banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Maj 2011, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
RSboljaPolovinaBiH, već si svojim prethodnim postom kako škole imaju DODATNU slavu pokazao da si neznalica kada je pravoslavlje u pitanju. Talija te je demantovala.

Reći ću ti šta ja znam, vinarije i vinogradi veliki i mali u Srba, svi slave sv. Trifuna, naravno da porodice imaju svoje porodične slave.

Policije Australije, Velike Britanije, dijelovi SAD slave Arhangela Mihaila, ne na naš prvoslavni način, ali ipak obilježavaju, šta to treba da znači Đelifiš?

Oni se hvale svojim australijanstvom, britanstvom i amerikanstvom?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 13:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
srecom pa ja radim u skoli i znam sta govorim
imali smo Sveotsavlje u januaru, a ovaj mjesec se posebno slavila skolska slava. tako da ajd molim te nemoj vise pisati, eto bar dok ne provjeris argumente.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 14:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koja slava je bila u pitanju?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Koja slava je bila u pitanju?

Pa ti poznavaoce slava bi to trebao da znas?

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 16:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja ne vodim evidenciju ko slavi koju slavu, ali znam da ti nisi neki ozbiljan diskutant kome bih vjerovao na prvu.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Oni se hvale svojim australijanstvom, britanstvom i amerikanstvom?

Toliko se hvale da nemaju Americki, Kanadski ni Australijski jezik, vec svi priznaju da govore engleski. A kod nas imaju Srpski, Hrvatski, Crnogorski, Bosanski, a sve isti jezik. Ovo je samo jedan primjer gradjenja kuce od krova umjesto od temelja. Slicno kao sa jezicima, tako je i sa slavama i drugim stvarima.
Nije problem kad se ide u sitnice kad su izgradjene najvaznije stvari. Ali kod nas je problem sto se gleda na sitnice kao jezik, slava itd, a krupne stvari kao vladavina zakona, tolerancija i slicno se zanemaruju.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja ti kažem da to nije toliko bitno, jer i najuređenija društva Zapada ubijaju po Iraku, Afganistanu, Libiji...

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2011, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
jellyfish je napisao:
Toliko se hvale da nemaju Americki, Kanadski ni Australijski jezik, vec svi priznaju da govore engleski. A kod nas imaju Srpski, Hrvatski, Crnogorski, Bosanski, a sve isti jezik. Ovo je samo jedan primjer gradjenja kuce od krova umjesto od temelja. Slicno kao sa jezicima, tako je i sa slavama i drugim stvarima.
Nije problem kad se ide u sitnice kad su izgradjene najvaznije stvari. Ali kod nas je problem sto se gleda na sitnice kao jezik, slava itd, a krupne stvari kao vladavina zakona, tolerancija i slicno se zanemaruju.

Jezik uopšte nije sitnica, ni kod nas, a ni bilo gdje u svijetu bijelom. E sad, što se tiče slava institucija, fabrika i ostalog, bojim se da tu dolazi do zabune po pitanju pojma tradicije. Mi smo sa nekim tradicijama davno raskrstili, i njihovo navodno oživljavanje mi je besmisleno. Nešto čega šezdeset, sedamdeset godina nije bilo, sad se pod plaštom neke tradicije (koja to u stvari i nije) pokušava promovisati.

Moja porodica slavu slavi neprekidno, ko zna otkad, čak i u vrijeme najcrvenijeg komunizma, a uz to mi je djed bio policajac, a oni su bili pod posebnom lupom što se tiče tih stvari. Ja vjernik nisam, ali mi je slava drag običaj, i to smatram tradicijom koju treba čuvati. Ali, kako može biti tradicija slava institucija Republike Srpske, koje nisu ni dvadeset godina napunile? Ili slava nečega što nije ni postojalo prije Drugog svjetskog rata? O kakvoj tu tradiciji može biti riječ?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Jezik uopšte nije sitnica, ni kod nas, a ni bilo gdje u svijetu bijelom.

Hajde ti sad meni reci zasto Kanadjani nemaju Kanadski jezik, Amerikanci Americki jezik, Australijanci Australijski jezik, Novozelandjani Novozelandski, Austrijanci Austrijski, Meksikanci Meksikanski, Kubanci Kubanski itd itd., a veci su i vise ih ima puno od nas. A mi saka jada nema nas svih Srba, Hrvata, Bosnjaka i Crnogoraca brojno ni za jedan Nju Jork ili Tokio, a hocemo svako svoj jezik?
Zasto? Zato sto nam nedostaje identitet i onda nemamo nista drugo te se hvatamo za slamku. Kao sto vidimo Amerikancima ne predstavlja problem sto govore engleski, Meksikancima ne predstavlja problem sto govore spanski, Austrijancima ne predstavlja problem sto govore Njemacki, samo nama predstavlja problem sto govorimo Srpski, Hrvatski, pa izmisljamo jos i Bosanski i Crnogorski. Pa ti sad reci da to nije glupo. Na slican nacin zbog krize identiteta izmisljamo i razne slave i druge stvari koje nisu postojale dok se nije pojavila ta kriza identiteta nakon raspada SFRJ.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 00:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ja ne vodim evidenciju ko slavi koju slavu, ali znam da ti nisi neki ozbiljan diskutant kome bih vjerovao na prvu.

pa eto onda ti zadji po skolama pa se raspitaj koja se slava slavi (ne racunajuci Svetosavlje)...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 00:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da znaš da hoću.

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 01:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da znaš da hoću.

ne zaboravi ovde raportovati ;)

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 01:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Jezik uopšte nije sitnica, ni kod nas, a ni bilo gdje u svijetu bijelom.

Hajde ti sad meni reci zasto Kanadjani nemaju Kanadski jezik, Amerikanci Americki jezik, Australijanci Australijski jezik, Novozelandjani Novozelandski, Austrijanci Austrijski, Meksikanci Meksikanski, Kubanci Kubanski itd itd., a veci su i vise ih ima puno od nas. A mi saka jada nema nas svih Srba, Hrvata, Bosnjaka i Crnogoraca brojno ni za jedan Nju Jork ili Tokio, a hocemo svako svoj jezik?
Zasto? Zato sto nam nedostaje identitet i onda nemamo nista drugo te se hvatamo za slamku. Kao sto vidimo Amerikancima ne predstavlja problem sto govore engleski, Meksikancima ne predstavlja problem sto govore spanski, Austrijancima ne predstavlja problem sto govore Njemacki, samo nama predstavlja problem sto govorimo Srpski, Hrvatski, pa izmisljamo jos i Bosanski i Crnogorski. Pa ti sad reci da to nije glupo. Na slican nacin zbog krize identiteta izmisljamo i razne slave i druge stvari koje nisu postojale dok se nije pojavila ta kriza identiteta nakon raspada SFRJ.

Ponoviću, jezik nije sitnica, ni kod nas, niti u svijetu. O nazivu jezika nisam govorio. Mada bi se o toj temi moglo raspravljati, npr. o razlikama škotskog i američkog engleskog naspram razlika srpskog i hrvatskog.

Kad kažeš da nam nedostaje identitet pa nemamo ništa drugo, na šta tačno misliš? I šta to isto što nemamo imaju npr. Amerikanci ili Meksikanci? Imaš li ti problema sa identitetom?

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Kad kažeš da nam nedostaje identitet pa nemamo ništa drugo, na šta tačno misliš? I šta to isto što nemamo imaju npr. Amerikanci ili Meksikanci?

Ne nedostaje nam identitet, nego mislimo da nam nedostaje i stalno ga pokusavamo nekom dokazati. Ne samo mi nego i Bosnjaci i svi balkanski narodi. Naziv jezika je samo jedan primjer, a svugdje srecemo slicne primjere. Recimo na tvBN kad prognoziraju vrijeme reci ce "u Republici Srpskoj i ostalim dijelovima BiH" kao da nije jednostavnije reci "u BiH". A to se cini da bi se "dokazalo" da "postoji" Republika Srpska, kao da to nije jasno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Maj 2011, 19:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa jbmu, dželifiš, izražavaj se malo jasnije, u svakom narednom postu pomalo mijenjaš iskaz!

Što se tiče primjera sa BN televizijom, mislim da je to više stvar politička, negoli nekakva druga. Kao što će većina srpskih medija uz Kosovo uvijek stavljati epitete "takozvana republika", "neregularno odcijepljeno" i slično, kao što bošnjački mediji preferiraju izraz "manji bh entitet". Ne radi se tu o nedostatku identiteta, niti je bilo ko naivan.

Opet ću ponoviti ono što sam rekao na prethodnoj stranici - mislim da je nacionalni identitet samo jedan od faktora u formiranju pojedinačnog identiteta, kod nekog jači, kod nekog slabiji. Srpski narod u vezi sa nekim stvarima luta već decenijama, tako da ne vidim zašto bi kriza (ili nedostatak) sad bila veća nego prije.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2011, 07:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
Naziv jezika je samo jedan primjer,

Mi Srbi oduvjek govorimo srpski!
Ako nije tajna de mi reci kako bi mi Srbi trebali zvati svoj jezik, a usput i na čemu si?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2011, 08:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ni meni nije jasno.

Ja sam sa ovim Dzelijevim postom definitivno zakljucio da:
-njegov nalog koristi vise osoba, ili
-njegov mozak koristi vise "osoba"; tj. sizofrenija u svom najpodmuklijem obliku.

Sto se tice slava, nemam nista protiv njih. Ali sam protiv toga da se slave dovode u direktnu vezu sa pravoslavljem. Slava je srpski obicaj!

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2011, 12:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Gospodina Ташка bih zamolio da se suzdrzi od daljnih komentara i zakljucaka na moje postove, obzirom da ja ne komentarisem njegove, i obzirom da uglavnom iznosi uvrede na moj racun, uglavnom nikakav smislen komentar samo podbadanje u svim njegovim postovima o meni. Znam da nam se misljenja i stavovi razlikuju, ali ja zato ne komentarisem nista tvoje i molim da se uzdrzis od daljih komentara posto ne znas normalno komentarisati vec samo vrijedjati.
p.s. Kako da ga dodam u "neprijatelje" da ne gledam vise njegove komentare?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2011, 13:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Ne mogu se ja suzdrzati, ja na guzicu progovaram, ako treba.
To sto ti ne komentarises moje stavove, ne znaci ama bas nista...

Evo ti opcija:
ucp.php?i=168

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]