvarima koje se događaju oko nas ovih dana..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 17:03 
staromodan
Korisnikov avatar

nasvrljala Jill Evans..

"We are already underfunded by Westminster to the tune of £300 million every single year and the current ConDem UK Government shows no signs of addressing this funding gap. But not only do they refuse to tackle head-on the unjust Barnett formula that determines the Welsh budget, they also wrote to the European Commission stating that they would like to end European funding that Wales benefits from, with no guarantee that they would replace those funds from Westminster."

"Fortunately for us in Wales, in Europe it is recognised that we need some assistance to transform our economy into one that is fit for the 21st Century. This is recognised in Wales too but with such a weak Labour Government in Cardiff, that is unable to stand up for Wales's interests in Westminster, it is clear to me that the only way that Wales will get the support that we need is by bypassing Westminster and looking to Europe instead."

pogresno tumacis veci od Velsana..moja poenta, da je covjek upoznat bolje od nas dvojice sto se tice Velsa jer zivi tamo..

bilo je nekad normalno da sve ide u Beograd jer je imao vise stanovnika u poredjenju sa drugim gradovima iz doticnih republika, al je lokalcima dosadilo da cekaju kad ce Bg odvrnuti slavinu..

sto se tice pomoci za vatrogasna auta sumnjiv sam da je tek onako od srca..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 17:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Pisalo se o tome ranije, prije nego sto su krenuli. Kod njih su standardi jako visoki, ako se ne varam da je pisalo u clanku da su duzni da mijenjaju vatrogasna vozila nakon 7-8 godina i da "stara" odlaze na otpad. Shvatili su da bi bilo steta da se to desi i odlucili da poklone Srbiji jer su vec ranije bili u kontaktu sa njima. U Srbiji ta vozila zadovoljavaju sve standarde.

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 17:48 
staromodan
Korisnikov avatar

ubio se standard u Velsu...ok jeste bolji od naseg al ne zaboravi da je tamo sve na kredit...nemam ja nista protiv vatrogasnih vozila, al to je asset neke kompanije il organizacije..sa vremena taj asset gubi vrijednost "depreciation"..sad zavisi koliko je placeno za auta pre 7 godina, pa imas dva nacina po kojima radis depreciation da bi znao koliko si izgubio, koliko mozes izvuci ako odradis scrap..pa onda aj kad ode tako u donacije, poklon onda malo muvas tax deduction, malo papir trpi da si imao gubitke te godine pa opet nekakve beneficije,pa prenosenje na sljedecu godine...uglavnom papir svasta trpi, a lova se okrece..

Vrh

PostPoslato: 27 Okt 2011, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
pogresno tumacis veci od Velsana..moja poenta, da je covjek upoznat bolje od nas dvojice sto se tice Velsa jer zivi tamo..

ma vjerujem ja da situacija nije dobra, ali ne vjerujem da je razlog tome sto london otima pare od velsa.
imamo mi iskustva sa onima koji su krivili "velikog brata" za sve (eto, crna gora je posljednja u nizu), pa nesto ne vidim da je ikom bolje kako je posto nezavistan.

jill evans je iz plaid cymru. sta drugo ocekivati od glavnih velskih nacionalista nego takvu pricu...

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2011, 20:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
jbt Milanko sta ti radis ovde, sto ne mlatis pare kao politicki analiticar i sveznalica na nekom od BBC-ova ili tako nekog programa?

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2011, 17:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slika

Citiraj:
On je istovremeno kritikovao britanskog premijera Davida Camerona zbog izolacije Britanije u Evropskoj uniji.

Salmond je okrivio Camerona za "neodgovorni postupak" prilikom prošlonedjeljne odluke da stavi veto na sporazum Evropske unije o rješavanju dužničke krize u evrozoni.

Taj potez Camerona bi mogao da poveća izglede da Salmond pobijedi na obećanom referendumu o izlasku Škotske iz 300 godine stare unije sa Engleskom i njenom osamostaljenju unutar EU.

Cameronovu odluku su djelimično diktirali zahtjevi desnog krila njegove Konzervativne partije koje praktično nema pristalica sjeverno od granice sa Škotskom.

Salmond, koji predvodi Škotsku narodnu partiju, izjavio je za radio BBC da bi nezavisna Škotska u početku zadržala britansku funtu, ali da pridruživanje evrozoni ostaje "dugoročna mogućnost".

On je dodao da bi do usvajanja evra došlo samo "ako bi ekonomski uslovi bili povoljni" i uz pristanak škotskog naroda.

Škotska, sa 5,2 miliona stanovnika, ne bi bila primorana da usvoji evro u okviru uslova za članstvo u EU, rekao je Salmond, dajući primer Švedske koja je zadržala svoju krunu nakon ulaska u EU 1995. godine.

On je predočio da je u pismu Cameronu već protestovao zbog njegove odluke da iskoristi veto na samitu EU "bez ikakve konsultacije" sa vlastima u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

"Mislim da je bilo moguće stvoriti takvu situaciju da bude postignut sporazum. David Cameron je, međutim, donio odluku koja može da ugrozi radna mjesta desetina hiljada ljudi", rekao je Salmond.

Cameron je izjavio da je tako postupio pošto nije izvojevao zaštitu za britanski sektor finansijskih usluga. Škotska ima već dugu bankarsku tradiciju, a Edinburg je i dalje važan centar finansijske industrije.

Tanjug, BL!N-DEPO/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]