banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 19:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Jako zanimljivo, samo opet ne odgovaras na pitanje u vezi reformatorstva koje je Vuk unio i ignorisanja i nezahvalnosti muslimana sto im je podario tako jedan napredan sistem - jedan cijenjeni engleski lingvista je istakao da je nas sistem (jedan glas/jedno slovo) nesto najbolje i ujedno najjednostavnije da mu je zao sto je sad vec kasno da se u eng. jezik uvede ista reforma.
Cisto za tvoju informaciju Vuk Stefanovic Karadzic 1787-1864. Znaci umro je 26 godina prije nego sto je ovaj dokument izasao.

PS
Bosna je vec 12 godina bila pod Austro-Ugarskom kad je izasla ta "gramatika bosanskog jezika".

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
zmijuga je napisao:
Sinny je napisao:
zmijuga je napisao:
Niko nije ništa promijenio već vratio ono što je nekad bilo, ne znam zašto ti to smeta.

Не смета ми већ хоћу да ти покажем да неко покушава да промјени језик који говори хиљадама година само да би се разликовао од свог комшије!!!!! (шовинизам)

zmijuga je napisao:
Suživot će biti, stići će BiH u EU i kad obični ljudi vide u kakvom su očaju živjeli do tada nikad nikom neće na um pasti da se busaju nacionalizmom (prikrivenim šovinizmom).

Национализам и шовинизам су два различита појма и то ако не разумијеш с тобом се не може дискутовати.

А о уласку БиХ у ЕУ ће причати наша дјеца, ми то доживјети нећемо.
ЕУ има седмогодишње планирање буџета и сумњам да ће то мијењати ради неке Босне. Хрватска ако не уће чини ми се 2013. године може слободно да чека 2020. годину. Србија има форе да улети 2020., а БиХ по најоптимистичнијем сценарију 2027. године. Али наравно ако испуни све што се испунити мора. Којом брзином напредују можеш слободно додати још који вијек на ову годину :lol:

Evo i ja ću tvojim riječnikom, sa tobom ne vrijedi diskutovati ako ne znaš da je bosanski jezik postojao prije Vuka Karadžića, da su Bošnjaci postojali kao narod pun puno prije nego što ti misliš i da današnji nacionalisti su najgora vrsta šovinista, samo to neće da priznaju.
Nemoj da ti postavljam još neke definicije današnjih nacionalista, Danilo Kiš je to veoma lijepo opisao, za moj pojam i preblago.

Nikad nije kasno za ulazak u EU, bitno je da se nacionalistički ciljevi neće nikad ostvariti, to neće dočekati ni njihovih unuka unuci.

Sadašnji Bošnjaci i dobri Bošnjani veze nikakve jedni s drugima nemaju. Ono što meni bode oči jeste to busanje u prsa i isticanje bosanske istorije a s druge strane se uvlači u dupe Turcima i naziva ih se još i prijateljima iako su oni bili okupatori i upravo su oni ubili posljednjeg bosanskog kralja. Jučer Erdoan govori kako će njegovim izborom dobiti i Bosanci! Da je to izjavio recimo Tadić ili Josipović u Sarajevu bi se digla i kuka i motika. Ali nekako godi ušima kada stigne takav signal iz Turske. Na BHT-u su čak i drugačije prenijeli vijest govoreći da je Erdoan rekao da će njegovim izborom dobiti i bosanski muslimani i da je tog dana i Sarajevo trebalo proslaviti njegovu pobjedu. Oni su stvarno prevršili mjeru!

Ne znam jesi li upoznat ali upravo su sadašnji Bošnjaci za vrijeme A-U monarhije odbili zajednički identitet sa Srbima i Hrvatima jer nisu željeli da ih se poistovjećuje sa kako su govorili rajom. Onda su druga dva naroda krenuli sa formiranjem vlastitog nacionalnog identiteta. Stotinu godina nakon što su i Srbi i Hrvati formirali nacionalnu svijest bošnjačke političke partije ali i obični ljudi se zauzimaju za nekakvo bosanstvo a pojedini idu do te granice da negiraju pravo i Srbima i Hrvatima na nacionalno izjašnjavanje nego ih pri tome nazivaju bosanskim pravoslavcima odnosno bosanskim katolicima. To stanje je bilo aktuelno u 19.vijeku i danas to nije realno. Ako je neko zakasnio u buđenju nacionalnog identiteta 100 godina to nije problem pripadnika druga dva naroda. Što se tiče naziva bosanski jezik on je u potpunosti pogrešan jer se jezik naziva po narodu koji ga govori a ne po dijelu države ili po nazivu rijeke. Ali takav naziv ima političku pozadinu. Naime ako jedna strana uvede bosanski jezik a druge dvije strane insistiraju na srpskom odnosno hrvatskom promatrač sa strane bi mogao shvatiti da su Srbi i Hrvati nekakvi došljaci dok bi isključivo one koji svoj jezik nazivaju bosanskim mogao smatrati autohtonim stanovništvom.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Muslimani jednostavno nisu dovoljno evoluirali da pocnu da se vracaju na svoj izvorni identitet.
Vracanje korijenima imamo u rijetkim slucajevima i kod najosvjestenijih ljudi poput Emira Kusturice.
S druge strane, u slobodnijim drustvima, poput Amerike nije nista cudno da se afro-amerikanci vracaju, tj. odbacuju vecinom engleska prezimena i vracaju se svojim izvornim africkim (npr. Dikembe Mutombo i sl.).
Samo razlika je u tome sto su muslimani svjesni da su tokom turske vladavine izvrsili izdaju svoje vjere i presavsi na islam sebe obiljezili za jedno dugo vrijeme.
Medjutim, polako... prvo to krece sa istaknutim licnostima poput Kusturice, Mese Selimovica, inace poznatog po izjavi: "Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin." Docice vrijeme kad ce i vise obicnih ljudi ovako postupiti.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:31 
Stara kuka
Stara kuka

Takođe ne trebam ni pominjati da se često iz političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu ali nažalost i običnog svijeta čuje i negiranje Hercegovine!

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ma sta se lozite, lik vas hladno podjebava, 92 nije se ni B od Bosnjaka spominjalo, kao da smo svi mi ostali pali sa Marsa. Logicno je da ljudi tvrde da je i izmisljotina istina, zamislite da vas neko proziva kroz istoriju da ste ljigavci i izdajnici svog roda mislim da to nije nimalo lako, a zna se da su muslimani glavni motiv srpske istorije, mi Srbi ih stalno prozivamo, i meni je sasvim logican taj njihov mehanizam samoodrane, jebiga tako je kako je. Nama Srbima je bitno da znamo sta hocemo, a njih ko sljivi, nek nas ne diraju necemo ni njih, oko za oko zub za zub!

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka

Za vrijeme bosanske države postojali su dobri Bošnjani (tako su se zvali) i ti Bošnjani nemaju veze sa današnjim Bošnjacima. Kao što ni današnji Makedonci nemaju baš nikakve veze sa Aleksandrom Velikim.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
hercegovac27 je napisao:

Sadašnji Bošnjaci i dobri Bošnjani veze nikakve jedni s drugima nemaju. Ono što meni bode oči jeste to busanje u prsa i isticanje bosanske istorije a s druge strane se uvlači u dupe Turcima i naziva ih se još i prijateljima iako su oni bili okupatori i upravo su oni ubili posljednjeg bosanskog kralja. Jučer Erdoan govori kako će njegovim izborom dobiti i Bosanci! Da je to izjavio recimo Tadić ili Josipović u Sarajevu bi se digla i kuka i motika. Ali nekako godi ušima kada stigne takav signal iz Turske. Na BHT-u su čak i drugačije prenijeli vijest govoreći da je Erdoan rekao da će njegovim izborom dobiti i bosanski muslimani i da je tog dana i Sarajevo trebalo proslaviti njegovu pobjedu. Oni su stvarno prevršili mjeru!

Ne znam jesi li upoznat ali upravo su sadašnji Bošnjaci za vrijeme A-U monarhije odbili zajednički identitet sa Srbima i Hrvatima jer nisu željeli da ih se poistovjećuje sa kako su govorili rajom. Onda su druga dva naroda krenuli sa formiranjem vlastitog nacionalnog identiteta. Stotinu godina nakon što su i Srbi i Hrvati formirali nacionalnu svijest bošnjačke političke partije ali i obični ljudi se zauzimaju za nekakvo bosanstvo a pojedini idu do te granice da negiraju pravo i Srbima i Hrvatima na nacionalno izjašnjavanje nego ih pri tome nazivaju bosanskim pravoslavcima odnosno bosanskim katolicima. To stanje je bilo aktuelno u 19.vijeku i danas to nije realno. Ako je neko zakasnio u buđenju nacionalnog identiteta 100 godina to nije problem pripadnika druga dva naroda. Što se tiče naziva bosanski jezik on je u potpunosti pogrešan jer se jezik naziva po narodu koji ga govori a ne po dijelu države ili po nazivu rijeke. Ali takav naziv ima političku pozadinu. Naime ako jedna strana uvede bosanski jezik a druge dvije strane insistiraju na srpskom odnosno hrvatskom promatrač sa strane bi mogao shvatiti da su Srbi i Hrvati nekakvi došljaci dok bi isključivo one koji svoj jezik nazivaju bosanskim mogao smatrati autohtonim stanovništvom.

A sta ti mislis zasto su oni uzeli bas naziv Bosnjaci? Zato sto u mnogim jezicima nema rijeci koji razlikuju ta dva pojma ( Bosnjaci - Bosanci), a ako i postoji ljudi ne vide nikakvu razliku i oni su tako preuzeli eksluzivitet za BiH, prostim rijecima,kad nekome kazes da si iz Bosne, odmah vecina misli da si musliman, a ako kazes da si Srbin ili Hrvat onda se osoba zbuni i pita kako je to moguce, zar u Bosni ne zive Bosanci. Slicno je i sa jezikom.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
I onda se onaj pita kakve veze imaju novoromantičari sa Bosnom, pa iz ova dva tri posta iznad sve se jasno vidi, klasično negiranje, podmetanje i izmišljanje, tipični novoromantičari.
Sve lijepo Ilija G. opisao a onda lik podmeće da je to bošnjačka propaganda, najeminentniji istoričar sa ovih prostora Nada Klajić je sve lijepo dokumentovala o srpskom i hrvatsko svojatanju svega i svačeg u Bosni.
A ti @RSboljaPolovinaBiH, potraži po netu kad do sada nisi naučio o Crkvi bosanskoj, narodima koji su tad živjeli u Bosni, propasti osmanskog carstva i hajke na bosanske muslimane na njihov jezik, kulturu itd. pa onda donosi žaključke.

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2011, 23:59 
Stara kuka
Stara kuka

laoce je napisao:
hercegovac27 je napisao:

A sta ti mislis zasto su oni uzeli bas naziv Bosnjaci? Zato sto u mnogim jezicima nema rijeci koji razlikuju ta dva pojma ( Bosnjaci - Bosanci), a ako i postoji ljudi ne vide nikakvu razliku i oni su tako preuzeli eksluzivitet za BiH, prostim rijecima,kad nekome kazes da si iz Bosne, odmah vecina misli da si musliman, a ako kazes da si Srbin ili Hrvat onda se osoba zbuni i pita kako je to moguce, zar u Bosni ne zive Bosanci. Slicno je i sa jezikom.

Upravo tako! Ja sam se s time susretao u Makedoniji. Njima su svi Bosanci muslimani. Ili još gore njima su Bosanci i šiptari isto. Sjećam se kada mi je jedna rodica onako u šali rekla da bismo mi u Bosni (sve im je Bosna a Hercegovine nigdje) trebali početi učiti albanski. Ja sam ostao u čudu jer ne kontam koji će nam moj albanski kada kod nas Albanaca osim slastičara,pekara, zlatara i pripadnika podzemlja i nema. Kada sam u razgovoru sa kolegom iz škole rekao da u BiH žive i Srbi i Hrvati dobio sam pitanje šta oni traže u BiH. I džaba ne mogu shvatiti. Ali opet s druge strane prema njima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori kada je u pitanju jezik sve im je srpski. Ja sam im čak crtao i kartu Hercegovine jer je njima sve Bosna.
Takođe danas u BiH i po nekim forumima posebno na sa-x-u može se pročitati da se pojmovi Bosanac i Bošnjak namjerno izjednačavaju jer valjda samo Bosanci govore bosanskim. Zato smatram da je naziv bosanski za jezik namjerno odabran kako bi se svi stanovnici BiH prema kreatorima tog jezika trebali poistovjetiti sa tim jezikom. Takođe često možete pročitati i to da je srpski u Srbiji, hrvatski u Hrvatskoj a u BiH bosanski i da je srpski jezik samo ekavica. Problem je što se i druge dvije strane nedovoljno bore za promovisanje vlastitog identiteta van granica BiH.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka

zmijuga je napisao:
I onda se onaj pita kakve veze imaju novoromantičari sa Bosnom, pa iz ova dva tri posta iznad sve se jasno vidi, klasično negiranje, podmetanje i izmišljanje, tipični novoromantičari.
Sve lijepo Ilija G. opisao a onda lik podmeće da je to bošnjačka propaganda, najeminentniji istoričar sa ovih prostora Nada Klajić je sve lijepo dokumentovala o srpskom i hrvatsko svojatanju svega i svačeg u Bosni.
A ti @RSboljaPolovinaBiH, potraži po netu kad do sada nisi naučio o Crkvi bosanskoj, narodima koji su tad živjeli u Bosni, propasti osmanskog carstva i hajke na bosanske muslimane na njihov jezik, kulturu itd. pa onda donosi žaključke.

A šta je sa bošnjačkim svojatanjem i nametanjem? U nedostatku argumenata pozivaš se na Iliju Garašanina. Jadno!

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 00:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Kako nema dobrih Bošnjana? Pa Sulejman Tihić i zmijuga su dobri Bošnjani antičkog porekla.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 00:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:

Ma sve ok, samo ti meni odgovori na konkretno pitanje u vezi abecede koju koristite...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 00:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nada Klaic najeminentniji istoricar sa ovih prostora? How yes no.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 07:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
zmijuga je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
1890. Naklada zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu

Nasmijavas nas ili sta?

Evo ti link pa postavi pitanje njima, imaš valjda hrabrosti i njih negirati, demantovati itd.

http://eng.digital.nb.rs/collection/nada

Evo da i ja tebi preporučim knjigu."Istorija srpskog naroda",autor Benjamin Kalaj,upravo je izašao reprint originalnog izdanja.Knjigu je napisao prije nego je postao upravitelj Bosne i Hercegovine i primio se posla oko stvaranja bosanske nacije.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ma da, reci da postoji bosanski jezik je isto sto reci da postoji australijski, kanadski, novozelandski, austrijski, meksikanski, kubanski ili argentinski :)

Postoji, ali samo kao politicka konotacija, a ne kao istorijska cinjenica. Slicno tako i crnogorski, ali Crnogorci se bar trude da uvedu nova slova da ga naprave puno drugacijim :lol:

Mozemo reci da postoji i banjalucki, ili jos gore starcevicki ili mejdanski jezik, ali to nece nista promijeniti jer se radi o istom jeziku. Slicno tako i bosanski. Mozda ce jos nekom politicaru pasti na pamet da uvede republikosrpski jezik ako se posvadja sa Tadicem :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 16:49 
Administrator
Korisnikov avatar

To za starčevički jezik i nije nelogično...Kontam da bi to bila mješavina srpskog jeziga i medvjeđeg režanja.....

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
jellyfish je napisao:
Mozemo reci da postoji i banjalucki, ili jos gore starcevicki ili mejdanski jezik, ali to nece nista promijeniti jer se radi o istom jeziku.

Cova, buraz ne vrijedjaj....kontas mi konta?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 17:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
_zoka je napisao:
zmijuga je napisao:
The_new_Statesman je napisao:
1890. Naklada zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu

Nasmijavas nas ili sta?

Evo ti link pa postavi pitanje njima, imaš valjda hrabrosti i njih negirati, demantovati itd.

http://eng.digital.nb.rs/collection/nada

Evo da i ja tebi preporučim knjigu."Istorija srpskog naroda",autor Benjamin Kalaj,upravo je izašao reprint originalnog izdanja.Knjigu je napisao prije nego je postao upravitelj Bosne i Hercegovine i primio se posla oko stvaranja bosanske nacije.

Pročitao sam knjigu i kao što u predgovoru rekoše radi se o piscu patrioti.
Preporučujem i drugim da je pročitaju jer i on kao veliki patriota nije mogao a da se ne dotakne i činjenica koje sam i ja nekoliko puta pisao na forumu a mnogi su to ismijavali.

Onako hronološki ću nabrojati neke interesantne činjenice koje su u knjizi:

Srbi su bili "Mnogobožci", Nemanja do svoje 30-te godine bio katolik, krunisao ga Papa a poslije prešao na istočno vjerovanje (pravoslavlje)

Nemanja, Dušan i drugi srpski vladari proganjali su Bogumile koji su se masovno nastanili u Bosni

Srpski vladari proganjali su sve druge vjere, zabranjivali ih po srpskoj teritoriji, zatvarali, mučili i posrbljavali katolike.

Citat strana 66: Osim toga borba koja je vekovima trajala između katolicizma, bogumilstva i pravoslavlja, mešanje i uticaj rimskih papai mađarskih kraljeva, stvoriše tako silnu političkuogradu između Bošnjaka i Srba .... (o ovome isto piše i Ilija G. i mnogi drugi)

Citat: Cijela Bosna nikad nije bila sastavni dio Srbije

Citat:(strana 70) ... Ban Tvrtko 1376. godine se oglasio za kralja ... nazivaše se kraljem ne samo Bošnjaka nego i Srba. Tada beše Tvrtko ujedinio sa Bosnom Travuniju, Hum pa je i jedan deo Zete zahtevao.

Pisac naziva Bošnjake i Srbe kao: Dva savršeno homogena naroda (strana 72)

Na strani 73 pisac objašnjava ko je prelazio na islam u Srbiji su to bili plemići koji se nisu htjeli odreći privilegija a u Bosni je prelazak bio puno intenzivniji jer je sva vlastela prešla na islam iz istih razloga (bosanska vlastela su uglavnom bili bogumili i katolici i manji dio pravoslavaca)

Pisac nam priznaje i poraz na Kosovu kao i nakon okupacije od osmanlija učestvovanje srpskih jedinica zajedno sa osmanlijama u pohodima po Evropi i Aziji.

Eto kao što rekoh i Kalaj je spomenuo ono što sam već znao i što sam pisao i postavljao linkove.
Isto je pisala i Nada Klaić i Relja Novaković da Bosna nikad nije bila ni srpska niti hrvatska (bilo je nekih teritorija neko kratko vrijeme ali i bosanski Banovi su ponekad okupirali dio Srbije ili Hrvatske) i da su u Bosni živjeli Bošnjaci tri vjere (što je pisao i Ilija G.).
Tad su bila jako turbulentna vremena, demografska pomjeranja, poltronstva, brakovi iz koristoljublja.
Padom Turske i odlaskom sa Balkana dio Bošnjaka islamske vjeroispovijesti je napustio Bosnu a ovi što su ostali pali su u nemilost velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma koji su nastojali u potpunosti izbrisati sve vezano za bošnjaštvo tri naroda, pravoslavni su postali Srbi, katolici postali Hrvati, bosanski jezik se prestao spominjati itd., Bošnjake nazvali muhamedanci, poslije muslimani (sa mamim m) a 1974. Muslimani (sa velikim M), pametnom dosta da shvati šta se radilo i šta se htjelo postići.
Sve to je objasnio Ilija G. a o tome je pisao i Vladislav Skarić
http://img35.imageshack.us/img35/8976/nfidk3.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/6452/2mebayb.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/2658/2ltlycl.jpg

@jellyfish
Barem danas nije teško doći do podataka, ukucaj u pretraživač bosanski jezik pa ćeš vidjeti da ina puno podataka o njemu, domaćih i stranih autora. Najlakše je nešto negirati ili ne htjeti naučiti.
Vidiš ja poslušao Zoku, pronašao i pročitao ovu knjigu, onaj ko želi da zna nije mu ništa teško pročitati, a posebno raznovrsne autore jer onda se lakše svaki mozaik složi, najgora metoda je držati se slijepo jedne strane ili autora.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 17:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
zmijuga je napisao:
Vidiš ja poslušao Zoku, pronašao i pročitao ovu knjigu

Od Zokinog do ovog tvog posta prošlo 10 sati, pa kad prije proćita tu knjigu :-?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2011, 17:58 
Administrator
Korisnikov avatar

zmijuga je napisao:
Barem danas nije teško doći do podataka, ukucaj u pretraživač bosanski jezik pa ćeš vidjeti da ina puno podataka o njemu, domaćih i stranih autora. Najlakše je nešto negirati ili ne htjeti naučiti.
Vidiš ja poslušao Zoku, pronašao i pročitao ovu knjigu, onaj ko želi da zna nije mu ništa teško pročitati, a posebno raznovrsne autore jer onda se lakše svaki mozaik složi, najgora metoda je držati se slijepo jedne strane ili autora.

Ta je pamet najbolja...internetska.... :roll:
Pročitao si knjigu za jedno prijepodne?Svaka čast.Meni je trebalo par dana.Ne zato što sporo čitam,nego zbog toga što želim da razumijem ono što sam pročitao.Ono što sam razumio je između ostalog je i ovo:

Citiraj:
И ако се не могу тачно определити области, које су Хрвати при свом доласку и насељењу
заузели, то се ипак може са великом вероватношћу изводити из оних имена, што их је забележио
Константин Порфирогенит, да су Хрвати заузели земљиште данашње оточке и слуњске пуковније,
даље северозападни крај Босне (што се и данас назива Турска Хрватска), и Далмацију од севера на
југ до Спљета.
По том бејаху међе њиховој новој постојбини на северу Сава, а од ове реке ишла је међа
упоредо са Уном право до мора; на западу јадранско море, на југу ушће реке Цетине и даље до
имоскога језера; на југоистоку од истога језера бејаху међе планине до извора реке Врбаса, а
14
најпосле на истоку сама река Врбас. Главна им места бејаху: Биоград (данашња Zara Vechia или
Стари Задар) на морској обали, и Бихаћ (у северној Босни). Ове границе некадашње хрватске државе
као таке наравно данас не постоје. Њихова је постојбина раздељена између хрватске Војничке
Крајине, Далмације и Босне. И гле, и ако се одмах, по доласку Хрвата, сродно српско племе на
јужно-источним међама хрватским свуда настанило, и ако су оба народа више од хиљаде година
заједно живела и једнаку судбину делила, опет и данас још падају у очи пажљивом посматрачу ове
обележене границе, ако не као географске или политичке, а оно бар као етнографске, у народним
обичајима и у религиозним односима.
А сада прелазимо на Србе.
Тек што прође неколико година после сеобе Хрвата, а један се део Срба подиже из Беле
Србије и упути се трагом Хрвата на југ. Вођ им бејаше један и то млађи од њихова два господара у
старој постојбини. И овај је део Срба доспео до граница византијске државе, молећи цара Ираклија,
да га прими. Цар им одреди јужнозападни котар у солунској области, где да се настане, у околини
данашње варошице Србице. Али ова нова постојбина не беше по вољи српским насељеницима. За
што? О томе не помиње Константин. На скоро за тим молише цара за допуштење, да се опет одселе.
Ираклије им то одобри. Али је један део јамачно тамо заостао, и од овога можда остатка добила је
своје име варошица Србица. Но је могуће, да је ово име од другог неког словенског народа добила,
јер смо видели, да су се Словени још у најстарије доба у овим пределима византијске државе
населили, а можда су више пута по овим крајевима пустошећи лутали. У свом повратку Срби су
преко Дунава прешли, али се опет зажеле вратити на балканско полуострво, и посредовањем
тадашњега грчког заповедника у Београду добише од Ираклија нова седишта на истоку и на југу од
оних области, што су Хрвати држали.
Због аварских пустошења ранији су становници тих предела скоро сви истребљени. У толико
се лакше и без препона Срби настанише, и на скоро створише више мањих кнежевина. Ове су
кнежевине, као што ћемо видети, за дуго играле мање или више самосталне улоге у српској историји,
и не један пут се међу собом огорчено борише. Међу тим су становници ових српских кнежевина
били по своме пореклу и говору у свему један исти народ. И то је без сумње један од
најсвојственијих појава, што је васколики српски елеменат балканског полуострва и у најбољим
приликама сразмерно само за кратко време створио једноставну на уједињењу свију српских области
основану државу. Изнова је настало разједињење. Па и данас налазимо у Срба с оне стране Саве, и
ако не као израз свесног политичког правца, а оно свакојако и у самој ствари три тачке, које к себи
привлаче, а наиме: праву Србију, за тим Босну и најпосле Црну Гору с Херцеговином. Ова тежња, да
се око оне три тачке концентришу, појављује се тако исто у времену самога насељаваља, као и у току
целокупне српске историје, — а то је значајан факат, који без сумње има великог интереса за
прошлост, али који не мање заслужује пажње и с погледом на будућност.
Области што их заузеше Срби, као што се већ види из онога што рекосмо, бејаху одвојене од
хрватскога земљишта на северу и западу рекама Савом и Врбасом. Од извора Врбаса, правцем на
имоско језеро, до ушћа Цетине, дуж јадранског мора, допираше српска државина. Од овуд па до Бара
бејаше граница јадранско море.
На јадранском приморју бејаху већ онда у цвету градови, неки под врховном влашћу Млетака,
други као самосталне републике, а неки се покораваху Византији. Али и ако се ови градови позније
поступно пословенише, то и опет нису дошли под господарство Срба ни Хрвата. Од Бара дуж
скадарскога језера на југоисток до српске Мораве простираху се земље, што су Срби заузели; на
истоку јамачно их одвајаше Ибар и Морава од оних Словена, који су, као што знамо, већ у оно доба
у данашњој Бугарској становали, а позније су названи Бугари
E,vidiš,autor je "pokrio" skoro sav prostor koji i sada naseljavaju ta dva plemena....Srbiju,Hrvatsku i Bosnu.E,ima jedan problem...Ja tu ne vidim nikakvih Bosanaca,Bošnjana ili Bošnjaka....
E,da...to ti je na 13. i 14. strani....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]