banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 14:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jul 2009, 07:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ovo sam čitao juče.Kakav car.Ni trunke srama i obraza.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2009, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Ovo sam čitao juče.Kakav car.Ni trunke srama i obraza.

Obraza nema, a guzici se ne boji!

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2009, 13:17 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Jun 2009, 23:34
То је све смијешно за институцију културе Бански Двор. Директор ( и власник) Банског Двора, г. ПЕТРИЋ, запослио је на мјесто управника одјељења и музичког уредника Културних дешавања у БД властиту кћер М.ПЕТРИЋ. О дотичној небих трошила ријечи, само ћу напоменути да је дипломирала без присуства свједока ( што је протузаконито) код бившег декана Академије Б.К. вјероватно захваљујући надпросјечној интелигенцији...(између редова паметном доста....). Има нас још које смо дипломирале и биле успјешније али за нас је резервисан Биро или рад на одређено у Рекавицама, Голешима и другим подручним школама миле нам Општине....фуј

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2009, 13:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
милице, разумијем револт јер је неко запослио своју ћерку преко везе. Али ако може умјесто ових "фуј" и "паметном доста" мало више чињеница...

Кад је био конкурс за то мјесто уредника у БД, да ли си се ти пријавила, колико вас се укупно пријавило, јесте ли се некоме жалили на ту одлуку?

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2009, 14:20 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 22 Jun 2009, 23:34
shoole je napisao:
милице, разумијем револт јер је неко запослио своју ћерку преко везе. Али ако може умјесто ових "фуј" и "паметном доста" мало више чињеница...

Кад је био конкурс за то мјесто уредника у БД, да ли си се ти пријавила, колико вас се укупно пријавило, јесте ли се некоме жалили на ту одлуку?

Био је конкурс, све је регуларно 8) сем непотизма...мислим, јели ти стварно не знаш како функционише шема приправник, рад на одређено в. па конкурс за особу која је већ фактички запослена или ме зафркаваш?

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2009, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Не зафркавам те већ хоћу да напишеш детаљније како је она добила посао а како ти ниси, само то!

Не бих отворио ову тему да не знам како ствари стоје код запошљавања, али је поента да свој случај (или случај инкримисане М. Петрић) појасниш да људи разумију шта је било... ОК?

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2009, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
shoole je napisao:
Ево још један конкретан примјер!

http://www.predsjednistvobih.ba/kab/Tem ... cid=12,4,1
Citiraj:
5. Данило Петровић, савјетник за спољну политику,

Савјетник за вањску политику Небојше Радмановића, члана Предсједништва БиХ из РС је Данило Петровић. Посебна прича су Данилове квалитете и квалификације, његово познавање вањске политике и способност да некога савјетује о томе (или неспособност). Проблем у свему томе је чињеница да је Данило Радмановићев зет!

http://www.dominfo5.com/index.php/casop ... 4-petrovic

A jesu i sredili.... :lol: :lol:
A btw, zar je Dačo završio faks?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 15:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Uče drugu djecu dok svoju školuju u Beču

Praksa slanja djece na školovanje u inostranstvo i njihovo ekspresno zapošljavanje nije svojstvena samo političarima već i direktorima javnih preduzeća i ustanova u Republici Srpskoj.

Najdrastičniji primjer su rukovodioci zdravstvenih ustanova koji se hvale uspjesima u zdravstvu, ali djecu ipak šalju na studije medicine daleko od RS.

Primjera radi, direktor banjalučkog Kliničkog centra Mirko Stanetić na Medicinskom fakultetu podučava tuđu djecu, a svoju je poslao na studije medicine u Beč. Sličan je primjer i direktora Opšte bolnice u Gradiški Vladimira Marjanovića, čija djeca takođe studiraju medicinu u glavnom gradu Austrije, a gdje im je, po nezvaničnim informacijama, kupio i stanove, piše "EuroBlic".

Za razliku od Stanetića i Marjanovića, Dragan Mikerević, bivši premijer RS, očigledno je želio da izbliza nadgleda učenje sina. Naime, jedan od Mikerevićevih sinova je vrtoglavo brzo doktorirao na ekonomiji u Banjaluci, gdje je Mikerević godinama redovan profesor. Međutim, tu nije kraj napredovanju mlađeg Mikerevića, budući da je odmah po završetku studija postao očev radni kolega na Ekonomskom fakultetu. Drugi Mikerevićev sin, kako saznaje list, zaposlen je u carini, i to na jednom od rukovodećih mjesta.

Među funkcionerima vlada i pravilo „usluga za uslugu“. Najbolji primjer za to je rodbinska veza između čelnih ljudi Centra za socijalni rad Banjaluka i Sportske dvorane „Borik“.

Prema informacijama „EuroBlica“, direktorka Centra Borka Vukajlović zaposlila je suprugu direktora „Borika“ Manojla Zrnića. Ni Zrnić njoj nije ostao dužan pa je u upravu dvorane zaposlio Vukajlovićinog sina. Treba naglasiti da Zrnićeva kćerka već nekoliko godina studira farmaciju u Beču, dok njen otac predaje predmet ljudski resursi na nekoliko banjalučkih fakulteta. Zanimljiva je i njegova profesionalna orijentacija, jer je završio Fakultet fizičkog vaspitanja u Zagrebu, magistrirao isti smjer u Beogradu, da bi odjednom promijenio interesovanja i doktorirao na predmetu ekonomskih nauka - ljudskim resursima.

Primjerom direktora javnih preduzeća, ali i svojih nadređenih, rukovode se i pojedini narodni poslanici koji se ne zadovoljavaju samo svojim mandatom već na pozicije guraju i članove porodice.

Tako je nekadašnji načelnik Srpca, a sada poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS Mirko Kojić progurao jednog od sinova u kabinet predsjednika RS. Bojan Kojić raspoređen je na mjesto šefa protokola Milorada Dodika.

Sociolog Ljubiša Rokić smatra da su ovakvi potezi funkcionera u RS, prije svega, odraz opšteg pomodarstva. Rokić smatra da je politika postala dobar i unosan posao, ne toliko za direktan novčani dobitak, koliko za stvaranje statusa koji kasnije olakšava zaradu.

- U stvaranju statusa morate da imate dobar automobil, kuću u centru grada i dete koje studira u inostranstvu. Ne mislim da dijete može mnogo da nauči u inostranstvu, sem jezika. To je više stvar samohvalisanja i lokalne priče - kaže Rokić.

On poručuje da je nenormalno, nemoralno i neprofesionalno da postoje profesori u RS koji rade na nekoliko fakulteta, ali ipak svoju djecu šalju na studiranje u inostranstvo.

- Što se tiče sposobnosti te djece, to ne bih komentarisao, s obzirom na to da oni dobijaju sve što požele. Ne vjerujem da su sposobni da neko preduzeće izvuku iz teške pozicije - uvjeren je Rokić.

Osim toga, dodaje on, znanje koje može da se stekne u inostranstvu često je beskorisno u RS jer ne postoje uslovi da se ono primjeni.

- Poznajem momka koji je u Engleskoj završio režiju, ali ne može ovde da radi jer nemamo takve uređaje. Slično je vjerovatno i sa medicinom jer se fakultet u svijetu završava u okolnostima koje mi ne možemo da pružimo medicinskim radnicima - zaključuje Rokić.

(EuroBlic)

Sjećate li se one priče kako je Mikerević otjerao pokojnog Kravarušića, zbog toga što mu sin nije mogao položiti matematiku? :lol:

Da li je to ovaj što je doktorirao ili ovaj drugi? :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 15:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zar je Kravarušić umro?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 15:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ima već par mjeseci. Ima nešto o tome na temi o EFBL.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 16:03 
милица je napisao:
То је све смијешно за институцију културе Бански Двор. Директор ( и власник) Банског Двора, г. ПЕТРИЋ, запослио је на мјесто управника одјељења и музичког уредника Културних дешавања у БД властиту кћер М.ПЕТРИЋ. О дотичној небих трошила ријечи, само ћу напоменути да је дипломирала без присуства свједока ( што је протузаконито) код бившег декана Академије Б.К. вјероватно захваљујући надпросјечној интелигенцији...(између редова паметном доста....). Има нас још које смо дипломирале и биле успјешније али за нас је резервисан Биро или рад на одређено у Рекавицама, Голешима и другим подручним школама миле нам Општине....фуј

a sta si ti zavrsila?

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 16:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Loli možda je greška...inače ne bi bilo fino kuditi tuđi pravopis i napisati ime malim slovom...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 16:13 
to je moj stil pisanja, a pravopis bar onaj elementarni je nesto drugo.. mozda je i greska, nisam iskljucila, samo sam primijetila.. ipak je to ono osnovno u pravopisu..
ali ne pitam je zbog toga, nego kao i sholi i ja bih da cujem vise argumenata, a za pocetak sta su zavrsile, i jedna i druga.. nikad ne iskljucujem oblike nepotizma itekako prisutne kod nas, i mada drugi to misle, ja nisam pobornik price po babu i stricevima, a ni po politickom opredjeljenju ako je neko nesposoban, samo volim kad vec neko isprica neku pricu i imenom i prezimenom prozove pri tom ljude, da ih potkrijepi i nekim dokazom, argumentom, cinjenicom..

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 16:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
E jebiga, kad joj dvije godine kasnije ispravljaš pravopis, mogla si ukazati i na "nadprosječnu inteligenciju".

Zamislite, situaciju, da svi počnemo, da na postove, neistomišljenika, odgovaramo, pravopisnim ispravkama. Kako bi, to, veselo, bilo.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 16:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2009, 18:27
lollipop je napisao:
obe su mi komsinice, ova starija je ok, normalna sto se kaze, ali ova mladja je toliki snom da postaje jadna i smijesna, jer prevazilazi sve granice ukusa..

ali da se vratimo temi, mozete vi sad do sutra pljuvati po radmanovicu, dodiku i svim ostalim.. moze im se pa eto, a zasto se svi mi ne zapitamo da li be se vi da ste na njihovim mjestima tako ponasali.. haloooooo.... naravno da bi, sve do jednog forumasa.. i ja s vama... ako imam funkciju zasto ne bih pomogla bratu, sestri, ujaku da se zaposli, da uspije u necem ako imam mogucnosti i naravno ako je sve legalno.. druga je stvar ukoliko su prevare u pitanju.. ali zamisli sad, ti si ministar, i treba vam jedan ekonomista npr. od povjerenja a tebi je bas brat te struke i moze se nositi s poslom.. i sad vi meni recite da ga ne biste zaposlili..

Slazem se...recimo, kad su mojoj firmi zatrebali saradnici, sefu sam predlagala da zaposli ljude koje licno poznajem i za koje znam da su sposobni da rade taj posao. Ne vidim u tome nista lose, ucinila sam sebi uslugu jer sada radim rame uz rame sa ljudima na koje mogu racunati i koji "znaju znanje".
Druga stvar je kad se po osnovu rodjackih ili partijskih veza zaposljavaju ljudi na radna mjesta za koja nemaju kvalifikacije, drugim rijecima - nesposobni za taj posao, ali eto, moze im se!

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 16:29 
jbt, koji moj ste se zakacili na to sto sam joj podebljala rijec, sem toga ja nisam poznata po tome bas kako ispravljam drugima pravopisne greske
mene je vise njen post natjerao da pitam kako ona sve to tako istrese a nikako ne isprica pricu da se i mi upoznamo sa tom "malverzacijom" argumentovano..
nisam vidjela od kad joj je post, ona nije moj neistomisljenik na osnovu jednog posta.. ja doticnu kcerku iz banskog dvora ne poznajem, samo me interesuje kad je spomenula imena da objasni vise o tome, a nisam, kao sto rekoh, obratila paznju na vrijeme posta..

emanuela, ja sam se vec izjasnila o tom zaposljavanju preko veze jos prije pa se sad ne bih ponovo zavlacila u te price. o radmanovicima nemam niti jednu pozitivnu rijec, znam ih 100 g.
onaj ko kaze da bi ocu, stricu, ujaku koji obavlja funkciju ministra, premijera i slicno, kad bi mu ponudio posao, rekao "neka hvala", laze.. a druga je stvar, sto je to kod nas uzelo maha, pa se razni nesposobnjakovici trpaju na funkcije za debele pare..
isto tako, uvijek ima onih, koji idu tezim putem, rade ko budale, i nastoje svojom sposobnoscu i vrijednoscu dokazati da vrijede da budu na nekom mjestu, pa im se ponekad i posreci.. a to je stvar odgoja

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
cim tema o zaposljavanju preko veze eto odma lolipopke da napada one sto prozivaju :lol:
koji put u zadnjih mesec dana da ovako reaguje ?

Emanuela je napisao:
recimo, kad su mojoj firmi zatrebali saradnici, sefu sam predlagala da zaposli ljude koje licno poznajem i za koje znam da su sposobni da rade taj posao. Ne vidim u tome nista lose, ucinila sam sebi uslugu jer sada radim rame uz rame sa ljudima na koje mogu racunati i koji "znaju znanje".
Druga stvar je kad se po osnovu rodjackih ili partijskih veza zaposljavaju ljudi na radna mjesta za koja nemaju kvalifikacije, drugim rijecima - nesposobni za taj posao, ali eto, moze im se!

ovo sposobni je bitno.problem je sto su ovde postavljeni clanci o osobama koje su dobile posao samo zato sto su necija deca,a ne zato sto su sposobni,obrazovani...i to posao u institucijama koje se finansiraju od poreza kojeg placaju gradjani...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2011, 17:20 
anoniman, uvijek odobravam iskljucivo zaposljavanje sposobnih, vrijednih i ucenih ljudi, pa i putem veze, kao sto je emanuela shvatila, i nikad u mojim postovima neces naci odobravanje nepotizma za nesposobne.

Vrh

PostPoslato: 12 Okt 2011, 22:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema posla bez štele. Ako je neko sposoban, super. Ako nije, smijećemo se. Kao za Daču npr. Al on je i dalje savjetnik i ima više para od mene iako ja sjedim i smijem se. Jebiga... :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2012, 20:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Press: Porodični klanovi drmaju Banjalučkim univerzitetom .

petak, 02 mart 2012 19:40 ..

Share14

Da su porodične i interesne veze jedan od ključnih faktora za sticanje zvanja na fakultetima u Srpskoj, a pogotovo na Banjalučkom univerzitetu, najbolje ukazuje slučaj sa magistrantima Pravnog fakulteta. Od osam novih magistara četvoro su djeca uglednih profesora ove institucije. Iako su zvanje, formalno, stekli u skladu sa zakonom, istraživanje Pressa sprovedeno na svih 16 fakulteta Banjalučkog univerziteta, uključujući i Pravni, svjedoči da je u visokom obrazovanju Srpske uobičajeno da djeca i supružnici uglednih profesora i dekana neverovatnom lakoćom dolaze do akademskih titula i posla na fakultetima.

Posljednji u nizu je slučaj dekana Pravnog fakulteta Vitomira Popovića, čije je oboje djece - Aleksandar i Jelena - prošle godine steklo zvanje magistra i to upravo na katedri međunarodnog trgovinskog prava, koju drži njihov otac. Pored njih, iste godine zvanje magistra stekli su i Matej Savić, sin ugledne profesorke prava i bivšeg sudije Ustavnog suda BiH Snežane Savić, i Srđan Rajčević, sin profesora Marka Rajčevića, koji je, inače, direktor Agencije za informaciono društvo RS.

Kako je pokazalo istraživanje, na većini od 16 fakulteta u okviru Banjalučkog univerziteta u posleratnom periodu otvoreno se favorizuju djeca i supružnici uglednih profesora i dekana. Na Ekonomskom fakultetu dešava se da je otac profesor, a sin asistent, kao što je slučaj sa bivšim premijerom RS Draganom Mikerevićem i njegovim sinom Dejanom. Do pre dvije godine, asistent na Ekonomskom bio je i Srđan Kondić, sin dekana Novaka Kondića.

- Posebna priča vezana je za Medicinski fakultet, gdje porodični klanovi igraju izuzetno važnu ulogu. Bivši rektor univerziteta i aktuelni profesor na medicini Dragoljub Mirjanić zaposlio je svog sina kao asistenta na odsjeku stomatologije, iako su neki profesori i javno protestovali zbog njegovog protežiranja. Osim njega, i profesorka Jasminka Nikolić zaposlila je sina kao asistenta, ali je on izbačen sa fakulteta zbog nepoštovanja radne discipline.

Takva praksa „porodične selekcije" nastavlja se čak i kad djeca uglednika završe fakultet. Tako je bivši ministar nauke i tehnologije i doktor Bakir Ajanović svog sina Alena, koji je završio medicinu, prebacio kod sebe na odjeljenje u Kliničkom centru, pa sada čak dijele kancelariju - kažu sagovornici Pressa.

Da su djeca profesora, barem sudeći po praksi na većini fakulteta, rođenjem predodređena za posao asistenta i, samim tim, dalje napredovanje u univerzitetskoj karijeri, pokazuju i primjeri sa Filozofskog fakulteta. Profesor Milan Dragičević zaposlio je sina kao asistenta na odsjeku za istoriju i to neposredno pošto su nadležni sa fakulteta uvjeravali zainteresovane studente da „neće nikoga primati na tu poziciju".

Slična situacija odigrala se sa asistentom Borom Bronzom, koji je, nedugo poslije postavljenja, izdejstvovao da se na istom odsjeku zaposli i njegova supruga, takođe na poziciji asistenta.

Miodrag Živanović, profesor Filozofskog fakulteta, kaže da bi zakonodavac, zbog raširene pojave nepotizma na fakultetima, morao da izmijeni Zakon o visokom obrazovanju. Kriterijumi za izbor u zvanja kao i izbor komisija za prijem nastavnog kadra trebalo bi da budu stroži. On kaže da je ključni problem u tome što niko ne može da obori rješenja komisija za prijem, kakve god argumente imao, jer je mišljenje komisije uvijek „jače" od žalbe.

- Nepotizam u visokom školstvu toliko je raširen da sam sklon da pomislim da bi se time morao pozabaviti i sam Haški tribunal! Zbog negativne selekcije, na koje pretežno utiče porodično stablo, a ne stručnost, degradira se kompletan sistem visokog obrazovanja, u toj mjeri da nam prijeti da zbog takve selekcije kadrova dođemo u situaciju da dobijemo „iščašenu" generacije studenata, bez ikakvog znanja - smatra Živanović.

(BLLIVE)

:(

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]