banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Okt 2011, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
http://www.radiosarajevo.ba/novost/65515/medunarodna-radionica-o-suocavanju-s-prosloscuhttp://www.radiosarajevo.ba/novost/65515/medunarodna-radionica-o-suocavanju-s-prosloscu

"Suočavanje s teškom prošlošću na Zapadnom Balkanu i Zapadnoj Evropi – razvoj platforme za trans-evropsku razmjenu i saradnju, naslov je druge međunarodne radionice koja će se održati od 19. do 21. oktobra na Kozari.

Radionica će okupiti predstavnike memorijalnih centara, historijskih muzeja, NVO-a i drugih organizacija, inicijativa, te pojedince koji rade na području suočavanja s prošlošću iz BiH, Hrvatske, Francuske, Njemačke i Srbije, a kojima je zajednička tačka rad na pitanjima suočavanja s prošlošću i mjesta sjećanja.

Organizovana od strane Inicijative mladih za ljudska prava BiH, Francusko-njemačke omladinske organizacije, Documente-Centra za suočavanje s prošlošću i Centra André Malraux u Sarajevu radionica ima za cilj govoriti o značaju i ulozi memorijala u procesu pomirenja, te razgovor o njihovoj ulozi u odgoju mladih generacija.

Kao priprema za radionicu 17. i 18. oktobra održat će se dvodnevna posjeta memorijalnim centrima u Vukovaru, Donjoj Gradini i Jasenovcu......"

Sta mislite o ovome, ima li smisla, neke nade da ce barem neki od nas pokusati shvatiti druge, drugacije ili trebamo svi nastaviti trubiti svak u svoju trubu do sledeceg rata?

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hajmo Fiko, hajd ti baci koju pametnu, sta mislis bil nam bilo bolje ili gore kad bi npr ti otiso do Omarske ili na Koricanske stijene, a npr. Behar do Jasenovca ili Kazana???

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2011, 23:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
ERROR je napisao:

"Suočavanje s teškom prošlošću na Zapadnom Balkanu i Zapadnoj Evropi – razvoj platforme za trans-evropsku razmjenu i saradnju, naslov je druge međunarodne radionice koja će se održati od 19. do 21. oktobra na Kozari.

Sta mislite o ovome, ima li smisla, neke nade da ce barem neki od nas pokusati shvatiti druge, drugacije ili trebamo svi nastaviti trubiti svak u svoju trubu do sledeceg rata?

Shvatam ja tvoju poentu, ja sam lično od čovjeka sa stavom "i oni su nama svašta radili" došao do tačke "hajde da vidimo šta smo to mi drugima radili", ne ulazeći u karakter prošlog rata i da li je bio opravdan ili ne.

Ne vidim svrhu više ovim radionicama, traju od 1996., a sada imamo priliku da vidimo kako to rade velike sile, pa da se ugledamo na njih. A ako se velike sile još nisu suočile sa svojim prošlostima, onda njima nema pomoći.

A što se tiče nas.

Da li bih obišao stratišta kada bih bio u prilici svih naroda u BiH i van BiH?

Da.

Da li bih to radio u nekom organizovanom obilasku, sa kamerama i publicitetom?

Ne, ni za prve ni za druge ni za treće ni za četvrte.

Da li država BiH treba da ima datum za sjećanje na sve žrtve proteklog rata?

Da.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 07:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ne.
Ne.
Ne.
Zaboli me kua i za jedne i druge i treće. Jedino što trebam znati je da ne vjerujem ni muslimanima, ni Hrvatima, a Boga mi ni Srbima i da ih trebam držati na oku i biti spreman razguliti odavde kad govna počnu da seru, a po mogućnosti kad već zakuvaju i počMu da se kolju, zaraditi koju kintu na njihovoj muci.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 07:57 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Okt 2011, 07:42
old fashion men je napisao:
Ne.
Ne.
Ne.
Zaboli me kua i za jedne i druge i treće. Jedino što trebam znati je da ne vjerujem ni muslimanima, ni Hrvatima, a Boga mi ni Srbima i da ih trebam držati na oku i biti spreman razguliti odavde kad govna počnu da seru, a po mogućnosti kad već zakuvaju i počMu da se kolju, zaraditi koju kintu na njihovoj muci.

E ti si po svoj prilici ratov'o u zadnjem ratu i izgleda platio visoku cijenu!!

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 08:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Ne.
Ne.
Ne.

OFM ,konacno i jedna pametna od tebe.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 08:18 
Početnik
Početnik

Iako razumijem forumaša pod nickom OFM i ono što je htio reći, smatram da su gore navedene radionice ipak dobra stvar zbog ove mlađe balavurdije koja glumi velike Srbende, Hrvatine, Bošnje i fura se na neki ultra šovinizam.
Ne znaju ti balavci šta je rat i šta sa sobom nosi. Uglavnom se vode nekom idejom kako je njegova strana nadmoćnija i kako bi se mogla iživljavati nad nemoćnijim a onaj nemoćniji po njegovom sudu kriv za eto sve belaje koje on ima u životu.
Podržavam radionice i zbog samih povratnika koji najviše trpe i osjete djelovanja ovih ultraša.
Evo najsvježiji primjer se desio u Bosanskoj Dubici gdje je upravo jedan balonja koji puške nije vidio prijetio lokalnom efendiji da će ga zaklati. Takvih primjera ima i u Pederaciji gdje su Srbi manjina. Žalosno :(

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 3&Itemid=1

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 08:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Ne.

Amin.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 08:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne.
Ne.
Ne.

Imas li ti djece? Ako imas onda bas ne kontam ovo zadnje.

Ja ipak za razliku od vas mislim da itekako postoji potreba za ovim na nasim prostorima. Ako ne zbog nas, onda bas zbog djece i omladine koja raste uz samo jednu pricu, samo jednu "istinu", a koje nije i ne moze biti zdravo, jer ako ikad (a nekad hoce) izadju van svog tora, sokirace ih svijet i njihovo sire poimanje istorije i dogadjaja koji su nas obiljezili.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 09:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Jesam za, ali mislim da je to iluzija, nema pomirenja niti ce ga ikad biti, moze samo da se zaboravi, a poslije da se ponovi, ne mogu zrtve zivjeti sa svojim egzekutorima. To je nemoguce, pogotovo danas gdje su informacije dostupne svuda, za razliku recimo od prije 50 godina kad smo mi Srbi morali zivjeti sa onima koju su nas htjeli istrijebiti, odnosno Jevreje, Srbe i Rome, a informacije o tome u Jugi su bile veoma sture, pogotovo u udzbenicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 09:25 
Početnik
Početnik

LemiGO je napisao:
Jesam za, ali mislim da je to iluzija, nema pomirenja niti ce ga ikad biti, moze samo da se zaboravi, a poslije da se ponovi, ne mogu zrtve zivjeti sa svojim egzekutorima. To je nemoguce, pogotovo danas gdje su informacije dostupne svuda, za razliku recimo od prije 50 godina kad smo mi Srbi morali zivjeti sa onima koju su nas htjeli istrijebiti, odnosno Jevreje, Srbe i Rome, a informacije o tome u Jugi su bile veoma sture, pogotovo u udzbenicima.

Ehhh, ti si sad najveći argument opravdanosti ovih radionica.
Isključiv si i polaziš od svoje fikcije kako su samo Srbi žrtve dok su drugi dželati!
Isto i ja mogu reći: “Srbi su najveći krivci svih balkanskih problema u prošlosti i s njima nikad mira”!
Ali čemu nas to onda vodi????
Ako shvatiš suštinu EROROVOG pitanja upućenog OFM-u (“dali ima djecu”), onda ćeš početi razmišljati drugačije.
Ja ne želim odgajati djecu da budu topovsko meso!! A ti??

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:

Naprotiv, ovo bas i ide u pravcu da se NE ZABORAVI. S ili bez pomirenja, ja ne vidim cemu moze stetiti ako se ljudi informisu, povecaju svijest o proslim desavanjima, pa poslije sa svim "kartama na stolu" nek svako za sebe odluci da li oprostiti ili ne. Jedino sto je glupavo je da svako samo gleda svoje zrtve, svoje heroje, dok za sve tudje(zbog neznanja) smatra da su lazi, izmisljotine i pretjerivanja, bez zelje za vise informacija jer mu se ne slazu u vec stvorenu sliku svijeta, a koja je pogresna i nepotpuna.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 09:46 
Veteran
Veteran

@Becks

Nisam ja iskljuciv, vec samo razmisljam unaprijed sa vecom kolicinom mogucih faktora. Drugo spomenuo sam zrtve i egzekutore, u prvom djelu sto se naravno odnosi na sve zrtve i sve egzekutore, u drugom djelu spominjem Srbe zajedno sa Jevrejima i Romima koji su plasnki istrebljivani u NDH, sta ja tu faviruzujem.
Nemam djecu, ali ne zelim da moje dijete zivi u sistemu gdje se svi "vole" i gdje su svi "pomireni" do nekih novih kataklizmicnih svjetskih dogadjaja i ekonomskih lomova u kojima drage komsije kolju jedni druge, neka hvala jednom dovoljno, ne diram te, ne diras me i sve OK. Peonta svega, je da je to iluzija koja kad tad pukne, sto je najgore preko ledja nevinih.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 09:55 
Veteran
Veteran

ERROR je napisao:
LemiGO je napisao:

Naprotiv, ovo bas i ide u pravcu da se NE ZABORAVI. S ili bez pomirenja, ja ne vidim cemu moze stetiti ako se ljudi informisu, povecaju svijest o proslim desavanjima, pa poslije sa svim "kartama na stolu" nek svako za sebe odluci da li oprostiti ili ne. Jedino sto je glupavo je da svako samo gleda svoje zrtve, svoje heroje, dok za sve tudje(zbog neznanja) smatra da su lazi, izmisljotine i pretjerivanja, bez zelje za vise informacija jer mu se ne slazu u vec stvorenu sliku svijeta, a koja je pogresna i nepotpuna.

Sve stoji, ali pitanje je koliko je to iskreno. Ja se tog bojim, jer znam koliko su ljudi pogani i na sta su sve spremni, ja licno nisam spreman da rizikujem.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 10:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Nov 2010, 22:12
meni je to uvjek bilo glupo ... kolektivna krivica go kura.... neka brate oni sto su to radili se suocavaju ... ja mogu samo odati pocast zrtvama ...
a zaboravice se sigurno i ne moze se ne zaboraviti sto smo vidili iz prethodnih godina ....
ovakvi skupovi sluze samo da NVO opravda pare za nerad i palamudjenje

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 10:17 
Početnik
Početnik

LemiGO je napisao:
@Becks

Nisam ja iskljuciv, vec samo razmisljam unaprijed sa vecom kolicinom mogucih faktora. Drugo spomenuo sam zrtve i egzekutore, u prvom djelu sto se naravno odnosi na sve zrtve i sve egzekutore, u drugom djelu spominjem Srbe zajedno sa Jevrejima i Romima koji su plasnki istrebljivani u NDH, sta ja tu faviruzujem.
Nemam djecu, ali ne zelim da moje dijete zivi u sistemu gdje se svi "vole" i gdje su svi "pomireni" do nekih novih kataklizmicnih svjetskih dogadjaja i ekonomskih lomova u kojima drage komsije kolju jedni druge, neka hvala jednom dovoljno, ne diram te, ne diras me i sve OK. Peonta svega, je da je to iluzija koja kad tad pukne, sto je najgore preko ledja nevinih.

Moj rođak sa majčine strane se preziva UŽIČANIN jer su njegovi preci davno prognani iz Užica i doselili u jedan posavski gradić. U zadnjem ratu je moj rođak prognan i iz tog posavskog grada!
Sad se vratio i muku muči kako preživjeti u gradu gdje te svako posmatra kao građanina drugog reda!
Slična situacija je i za Srbe u Livnu, Mostaru, Zenici,,,,!
Eh, hoćemo mi te probleme produbljivati ili ćemo raditi na sanaciji i normalizaciji?
Sasvim je normalno da moje dijete zna da se strašan zločin desio u Jasenovcu gdje su najviše stradali jevreji i Srbi ali je sasvim normalno da i novije generacije mladih Srba znaju da se u Srebrenici ,Podrinju i Prijedorskom kraju desio zločin genocidnih razmjera gdje su stradali Bošnjaci!
Može se živjeti normalno a da se spozna i prihvati istina.
Primjer su i Engleska i Francuska ali i Njemačka kao i gro drugih zemalja i naroda!
Što bi mi bili iznimka??

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 10:30 
Veteran
Veteran

@Becks

Druže to je nemoguća misija, jeste sve je dobro, treba to, ali vidiš da nije uspjelo čak ni pod silom. Nema više zajedništva, bilo i nije išlo, što se više insistira problem je veći, evo vec 16 godina je prošlo, nema šta se sve nije pokušalo, ali jednostavno ne ide.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 10:40 
Početnik
Početnik

Ide druže, ide.
Ja sam tu (pored tebe) a i ti su tu (pored mene).Mogu te voljeti ili ne voljeti ali jedno je sigurno. DURATI te moram a i ti moraš DURATI mene.
E ja ti nudim da to naše međusobno duranje bude što normalnije a ti bi očigledno da se gledamo “preko nišana”!
Ako prihvatimo sistem “gledanja preko nišana” onda moraš biti svjestan činjenice da ti ili neko tvoj može stradati od tog sitema.
Zbog te činjenice ja taj sistem odbacujem i želim normalan i civilozovan život kako sebi tako i onima koji me okružuju.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 11:27 
Veteran
Veteran

@Becks

Nemoguća misija, ja mislim da je to sve forsirano i lažno, ti kažeš da nije i to je to. Meni je ovdje problem što si ti meni ponudio ako nisam za suživot, da te gledam onda preko nišana što je apsolutno netačno, život jednih pored drugih da, zajedništvo ne. Ovdje se javlja problem administrativno političke prirode i medjuljudskih odnosa, kako to prepreke prevazići, e to je problem, jer mi svi podliježemo odredjenim regulativama i sporazumima. Pitanje je koliko je ko spreman da se odrekne svojih legitimnih interesa. Zatko kažem, BiH država sa dva entiteta i tri naroda. I molim te bez potezanja rata, sukoba i nišana, ja na to uopšte nisam ni pomislio, ako se neko ne slaže sa mišljnjem nema potrebe odmah potezati oružje !

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2011, 11:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Becks je napisao:
Ide druže, ide.
Ja sam tu (pored tebe) a i ti su tu (pored mene).Mogu te voljeti ili ne voljeti ali jedno je sigurno. DURATI te moram a i ti moraš DURATI mene.
E ja ti nudim da to naše međusobno duranje bude što normalnije a ti bi očigledno da se gledamo “preko nišana”!
Ako prihvatimo sistem “gledanja preko nišana” onda moraš biti svjestan činjenice da ti ili neko tvoj može stradati od tog sitema.
Zbog te činjenice ja taj sistem odbacujem i želim normalan i civilozovan život kako sebi tako i onima koji me okružuju.

Zasto bi se moralo durati? Dvoje civilizovanih ljudi koji su u braku, ako se vise ne vole, ne podnose, sta god, razvedu se. Jel tako? Zasto bi se "durali" do kraja zivota, ako mogu lijepo, kulturno, i civilizovano da se razidju?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]