banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 21:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Avg 2011, 12:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Nakon što nas je Telekom uvjerio kako je telefonska pretplata na računu nešto normalno (iako svi znamo da je pretplata redovno plaćanje za isporučivanje robe ili usluge, a telekom za plaćanje samo pretplate neće isporučivati nikakve usluge).
Evo ga i na računu za struju stari biser: Obračunska snaga. Kod mene na računu piše da sam potrošio 8,14 maraka toga. Šta je ustvari obračunska snaga? Ako ima neko ko je upućen u sve ovo volio bih da me razuvjeri od mog stava kako je ta stavka još jedna pljačka naroda.
Slika
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... 55001.jpg/

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 12:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
To placas trosio ili ne struju. To je u stvari snaga dogovorena sa elektrodistribucijom, odnosno snaga koja se dostize kad upalis sve uredjaje u stanu istovremeno. E sad sto oni ni sa kim nista nisu dogovarali nit znaju ko ima kakve uredjaje. Sto ce reci otimacina para narodu. U principu to je i uvedeno zbog onih koji se griju na struju da se i njima to dodatno naplati. Poenta je da nit su oni sta dogovarali nit su popisivali sta ko koristi, nego su okvirno zaracunali kako im se cefne. Ma ko nas hebe kad sve trpimo i cutimo.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 12:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
hoce li mi neko pojasniti zbog cega elektrodistribucija ima tolike finansijske probleme... koliko ljudi im uopste treba da bude zaposleno?

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 13:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
Holding Elektroprivrede zajedno sa zavisnim preduzećima predstavljaju mjesto za uhljebljenje crvenih (ranije ostalih) kadrova.
Imaju viška radnika samo tako.
A mislim da je noramalno da se naplaćuje pretplata za struju i telefon... (pitanje je jedino iznosa), jer nije bitno da li ćeš nešto koristiti ili ne, već da ti je to stalno dostupno, a to gospodo košta.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Cini mi se da je Shoole na jednoj temi objasnio sta je obracunska snaga. Ukratko, kako sam shvatio to je fiksni trosak zbog onoga sto nam moraju obezbijediti bez obzira na nasu potrosnju, da bi nam bilo na raspolaganju kad god nam padne na pamet.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 17:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
hoce li mi neko pojasniti zbog cega elektrodistribucija ima tolike finansijske probleme... koliko ljudi im uopste treba da bude zaposleno?

Kao i u svakoj državnoj firmi - mnogo više nego je potrebno. Imao sam priliku da vidim "kako sistem funkioniše" u upravi HET-a u Trebinju. Navešću samo primjer da imaju 3 žene koje su kao prevodioci sa srpskog na engleski iako njihova šefica (tj. četvrta) i sama zna engleski. One otprilike godišnje obrade oko 20 dokumenata.. E upravo zbog tolikog broja radnika imamo tako skupu struju.

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 17:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

rendzer je napisao:
A mislim da je noramalno da se naplaćuje pretplata za struju i telefon... (pitanje je jedino iznosa), jer nije bitno da li ćeš nešto koristiti ili ne, već da ti je to stalno dostupno, a to gospodo košta.

Pa i pripejd usluga u mobilnoj telefoniji je stalno dostupna pa nema pretplate!
I dalje mislim da je to bahato i bezobrazno pljačkanje naroda..

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 19:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Hercegovac je napisao:
Evo ga i na računu za struju stari biser: Obračunska snaga. Kod mene na računu piše da sam potrošio 8,14 maraka toga. Šta je ustvari obračunska snaga? Ako ima neko ko je upućen u sve ovo volio bih da me razuvjeri od mog stava kako je ta stavka još jedna pljačka naroda.

Kod mene je za juli isto 8.14 KM, mada je različito u odnosu na ljetno i zimsko računanje. Npr. 5.2 kWh X 2.0352, a od aprila do septembra je 5.2 kWh X 1.5655. Ono što meni smeta je netačno očitavanje i popisivanje brojila. U decembru je račun smiješno mali a u januaru 3 X veći i kad odem u Elektro da to koriguju jer postoji razlika u cijeni - ne, oni to ne mogu retroaktivno! E, to je pljačka.

Citiraj:
Tarifni sistem

Na osnovu odredbi člana 30, a u vezi sa članom 83. Zakona o električnoj energiji („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 66/02, 29/03, 86/03 i 111/04), člana 11. alineja 12. Statuta Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 41/04), člana 37. stav 1. tačka 3. Poslovnika o radu Regulatorne komisije za električnu energiju Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 96/04) i u vezi sa članom 35. i 68. stav 2. Pravilnika o tarifnoj metodologiji i tarifnom postupku („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 61/05) Regulatorna komisija za električnu energiju Republike Srpske na 28. redovnoj sjednici održanoj 22.03.2006. godine donijela je

O D L U K U
o tarifnom sistemu za prodaju električne energije u Republici Srpskoj

IV

Obračunska snaga je najveća postignuta snaga u toku obračunskog perioda, a određuje se mjerenjem ili na jedan od načina utvrđenih u tački VI ovog tarifnog sistema i izražava se u kilovatima (kW).

V

(1) Obračunska snaga za kategorije „potrošnja na 110 kV naponu“, „potrošnja na 35 kV naponu“, „potrošnja na naponskom nivou od 1 kV do 35 kV“, i „1. tarifna grupa“ iz kategorije „ostala potrošnja na niskom naponu“ utvrđuje se mjerenjem vršnog opterećenja koje predstavlja, najveću prosječno preuzetu snagu u vremenskom intervalu od 15 minuta u toku mjesečnog obračunskog perioda u vrijeme primjene većeg dnevnog tarifnog stava.

(2) Ukoliko mjerni uređaj ne registruje vrijeme postizanja vršnog opterećenja, smatra se da je izmjereno vršno opterećenje postignuto u vrijeme primjene većih dnevnih tarifnih stavova.

Ovo je samo dio, više na stranici Regulatorne komisije za energetiku RS

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2011, 20:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Avg 2002, 19:32
Hercegovac je napisao:
rendzer je napisao:

Pa i pripejd usluga u mobilnoj telefoniji je stalno dostupna pa nema pretplate!
I dalje mislim da je to bahato i bezobrazno pljačkanje naroda..

Prepaid je skuplji od postpaid-a (u cijenu potrošnje "uračunat" je taj iznos za održavanje).

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 00:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BMary je napisao:
Hercegovac je napisao:

Kod mene je za juli isto 8.14 KM, mada je različito u odnosu na ljetno i zimsko računanje. Npr. 5.2 kWh X 2.0352, a od aprila do septembra je 5.2 kWh X 1.5655. Ono što meni smeta je netačno očitavanje i popisivanje brojila. U decembru je račun smiješno mali a u januaru 3 X veći i kad odem u Elektro da to koriguju jer postoji razlika u cijeni - ne, oni to ne mogu retroaktivno! E, to je pljačka.

I dok ja, ti i ostali naivci ;) plaćamo struju, pola moje zgrade je pomoću raznih magneta i ometača ne plaća (čitaj: krade) ni blizu u odnosu kolikoje stvarno potroše. Komšija iznad mene, ima ih 5 u stanu, rijetko kad da im račun izađe na 25 maraka. Ili je full plinska tehnologija ili lopovluk radi! :D

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 08:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ti nemaš pravo da se buniš na cijenu struje ako znaš da neko krade struju,a ne prijaviš ga....Jednostavno.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 09:15 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ti nemaš pravo da se buniš na cijenu struje ako znaš da neko krade struju,a ne prijaviš ga....Jednostavno.

Zoka, nije tačno da znam, ja PRETPOSTAVLJAM da kradu struju. Kao što rekoh možda koriste plin za svakodnevne potrebe šta ja znam.. Plus, što oni iz elektro distribucije i te kako znaju da se to radi, ali boli ih briga. A i sve da ih prijavim dobio bih krvnog neprijatelja u haustoru, a ne vjerujem da bi ih kaznili propisno.. Zbog svega ovoga što sam naveo mislim da ih ni ti ne bi prijavio, nego samo udaraš kontru. ;) :p

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 09:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Možda i ne bih prijavio....ali,jesi li negdje vidio moj post u kojem se ja žalim na cijenu struje? Prema tome,il' prijavi,il' jezu u guzu....

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 09:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne vidim kakve veze ima moja sumnja da neko krade struju sa time što pitam šta je ustvari "Obračunska snaga". Ne pada mi na pamet da nekog prijavljujem bez konkretnih dokaza, a to što im dolazi nizak račun nije konkretan dokaz..
E sad, ja stvarno ne vidim razlog zbog čega, po tebi, ne mogu da diskutujem o lopovluku elektroprivrede..

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 10:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Zbog toga što nisi spreman uraditi ništa da bi spriječio lopovluk koji EPRS nanosi štetu,samim tim spriječio "lopovluk" koji EPRS radi da bi namirila to što im kradu struju....Al' dobro,to je već stvar mentaliteta...Uzmi što više možeš od države,a pokušaj da joj daš što manje....

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 21:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Danas ja pitam kolegu sta je to obracunska snaga da mi pojasni, kaze on. To je ko kad kazes mogo sam hebat al nisam, a kafu sam platio. Hahah brilijantno objasnjeno. Dakle mogo sam nagurat da potrosim toliko struje al nisam a svedno sam platio.

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Monopol je čudo ;)

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2011, 23:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2006, 17:02
copy/paste sa sajta Regulatorne komisije RS:

"Обрачунска снага - Тарифни елеменат у којем се мјери и изражава производни, преносни и дистрибутивни капацитет, потребан да се подмири максимално оптерећење купца у сваком тренутку током обрачунског периода."

Obračunska snaga se može izmjeriti kod određene kategorije potrošača, a za domaćinstva je fiksni iznos: za domaćinstva kod kojih se obračun potrošenih kWh vrši po srednjoj tarifi - 5.1662 KM. a kod onih sa skupom i jeftinom tarifom - 8.1406 KM u ljetnjem periodu.
Mislim da se nekad davno obračunska snaga krstila kao paušal, odnosno troškovi održavanja brojila ili tako nešto, a mislim da se naplaćuje već dugo godina i da nije nikakva novost, tako da ne kontam čemu frka?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]