Hercegovac je napisao:
Evo ga i na računu za struju stari biser: Obračunska snaga. Kod mene na računu piše da sam potrošio 8,14 maraka toga. Šta je ustvari obračunska snaga? Ako ima neko ko je upućen u sve ovo volio bih da me razuvjeri od mog stava kako je ta stavka još jedna pljačka naroda.
Kod mene je za juli isto 8.14 KM, mada je različito u odnosu na ljetno i zimsko računanje. Npr. 5.2 kWh X 2.0352, a od aprila do septembra je 5.2 kWh X 1.5655. Ono što meni smeta je netačno očitavanje i popisivanje brojila. U decembru je račun smiješno mali a u januaru 3 X veći i kad odem u Elektro da to koriguju jer postoji razlika u cijeni - ne, oni to ne mogu retroaktivno! E, to je pljačka.
Citiraj:
Tarifni sistem
Na osnovu odredbi člana 30, a u vezi sa članom 83. Zakona o električnoj energiji („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 66/02, 29/03, 86/03 i 111/04), člana 11. alineja 12. Statuta Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 41/04), člana 37. stav 1. tačka 3. Poslovnika o radu Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 96/04) i u vezi sa članom 35. i 68. stav 2. Pravilnika o tarifnoj metodologiji i tarifnom postupku („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 61/05) Regulatorna komisija za električnu energiju Republike Srpske na 28. redovnoj sjednici održanoj 22.03.2006. godine donijela je
O D L U K U
o tarifnom sistemu za prodaju električne energije u Republici Srpskoj
IV
Obračunska snaga je najveća postignuta snaga u toku obračunskog perioda, a određuje se mjerenjem ili na jedan od načina utvrđenih u tački VI ovog tarifnog sistema i izražava se u kilovatima (kW).
V
(1) Obračunska snaga za kategorije „potrošnja na 110 kV naponu“, „potrošnja na 35 kV naponu“, „potrošnja na naponskom nivou od 1 kV do 35 kV“, i „1. tarifna grupa“ iz kategorije „ostala potrošnja na niskom naponu“ utvrđuje se mjerenjem vršnog opterećenja koje predstavlja, najveću prosječno preuzetu snagu u vremenskom intervalu od 15 minuta u toku mjesečnog obračunskog perioda u vrijeme primjene većeg dnevnog tarifnog stava.
(2) Ukoliko mjerni uređaj ne registruje vrijeme postizanja vršnog opterećenja, smatra se da je izmjereno vršno opterećenje postignuto u vrijeme primjene većih dnevnih tarifnih stavova.
Ovo je samo dio, više na stranici
Regulatorne komisije za energetiku RS