banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 10:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Okt 2011, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
nemz je napisao:
Јели побјегао ко гдје???
Да ли неко покушава да побјегне???

Davno. Koju školu/faks imaš?

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 20:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2011, 21:02
jel se moze sa elektrotehnickim faksom naci posao u inostranstvu????svica ili njemacka???

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 21:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
dovlatheking je napisao:
jel se moze sa elektrotehnickim faksom naci posao u inostranstvu????svica ili njemacka???

Pa zar si ti još ovde :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Sigurno je kurs engleskog jezika shvatio kao zahebanciju, a na spomen konačnog odlaska tamo u ''bijeli svijet'' samo se hihoće ko Vjevoricinus :)

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 23:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
E narode...
Treći sam razred Gimnazije, računarsko-informatički smjer, imam položen FCE.
Šta mislite kakve su šanse za upis nekog faksa vani, kako to ide, šta, gdje ganjati i to...
Sve informacije su dobrodošle...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 10:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Ja sam pokusao da pobjegnem i pogodite , uspio sam !!! Doduse to je bio gradski prevoz od prije neki dan ,pojavila se kontrola, ali je dobro kao trening ,za ne daj boze.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Gdje god da se pobjegne nece biti kao ovdje. Jedino ovdje nezaposlen mozes prezivjeti da ne kopas po kontejneru. Svi negdje nakvrcaju neku kintu i prebace mjesec za mjesec. Ko jos ima nekog na selu pa malo ovo ono i prezivi se nekako. Jos se ovdje i ode na kavu s drustvom. Popije se i pivo u gradu.Vanka je druga prica. Ako ne radis mjesec dva umires od gladi, nemas gdje stanovati i kandidat si za smjestaj u zatvoru(ako se odlucis na laksi nacin doci do tako zeljenog novca). Osim ako nisi bas expert za neku oblast i neko te odluci primiti na posao. Za to su ti naravno potrebni papiri za rad i stalno mjesto boravka.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
fantastikus1 je napisao:
Gdje god da se pobjegne nece biti kao ovdje. Jedino ovdje nezaposlen mozes prezivjeti da ne kopas po kontejneru.

How yes no :roll:
Ja nešto po Njemačkoj, Švedskoj, Švici... ne vidim ljude da kopaju po kontejnerima, a ovde je oko kontejnera gužva ko u supermarketu, pa ovde jebote ni šaht ne ostaje. Ljudi odu u goste, a ukrade im se željezna ograda oko kuće, već je počelo iz bašta da se krade povrće, a blindirana vrata na pušnicama sa kerom ispred su odavno dekor nakon posjeka (svinjokolja).
Vani nepismeni balkaner sa dva razreda osnovne, živi bolje od socijale nego ovde doktor medicine od svog rada, pa čak i bolje.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 13:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
fantastikus1 je napisao:
Gdje god da se pobjegne nece biti kao ovdje. Jedino ovdje nezaposlen mozes prezivjeti da ne kopas po kontejneru. Svi negdje nakvrcaju neku kintu i prebace mjesec za mjesec. Ko jos ima nekog na selu pa malo ovo ono i prezivi se nekako. Jos se ovdje i ode na kavu s drustvom. Popije se i pivo u gradu.Vanka je druga prica. Ako ne radis mjesec dva umires od gladi, nemas gdje stanovati i kandidat si za smjestaj u zatvoru(ako se odlucis na laksi nacin doci do tako zeljenog novca). Osim ako nisi bas expert za neku oblast i neko te odluci primiti na posao. Za to su ti naravno potrebni papiri za rad i stalno mjesto boravka.

Друже ти очигледно не познајеш стање право, или ти је то неко напричао приче које немају везе са везом
Вани ти постоје социјална осигурања, социјалне накнаде, итд. и ту од државе примаш новац скоро као нормална плата. С тим да кад се год укаже слободно радно мјесто за твоју професију они те зову, па ако не могу дуже наћи, зову те да се преквалификујеш, итд.

Добро кажеш у БиХ око контејнера ред ко у спермаркету.
Па у Швици ти је забрањено просјачење. Ако се тим бавиш лијепо ти полиција дође и пита "У чему је проблем, изволите казну платити, ви то не смијете радити ви имате примања од државе као незапослено лице". Наравно ако немаш дозволу за боравак, шибај вани.

Друже само се ти тјеши да је овдје добро. Немој сам себе заваравати и мислити да ти је добро. То што имаш 2 КМ у џепу, попијеш кафу, или скупиш 10 КМ па са рајом на роштиљ и пиву мислиш да ти је то добро. Мислиш да они немају паре за роштиље, готиву итд. Имају они много више, и знају много боље и корисније да потроше.
Поздрав

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 14:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
fantastikus1 je napisao:

Друже ти очигледно не познајеш стање право, или ти је то неко напричао приче које немају везе са везом
Вани ти постоје социјална осигурања, социјалне накнаде, итд. и ту од државе примаш новац скоро као нормална плата. С тим да кад се год укаже слободно радно мјесто за твоју професију они те зову, па ако не могу дуже наћи, зову те да се преквалификујеш, итд.

Добро кажеш у БиХ око контејнера ред ко у спермаркету.
Па у Швици ти је забрањено просјачење. Ако се тим бавиш лијепо ти полиција дође и пита "У чему је проблем, изволите казну платити, ви то не смијете радити ви имате примања од државе као незапослено лице". Наравно ако немаш дозволу за боравак, шибај вани.

Друже само се ти тјеши да је овдје добро. Немој сам себе заваравати и мислити да ти је добро. То што имаш 2 КМ у џепу, попијеш кафу, или скупиш 10 КМ па са рајом на роштиљ и пиву мислиш да ти је то добро. Мислиш да они немају паре за роштиље, готиву итд. Имају они много више, и знају много боље и корисније да потроше.
Поздрав

Nema potrebe da mi neko prica o stanju vani. Bio sam pa sam vidio iz prve ruke. Da bi ostvario pravo na socijalno osiguranje ili naknadu moras tamo biti prijavljen legalno. Probaj se sad tamo prijaviti. Nisam trenutno raspolozen da ozenim tamo nekog krampa za papire pa da me ista poslije ucjenjuje. Ja sam pisao o tome da danas neko iz BL ode na zapad bilo gdje pa da se snadje. Ne racunam pritom izbjeglice i ratno vrijeme na nasim prostorima. Naravno i poslije je bilo ljudi koji su otisli vani i zaposlili se uz pomoc nekog ko je garantovao za njih.

Ja se ne trebam tjesiti da je ovdje dobro. Vrlo dobro znam da nije. Imam sasvim pristojna primanja za to gdje se nalazim i u kakvom okruzenju zivim. Tako da sam u potpunosti zadovoljan svojim zivotom. Kad bude moglo bolje, potrudicu se da i meni bude bolje. Sad je tako kako je.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 14:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
fantastikus1 je napisao:
Gdje god da se pobjegne nece biti kao ovdje. Jedino ovdje nezaposlen mozes prezivjeti da ne kopas po kontejneru.

How yes no :roll:
Ja nešto po Njemačkoj, Švedskoj, Švici... ne vidim ljude da kopaju po kontejnerima, a ovde je oko kontejnera gužva ko u supermarketu, pa ovde jebote ni šaht ne ostaje. Ljudi odu u goste, a ukrade im se željezna ograda oko kuće, već je počelo iz bašta da se krade povrće, a blindirana vrata na pušnicama sa kerom ispred su odavno dekor nakon posjeka (svinjokolja).
Vani nepismeni balkaner sa dva razreda osnovne, živi bolje od socijale nego ovde doktor medicine od svog rada, pa čak i bolje.

Nepismeni balkaner je trenutno na zapadu jedna velika 0
To ti ja odgovorno tvrdim
Znas li samo koliko je npr u Njemackoj turaka,poljaka,rumuna koji rade za 1/3 dnevnice naseg kako ti kazes balkanera???
Omogucio bih svima koji imaju zelju da odu na zapad. Samo ukinut je vizni rezim a ne vidim uopste navalu prema toliko hvaljenom zapadu. Ne racunam tu ove cigane i albance.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 14:32 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Okt 2011, 07:42
Valja se fatiti motike i ne sanjariti previše.
U poljima od snova ne pušta se korijenje!

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 14:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Како нема навале? Јели се у задње вријеме причало о лажним азилантима.

Виза је укинута, али дакле можеш путовати само и боравити туристички максимално 90 дана у оквиру 6 мјесеци. Не смијеш радити јер немаш дозволу, не смијеш боравити дуже јер немаш боравишну дозволу. Једино да идеш на црно да радиш до 3 мјесеца, али и то је тешко наћи, па онда 3 мјесеца овдје и тако опет. Ако знаш језик то је предност, а ако не, као што га већина не зна онда си у још тежој позицији.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa cova ne znam uopste sta da mislim o tebi sad vako sad nako
predlozi ti formulu kako da se ode odavde
daj nesto konkretno
a da taj ne bude gladan tamo na zapadu jer ce inace umrijeti-ako ne jedes vise dana zaredom umires
svi znaju kako ovdje ne valja
ajd da vidimo gdje valja
???

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 15:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
ови што кукају живе боље од 90 % других сиромаха који ћуте и раде.
навикло им дупе на готиву, мислили су да могу више у животу а постигли су мало па им сад сви криви.
наравно, има ту кривице и у друштву и држави али опет, свако сам бира пут којим ће поћи.

ко хоће толико вани, нек скупи муда па нек оде. ради овдје пола године, мани се кафа, пива и цигара, уштекај 2 миље марака, купи карту и лагано.
свако од нас има пријатеља или неког рођака тамо негдје. можда вас неће звати да дођете, но кад покуцаш на врата неће ни он бити хиња и рећи `ајд здраво. можда и хоће, ал` онда `ајде даље. наће се неко. распиташ се гдје има наших бауштелаца..измува се нешто. мало хињски и са твоје стране тако упадати неком на гајбу, но Боже мој, мука натјерала. имаш пара у штеку, можеш се хранити три мјесеца, на терету ћеш му бити само што ћеш преспавати ту.
дакле, имаш три мјесеца, изволи пробај, ради на црњака, мувај рибе, никад не знаш, можда се тамо негдје, у не тако далеком бечу крије твоја права љубав.

онај коме је стварно загустило би ишао на све или ништа, баш као у горе описаном сценарију.
а ви? ви би сви отишли али да вас тамо чека стан, посао, ауто и милф швабица у комшилуку за опалити кад вам се дигне. наравно, и нека кафана са нашом музиком у близини.
зајеби. не гори вама под ногама. добро је и овдје.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 15:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

fantastikus1 je napisao:
Pa cova ne znam uopste sta da mislim o tebi sad vako sad nako
predlozi ti formulu kako da se ode odavde
daj nesto konkretno
a da taj ne bude gladan tamo na zapadu jer ce inace umrijeti-ako ne jedes vise dana zaredom umires
svi znaju kako ovdje ne valja
ajd da vidimo gdje valja
???

Друже гдје сам ја то реко једно па онда нешто друго???

Има само једна универзална формула за отићи одавде и то пролази свагдје, а то је брак са особом која има папире, и то пролази.

Ако си ожењен као ја и нећеш на тај начин онда гледаш друге опције. Гледаш од земље до земље какви су услови. Кад сагледаш услове онда видиш гдје си ти.
Да би добио посао у ЕУ, Шведској или Швајцарској мора да ти се поклопи доста тога. Један од начина је да ти послодавац из инострнства понуди посао. Али послодавац код ког би нпр радио мора да објави конкурс за радно мјесто, е ако има радна снага у тој држави онда њега запосли, а ако нема онда се прима радник из ЕУ, а ако нема ни ту тог профила онда се узимају у разматрање пријаве из ван ЕУ земаља. Е онда се долази тек до тебе. На теби је да тај посао радиш добро, велика ти је предност ако знаш језик те државе, а ако не онда бар енглески.
Трећа опција ти је студирање. За то ти треба опет доста пара и ако не знаш језик мораш да га савладаш. Сад зависи од земље до земље, колика је школарина, и много тога. И кад завршиш студије лакше је остати него да си завршио овдје факс па онда хоћеш тамо.
Четврта опција је азил. Е да би добио азил мораш да имаш пуно, пуно јаке аргументе за то.
Пета опција је нпр. спајање породице.
Шеста опција је да те усвоје (опет зависи колико година имаш)
Можда их има још али ја их незнам тренутно.

Увијек је предност знати језик, имати специфично занимање, као нпр. доктор, стоматолог, ИТ стручњак, медицински радник, инжењер нечег специфичног итд.
Ето то су неке од опција. Све у свему јако тешко.

Кад добијеш боравишне папире, нећеш бити гладан не брини се. Они се побрину за тебе. Дају ти социјалу док ти не нађу посао. А опет та социјала ти покрива основне трошкове.
Ја мислим да је свагдје боље него овдје. Наравно неки су овдје се налапали и добро им је. Неки су стекли доста тога својим рукама па им је тешко напустити, али опет има таквих који су спремни све оставити и вечерас отићи вани да има могућности.
За пристојан живот, овдје треба много. Има случајева гдје људи пристојно живе. Али није све у парама и новцу који се зарађује вани. Има ту доста тога, сигурност, нема тензија, људи, клима, и доста доста тога.

АЛЕКСАНДАР je napisao:
а ви? ви би сви отишли али да вас тамо чека стан, посао, ауто и милф швабица у комшилуку за опалити кад вам се дигне. наравно, и нека кафана са нашом музиком у близини.
зајеби. не гори вама под ногама. добро је и овдје.

Мени и жени не треба ништа. Само ми да ми је добити радну дозволу и све ћу се остало снаћи.
Да је овдје добро, ја мислим да није. То је само утјеха самом себи. Отиђи вани и увјери се. Причај са неким од наших који живе тамо, али нека ти каже искрено стање, и то стање упореди са нашим.
Има наших људи дођу из звана па крену кукати како је тамо тешко, човјек се сажали па помисли да тамо стварно није лако. Али није нигдје лако, то је истина. Али дај да имамо иста права, слободу кретања, запошљавања итд.
Тамо радиш и добијеш плату, а овдје радиш и добијеш нулу. Још ако питаш хоће ли бити плата, послодавац те гледа као одакле ти право да ме питаш.
Ето толико за овај пост... хехехе :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti mi sad napisa sve sto ja znam
Napisi mi carobnu formulu za tebe
Evo ja sam bio i odlucio da necu tamo biti posto ovdje vise zaradjujem a pri tom sam sa svojom porodicom

Aleksandre u pravu si 1000%

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 15:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Пријатељу, да имам формулу за себе, ја не бих писао овдје на овој теми. За формулом се трага, свако понаособ.
Имам и ја посао и солидна примања у односу на друге, изнад просјека су републичког. Али мени није примање није главни фактор због ког би отишао. Једноствано уређење државе, сигурност, будућност.

Овдје је само горе, мислим на свеукупну ситуацију.
Има људи који само кукају, а троше викендом и кафани, у шопингу, на цигаре, алкохол, и као немају.

Вјеруј ми да сам некад био задрти присталица останка овдје. Био сам вани и видио очима како је.
Све ово је нула.
Све ово што сам написао то је наравно поглед из мог угла

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 15:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2011, 21:02
nemz je napisao:
Пријатељу, да имам формулу за себе, ја не бих писао овдје на овој теми. За формулом се трага, свако понаособ.
Имам и ја посао и солидна примања у односу на друге, изнад просјека су републичког. Али мени није примање није главни фактор због ког би отишао. Једноствано уређење државе, сигурност, будућност.

Овдје је само горе, мислим на свеукупну ситуацију.
Има људи који само кукају, а троше викендом и кафани, у шопингу, на цигаре, алкохол, и као немају.

Вјеруј ми да сам некад био задрти присталица останка овдје. Био сам вани и видио очима како је.
Све ово је нула.
Све ово што сам написао то је наравно поглед из мог угла

U POTPUNOSTI SE SLAZEM SA TOBOM!!!.Ali danas nije bas jednotavno otici u inostranstvo....

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 16:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Dosta ljudi misli da je vani med i mlijeko, moram reći da griješe. Međutim, najgore je što o pojedinim zemljama i njihovom standardu sude ovi što su otišli u neku od navedenih na 10-ak dana (ekskurzija i sl.) Ja kada sam ove godine došao u Banja Luku, prvi put sam vidjeo da radnim danom (studenti, radnici, nebitno..) sjede i piju kafu. Toga nema. Red, rad, disciplina. Posao od 8 do 5, ručak, odmor, televizija/internet pa opet, subotom i nedeljom kupovina stvari za kuću i možda odlazak do prijatelja, rođendani i slično. Ljudi se mnogo manje druže, i to je upravo ono što sputava našeg čovjeka ovdje. Prošla su vremena kada naši dođu ovdje kao sirotinja, pa se sljedeće godine vrate s Mercedesom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]