jellyfish je napisao:
Toliko se hvale da nemaju Americki, Kanadski ni Australijski jezik, vec svi priznaju da govore engleski. A kod nas imaju Srpski, Hrvatski, Crnogorski, Bosanski, a sve isti jezik. Ovo je samo jedan primjer gradjenja kuce od krova umjesto od temelja. Slicno kao sa jezicima, tako je i sa slavama i drugim stvarima.
Nije problem kad se ide u sitnice kad su izgradjene najvaznije stvari. Ali kod nas je problem sto se gleda na sitnice kao jezik, slava itd, a krupne stvari kao vladavina zakona, tolerancija i slicno se zanemaruju.
Jezik uopšte nije sitnica, ni kod nas, a ni bilo gdje u svijetu bijelom. E sad, što se tiče slava institucija, fabrika i ostalog, bojim se da tu dolazi do zabune po pitanju pojma tradicije. Mi smo sa nekim tradicijama davno raskrstili, i njihovo navodno oživljavanje mi je besmisleno. Nešto čega šezdeset, sedamdeset godina nije bilo, sad se pod plaštom neke tradicije (koja to u stvari i nije) pokušava promovisati.
Moja porodica slavu slavi neprekidno, ko zna otkad, čak i u vrijeme najcrvenijeg komunizma, a uz to mi je djed bio policajac, a oni su bili pod posebnom lupom što se tiče tih stvari. Ja vjernik nisam, ali mi je slava drag običaj, i to smatram tradicijom koju treba čuvati. Ali, kako može biti tradicija slava institucija Republike Srpske, koje nisu ni dvadeset godina napunile? Ili slava nečega što nije ni postojalo prije Drugog svjetskog rata? O kakvoj tu tradiciji može biti riječ?