banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Feb 2011, 16:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
I ova je zavrsila Aperion u Travniku.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=35925

ПОЛИЦИЈА ПОДНИЈЕЛА ПРИЈАВЕ ПРОТИВ БОРОВЧАНИНОВЕ И ЛАЗАРЕВИЋЕВЕ

Центар јавне безбједности Источно Сарајево у петак је Тужилаштву поднио Извјештај о почињеном кривичном дјелу против директора Филијале Фонда пензијско-инвалирског осигурања (ПИО) у овом граду Босиљке Боровчанин и шефа Правне службе Десанке Лазаревић, које су искористиле положај и овлашћења да би оцу и стричевима директора Фонда ПИО Зорана Мастила прибавиле имовинску корист, сазнаје "Глас Српске".
Инфо09:11 | 19/02/2011

У извјештају полиције Боровчаниновој и Лазаревићевој се ставља на терет да су починиле кривично дјело из члана 347, став 3. Кривичног закона РС, јер су Живораду Мастилу, Миладину Мастилу и Данилу Мастилу од 19. марта до 16. јула прошле године, користећи свој положај и овлашћења, прибавиле имовинску корист, преноси лист.

Боровчанинова и Лазаревићева су кршећи Закон о пензијском и инвалидском осигурању РС, Закон о управном поступку и Правилник о раду стручне службе, омогућиле доношење рјешења којима су корисницима пензија Мастиловом оцу Живораду Мастилу и стричевима Миладину и Данилу Мастилу уважене жалбе на неправилно утврђени узрок инвалидности на начин што су кроз првостепени поступак утврдиле да код ових осигураника постоји узрочно-посљедична веза инвалидности и ратних дејстава.

На овај начин оне су им утврдиле и износ инвалидске пензије у проценту од 75 одсто од пензијског основа, иако су сва тројица корисници пензија у оквиру бившег друштвеног Фонда ПИО БиХ.

Живораду Мастилу инвалидност је утврђена 15. новембра 1985. од када је у инвалидској пензији, Миладину Мастилу 9. августа 1984, а Миладину Мастилу 19. априла 1981. године.

Зоран Мастило је Босиљку Боровчанин примио у Филијалу Фонда ПИО у Источном Сарајеву у априлу 2009. године и поставио је за в. д. директора без и једног дана радног стажа на руководећој позицији. Лажирао је њене податке и навео да има 19 година радног искуства, али није навео да је свих година радила са средњом стручном спремом. Звање правника Боровчанинова је стекла тек у септембру 2008. године на Факултету правних наука у Травнику, пише "Глас Српске".

Иако је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић почетком мјесеца јавно рекао да ће Боровчанинова бити смијењена, јер не испуњава услове за то радно мјесто, Мастило, као надлежан за њену смјену, још није испунио министрово наређење.

В.Ч.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2011, 12:19 
Veteran
Veteran

Studenti privatnih fakulteta da ne polažu pravosudni ispita

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 82996.html

Agencije - 17.03.2011 11:31

BANJALUKA - Studenti pravnih fakulteta univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu izrazili su protivljenje predloženoj zakonskoj odredbi koja omogućava polaganje pravosudnog ispita kandidatima koji su završili studij na privatnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

U dopisu koji su studentski savezi dva javna pravna fakulteta u RS uputili predsjedniku Narodne skupštine Igoru Radojičiću i poslaničkim klubovima ističe se da sama formalna izjednačenost javnih i privatnih fakulteta, odnosno njihova ustavna i zakonska ravnopravnost, nije dovoljno za njihovo stvarno izjednačavanje.

"Stvarno izjednačavanje moguće je jedino ostvarenim znanjem i postignutim rezultatima", ističu studenti i poručuju da javni interes treba da ima isključivu prednost.

U dopisu se navodi da studenti javnih pravnih fakulteta, za razliku od studenata koji studiraju na fakultetima u vlasništvu fizičkih lica, "imaju pravo da kažu da studiraju na fakultetima koji imaju dugogodišnju tradiciju školovanja pravnika, koji su se uveliko pokazali na polju pravničke vještine".

Prema njihovim tvrdnjama, privatni pravni fakulteti još nemaju kapacitet koji je potreban da bi njihovi svršeni studenti mogli da polažu pravosudni ispit i kasnije obavljaju neke od najvažnijih pravnih i društvenih uloga kao što su uloge sudija, tužioca i advokata.

"Činjenica je da veći broj profesora na tim fakultetima nemaju izbor u zvanje, da predavaju po više predmeta, da je prolaznost toliko visoka da se postavlja pitanje da li ti fakulteti školuju kadrove ili prave hiperprodukciju diploma kako bi ostvarili što bolji tržišni uspjeh", navedeno je u dopisu povodom odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnom ispistu kojom je omogućeno polaganje pravosudnog ispita kandidatima koji su završili studij na privatnim visokoškolskim ustanovama, odnosno ustanovama čiji osnivač nije RS, već fizička lica.

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2011, 12:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2006, 01:17
"Vaki fakultet nes nac od Doboja do Dervente."
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aMx57Nuxfqc[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2011, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Bahamut je napisao:
Problem je sto su kod nas poslodavci (drzavne firme) blago receno, retardirani, njima je papir sve.
To je nekad bilo tako kad su svi fakulteti bili vjerodostojni i da se moralo znati da bi se zavrsilo.
Danas je to drugacije na SVIM fakultetima ali samo se ljaga hvata na privatne fakultete sto nije fer.
Primjer:
- FPN - Socijalni rad - cura prenese 7 predmete u trecu godinu uz molbu...
- FPN - Sociologija - cura vidi asistenta koga inace zna da ima zenu i djecu da hoda sa studentkinjom i drze se za ruku, rezultati kolokvijuma, zasluzena ocjena 8, ali ipak pise 10, za svaki slucaj...
- Filoloski - Njemacki jezik - Lik dolazi mamuran na ispit, uhvati koleginicu da mu isprica ukratko sta ce otprilike biti na ispitu, polozi, sedmica...

Ali ne, privatni fakulteti se tako polazu...

Poenta: privatnici danas ne gledaju na to, dace posao covjeku bez fakulteta ako zna raditi svoj posao nego onom sa dva, drzavna ili privatna koji pojma nema sto je fer.
A prica cija diploma vise vrijedi je za osnovnu skolu, jebavala vas diploma ETFa ako ti je tata dekan.
Pardon, nisam fer, moguce je da i dekanov sin zeli nauciti nesto.
Ispravka: Jebala vas diploma ETFa ako pojma nemate.

*ETF uzet za poredjenje jer je najtezi fakultet u Banjoj Luci a nivo znanja kadra koji izadje u poredjenju sa ETFom u Beogradu koji je LAKSI (veca prolaznost) je smijesan, porazavajuci...
Naravno, ima izuzetaka, kao sto ih ima i svugdje, pa cak i (za ne povjerovati) na privatnim fakultetima.

Takav problem postoji i kod nas jer ne može me niko ubijediti da je isto završiti računarstvo na Sveučilištu u Mostaru koje je objektivno neuporedivo slabije od studija na FIT-u na Univerzitetu "Džemal Bijedić" ili na nekom drugom univerzitetu. Razlika je kao nebo i zemlja. Ali ne vrijedi jer se kod nas na konkursima liste formiraju prema ocjenama i desetka je desetka nebitno gdje je neko završio a u stvari veoma je bitno gdje je taj neko završio i kakav je kriterijum ocjenjivanja.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2011, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
saturn je napisao:
ljudi moji usmjereno obrazovanje je zakon....znaci hocu da se bavim tim i tim i idem da zavrsim to i to...suziti obrazovanje samo na strucne predmete...ne budalesati sa nepotrebnim stvarima....

Kamo lijepe sreće! Sjetim se odmah prve godine na mom fakultetu kada sam imao pazite sada 11 (jedanaest) predmeta od čega polovina njih mi nikada neće zatrebati niti imaju veze sa Informatikom. Promjena je došla na trećoj godini kada smo imali svega 5-6 predmeta vezanih isključivo za struku. Nije bilo lijevih predmeta.

Vrh

PostPoslato: 02 Apr 2011, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
nekome je mozda trebala druga polovina predmeta

Vrh

PostPoslato: 17 Maj 2011, 06:35 
Veteran
Veteran

http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... iverziteta

Šest privatnih visokoobrazovnih ustanova na ledu

Preti im oduzimanje statusa univerziteta

Valentina Džodžo | 16. 05. 2011. - 13:40h | Komentara: 2

BANJALUKA - Šest privatnih univerziteta u RS našlo se na ledu, nakon što je Vlada RS konačno razmatrala rezultate revizije njihovog statusa. Do jeseni bi svi mogli da izgube status univerziteta. Revizija, koju je još pre dve godine naručila Vlada, pokazala je da ove ustanove godinama rade kao univerziteti, a da za to ne ispunjavaju uslove.

Studenti traže i reviziju javnih univerziteta

Vlada je pre desetak dana zadužila prosvetne inspektore da provere navode revizije, dok je na Ministarstvu prosvete odgovornost da potom podvuče crtu i do početka nove akademske godine odredi kome će status univerziteta – oduzeti.

Po rezultatima revizije, neke od ovih ustanova ne organizuju nastavu na studijskim programima iz tri naučne oblasti, što je zakonski uslov da rade kao univerziteti, a neke nemaju ni odgovarajući nastavni kadar za taj status. Uočen je i problem dvojnog radnog odnosa profesora što je, takođe, zakonom zabranjeno. Inspekcija bi uskoro trebalo da krene sa proverama, a ako potvrdi navode revizije, osnovna posledica za privatne univerzitete biće u tome što više neće moći da izvode nastavu na drugom i trećem ciklusu studija.

- Oni koji ne ispune sve uslove izgubiće status univerziteta i moći će da nastave da rade kao visoke škole. Razlika je u tome što univerziteti mogu da izvode drugi i treći ciklus studija - poručio je nedavno ministar prosvete Anton Kasipović.

Neki od ovih univerziteta već su, tvrde, preduzeli i mere da ispune uslove i zadrže status koji imaju. Ako se to i ne desi, kažu, nastaviće da rade kao visoke škole, ali smatraju da je takav odnos prema njima, udaljavanje obrazovanja od potreba privrede.

Haos u obrazovanuju
Za Uniju studenata RS, koja je i insistirala da se rezultati revizije konačno razmotre, njeni ciljevi su legitimni. Kako ističe predsednik Unije Gordan Balaban, revizija je prvi korak ka eliminisanju kvaziobrazovanja iz visokog školstva. Unija će se zalagati da se ista revizija napravi i na javnim univerzitetima, jer se haosu u obrazovanju mora stati u kraj, ocenjuje on.
- Ne smemo da dozvolimo da imamo loše ustanove, koje će da proizvode isti takav kadar. Moramo se boriti protiv anomalija visokog obrazovanja – ističe Balaban, dodajući da će tako i RS pokazati da ima ozbiljne institucije koje su spremne da se suoče i sa sopstvenim propustima.

- Uputili smo zahtev Ministarstvu za licenciranje novog studijskog programa - slikarstvo i sada čekamo nalaz komisije. Nadamo se da će to biti u redu i da ćemo i dalje ostati u statusu Univerziteta. Suština je u tome da su ljudi dovedeni u nezgodnu poziciju, jer je dosta novca uloženo u privatne univerzitete, a sada se to preispituje. Mislim da je ovih šest ustanova zajedno uložilo više od 200 miliona KM u visoko obrazovanje. Nije u redu da se to ulaganje potcenjuje i obezvređuje – kaže osnivač Nezavisnog univerziteta Banjaluka Zoran Kalinić.

On ističe da vođenje univerziteta podrazumeva i odgovornost za kvalitet obrazovanja i kadrove, ali smatra da bi taj kvalitet trebalo da procenjuje tržište, a ne administracija.

Suvlasnik privatnog univerziteta „Apeiron“ Darko Uremović upozorava i da su legitimnost i kvalitet napravljene revizije, upitni. Ističe, ipak, da ne strahuje da ovaj univerzitet neće zadržati svoj status.

- Takvu reviziju ne propisuje zakon, već je urađena na osnovu odluke Vlade. Istovremeno, javni univerziteti nisu podvrgnuti istoj reviziji. Osim toga, revizija je urađeno strogo formalno, bez uvida u stanje na terenu, sa nekim sistemskim greškama u zaključivanju. Sada ostaje da prosvetna inspekcija napravi svoju procenu ispunjavanja tih uslova, jer samo oni mogu donositi rešenja, pa ćemo videti šta će to pokazati – kaže Uremović.

On smatra da iza revizije zapravo stoje politički ciljevi, da se broj privatnih univerziteta racionalizuje.

Vrh

PostPoslato: 06 Jun 2011, 21:12 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Nov 2002, 10:28
Privatni fakulteti su paket aranzman! uplati pa se klati!
Primjer na BLC koledzu ispit se sprema samo par sati pred ispit, i oni se sutra predstavljaju kao ekonomisti, informaticari STRASNOOOOOO
Zabraniti privatne fakultete!
To vam je isto kao da imate privatne sudove i sudnice !
Mislim da ce doci vrijeme kada ce se privatni fakulteti gasiti sami od sebe!
Sjetite se benzinski pumpi kako su nicale 95,96,97...

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 19:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
FLASH je napisao:

Pa, doduse, i na stranim fakultetima je slicna situacija. I kod mene (USA) profesori uglavnom ispredaju, a za sve ostalo se pita asistente.

Za vrijeme mog studiranja,od jebenih šest profesora na prvoj godini,jedan nije dolazio na predavanja.Uopšte.Nikad ga nisam vidio.Na državnom fakultetu.
Nebitno.
Pitanja par....Ovde se piše o studentima privatnih fakulteta,a nisam jedan od njih,kao da su najveći ološ,bagra i lezilebovići....Dobar dio ti studenata su ljudi koji već uveliko rade i radi napredovanja u poslu im je potrebna određena diploma.Šta je država učinila da omogući tim ljudima vanredno studiranje?Osim što je ukinula isto?Zar ne bi većina tih odlučila da za manju sumu dobije diplomu na državnom fakultetu ako bi se vratila mogućnost vanrednog studiranja?
Eto,prirodom svoga posla susrećem mnogo studenata državnih fakulteta kod nas....One tri kategorije koje sam nabrojao gore,ološ,bagra i lezilebovići,se 'ladno može primjeniti i na barem pola od njih....

Poslednji put menjao _зока dana 15 Jul 2011, 19:33, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:16 
_zoka je napisao:
FLASH je napisao:

Pa, doduse, i na stranim fakultetima je slicna situacija. I kod mene (USA) profesori uglavnom ispredaju, a za sve ostalo se pita asistente.

Za vrijeme mog studiranja,od jebenih šest profesora na prvoj godini,jedan nije dolazio na predavanja.Uopšte.Nikad ga nisam vidio.Na državnom fakultetu.
Nebitno.
Pitanja par....Ovde se piše o studentima privatnih fakulteta,a nisam jedan od njih,kao da su najveći ološ,bagra i lezilebovići....Dobar dio ti studenata su ljudi koji već uveliko rade i radi napredovanja u poslu im je potrebna određena diploma.Šta je država učinila da omogući tim ljudima vanredno studiranje?Osim što je ukinula isto?Zar ne bi većina tih odlučila da za manju sumu dobije diplomu na državnom fakultetu ako bi se vratila mogućnost vanrednog studiranja?Eto,prirodom svoga posla susrećem mnogo studenata državnih fakulteta kod nas....One tri kategorije koje sam nabrojao gore,ološ,bagra i lezilebovići,se 'ladno može primjeniti i na barem pola od njih....

odgovor je, kratko i jasno, NE BI
razlog> zato sto bi morali nesto i da uce, a pored posla, kuce, djece nema se za to ni najmanje vremena..

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja mislim da bi....10-15 hiljada maraka nisu male pare,mnogi su digli kredite zbog te školarine i morali se odreći mase stvari,za sebe i za svoju djecu,da bi si priuštili tu diplomu. Ne govorim o tatinim sinovima koji džabalebare,takvih su puni svi fakulteti,nego o radnim ljudima koji žele da naprave nešto od života,a mislim da procentualno oni čine većinu studenata na privatnim fakultetima.

.Čast svima al' ni na državnim fakultetima se više ne satiru od učenja....

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:33 
daj zoka, kod mene svi sa srednjom skolom digli kredite, na ispite idu masuci rukama, stalno se razmjenjuju za neke puskice.. i zavrsili u rekordnom roku, sad traze veci koeficjent, dobice vecu platu duplo, za 2/3 godine isplatice kredit i svima dobro..
ovako bi studirali bar 6 godina minimum a njima se em zuri da sto prije povecaju platu, em nemaju kad uciti..
od svih tih ljudi, jedna zena stala je prije dosta godina na drugoj ili trecoj godini drzavnog prava.. vratila se skoro, polako ide ispit po ispit, njen trud sefovi cijene i puste je nekad ranije i slicno.. uskoro ce biti dipl. pravnik i ja sam odusevljena njenom voljom i trudom.. svaka joj cast, takvih je malo, skoro da ih i nema..

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Shvataš li ti da se ti ne možeš računati kao prosjek?Samim tim ni ljudi sa kojima radiš nisu ni blizu prosjeka.
lollipop je napisao:
daj zoka, kod mene svi sa srednjom skolom digli kredite, na ispite idu masuci rukama, stalno se razmjenjuju za neke puskice.. i zavrsili u rekordnom roku, sad traze veci koeficjent, dobice vecu platu duplo, za 2/3 godine isplatice kredit i svima dobro..
ovako bi studirali bar 6 godina minimum a njima se em zuri da sto prije povecaju platu, em nemaju kad uciti..
od svih tih ljudi, jedna zena stala je prije dosta godina na drugoj ili trecoj godini drzavnog prava.. vratila se skoro, polako ide ispit po ispit, njen trud sefovi cijene i puste je nekad ranije i slicno.. uskoro ce biti dipl. pravnik i ja sam odusevljena njenom voljom i trudom.. svaka joj cast, takvih je malo, skoro da ih i nema..
Šta je sa onima koji nemaju platu od 1000-1500 maraka i 300 maraka rate za fakultet im je veliko odricanje?Šta je sa onima koje šefovi ne mogu ili neće da puste ranije ili izađu u susret na sličan način?Evo ja bi se sada vratio i završio faks kada bi ponovo pustili vanredno školovanje.Jer ja nemam 300 maraka za ratu.Nemam.
Upala si u zamku kao i Lemi....Taj kompleks u kome radiš posmatraš kao realan odraz stanja u državi :wink:

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:51 
aaaaaaaaa zoka razocaravas me.. govorim o ljudima koji trenutno imaju 600 KM i ne lupaj molim te.. kojih 1500? 3000? nemoj molim te biti kao dokone neobrazovane babe sto laprdaju po citav dan o platama drzavnih sluzbenika.. ipak si ti i emancipovaniji i pametniji od takvih likova... kojih 1500 i 3000 moj zoka.. imas li uopste pojma koliko jedna cistacica ili sekretarica, osnosno sluzbenik sa srednjom skolom ima platu kod nas??

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja imam.Imaš li ti?I misliš li da taj službenik ili sekretarica ne bi radije malo učili,a to pola plate potrošili na svoje dijete da im se pruži prilika?I ko je spomenuo 3000 marka?

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 21:59 
ja jako dobro imam uvid u to ko ima koliku platu, bar tu mi ne mozes nista prigovoriti.. ne bi, ni taj sluzbenik ni ta sekretarica ne bi radije ucili.. tako kazu.. ja njih ne osudjujem, u neku ruku mozda ih i razumijem... ne kosta privatni fakultet 15 000 KM za pocetak, drugo to je njihova investicija u buducnost u smislu da sto prije povecaju platu... mozda imaju ustedjeno, mozda pozajme, mozda dizu kredit, ali nikom od njih nije cilj nauciti vec sto prije dobiti bolju platu, bolji posao.. a plata ce im se sa srednjoskolske uvecati na fakultetsku ipak malo vise od 300 KM i eto racunice, vec za 2 godine mozes poceti stavljati visak u dzep

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 22:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Ti što ti kažu da radije ne bi učili,a daju pola plate za školarinu,to nit' su roditelji,nit' su ljudi.....A fakultet privatni košta cirka 10k maraka,a ima i skuplje...
Nebitno.Ja uopšte ne branim način na koji se radi na privatnim fakultetima.Meni na živac ide pljuvanje po ljudima koji studiraju te fakultete.Dobrar broj ljudi koje ja znam,a studiraju na tim ustanovama to rade samo zato jer ih država bukvalno prisiljava na to u želji da napuni džepove svojim poslušnicima.Isto tako znam da bi oni prestali ovog momenta da to rade ako bi im se omogućilo vanredno studiranje.....Jer ni na državnim fakultetima se ne uči ni približno koliko bi trebalo,a ni koliko se učilo...Iako to studenti državnih fakulteta niječu.Čast izuzecima,i studentima i fakultetima,ali ovo što se kod nas zove fakultetom nije ni blijeda sjena prave visokoškolske ustanove....

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 22:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
_zoka
Постоји ванредни студиј, још од измјена и допуна Законо о ВО од прошле године, али факултети треба да затраже од Министарства да им одобре упис. Стандардна бирократска сапунска опера! :)
http://www.glassrpske.com/vijest/3/drus ... tudij.html

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 22:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Znači bukvalno nema.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 22:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Биће, не бој се! Шта мислиш зашто су школарине за ванредне студенте подигнуте на 1500 КМ? Иако су у вријеме доношења одлуке ванредни студенти били непостојећи! :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]