banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2011, 07:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Religija treba da ostane u okvirima crkve i privatnog života.Ne u okviru civilnih institucija.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 07:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Slažem se. Ali to savršeno zvuči u našim glavama. Realnost (pogotovo na ovim prostorima) je druga stvar.
Ali opet, nisam protiv ukidanja nekih občaja i tradicija zato što ih ja ne obilježavam, ili neko drugi...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 09:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
_zoka je napisao:
Religija treba da ostane u okvirima crkve i privatnog života.Ne u okviru civilnih institucija.

Do sada je istorija pokazala da spoj ckrve sa drzavom donosi teska vremena. Meni licno su sve te institucione slave bespotrebne i mirisu mi na nerad. Npr, danas je slava Biblioteke i samim time ne radi citaona. Ako ti se slavi - slavi ali dopusti drugima da uce ako im se uci.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
историја је показала да нас овдје вјероватно не би било да није било те цркве.

а што се тиче слава.. немам ништа против да институције имају своје крсне славе али да онда не обиљежавају неки други дан, типа дан кад су настали итд.. једна прослава, све нек буде у том и ћао здраво.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
АЛЕКСАНДАР je napisao:

Istina, ali je stvar i u tome da je crkva odigrala svoju istorijsku ulogu, i sad više nije potrebna kao neko ko obavlja sve te funkcije (opismenjavanje, nacionalno-vjeska homogenizacija, čuvar kulturnog blaga), te treba da obavlja svoju ulogu u skladu sa vremenom. Ne bi bila ni prva ni posljednja institucija koja je svoj zenit važnosti imala negdje daleko u prošlosti.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
chils je napisao:
e sad koliko treba ilija gromovnik kao slava aero kluba jebem li ga nemam pojma ja sam mjesanac (mama mi je zensko a tata musko)

Kod nas je Ilija Gromovnik slava Elektroprivrede :) struja=grom=ista stvar. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
АЛЕКСАНДАР je napisao:

Istina, ali je stvar i u tome da je crkva odigrala svoju istorijsku ulogu, i sad više nije potrebna kao neko ko obavlja sve te funkcije (opismenjavanje, nacionalno-vjeska homogenizacija, čuvar kulturnog blaga), te treba da obavlja svoju ulogu u skladu sa vremenom. Ne bi bila ni prva ni posljednja institucija koja je svoj zenit važnosti imala negdje daleko u prošlosti.

наведи ми примјер још једне такве институције?
црква чува оно исконско НАШЕ кроз вјекове и на том јој требамо бити захвални.
је л` сад сви треба да заборавимо ко смо, кренемо да користимо туђе писмо, причамо туђи језик, навијамо за туђе фудбалске тимове итд?

одосмо у офф.. тј. ја одох..

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:40 
Administrator
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
наведи ми примјер још једне такве институције?

Monarhija.Katolička crkva.

Sve to što si nabrojao će nam se desiti ako crkvi ne dozvolimo pristup državnim institucijama?Brrrrr :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

нисам ја спомен`о државне институције.
само сам дао коментар на то да је цркви истекао рок трајања.

едит:
како је монархији истекао рок трајања?
колико је оно људи гледало британско краљевско вјенчање?
зар нису земље са таквим уређењем у европи данас најбоље за живот?

Дрзнеш ли даље?...

Poslednji put menjao Пеле Мали dana 24 Maj 2011, 11:49, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Istekao joj je rok trajanja u onome opsegu u kojem je nekada postojala.Sad treba da se prilagodi novom vremenu i sadašnjem nivou svijesti čovjeka.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 11:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto, preteče me donjacrticazoka :D

Kao što rekoh, crkva je odigrala značajnu ulogu u vrijeme kad je to bilo potrebno, kad smo bili pod Turcima i postojala je opasnost da se neke stvari izgube. Ali to ne znači da danas, kad takva opasnost više realno ne postoji, crkva treba na silu da se bori za jednak položaj u društvu. Njenu ulogu su preuzele druge institucije, i to je nešto što spada u prirodan tok i razvoj društva niko ne bi trebalo da se ljuti zbog toga. Uloga crkve danas bi trebalo da bude okupljanje i pružanje utočišta vjernicima, a ne miješanje u politiku i institucije.

To, naravno, ne znači da se treba odricati bilo čega svog. Ali, identitet je pojedinačna stvar. Mislim da je moguće biti "dobri Srbin", a navijati za Barselonu, i slično, ne treba miješati te stvari.

EDIT: A jeste se raspisali :D

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 12:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

а под ким смо сад?
данас је опасност од губљења идентитета већа него икад.

заборавих сад како иде она изрека.. углавном, нешто у фазону да је највећи роб онај који мисли да је слободан.
ето, ја мислим да смо ми сви овде робови и да имамо само привидну слободу док нам на фињака одузимају све наше и намећу своје.

ево, баналан примјер.. сви пишете латиницом а СПЦ нема ниједан документ написан на латиници за толико времена свог постојања.
и немој сад да неко каже "јесам ли ја лошији србин што пишем латиницом"... није то битно..битно је да се одричеш свога.

погледај имена фирми по граду, имена кафића итд.. све су то неке енглеске ријечи да би било "фенси"..
кафић се зове "sky".. што се не зове НЕБО? шта фали НЕБУ?

а та глобализација ми се попе на ону ствар.. нећу никад навијат за барселону ни за било који други тим који није српски.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 12:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Silvio Dante je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
meni je to sve izgovor za nerad, i najgore je sto su od jedne porodicne svetinje napravili nesto sto u porodici treba da ostane.

Пратим да на већ пар подфорума просипаш неке небулозе (нпр. ФК Рекреативо).

Лаганије, постаћеш досадан.

Pa onda slobodno prestani pratiti, niko te ne tjera. Ja recimo uopste ne pratim tvoje postove... A i kad naletim na njih, obicno ih predjem dijagonalno ili cak nikako ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
_zoka je napisao:

Fino da se i sa zokom slozim po nekim pitanjima, i definitivno pitanje pretjeranog uplitanja religije je jedna od stavki ovde... Mada mene ta sveukupna zaludjenost slavama na svim mogucim coskovima prenerazava i samo potvrdjuje kakav smo mi narod.

Mozda je van teme, ali neki dan prolazim autom tamo negdje prije laktasa, pokvario se neki mali kamion, i stoji jedno 10ak ljudi, svi u radnim odijelima, dvojica se muce nesto ispod kamiona a ostala osmorica po pivkana i u hladu... mislim...

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 13:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Svaka institucija je nekad imala svoj dan, obično su to bili dani republike, dani oslobođenja grada, oslobođenja od fašizma itd itd. Kad je došao rat samo su te dane (koji su postali prevaziđeni, imali smo jelte novi rat) prešli u vjerske datume. Meni potpuno svejedno kad je koji dan koje institucije.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 15:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Talija je napisao:
Svaka institucija je nekad imala svoj dan, obično su to bili dani republike, dani oslobođenja grada, oslobođenja od fašizma itd itd. Kad je došao rat samo su te dane (koji su postali prevaziđeni, imali smo jelte novi rat) prešli u vjerske datume. Meni potpuno svejedno kad je koji dan koje institucije.

To nije samo kod nas slučaj, al to su bili svjetovni a ne duhovni praznici. Ne uzimaj uzalud ime Gospoda svoga - veli Sveto Pismo, tako da je dodavanje svetaca svemu i svačemu glupost i bespotrebno.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 15:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
а под ким смо сад?
данас је опасност од губљења идентитета већа него икад.

заборавих сад како иде она изрека.. углавном, нешто у фазону да је највећи роб онај који мисли да је слободан.
ето, ја мислим да смо ми сви овде робови и да имамо само привидну слободу док нам на фињака одузимају све наше и намећу своје.

ево, баналан примјер.. сви пишете латиницом а СПЦ нема ниједан документ написан на латиници за толико времена свог постојања.
и немој сад да неко каже "јесам ли ја лошији србин што пишем латиницом"... није то битно..битно је да се одричеш свога.

погледај имена фирми по граду, имена кафића итд.. све су то неке енглеске ријечи да би било "фенси"..
кафић се зове "sky".. што се не зове НЕБО? шта фали НЕБУ?

а та глобализација ми се попе на ону ствар.. нећу никад навијат за барселону ни за било који други тим који није српски.

Možda i jeste opasnost veća, ali sad bar imamo mogućnost izbora, prije par stotina godina je ljudi i nisu imali previše. Međutim, ovdje se postavlja pitanje, šta je identitet, i šta mi to uopšte imamo da izgubimo? Šta konkretno tebe oblikuje kao pojedinca? Ja ne vjerujem pretjerano u kolektivni identitet. Naravno da postoje neke zajedničke stvari, ali je za mene bitniji neki sklop osobina svojstvenih pojedincu, nego one koje je naslijedio od kolektiva. Za određenje mene kao bića je bitnije to što npr. imam blagu narav, ili što često kasnim, nego što sam Srbin. Ne kažem da to nije važno, ali nije primarno.

E sad, ni meni se globalizacija ne sviđa, ali je realnost takva (a i oduvijek bila) da kulturno dominantniji narodi gutaju manje. Nama se to dešava, htjeli, ne htjeli, i dešavaće se u još većoj mjeri. Crkva i da hoće, ne može tu odigrati značajniju ulogu. U eri interneta, sumnjam da to može bilo ko, uglavnom je stvar u pojedincu. Recimo, od samog korištenja ćirilice ili latinice, bitnije je da čovjek dobro upozna svoj jezik, ili da pročita što više (dobrih) srpskih pisaca. Šta misliš koliko to ljudi radi? Dovoljno je da preletiš forum, da se uvjeriš da nivo pismenosti varira. Zar je onda uopšte bitno za koga navijaš, ili da li preferiraš Balkaniku ili Metaliku (ja Metaliku, naravno), kad maternji jezik ne poznaješ? Nekako, od toga sve počinje. Naravno da će u takvoj situaciji biti lakše da se engleski (ili neki drugi jezik) ukorijeni.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 17:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Talija je napisao:

Kratko i jasno.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
filozof sa vrbasa je napisao:
Talija je napisao:

Kratko i jasno.

Ma stvar je u tome što mi nikako nismo u stanju da se i nacionalno i duhovno zapečatimo i ostanemo to što jesmo.

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2011, 17:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Kakva slava i sl. debilane.
Pa i porodične slave su postale sprd, čuj "ustani kume da mi žirant sjedne" :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 79 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]