banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 13:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 55  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 22:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
indijanka je napisao:
Bosna uci u EU :lol: :lol: :lol:

sanjajteeeeeeeeeeeee :P

Mozda nece Bosna al Republika Srpska,...to je vec pitanje :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 22:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
indijanka je napisao:

nije to san...to je prica realno ostvaljiva za nekih 10-15 godina...

A uslov da bi se taj san ostavrio je:

Stvoriti plodno tlo za ostavrivanje svih ciljeva medjunarodne zajednice koje ona ima na ovom podrucju.
Kad kazem plodno tlo mislim na:

-sto jaca cjelovita Bosna, sa svim elementima zajednicke drzave(zajednicka vojska, ekonomija,obrazovanje,zdravstvo itd. itd.)

-svesti entiteske vlasti na marionetske, a jacati organe na nivou BiH

-hapsenje i isporucenje R. Karadzica i R.Mladice(po mogucnosti od strane same policije RS i SDS-a:tek onako da se medjunarodna zajednica nasladjuje sto sami isporucujemo svoje "junake")

i kad se sve to izregulishe ===>
medjunarodna zajednica ce uloziti svoj kapital i svoje donacije, jer je to u interesu njihove ekonomije, politike ..strateske posebno..

Samim tim doci ce do ekonomskog jacanja Bosne ...bolji zivot..bolje plate i svi ostali uslovi..
Ali sviracemo i pjevacemo kako cika dirigent kaze , cija je glavna palica u jakim zapadno americkim zemljama i SAD-u.

Uprkos svemu tome...mene licno interesuje ovde samo BOLJI zivot... ne interesuje me ko ce da vlada, bitno je da dobro vlada,a da li je to Amerika , Marko Markovic ili Pero Peric..sha me gabriiii...zivot je kratka i bitno je da svi zivimo bolje i kvalitetnije da mislimo vishe o zivootu , a ne ratu,izborima,sancijama, devalvacijama, i slicnim stvarima...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Dec 2003, 23:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
indijanka je napisao:

Na sreću :D

Vrh

Tema posta: Re: zapad
PostPoslato: 08 Dec 2003, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
srbinxp je napisao:
1.Koji drugi put imamo osim ulaska u eu.Mozemo da se oslonimo na Srbiju,ali i ona tezi u EU.mozda kada nekad ojacamo,onda cemo mi pravit sta ocemo,a sada onako kako moramo.

Srbija je suplja da ne moze nakrpati rupe, nista bolje od nas, cak i gore, mnogi dolaze u RS da rade jer imaju vece plate.

srbinxp je napisao:
2.Mi nikad necemo biti istog mentaliteta kao zapad,toga se ne treba plasiti.Ako svoj duh ne mozemo da primjenimo u organizaciji drzave i drustvenom sistemu,moze u mnogo drugih stvari:kultura,sport,kafansko druzenje...

Naravno, zato sto smo mi uvijek najpametniji, najbolji, najjaci, najlukaviji, najveci naucnici, sportisti, bla bla bla......
Ono 'nebeski narod' je malo .. sad smo u nekim drugiim sverama... a za gaca nemamo..

Primjecujem da diskutanti koji pricaju o duhovnosti, religiji, 'trulom zapadu' nikad nisu zivjeli na zapadu. Zivjeti na zapadu ne znaci otici na odmor najjeftinijim aranzmanom.
Takodje se ovde dosta primjeti miris, odnosno zaostavstina komunizma koji kaze 'kod nas je super, zapad je truo'...... Jao kako to zaudara na ovom forumu. Ljudi pricaju o hljebu a ni hljeb mijesili ni hljeb mirisali..
Cudno... i nude spas (recimo rio), boje se gubitka duhovnosti ... a niko ni pomirisao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 10:03 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
EZAN je napisao:
Vidi ti balkanca ... :lol: .
Sta kazes .... da postoje muski i zenski poslovi.
Da zena treba da zna gdje joj je mjesto. INTERESANTNA TEMA.
Pretpostavljam da ces se ti ozeniti samo zato da te zena sluzi i dvori, a ne iz ljubavi o kojoj stano pricas.
E moj DEMAGOGU..

naravno da sam balkanac...
nisam rodjen u dolini Loare, ili u Skotskoj ili Bavarskoj.
rodjen sam na Balkanu.

sigurno da postoje muski i zenski poslovi, ali ti kad se o tome govori vidis podjelu na "izrabljivaca" i "izrabljenog".zasto bi moralo biti tako?
sve sto covjek radi, svaki njegov posao, odraz je njegove licnosti.
postoji muski i zenski pol, i treba da postoji, a posao koji rade su stoga njihov odraz.odraz muskosti i zenstvenosti. dakle muski i izenski poslovi.

sto se tice prosjaka...
mislim da je lose zabraniti ih nekim zakonom.
kad prosjak tebi pruzi praznu ruku, on ti daje neuporedivo vise od nekoliko novcica koje ces ti njemu dati. zivjeli prosjaci!

Citiraj:
Znam ja odlicno sta je metafora samo si pogresan primjer uzeo ili si pogrijesio temu.
VIDIM DA JE TEBI SVEJEDNO STA JE TEMA .... TI SAMO TRLA BABA LAN .... NA SVAKOJ TEMI ISTA PRICA.

ja nemam namjeru mjenajti svoju pricu.
jer u svakoj temi...ISTA JE PRICA.
zar u jednoj temi trebam govoriti boziju volju a u drugoj neciju drugu?
ne...uvijek samo Njegova volja.

Citiraj:
Kakav je ovo odgovor na pitanje sta je to nezakonit brak
Citiraj:
to su brakovi koji ispunjavaju svoju svrhu.

Sta je ovo :o ?????.

razumio bi to kad bi znao sta je svrha braka.
nastojim ovde biti sto kraci u pisanju jer se tema nevjerovatno rasiruje...
ukratko svrha braka je, zajednica koja podrzava ljubav dvoje i pruza uslove za radjanje novog zivota.

ako neki brak nemoze imati djece...naravno da su bolesni. zar je to cudno? :o
ako kazem da bolest treba unistiti ti ces razumjeti kako sam ja rekao da ljude treba pobiti. :o
obrati paznju samo na ono sto pisem...a ne na ono sto mislis da mislim.
Citiraj:
Citiraj:
da vidi se kako ga stiti...
i seljak stiti prase za klanje.

Ovdje je rijec o ljudima ..... ako smijem primjetiti :lol:
ili je i ovo samo metafora :lol: ..

da metafora je! pa nisam mislio reci da smo stvarno prasad...vec KAO prasad.jesi ti siguran da znas sta je metafora?

Citiraj:
S obzirom da te ne interesuje "ovozemaljsko blago" (kuca, auto, normalan posao i plata ...) a vjerujem da hoces da stvaras porodicu (ako je vec i nemas) sta te to onda interesuje i kako to dvoje mislis spojiti.
Samo mani se demagogije - nego fino mi to objasni.

bez demagogije i fino?
pa evo...
sta mislis, da li se moze zivjeti u maloj kuci? jeli iko ikad zivio u maloj kuci?
sta mislis, da li se moze zivjeti bez auta? jeli iko ikad zivio bez auta?
sta mislis, da li se moze zivjeti od "nenormalnog posla" (taj si ti izraz upotrebio..."normalan posao").

ja znam da ti mislis da je zivot NEMOGUC bez svega toga...ali ja ZNAM da jeste moguc...jer evo, ja sam ziv!
ili nevjerujes ni to?

kad bi ti izgubio i kucu i auto i novac...ili bi shvatio da se moze zivjeti bez toga...ili bi se ubio :(
nadam se da bi iblo ono prvo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 10:24 
Majstor
Majstor

jos jednom pozdrav ani...
da odgovorim

Anaconda je napisao:
Olako donosis zakljucke rio dragi. Rijeci su rijeci , djela su vec nesto drugo ali rekoh ti vec da se pobrines za svoj vid ;)

varas se. u svakoj rijeci je odraz tvog srca. rijeci su ogledala ljudskih srca. nemoraju to biti samo djela.a ja nazalost u tvojim rijecima nevidim ono sto bih zelio. a sretao sam ljude u cijim rijecima vidim i samog sebe.
no netrazim sebe u tebi, vec Njega.

Citiraj:
mislila sam da ne volis savjetovati starije od sebe ;).

nevolim. starija si?
ako jesi necu te savjetovati.

Citiraj:
To je bila jedna lijepa pjesmica od Bore Corbe , ni manje niti vise, to sto si je ti pogresno protumacio je drugi padez. Mogla sam napisati "pogledaj dom svoj Rio i skini paucinu s ociju ....." mozda bi bolje funkcionisalo :-?

tako sam i shvatio...
da mislis na mene.a smijesno mi je sto to kazes jer sam ja o zivotu razmisljao na ancin na koji i ti, ali Cudom, sagledao sam zivot iz drugog ugla...i promjenio se.
jesi li ti ikad razmisljala kao ja? jesi li ikad promjenila svoje poglede na svjet?temeljito?
sumnjam, jer da si osjetila to sto sam ja, nikad nebi mjenjala svoje poglede.zato sam ja u prednosti nad tobom. u tvojim rijecima citam bivseg sebe, a ti u mojim nenalazis...nista.

Citiraj:
Rio , rio
zar je tako tesko odgovoriti na konkretno pitanje ?

uh itekako....kao slijepcu objasniti boje!

Citiraj:
Da te pitam drugacije : Vidis li ti rio zasto ljudi odlaze? Objasni nekome ko mjesecima nije dobio platu a ima mogucnost da ode - objasni mu zasto da ostane! Znas i sam kakva je situacija (rekao si da svako djete zna da je bez posla, novca.... tesko ) kod nas trenutno i da se tako brzo nista nece promjeniti . Reci zasto da ostane?

to je i najteze!
svo vrijeme se trudim da to uradim. da ukazem ljudima na ljepotu koju imaju ovde. da je zlato koje ovde sija, sjajnije od zlata koje sija na tudjem vratu.

ja znam da je ovde tesko. vidim to. hodam poderanih cipela, jedem dva puta dnevno. svaki mjesec mi iskljucuju struju, a prijete da ce isto to uciniti i sa vodom i sa grijanjem. vidim da je tesko.
i mnogima je teskokao i meni.

no, nekazem ja "nemojte biti bogati". upravo suprotno! sjecas se da sam govrio "dao Bog pa svi bili bogati", ali UPOZORAVAM ljude da im je dusa u opasnosti ako se olako povedu za bogatstvom.
zans i sama, nadam se, da je receno "lakse je kamili proci kroz iglene usi nego bogatasu uci u raj". nadam se da znas i zasto je to lakse kamili, odnosno zasto je bogatasu tesko.

konkretno govrimo o zapadnom drustvu. prihvatanje zapadnog drustva, nedonosi nam samo sigurniji posao, finansijsku sigurnost, vec ce nam uzeti mnogo toga. sad bih trebao nabrajati sta to.
nabrajam danima i danima, ali niko nevidi nista od sjaja bljestavila :o

nije bitno gde vi zivite ni koliko novca imate. koliko kuca i koliko auta.
bitno je SAMO JEDNO.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 10:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
ne...uvijek samo Njegova volja.

Zalosno... :o :o
pa zar ti ne tezish da imash SVOJE misljenje i SVOJU volju...da kreirash sam SVOJ zivot...a ne samo sto ti je propisano...
Pa tako ne govore ni svestenici, teolozi,monasi....
Ako neko vjeruje u BOga, on mora SAM da kroji svoj zivot, postujuci bozije zakone da svakako, ako je vjernik, a ne biti slijepac za svoje zelje i sputavati sebe u svemu...

Citiraj:
ukratko svrha braka je, zajednica koja podrzava ljubav dvoje i pruza uslove za radjanje novog zivota.

zalosno je to sto kazes da "svrha braka" ..... :o
Pa brak je samo logican slijed ljubavi, zelje za zajednickim zivotom radom, napretkom. IZ toga se radjaju novi zivot kao vrhunac ljepote i zivljenja...
Strasnno je sto ponavljash rijeci svrha/uslov za ljubav/produzenje vrste...kao jedino...

Citiraj:
sta mislis, da li se moze zivjeti u maloj kuci? jeli iko ikad zivio u maloj kuci?
sta mislis, da li se moze zivjeti bez auta? jeli iko ikad zivio bez auta?
sta mislis, da li se moze zivjeti od "nenormalnog posla" (taj si ti izraz upotrebio..."normalan posao").

naravno da se moze zivjeti pod tim uslovima...ali pobogu zar se necemo truditi da sve to poboljsamo, da zivimo boje, kvalitetnije..da sve oko nas bude potpunije, jer cemo se i sami osjecati sadrzajije sa mnogo vishe izbora...

Pobogu ...po tome crkve se ne bi trebale renovirati, niti graditi vece, popovi bi trebali zivjeti u malim kucicama...a zive u kucamaaaa, episkop zivi u vili u centru BL... da si ulazio unutra, vidio bi kako skrushen zivot imaju...
pobogu decko, gdje ti zivish...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 11:05 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Citiraj:
Pobogu ...po tome crkve se ne bi trebale renovirati, niti graditi vece, popovi bi trebali zivjeti u malim kucicama...a zive u kucamaaaa, episkop zivi u vili u centru BL... da si ulazio unutra, vidio bi kako skrushen zivot imaju...

Upravo tako! Ne može biti bogougodno graditi velelepne hramove, i živjeti lagodno, ako prava crkva (crkva nisu građevine već vjerujueći narod) živi jadno i duhovno i materijalno.
Ne može se očekivati promjena na bolje i Božiji blagoslov dok oni koji sebe smatraju duhovnim pastirima ne počnu prednjačiti i ličnim primjerom dokazivati kako se treba raditi. A to sigurno nije ovako kako ih većina sada radi.

Napadači duhovnog pristupa ovom problemu su promašili poentu, čini mi se. Niko od nas ne tvrdi da je kod nas stanje sjajno, a na Zapadu jadno.
Kod nas je očito stanje jadno i duhovno i materijalno, i biće još gore ako se hitno ne promijenimo.
Ali ono što tvrdimo je da put kojim se treba krenuti nije Zapad (jer je to samo materijalna pespektiva ali vrlo sumnjiva i na dugu štapu), nego nešto što će pokrenuti stvari nabolje i na jednom i na drugom polju.
Slabe su šanse da se Zapad promijeni u tom smislu. Zato ovdje treba graditi nešto novo. Primjenjujući sve što je dobro sa Zapada, ali ne na njihovim temeljima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 11:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pricash o Zapadu kao jedinom olicenju materijalog i da to bogatstvo navlachi mrak na ochi i zasljepljuje...

EVo ja prva nisam za to da mladi odlaze iz nashe drzave i da dizu ruke od svega. Mislim da trebamo pokusati i promijeniti nesto na bolje. Jer ja da zelim mogu se sutra iseliti , udobno smjestiti negdje , raditi placen posao, uz to zavrisiti fax, sa svojim pozivom imala bi dosta perspektive negdje vani.

Ali jednostavno zelim da ostanem ovdje jer me ovde druge stvari vezu...i mislim da nije fazon da se ja iselim i skrasim svoje dupe, a svi oni koje volim da se i dalje pate i da ostanu ovdje....
Ne vidim u tome rjesenje....ici na Zapad pojedinacnom..vec pribliziti nam Zapad da mogu i moja djeca i djeca mojedjece da zive u svom na svome..a ne da se snalaze i krecu od 0 u tudjim zemljama.
I naravno stvoriti uslov da mogu da putujem sirom svijeta kao turista ili poslovno kad god za to imam potrebu. Mislim da je to moguce i ostavrljivo...pogotovo sto ovde medjunarodna zajendica kroji politiku....

A kazesh mnogo je loshih stavri na Zapadu. Problem je sto smo mi ovde navikli da se radi 8 sati, tj. vishe da se ispijaju kafe a da plate bude visoke, da se dizu krediti, da se putuje i slicno....Tito je umro, komunizma vishe nema(nazalost) i starog rezima kad smo svi zivjeli kao lordovi. Treba prihvatiti cinjenicu razvijenog svijeta , kapitalistickih zemalja: gdje su vodeci interesi i kapital.

Kazesh radi se od jutra do mraka....pa pobogu ja znam ovde ljude koje rade od jutra do mraka , ili one koji rade na 2 radna mjesta, imaju naravno primanja veca i zive dosta solidno. Opet ima i onih koji rade od jutra do mraka a zive na ivici egzistencije...

Nigdje nema lezi lebe da te jedem, sto manje raada, a daj nam vremena za demagogiju i duhovna propiranja.

Covjek svakako mora da bude nacitan, da ima kulturni, socijani zivot, da ima prijatelje, porodicu, voljene ljude oko sebe...sto ga ispunjava , to mu dushu odmara i cisti...ali ako taj covjek nema sansu da radi i da posteno zaradi solidno za zivot...pa tu nema srece niti duhovne niti uopste normalnog obitavanja na povrsini ove nashe Zemlje.

I josh nesto...pricah o loshim stavrima na zapadu....tacno je da toga ima dosta.
A ti i slicni ovi duhovnjaci da se krecu malo vishe medju narodom, ne samo poznanicima svojim , vec sirokim narodnim masama, mogli biste vidjeti, koliko kod nas zapravo ima kriminala, koliko ima droge, koliko nasilja, prostitucije, alkoholizma, a bolesnih da ne pricam (jer smo mi nacija koja je vrlo bolesna , a zasto..pa sve zbog nedovoljnih uslova za normalno zivljenje).

Kako biti srecan kad vidish jedno dijete bolesno od hemofilije, pa dobije josh brata bolesnog od hemofilije..a drzava nema para da im plati lijek, a kamoli preventivno da djeluje da se i kod nas uradi amniocenteza, horionske cupice i slicni pregledi koji bi mogli ukazati na takvu bolest...vec se radjaju djeca koja su invalidna za cijeli zivot... :x
Dzaba tu tebi duhovnost..kad nema sredstava da odredish nesto najosnovnije..a kamoli za duhovnu nadgradnju....

I dobro ti je neko rekao...skini paucini sa ociju....
jako sebicno je sto se ti smatras da si osjetio nesto i da te to cini srecnim u loshim uslovima zivljenja.
ZNaci samo si ti srecan a 98% klasicne polpulacije je nezadovoljno, kao sto i jeste....
To sto ti isticesh svoju srecu na taj nacin , dok su ostali nesrecni nije bozanski i sirokogrudo... vec je krajnje sebicno i egocentricno.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 11:11 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
Zalosno... :o :o
pa zar ti ne tezish da imash SVOJE misljenje i SVOJU volju...da kreirash sam SVOJ zivot...a ne samo sto ti je propisano......

a zasto mislis da moja volja nije u skladu sa Njegovom?
zar mislis da moja volja podrazumjeva da nije Njegova?
ja se najsretnije osjecam kad mogu da izvrsim Njegovu volju a nesretno kad Njegovu volju krsim.
kao prestupnik kad krsi zakon drzave. on se osjeca nesretno.
samo ljudi koji nisu s bogom cijelom dusom i svim svojim bicem osjecaju u njemu prinudu i protivljenje samom sebi. a Bog nije takav, vec ej suprotan...On je za tebe vise nego ti sama!

Citiraj:
Ako neko vjeruje u BOga, on mora SAM da kroji svoj zivot, postujuci bozije zakone da svakako, ako je vjernik, a ne biti slijepac za svoje zelje i sputavati sebe u svemu......

to ti tako vidis...da ja sebe sputavam, a ja se osjecam slobodnije i jace nego ikad!
Citiraj:
zalosno je to sto kazes da "svrha braka" ..... :o ...

pa covjek me pitao, sta je svrha braka :o
i sve ima svoj usvrhu pa i brak.
zasto kazes...

Citiraj:
Strasnno je sto ponavljash rijeci svrha/uslov za ljubav/produzenje vrste...kao jedino......

zar sam ja rekao da je brak uslov za ljubav?
zasto govoris nesto sto ja nisam rekao?
zasto nenaucis da citas?

Citiraj:
naravno da se moze zivjeti pod tim uslovima...ali pobogu zar se necemo truditi da sve to poboljsamo, da zivimo boje, kvalitetnije..da sve oko nas bude potpunije, jer cemo se i sami osjecati sadrzajije sa mnogo vishe izbora......

pa nemam nista protiv!trudi se...
ali ako to podrazumjeva da moramo prihvatiti drustvo koje stiti prostituciju, homoseksualnost, rat, nasilje,...hocemo li i tada da "poboljsavamo svoj zivot"?
zar se nebi uplasila za svoju djecu?
da tvoj rodjeni sin jednog dana svoj novac trosi uz neku prostitutku, jer mu drustvo to nudi i govori mu da to nije nista lose i da ima pravo ako zeli!? :o

ako ti to zelis svom djetetu, ja nezelim.
gledajmo dalje od nas samih malo...
Citiraj:
pobogu decko, gdje ti zivish...

zasto mi spominjes episkope i popove?
jeli to vjera?
mene popovi zanimaju kao lanjski snijeg, jer znam da je vjera u MOM SRCU a ne u nekom malovjernom popu.
samo oni koji nemaju vjeru u svom srcu misle da je vjera u nekom popu.

gledam svijet kroz svoje srce...i nemam namjeru presati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 11:20 
Majstor
Majstor

"jednog dana Isus udje u jednu kucu u kojoj su zivjele dvije sestre, Marija i Marta.
Isus sjede u kucu i poce da gvori a Marija sjede pored njega i slusase ga.
a Marta, stade sluziti Isusa, donoseci mu jelo i pice i radeci sve po kuci za razliku od svoje sestre, koja je samo mirno sjedila i slusala.
i tada Mrata upita Isusa..."Gospode,zar je u redu da moja sestra samo sjedi i nista neradi, a ja sve moram sama"?
tada Isus rece..."Marta, Marta, o mnogo se toga brines a samo je jedno potrebno. Marija je izabrala bolji dio koji se od nje nece uzeti"

shvata li iko ovu pricu?
koliko je samo Marti na ovom svijetu! :o
Marti, koje ce o svemu voditi brigu i nikad nece saznati da je "samo jedno potrebno".

prestanite brinuti "brige o mnogome", i kao sto je marija ucinila, sjednite i slusajte...i nebrinite!

"brige o mnogome", odvele su mnogo marti na zapad, i one i tamo idalje brinu "brige o mnogome", i nikad njihovo srce nece vidjeti da je SAMO JEDNO BITNO.

ja bih iskreno, volio da svi postanete marije, i da vidite ONO STO JE BITNO.

nebudite mnogobrzni!SAMO JE JEDNO POTREBNO!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 11:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma na trenutak se vratismo na temu i onda gospoda duhovnjaci opet o Bogu i njemu slicnim ..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 11:51 
Majstor
Majstor

gipsy_girl je napisao:
I dobro ti je neko rekao...skini paucini sa ociju....
jako sebicno je sto se ti smatras da si osjetio nesto i da te to cini srecnim u loshim uslovima zivljenja.
ZNaci samo si ti srecan a 98% klasicne polpulacije je nezadovoljno, kao sto i jeste....
To sto ti isticesh svoju srecu na taj nacin , dok su ostali nesrecni nije bozanski i sirokogrudo... vec je krajnje sebicno i egocentricno.....

zasto je sebicno ako ja smatram da sam osjetio nesto posebno?
pa smatraj i ti to za sebe...ako mozes.

sebicnost je kad nesto imas a nedas drugom. nisam ja sam sebi to dao sto imam, a zelim to sto imam podjeliti i stobom.
evo ti moje srce!
evo, pa iscjedi svu zivotnost koju imam!

zasto me zoves sebicnim?

egocentricnost...
ja sam beskrajno daleko od centra.nisam ja u centru vec onaj cije rijeci ponavljam.
ja bih sebe bacio u najtamniji kutak kad bi On bio u centru svakog covjeka.
a ti vidis mene u centru a On ti je u tamnom kutku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 12:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Da ne ponavljam ... gipsy je to tako fino rekla ....
Samo bih kratko komentarisao ili upitao za sljedece
Citiraj:
prestanite brinuti "brige o mnogome", i kao sto je marija ucinila, sjednite i slusajte...i nebrinite!

Sta ovo znaci ...
Pa ko ce se onda pobrinuti za nas ....
Ko ce iznijeti tu hranu na sto ?????
Jel uvijek ima "budala" koje su spremne pomagati i izdrzavati druge?
.
Citiraj:
koliko je samo Marti na ovom svijetu!
Marti, koje ce o svemu voditi brigu i nikad nece saznati da je "samo jedno potrebno".

Mene je strah da Marija ne bude bas previse .... jer cini mi se da ona dobro zna sta je to "samo jedno potrebno" - a to je da Marta donese vec jednom taj rucak
misk0 - sta bi s onom kolibom, ima li koji dobrovoljac
P.S.
Im'o Haso koku i ucio je da ne jede ...
I taman kad je naucio, KOKA CRKLA.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 13:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
rio je napisao:

egocentricnost...
ja sam beskrajno daleko od centra.nisam ja u centru vec onaj cije rijeci ponavljam.
ja bih sebe bacio u najtamniji kutak kad bi On bio u centru svakog covjeka.
a ti vidis mene u centru a On ti je u tamnom kutku.

ja pa ja :o i nisam uopste egocentrik :lol: :lol:

rio hoces "duhovnim ocima" da razgovaramo ?? Ajmo :

Izraleci Starog Zavjeta su cesto zivjeli u gradovima koji su bili puni neznabozaca, i cinjenica jeste da su se olako povodili za drugim bogovima. Ali oni koji su htjeli vjerovati u Boga , nije ih mogao niko pokolebati. Novi Zavjet nije knjiga za sebe... ona je samo nadogradnja na Stari Z. ...
Znaci , ako je Isus rekao : " Dusa je preteznija od jela i tijelo od odijela. Pogedajte gavrane kako ne siju, ne zanju,koji nemaju podruma ni zitnica, i Bog ih hrani: a koliko ste vi pretezniji od ptica?...... i svi ostali dalje stihovi u Luka 12,23 pa na dalje ti stihovi ne znace da je on opovrgao stih koji kaze : " Sa znojem lica svojega jesces hljeb, dokle se ne vratis u zemlju od koje si uzet.... "

Da rezimiram : Bog nije rekao gdje covjek treba da zivi; nije rekao sta treba da se radi nego KAKO da se zivi i KAKO da se radi. Ako je moj cilj biti posten i raditi ono sto sam naucila i sto znam, apsolutno je svjedeno gdje ja to radila. Ako mi Njemacka nudi mogucnost za vecom nagradom za moj posao zasto bi ja to odbila???? Ili mi zelis reci da je Banjaluka nesto posebno??? Ako je nase podneblje tako dobro i posteno , zasto onda sve vise ubistava, sve vise kradje i sve vise kurvaluka???
Hoces mi reci da su veliki vjernici dole kada je bozic a oni pijanu pravo iz diskoteke odu u crkvu, po mogocusnosti sa zvucima Cece u pozadini??? Zar je to vjera i "plodije tlo" ?? Dodji ovdje i ako ugledas ikoga da uradi to za bozic ucutacu za sva vremena......

Rio, ja sam bila dole a ti nisi bio ovdje gdje sam ja......
Ucini mi uslugu i nemoj da pricas o necemu o cemu si samo nacuo od drugih. Uvjeri se sam pa onda pricaj :wink:
[/b]

Sem da ti kaľem - ne udaraj me nisko...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

rio je napisao:
a zasto mislis da moja volja nije u skladu sa Njegovom?
zar mislis da moja volja podrazumjeva da nije Njegova?

pa ti ne pristupash nijednoj stvari da prvo cujesh SVOJU dushu, vec automatski citirash mi ovde prichice i citate iz biblije..
Povuci malo Bibliju na stranu a ispricaj neku pricu na osnovu LICNIH spoznaja da i nekog LICNOG zakljucka...bez predrasuda (duhovnosti i BIBLIJE).....ako uopste dopustash sebi neka desavanja koja nisu vec unaprijed predodredjena u duhovnim spisima...
Budi covjek prije svega....

Citiraj:
zar sam ja rekao da je brak uslov za ljubav?
zasto govoris nesto sto ja nisam rekao?
zasto nenaucis da citas?

citam ja jako dobro, citala sam te na drugim temama, gdje kazes da se ne moze voljeti bez braka...ili cekati idealnu i tako to..ali to nije tema ovde..pa necu sad o tome

Citiraj:
ali ako to podrazumjeva da moramo prihvatiti drustvo koje stiti prostituciju, homoseksualnost, rat, nasilje,...hocemo li i tada da "poboljsavamo svoj zivot"?

vidish ti koliko ti malo znash o konkretnim stavrima... :o prostitucije ovde imash koliko hocesh, i u mnogo gorim slucajevima nego na zapadu jer smo mi tranzitna zona za trafficing , problem je samo sto kod nas nije legalizovana prostitucija kao sto je u svijetu.

Legalizovana prostitucija znaci imati kontrolu nad istom(a to je jedini izalaz da bi imali u vidu sta se desava, a to sto ti govorish ....pokusati to iskorijeniti ili ponistiti....je uzaludan posao..od kad je svijeta to postoji)...

Narkomanija isto tako..narkomana na svakom cosku, sprica, igala,droge za kupiti....ova zemlja je divno gnijezdo za dilere.
A sta trebamo uzeti od Zapada...prevenciju i lijecenje.

Negativne stavri sa Zapada od kojih sam vec neke i pobrojala su ovde prisutne i od toga pobjeci ne mozesh..samo treba uzeti sada mjere sa zapada kojim oni sprecavaju i kontrolishu takve stvari....

Zivjeli smo u buretu nekih 5-8 godina (rat, poslijeatni period), stagnirali mnogo, svijet napredovao...pa zar i dalje da se busamo da smo najpametniji , najduhovniji i najsrdacniji ispunjeni ljubavlju, paznjom, skrushenom vjerom.... i da ne pomaljamo glau iz bureta :-?

AHhh divan bi bio taj tvoj svijet rio......ali daleko si od realnosti mlloogoo daleko....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 19:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
btw..

Hlade se Europljani
Samo 48% građana EU vidi Uniju kao "dobru stvar"

Manje od pola stanovništva u državama članicama EU podržava projekt Unije, prema istraživanju Eurobarometra. Samo 48% građana EU sada vidi članstvo kao "dobru stvar", dok je u proljeće takvih bilo 54%. Najnegativniji prema EU su, naravno, Britanci, od kojih tek 28% gleda pozitivno na EU. Čak je i podrška među Francuzima pala na ispodpolovičnu. Takvi deprimirajući rezultati ne vesele u tjednu kada se lideri EU trebaju naći u Bruxelesu, gdje će se truditi da proguraju Ustav EU s institucijom stalnog predsjednika i ministra vanjskih poslova Unije. Iscrpnije...

http://www.monitor.hr/
~~~~~~

Pridruzivanje EU ne znaci automatski povecanje standarda niti to samo po sebi podrazumjeva. Pridruzivanje EU predstavlja niz intervencija u okviru pravnog i ekonomskog sistema u skladu sa zahtjevima zemalja EU i niko medju vama nema kompletan ili dovoljan uvid u to sta je sve potrebno izmjeniti i uraditi da bi se moglo uci u to. Prema tome, dalja prica o tome "EU/zapad da ili ne" postaje polako besmislena jer se svodi na neka licna neargumentovana nagadjanja zasnovana na pausalnim ocjenama
i/ili nekim licnim misljenjima i zabludama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Pridruzivanje EU ne znaci automatski povecanje standarda niti to samo po sebi podrazumjeva. Pridruzivanje EU predstavlja niz intervencija u okviru pravnog i ekonomskog sistema u skladu sa zahtjevima zemalja EU i niko medju vama nema kompletan ili dovoljan uvid u to sta je sve potrebno izmjeniti i uraditi da bi se moglo uci u to. Prema tome, dalja prica o tome "EU/zapad da ili ne" postaje polako besmislena jer se svodi na neka licna neargumentovana nagadjanja zasnovana na pausalnim ocjenama
i/ili nekim licnim misljenjima i zabludama.

Naravno da ne podrazumjeva, ali da bi se uslo u EU moraju se ispuniti mnogi uslovi od kojih je i 'ekonomska stabilnost i nivo zivotnog standarda'.
Da su svi nekompetentni - u pravu si, ali da se zbog toga ne smije govoriti o tako nekoj temi - nisi ..
Na vecini tema na ovom BLIC forumu pricaju obicni ljudi a ne strucnjaci prema tome zasto ne bi i ovoj.
Mozda si ti kompetentna osoba ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 21:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Naravno da ne podrazumjeva, ali da bi se uslo u EU moraju se ispuniti mnogi uslovi od kojih je i 'ekonomska stabilnost i nivo zivotnog standarda'.

Pa sada to zavisi kako se gleda na stvari.. da li je Ceska (ili neka druga drzava iz tog talasa, na pragu ulaska) ispunila te uslove ekonomske stabilnosti i nivoa zivotnog standarda? Da li je mozda neko bio u Ceskoj da nam prenese kako su oni to napredovali?
Kolika je razlika u standardu izmedju Portugala, Finske, Svedske?
Mislim da ti uslovi nisu nigdje eksplicitno navedeni ali bi oni trebali u odredjenoj mjeri (bar tako govori teorija onih koji to sve izmisljaju) da uslede nakon trazenih intervencija u okvirima pravno-ekonomskog sistema.

E sada postoji pitanje druge vrste, a to je koliko je realno za ocekivati da sistem koji se na zapadu gradi jedan duzi vremenski period uspije u primjeni na nekom drugom tlu, dosta drugacijem po mnogo kriterijuma.
Koliko je realno ocekivati da sistem zasnovan na lazi, nepravdi i potlacivanju ima buducnost?

Citiraj:
Da su svi nekompetentni - u pravu si, ali da se zbog toga ne smije govoriti o tako nekoj temi - nisi ..

Da, samo to nisam ni rekao..

Citiraj:
Na vecini tema na ovom BLIC forumu pricaju obicni ljudi a ne strucnjaci prema tome zasto ne bi i ovoj.
Mozda si ti kompetentna osoba ?

Hocu da kazem da se u okviru teme ispustaju iz vida/ignorisu neki bitni pokazatelji i faktori a sa druge strane kao argumenti navode stvari koje nemaju veze sa temom.

Istina je to da ovdje:
1) nije sproveden referendum za ulazak u partnerstvo za mir
2) nije sproveden referendum za ulazak u NATO
3) nije sproveden referendum za ulazak u EU

I ne samo to, prije toga nije napravljena od strane ovdasnjih vlasti odgovarajuca studija koja bi bila u stanju narodu da prezentuje sta se to gubi a sta se to dobija. U Evropu se ide gledajuci unaprijed maksimalno 1-2 godine (umesto 20,50,100 godina) i cak i medju kljucnim politicarima malo koji zna kompletnu listu uslova za ulazak u EU i druge organizacije, a svi kao bezrezervno zastupaju tu opciju.

Svi su ubjedjeni da ce se preci prag raja ulaskom u Evropu a niko ne zna da kaze sta je to konkretno sto ce se tim potezom uraditi, sta je to sto cemo dobiti a sta cemo morati da zrtvujemo.

Po meni su sve to obecanja i sarene laze sirotinji i sudeci po nacinu na koji se sprovodi to pridruzivanje (ucjene, pritisci, olajavanja, neprincipijelan i neodgovoran pristup svih strana..) ja licno od toga ne ocekujem nista dobro, tj. ne ocekujem da ce nam biti bolje. Pod tim bolje gledam dalje od podmirivanja guzice, k* i p* i nadnicenja za stranca..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 22:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
gipsy_girl je napisao:
Tito je umro, komunizma vishe nema(nazalost) i starog rezima kad smo svi zivjeli kao lordovi. Treba prihvatiti cinjenicu razvijenog svijeta , kapitalistickih zemalja

Nešto mi nije jasno. Kažeš da komunizma više nema (i to po tebi: nažalost) i nema starog režima kad smo živjeli kao lordovi a onda kažeš da trebamo prihvatiti kapitalizam. Pa što ne bismo prihvatili komunizam i stari režim u kom smo živjeli kao lordovi?

Ovo pitam samo zato što mi nije jasan tvoj rezon. Ne kažem da trebamo prihvatiti onakav (bezbožni) komunizam ali smatram da bi pobožni komunizam bio neuporedivo bolji od kapitalizma. Uostalom, vjerujem da je to sistem budućnosti. Vrijeme će pokazati.

komunizam + istinska pobožnost = prava hrišćanska država

bojmen je napisao:
Hlade se Europljani
Samo 48% građana EU vidi Uniju kao "dobru stvar"

Zanimljivo

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1090 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 55  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]