fantastikus1 je napisao:
Pa cova ne znam uopste sta da mislim o tebi sad vako sad nako
predlozi ti formulu kako da se ode odavde
daj nesto konkretno
a da taj ne bude gladan tamo na zapadu jer ce inace umrijeti-ako ne jedes vise dana zaredom umires
svi znaju kako ovdje ne valja
ajd da vidimo gdje valja
???
Друже гдје сам ја то реко једно па онда нешто друго???
Има само једна универзална формула за отићи одавде и то пролази свагдје, а то је брак са особом која има папире, и то пролази.
Ако си ожењен као ја и нећеш на тај начин онда гледаш друге опције. Гледаш од земље до земље какви су услови. Кад сагледаш услове онда видиш гдје си ти.
Да би добио посао у ЕУ, Шведској или Швајцарској мора да ти се поклопи доста тога. Један од начина је да ти послодавац из инострнства понуди посао. Али послодавац код ког би нпр радио мора да објави конкурс за радно мјесто, е ако има радна снага у тој држави онда њега запосли, а ако нема онда се прима радник из ЕУ, а ако нема ни ту тог профила онда се узимају у разматрање пријаве из ван ЕУ земаља. Е онда се долази тек до тебе. На теби је да тај посао радиш добро, велика ти је предност ако знаш језик те државе, а ако не онда бар енглески.
Трећа опција ти је студирање. За то ти треба опет доста пара и ако не знаш језик мораш да га савладаш. Сад зависи од земље до земље, колика је школарина, и много тога. И кад завршиш студије лакше је остати него да си завршио овдје факс па онда хоћеш тамо.
Четврта опција је азил. Е да би добио азил мораш да имаш пуно, пуно јаке аргументе за то.
Пета опција је нпр. спајање породице.
Шеста опција је да те усвоје (опет зависи колико година имаш)
Можда их има још али ја их незнам тренутно.
Увијек је предност знати језик, имати специфично занимање, као нпр. доктор, стоматолог, ИТ стручњак, медицински радник, инжењер нечег специфичног итд.
Ето то су неке од опција. Све у свему јако тешко.
Кад добијеш боравишне папире, нећеш бити гладан не брини се. Они се побрину за тебе. Дају ти социјалу док ти не нађу посао. А опет та социјала ти покрива основне трошкове.
Ја мислим да је свагдје боље него овдје. Наравно неки су овдје се налапали и добро им је. Неки су стекли доста тога својим рукама па им је тешко напустити, али опет има таквих који су спремни све оставити и вечерас отићи вани да има могућности.
За пристојан живот, овдје треба много. Има случајева гдје људи пристојно живе. Али није све у парама и новцу који се зарађује вани. Има ту доста тога, сигурност, нема тензија, људи, клима, и доста доста тога.
АЛЕКСАНДАР je napisao:
а ви? ви би сви отишли али да вас тамо чека стан, посао, ауто и милф швабица у комшилуку за опалити кад вам се дигне. наравно, и нека кафана са нашом музиком у близини.
зајеби. не гори вама под ногама. добро је и овдје.
Мени и жени не треба ништа. Само ми да ми је добити радну дозволу и све ћу се остало снаћи.
Да је овдје добро, ја мислим да није. То је само утјеха самом себи. Отиђи вани и увјери се. Причај са неким од наших који живе тамо, али нека ти каже искрено стање, и то стање упореди са нашим.
Има наших људи дођу из звана па крену кукати како је тамо тешко, човјек се сажали па помисли да тамо стварно није лако. Али није нигдје лако, то је истина. Али дај да имамо иста права, слободу кретања, запошљавања итд.
Тамо радиш и добијеш плату, а овдје радиш и добијеш нулу. Још ако питаш хоће ли бити плата, послодавац те гледа као одакле ти право да ме питаш.
Ето толико за овај пост... хехехе