misk0 je napisao:
bojmen je napisao:
Citiraj:
- prije nisu postojale klinike za abortus, nije postojala ni ta statistika
Kada prije? 50-60 godina je dovoljan okvir u kojem se mogu razmotriti statistike oko pobacaja, a cak i u ovoj vukojebini se to pratilo.
Isto tako posmatraj kad su u kojim zemljama zene dobile pravo glasa i kad im je dozvoljeno da kazu ono sto misle ?
I to ne datira tako daleko.
Kakve veze ima to sa pricom? Ne kontam...
Citiraj:
Citiraj:
Sta znaci i to malo sto je uvedeno treba ukinuti? I nije uvedeno zato sto smo religiozan narod, vec naprotiv... zato sto smo otpali od Boga. Valjda se moze uociti veza izmedju naseg otpadnistva i nevolja koje su nas zadesile..
Ma ne znam kako je sad, ali kad sam ja ishao, bilo je obavezno. Mislim da je to jos jedna u masi stvari koje su pocele "srbovanjem", kao i ekavica koju su pokusali proturiti u skolama.
Ko je bio religiozan bice i dalje, ko nije, nece...
Ja sam uchio vjeronauku 2 ili 3 godine i dalje nisam postao vjernik a znao sam izrecitovati sve sto je pop trazio. (kao i to da ga zovemo "oche".... ja imam samo jednog oca). To je silovanje koje ne pali...
Da bilo je dosta losih stvari sa tim srbovanjem, ali sto se tice konkretno ovog pitanja, ti nisi nista naucio i nisi postao vjernik ali to je tvoj izbor. Poenta je u tome da djeca (koliko je to moguce) dobiju mogucnost da budu upoznata, informisana sa osnovnim postulatima svoje tradicije i kulture, a dalje sami mogu da odluce sta ce sa tim da rade. Ne mozes imati kompletnu osobu/licnost srpske nacionalnosti ako je ne uvedes u jedan od osnovnih elemenata koji cine tu naciju.. tu se vraca na manifestacije pomenutog srbovanja, posljedicu zastranjivanja.
Citiraj:
bojmen je napisao:
Dovoljno je vratiti se 10-20 godina unazad kada je standard bio znacajno veci i uociti da je tada bilo isto stanje sto se tice nataliteta kao i danas.
Ne slazem se sa ovim, hocemo traziti statistike ?
Ajde ako imas pri ruci posalji. Mozda mozes da pogledas i trenutne statistike, npr. u Hrvatskoj koliko sam citao imaju problema sa tim a standard im je par puta bolji nego ovdje. Ili mozda da se osvrnemo na pricu o vojvodjanskim Madjarima i drugim manjinama i stanjem koje im se vuce skoro 100 godina...
A jednostavno je i pogledati ovo prvo - pogledaj generaciju ljudi koji imaju 30-40 godina i pogledaj generaciju npr. do 10 godina i uporedi broj brace i sestara na poznatim primjerima, to donekle moze da posluzi kao statisticki uzorak.
Citiraj:
U to sam se i sam uvijerio, samo recicu ti jednu stvar. NISU ni malo srecni time, niti pribjegavaju dovodjenju novih crnaca u FR svojom voljom. To im je posljedica osvajanja.
Jasno, Francuzi su posebno osjetljivi po tom i drugim srodnim pitanjima, npr. oko pitanja jezika (zabrana rijeci email). Nije tek tako onaj Le Pen isplivao.
Citava Evropa je manje-vise u slicnoj poziciji i nesto mi se ne cini da ce se na pozitivno mijenjati. A taj uvoz 'svjezeg mesa' ima i svoju cijenu...
Citiraj:
Ovo je skretanje na politiku .. Venti se nije izjasnila gdje bi to bilo izvodljivo, a mislim da ima drustava gdje bi se to moglo izvesti.
Pa vjerovatno postoje drustva koja imaju veci stepen samostalnosti i samopostovanja gdje su jos uvijek kadri da naprave neke poteze da uspore sopstvenu propast...
A sto se tice politike - skretanje ili ne, u mnogim oblastima je prisutna i ne moze se tek tako ignorisati... mislim, ne politika u smislu dnevne politike (Mile pjeva narodu, Kalinic jede gicu sl) vec u sirem smislu... stavise, to bi se mozda prije moglo okarakterisati kao filozofija, doktrina tako nekako.
Citiraj:
Mislim da si gledao Branku Black Rose, nekad sam je i ja slusao, navodno striptizeta koja je jako pobozna, krst iznad kreveta (mora da je Isus svezala ochi da ne vidi sta radi

).
Opsti nedostatak kulture....
E nije Branka, ova je neka druga, mladja i (mada ne previse) tanja. A Branka kaze: "Ja kada upoznam momka mi se prvo dobro poj* pa ako se iz toga izrodi ljubav, super, ako ne, ide se dalje".
Zamisli na sta smo spali da nam striptizete budu popularne licnosti na tv-u, ili u onoj drugoj emisiji najcesci gosti su: pederi, tranvestiti, striptizete/pjevaljke, sastavljaci debilnih hop-cup tekstova, bivse kurve vlasnice prestiznih butika, salona.. vidovnjaci i jos nastrane druzine kol'ko hoces.
I sada zamisli npr. neka curica slusa tu Branku ili drugu striptizetu sta prica, roditelji joj citav dan se trude da zarade hljeb i slabo stignu na nju da gledaju, ona sama ne zna sta ce gdje ce (tako kaze vidovita Brana) i svasta joj pada na pamet da radi.
Licno sam vidio par puta kako su se neke tinejdzerke uzivjele u likove one glupe serije na Pinku ('Vradzbine' ili tako nekako), kao nekoliko vjestica, vjestaca, demona i sl zive zajedno i oni su kao dobre vjestice i bore se protiv nevaljalih a prica, ideja, i sto je jos gore sistem vrijednosti i razmisljanja za povracanje.. i te tinejdzerke gledaju seriju i kao svoju grupicu poistovjecuju sa njima, svaka ima kao svoje magije, frizuru, oblacenje i sl... Kad sam kod vjestica jest da idem od teme ali npr. djeca u Srbiji prvi-drugi razred u udbenicima imaju slike npr. vjestica leti na metli, vampir pije krv iz ljudske lobanje i slicno. Opravdanje kod onih koji su to pravili je da se udzbenici priblize djecijim razmisljanjima, da lakse i brze nauce i sl.. Pa cekaj, ko je lansirao te Hi-Menove, Pokemone, razne vjestice, vampire ubice u crtane i sl? Ja kada sam bio mali najperverzniji i najnasilniji crtani je bio Tom i Dzeri, a sada na tv-u sve neko nasilje, neke magije, neka beskrajna borba i slicno.
Da li te stvari uticu na ispravno formiranje licnosti? Pa normalno da uticu, ko ostaje normalan poslije tih sran.a po 3-5h dnevno. Dodje roditelj voli svoje dijete i eto kao kupice mu igracku i uzme mu naravno nekog lika sa macem sto sijece glave ili u blazem slucaju carobnjaka ili tako nesto, da dijete od malena pripremi na bogoborstvo i regrutaciju u djavolove vojnike.
Na kraju se neki onda stanu buniti kao zasto Sveti Sava u skolama kao to ne valja za djecu.. a Pikacu je ubio jedno 200 pokemona a Sveti Sava se materijalnog odrekao da bi utemeljio srpsku crkvu, drzavu, kulturu itd. I ko treba da bude uzor toj djeci?
Po nekoj demokratskoj retorici poenta je da ljudi imaju mogucnost da sagledaju sve strane i onda sami odluce sta hoce. Da li djeca imaju mogucnost da se upoznaju sa svim stranama? Malo sutra, sve se namece perfidnim metodama i prave se buduce radilice bez osjecaja, casti i mjerila koje ce od 8 do 5 raditi u svojoj firmi a poslije toga zderati, gledati tv i neselektivno se seksati tako da ne mogu (cak i kad bi bili sposobni) da misle o stvarima 'koje ih se ne ticu'.
Sada ti mozes reci da je to politika i sl ali j* ga realnost je takva.. doduse ne toliko crno kao sto se nekad prikaze ali tu je negdje.
Citiraj:
Citiraj:
Tvoja misao se temelji na pogresnoj konstrukciji... da li su statisticki gledano maltretiranja glavni uzrok razvoda brakova?
Ne, ali da li se statisticki zene treba tuci ? Te maltretirane zive u strahu i poslednja stvar koja im pada na pamet je razvod.
Opet ne kontam.. normalno da kod nas ima toga da muzevi maltretiraju zene ali ne vjerujem da je to glavni ili potencijalno glavni razlog raskida brakova. Juce-prekjuce je izasao clanak u Politici koji je bas govorio o stopi raskida brakova u Srbiji... u poslednje vrijeme opada, a to se uglavnom veze kao za ekonomski momenat.
Citiraj:
Citiraj:
Da li je nerodjeno dijete tvoje tijelo?
Nerodjeno dijete jos ne postoji, postoji nesto sto ima tendenciju da to postane. A valjda ima svako pravo da radi od svog zivota sta hoce ili i ti mislis kao i rio "da ti je zivot dat sa obavezom i da nisi vlasnik istog" ?
Kako ne postoji, kada se o njemu govori?
Sto se tice zivota, slazem se, svako ima pravo da od SVOG zivota radi sta god hoce, ali ne i od TUDJEG.
Navodim ti primjer zakonske regulative: uzmes noz i zenu koja za dan-dva treba da rodi ubodes u stomak. Odgovaraces pred zakonom za lakse/teze tjelesne povrede, a to sto si mozda ubio dijete nece se uzimati u obzir. Uzima se u obzir samo ono sto si uradio zeni. Ako se to isto dijete nakon par sati ili dana rodi i ti ga nozem posijeces na porodjajnom stolu, odgovaraces za ubistvo.
Znaci razlika je samo u tome sto je ovdje napolju, a tamo iznutra ubijeno.
Ima li tu neke logike, da li je ovo u redu??
Dakle, zena ima pravo da radi sta hoce sa svojim tijelom, da se ne seksa, da se seksa, da se pazi ako se seksa, ali ako se nesto nepredvidjeno desi mora da prihvati odgovornost svog cina.
Treba razlikovati pravne i moralne norme. Zakonodavstvo u konkretnom slucaju ne prati moralne norme (kod onih koji imaju neka nacela) iz raznih razloga - Misko bi rekao 'politika'. Analogije radi, oni ili one koji sada kazu da imaju pravo da abortiraju zato sto je tako po zakonu bi sutra mogli reci, kada bi se npr. legalizovala pljacka starackih domova da je to ok jer je 'po zakonu'. Tu se vracamo na temu otvorenog drustva a necu da se ovdje ponavljam i davim one koji citaju.
Citiraj:
Ima jedan lik u americi koji je prije par mjeseci ubio ginekologa koji je radio abortuse. Tako je on izrazio svoj
bunt protiv abortusa. Poslije su ga sprzili na stolici...
Da sjecam se toga. Slican fazon kao sa onim tipom iz Oklahoma sitija..
[quota]
Slazem se da treba ograniciti upotrebu abortusa ali ne totalno i opet svakome dozvoliti da od svog zivota radi sta zeli.
[/quota]
Heh sta bi ovo trebalo da znaci, izgleda da se tvoje misli medjusobno sukobljavaju

Pogledaj ovo npr: u Srbiji se godisnje ubije izmedju 200 i 400 hiljada nerodjene djece. Ako je za 50 godina prosjek 250 hiljada, to je ukupno 12,5 miliona. To su skoro pa dvije Srbije. Ako Srbija ima povrsinu od nekih 90000 km, i ako jedno (aproksimativn) rodjeno dijete ima 0,3 l krvi, znaci da je po jednom kilometru kvadratnom izliveno oko 50 litara djecje krvi, ili drugim rijecima, zemlja je natopljena krvlju djece koju su ubili njihovi roditelji. Kako mi kao nacija mozemo ocekivati bolja vremena i da uopste prezivimo kada mucki ubijamo nerodejnu djecu - svoju buducnost. Zasto se onda cuditi sto nas NATO-ovci gadjaju uranijmom, protjeruju nas, uzimaju teritorije, zivote, imovinu itd? Pa sve smo to zasluzili, a ovi abortusi su samo jedan dio naseg sagresenja.
Evo jos malo statistike: za 20-30 godina Srbi bi u Srbiji trebali da budu manjina, a za 100 godina predvidja se njihov nestanak sa Balkana (kao homogene organizovane nacionalne zajednice). To je podatak objavljen od njihovih zvanicnih organizacija, mislim da je u pitanju Savezni zavod za statistiku. Sve te stvari vaze i za nas ovdje.
U vezi sa tim imam misao: "Srbi se nikad nisu vise j* a manje radjali".
Citiraj:
Ma... ovo sve ode u neke vode i pravce gdje svi manje mlatimo praznu slamu, neki manje neki vishe i svi smo totalno ubijedjeni u svoje stavove cak i oni koji pokusaju svijet okrenuti .....
mislim da cu zavrsiti na ovoj temi i postati njen chitatelj ...
Eto sada je bas otislo...