banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 00:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 11:30 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
Bona>mislim da ljudi imaju pravo da pogledaju sva 3 dijela.Suludo je apelovati na bilo koga>"hej,ljudi,nemojte uopste gledati nastavke."Tvoje razocarenje ne mora biti nuzno i tudje.Ja srecem ljude i kojima se film svidja i kojima sene svidja.To je realna situacija.Postoje razliciti pogledi,a ujedno i ocekivanja.Bilo kakvo apelovanje,i uopste kad meni neko kaze:"NEMOJ gledati film,bezveze je"ne uzimam zdravo za gotovo.Sto
moze i biti istina u dosta slucajeva ,pa da moji poznanici,prijatelji i ja i
imamo isto misljenje.To ne postoje pravila.
Cinjenica je da je kritika "sasjekla" Revolutions...ali i cinjenica je da nisu ni sve kritike bile lose.
Cinjenica je i to da su neki istinski fanovi Matrix-a ostali razocarani.A cinjenica je i to da su neki pronasli smisao svega i da su zaista sretni onim sto su pogledali.
I zato ,nista nije crno bijelo.Ljudi neka pogledaju film i neka daju svoj sud.Zaista ,mozda bih i ja voljela da nisam pogledala niti jedan dio i da sad odgledam sva 3 zaredom.
Nista,na nama je da pogledamo i da svi damo svoj,ne sud(niko od nas nije sudija,ili mozda jeste :wink: )nego da damo svoje misljenje i ono kako smo se osjecali nakon filma.mIRCon je izasao k'o popisan iz kina.Iskren,vidi se koliko si razocaran filmom :wink: Sto se tice Blizanaca
mislim da su "poginuli." A mislim i da za njih nije bilo mjesta u prici Revolucije.Meni licno ne nedostaju,jer bi se ponavljali.ALi su sjajni u Reloadedu.
Nista ,necu ni ja vise da se ponavljam.Toliko iz VODENOG SVIJETA.Ovde je sve moguce :D
Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
delfinka je napisao:
Sama ideja MATRIX-a...cinjenica da ne postoji realan svijet kakvog ga znamo,vec nesto sasvim drugacije>polja ljudi koji se uzgajaju ,kao sto i sami ljudi uzgajaju psenicu,recimo,dakle ,sama ideja je sjajna.I iako je fantastika u pitanju,ne mogu se oteti utisku koliko je to u stvari realnost(ne u bukvalnom smislu)

Slažem se. Za mene je priča iz Matrixa (prvog dijela) kad ga gledam kroz simboliku sasvim na mjestu. Realna. Svakidašnja, samo ispričana na drugačiji način.

Not now, John! je napisao:
Neko je spomenuo da su neki naučnici izjavili da je scenario prvog dijela Matrixa moguć. E, to je naučna fantastika

U kom smislu?
Naučna fantastika je da su to neki naučnici rekli ili da je taj scenario moguć?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 16:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Vader je napisao:
Naučna fantastika je da su to neki naučnici rekli ili da je taj scenario moguć?

Ovo drugo. Naučna fantastika se ne zove bez razloga tako kako se zove. Naučna fantastika mora da se pridržava nekih zakonitosti, a ne da se mašta razuzda i da dobiješ bajku na kraju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 17:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Mislim da je tu "FANTASTIKA" kljucna rec, upravo suprotno od bilo kakvih prirodnih zakona i pravila, zar ne ?

Sto se tice REVOLUTIONS-a, opet cu da kazem - Dopada mi se kraj filma jer mi je upravo dao ono sto nisam ocekivao, tj. pat poziciju izmedju AI-a i ljudi. Naravno, mozda su malo preterali stavljajuci akcenat iskljucivo na efekte (po meni u jednom filmu ispunjenom filozofijom, skrivenim detaljima itd. ne bi trebalo biti mesta scenama tipa "AI glavonje" koji se pojavljuje u obliku ljudskog lika sacinjenog od bezbroj malih letecih masinica) ali budibogsnama, i braca moraju zgrnuti lovu zar ne ? :]
Takodje, prvi deo je fokusiran na filozofiju zivota, drugi na produbljavanje iste price a treci na LJUBAV (Morpheus-Naiobi, Neo-Trinity, Crnjo-Izi, onaj-mali-klinjo-Kapetan-iz-transformersa :]).
Zato, predlazem da cekamo IV deo pa da nastavimo razglabati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 18:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Da bi svi bili zadovoljni trecim djelom,bilo bi potrebno snimiti X trecih dijelova,jer je neko zelio prihvatiti samo unistavanje svih masina,neko je zelio vidjeti nesto drugo i samo to bi za njega bilo ono pravo,treci trece i tako u nedogled...

(Ne,nisam jos pogledala treci dio :( )

U prvom dijelu imamo oslobadjanje Nea i naznaku ljubavi izmedju Nea i Trinity.
U drugom dijelu imamo tu ljubav koja se razvija,bukti...
U trecem je ta ljubav cini mi se presudna.

Na kraju kerajeva,ako odbacimo sve drugo,sta nam ostaje osim ljubav.
Jer masine mogu i misliti (inteligentne su),mogu ratovati,mogu raditi...ali ne mogu voljeti.
To je jedino sto nas razlikuje od njih i to je jedino sto uopste moze biti nas (ljudski) adut iz rukava.

A ta pat pozicija,koliko je nedefinisana,ipak je (po meni) neizbjezna.
Jer ljudi bas i ne mogu bez masina (pogotovo u situaciji koja je na Zemlji u Matrix-u),a isto tako masine nemaju razlog (jer ne mrze,mrznja je emocija) da se bore protiv ljudi koji ih vise ne zele unistiti,vec zele suzivot.

No,nadam se da cu uskoro i ja pogledati film,pa cu moci i nesto konkretnije napisati o svemu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 21:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2003, 17:05
Ono sa "apelom" u mom prethodnom postu napisano je upravo da bi jasno oslikalo moje mishljenje.

Shto se tice drugog dijela on nije nimalo losh.

Medjutim postoji velika razlika.

U sushtini ja posmatram Matrix ovako:
Prvi dio je film koji moze da "stoji" sam, koji je na neki nacin sve bitno zaokruzio, ostavio snazan utisak i zestoko raspalio mashtu gledalaca.
Uveo novi stil.

Medjutim drugi i trechi dio nemogu da se razdvoje ("nasilan" prekid radnje) jedan od drugoga.
A da ne pominjem od prvog dijela.

E sad, drugi dio je prilicno logicno i skladno nastavio da razvija temu i da je "boji" malo drugachijim "bojama" kako bi se lakshe mogla i zavrsiti.
Zato uglavnom niko i nema loshe mishljenje o drugom dijelu.

I konachno dolazim do sushtine.

Treci dio razbija naglo i neochekivano sve zapocete duboke (jako duboke) teme, umjesto da ih zaokruzi, dok ogromno vrijeme troshi na stvari koje su po mom mishljenju manje bitne.

rezultat: Film gubi ONO sto Matrix-a cini Marix-om.

Uopshte mi nije toliko bitno dali su ostali ljudi, mashine ili oboje u miru.

Nadam se da me neko razumije. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 22:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ventilator je napisao:
Na kraju kerajeva,ako odbacimo sve drugo,sta nam ostaje osim ljubav

Možda, ako odbacimo. Ali zašto bismo odbacivali sve drugo? Po meni upravo to drugo, a ne ljubav, čini okosnicu Matrixa. Ovim pogotovo ciljam na prvi dio koji je, što je sada već jasno, mnogima najbolji i najupečatljiviji i najmatrixolikiji.

Pogledaj film već jednom :)

Ne znam kako ti se da čitati opširne komentare prije gledanja filma Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Nov 2003, 22:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To meni uopste ne smeta. :P

Da li je tebi smetalo iznova i iznova gledati prvi dio iako si znao sta ce se dogoditi?
Meni nije.
Tako da mi uopste ne smeta sto sam ovdje saznala da Trinity umire,da je uspostavljen mir izmedju ljudi i masina i slicno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Nov 2003, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

ventilator je napisao:
To meni uopste ne smeta. :P

Ma u redu je to, ne napadam ja tebe :), nego mi je samo malo čudno jer nema mnogo takvih kao što si ti. Ljudi za čudno proglašavaju ono što je u manjini, što je rijetko i nesvakidašnje. Po ovoj definiciji u mnogim stvarima je dobro biti čudan :)
Mada ja radije pogledam film prije nego što čujem za detalje o radnji.

Gledanje istog filma više puta je na neki način nešto drugo.

Not now, John! je napisao:
Naučna fantastika mora da se pridržava nekih zakonitosti, a ne da se mašta razuzda i da dobiješ bajku na kraju

Zavisi kako gledaš na naučnu fantastiku i bajke. Ako je naučna fantastika nešto što je nerealno i nemoguće onda treba biti oprezan jer nešto što je sada nemoguće (i u klasičnoj nauci) vremenom se može pokazati kao moguće. Za ovo ima dosta primjera kroz istoriju.
Potpuno ista stvar ali na drugi način važi i za bajke. Lično vjerujem u bajke i mitove, ne samo strogo u njihove doslovne interpretacije već (i) na neke suštine, osnovu i principe koji se u njima nalaze.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2003, 19:52 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Not now, John i Mircon - da ne duzim raspravu, za mene je Matrix trilogija SF iliti science fiction iliti naucna fantastika... a opet u tim zanrovima imas telekineze i telepatije koliko hoces... eto navescu primjer Star Wars-a (force i mediklorini ili kako se vec zovu)... ponovicu opet Zaduzbina(ima nekoliko knjiga) od Isaka Asimova,...a on ako ne pise SF ja ne znam ko pise onda.
Inace... Star Trek se zesce temelji na nauci... jer vecina ideja potice od NASA-inih naucnika.
Naravno, svi mi imamo neke svoje definicije SF-a... hehe. Koliko sam ja shvatio John smatra da ako nesto nije naucno potkovano i ostvarivo barem teoretski da ne spada u naucnu fantastiku... u principu i ja tako mislim samo sto ja smatram da su mentalne moci sasvim vjerovatne isto kao i recimo teorije o paralelnim svemirima i mnogo drugih stvari iz kvantne mehanike i temporalne fizike(bla bla).
Telekineza... nije dokazano da postoji, ali isto tako i da ne postoji... :wink:
hmmmm,... previse sam skrenuo s teme...

John, no hard feelings... ako sam nesto krivo shvatio ili napisao...ispravi me

Citiraj:
Ljudi za čudno proglašavaju ono što je u manjini, što je rijetko i nesvakidašnje. Po ovoj definiciji u mnogim stvarima je dobro biti čudan
....
....
Po meni upravo to drugo, a ne ljubav, čini okosnicu Matrixa. Ovim pogotovo ciljam na prvi dio koji je, što je sada već jasno, mnogima najbolji i najupečatljiviji i najmatrixolikiji.

hehe interesantno... znaci ako spadam u manjinu i ne smatram da je 1. dio najbolji dio i zbog toga sam cudan... to je zapravu u principu dobro...

Mislim da je to kao droga... pogledali smo Matrix i vise nas nista nije moglo izbezumiti kao taj film... cak ni 2. i 3. dio i sada smo kivni na bracu Wachovski ... pa nisu ni oni wunderkindi...
To je kao vecina prvih dijelova... oni jedini donose sve novo ... a nastavci se moraju drzati vecine tih pravila(i dalje razvijati vec uhodanu pricu)... pa ne moze sada u svakom dijelu da nas izvlace iz nekog virtuelnog svijeta u neki stvarni. Taj efekat razjapljenih usta i velikih upitnika je jako tesko ponoviti ... pogotovo posle prvog dijela Matrixa...Tesko da ce to iko uraditi u skorije vrijeme.

uffff.. previse pisem...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2003, 20:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2003, 09:14
mircon: koliko sam shvatio agenti nisu pripadnici ostalih
kao npr blizanci itd.
agenti imaju specijalne mogucnosti - tj. da se prikopcavaju
na bilo ciji hardware (citaj covjeka). Mislim da zbog sigurnosti/moci
tj. arhitekta ostali nemaju tu mogucnost.
Uostalom posmatrajuci to kao nase drustvo - ko bi dao takvu
moc nekome sem nekolicini cija zaduzenja su jasna.

jedi: Isak Asimov je pripadnih stare skole i najznacajnije djelo je
qvartologija o Zaduzbini.
i ja se slazem da su braca warhovski uradila posao koji niko
u istoriji filma nije do takve preciznosti i paznje doveo.
Tj. Covjek/svijet kao san.

ventilator: prvi dio sam gledao najmanje 15 puta i prije nekoliko
dana sam ga opet gledao jer ima neponovljiv dio:
Neo kao san, Neovo otkrovenje svijeta i Stvarni zivot.

drugi dio je dosadan
treci dio je fantastican sto se tice svijeta masina - takve masine
si mogla samo pronaci u SF romanima.

btw matrix, racunajuci sve uopsteno, to bi bila
30.000 godina od Isusa Hrista.
Cak i vise.
Dakle ni priblizno 2199 godina.

Btw. kako to da odrzavaju stalno istu godinu 1999 u Matrixu.
To mi lici na Grad tame - svaku noc se sve mijenja.
mislim racunajuci
6xAnomalija pa onda to sve x koliko treba vremena da 23 jedinke
naprave onakav Zion x Kad se dogodio prvi AI
sve to dodje i malo vise.

mircon: ST = SF :: Matrix = REality > hehee
ali gledajuci sa umjetnicke strane
skidam kapu braci warhovski sto nisu postovali
ni jedan sf filmski standard do sada.
Sve su u radili na potpuno nov nacin.

mislim posmatraj. revolutions.
masina koja tek uzgred prolazi pored Nea prije borbe sa Smithom/
Njen pogon je ljudska jedinka i to se bas vidi u sceni.
tim detaljima oni su dali puno paznje,
a neko napravi citav film o tome.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2003, 12:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pronašao sam ovo:

"Režiseri, braća Lari i Endi Vachovski, rekli su da je prvi film o rađanju, drugi o životu, a treći o smrti.

Kompjuterski generisane likove, bullet-time i koreografiju potpomognutu žicama nadmašuje finale filma - sedamnaestominutna scena koja paralelno prati borbu unutar Matrixa i na površini uništene Zemlje. Ovo je najskuplja scena u sva tri filma i njena izrada koštala je preko 40 miliona dolara."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2003, 20:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Ideja Matrixa... ljudi su stvorili mašine - u jednom trenutku su ih odlučili uništiti ili bar učiniti potpuno pokornim - počinje rat - ljudi zamračuju nebo - mašine se dosjete iskoristiti ljude za proizvodnju energije - za ljude 'baterije' naprave Matrix da bi ovi imali šta da 'rade' - neki ljudi žele da se oslobode, a postoji i taj Neo koji je skroz glavni. :)

Sad, to je bilo nešto novo. Prvi film sam gledao veoma zainteresovan da vidim kakav je to svijet, kakva pravila tu važe, šta se dešava... volim neobične filmove i naučnu fantastiku uopšte. Naravno, pored neobičnog dekora, jedan takav film bi trebao da ima i neku suvislu radnju u skladu sa pravilima tog svijeta.
U prvom dijelu se cijela priča vrti oko Nea i predstavlja proces u kojem on polako spoznaje da je nešto 'više'. Srećom po prvi dio, nije se otišlo u tešku prepotentnost, Neo je bio dovoljno nespretan i pun nedoumica kao što bi i trebalo da bude.

Sad nešto u prilog mojoj teoriji 'silovanja' cijele ideje.

Odmah u prvom dijelu su se Neo i Triniti zaljubili, i ona je pred kraj filma krenula zbog njega u njihovu samoubilačku misiju. (spašavanje Morfeusa od do tada nepobjeđenih agenata) Potom je ista stvar ponovljena u drugom (da Neu obezbijedi još vremena da bi mogao da stigne do Arhitekte) i trećem dijelu. (sa Neom je otišla u grad mašina, do glavne mašine)
Svaki put nešto ekstremnije kao što se da vidjeti. U drugom dijelu zamalo da umre, a u trećem je baš umrla. Mislim, lijepo je to sa širenjem ideje ljubavi, ali ista stvar je urađena tri puta. (a i mnogo miriše na ideju ja-Tarzan-ti-Džejn, iako žene učestvuju u svemu, obavezno su u drugom planu u odnosu na svog voljenog)

Svi značajni likovi iz drugog dijela su nekako ostali u tom dijelu jer je njihov značaj i uloga u trećem dijelu umnogome opao. Arhitekta, Meroving, Persefona, blizanci... svi su prešli u kategoriju epizodista. Braća su očito htjela da nas sve iznenade i pošla po istom kilavom principu: "brže, veće, jače" i došla do glavne mašine koja je nadređena svima njima a nije pomenuta u drugom dijelu.

To se naziva senzacionalizam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Gledala sam treci dio prije 3 dana.
Moram ga pogledati jos jednom,pa cu mozda i napisati nesto vise.

Ali prvo sto mi je zapalo za oko je ovo - scena kad Trinity umire.
Ocekivala sam da ce umirati satima,da ce je on dva-tri puta ozivljavati pa ona nastavljati svoje govore i tako to...
Gledam film,ona probodena,kaze par recenica i onda umre.
I ja cekam...hoce li je on oziviti?Ne...
Sta se desava?
Da nisam nesto propustila?
Vratim scenu nazad...
Od trenutka kad je ona probodena do njene smrti prodju jedva 2 minute!!!
U te dvije minute one kaze tek nekoliko recenica.
Od trena kad se letjelica zaustavila (dakle,prije nego sto ona i kaze da je probodena) do smrti je proslo oko 3 minute.
Ona 2 minute prica o njihovom cilju (logicno,kroz 3 dijela filma oni se bore za taj cilj),a tek 1 minutu o svojim osjecanjima.
Pa ljudi koji se rastaju (sticaj okolnosti,rat...),a vole se,duze se oprastaju...
Govori ono sto joj je na srcu,za kraj.
Kako bi voljela da su imali priliku,da su imali vise vremena,pa da mu kaze ono sto je stvarno vazno - da mu kaze koliko ga voli.Koliko je zahvalna za vrijeme koje je provela s njim.
Ali kada je pozeljela da sve to sto osjeca pretoci u rijeci bilo je prekasno...
No ona se ne zali,kaze da je i ovako vjerovatno dobro...i trazi da je poljubi jos jednom...za kraj...
Mislim,ne mogu vjerovati da nekome ta scena smeta.
Tako je jednostavna,kratka i emotivna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 15:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Film mi se svidja,mada je dosta toga ostalo nedoreceno,mada nije odgovorio na mnoga pitanja...
Mnogi likovi su ostali 'zaledjeni' u drugom dijelu...ne vidim njihov smisao,tj. smisao njihovog postojanja i pojavljivanja u tom drugom dijelu...

No,prvo cu treci dio pogledati jos koji put...

I da,agent Smit pljune krv u jednom trenutku...
Valjda je i on,kao i Neo,dijelom covjek,a dijelom dio Matrice...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2003, 23:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2003, 21:02
Ah da sve treba komentarisati :roll: mislim da su mnogi izgubili smisao gledanja i uzivanja u filmu ,vec citav film prate procjenjujuci ga ,da bi mogli dati svoj komentar.
Meni je film odlican i vise... komentarima necu da kvarim ljepotu i filing poslije gledanja filma 8) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Dec 2003, 19:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2002, 21:17
:cry: :cry: :cry: Ventilator>bas si sve lijepo "kazala" u vezi te scene oprastanja.Jest,kazu ljudi da je ko meksicka sapunica...a sto,kad je trajalo ionako malo.2 minute...a sve je to toliko potrebno,zar ne?Ljubav.
Ali ,ne bih ja vise o Matrix-IMA :lol:
Tjus!Pozz!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2003, 08:18 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 11 Jul 2001, 01:00
zanimljiv članak za matrix filozofe :)

http://www.klik.hr/naslovnica/showbiz/2 ... 02001.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2003, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I u članku koji je mirko dao profesor filozofije upućuje kritiku "dugoj sceni kad Trinity umire".

No dosta je dobro ovo što je rekao:

Jer šta znači biti rob? Ne biti sposoban oblikovati svoj život prema vlastitim predodžbama i željama. No većini ljudi u matriksu to uopšte ne smeta. Oni žive, umiru, vole se, rade, donose odluke, neki od njih su moralni, drugi ne i ništa ne ukazuje na to da su oni robovi.

O ovome bi se mogla i tema otvoriti.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 119 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Sva vremena su u UTC [ DST ]