АЛЕКСАНДАР je napisao:
а под ким смо сад?
данас је опасност од губљења идентитета већа него икад.
заборавих сад како иде она изрека.. углавном, нешто у фазону да је највећи роб онај који мисли да је слободан.
ето, ја мислим да смо ми сви овде робови и да имамо само привидну слободу док нам на фињака одузимају све наше и намећу своје.
ево, баналан примјер.. сви пишете латиницом а СПЦ нема ниједан документ написан на латиници за толико времена свог постојања.
и немој сад да неко каже "јесам ли ја лошији србин што пишем латиницом"... није то битно..битно је да се одричеш свога.
погледај имена фирми по граду, имена кафића итд.. све су то неке енглеске ријечи да би било "фенси"..
кафић се зове "sky".. што се не зове НЕБО? шта фали НЕБУ?
а та глобализација ми се попе на ону ствар.. нећу никад навијат за барселону ни за било који други тим који није српски.
Možda i jeste opasnost veća, ali sad bar imamo mogućnost izbora, prije par stotina godina je ljudi i nisu imali previše. Međutim, ovdje se postavlja pitanje, šta je identitet, i šta mi to uopšte imamo da izgubimo? Šta konkretno tebe oblikuje kao pojedinca? Ja ne vjerujem pretjerano u kolektivni identitet. Naravno da postoje neke zajedničke stvari, ali je za mene bitniji neki sklop osobina svojstvenih pojedincu, nego one koje je naslijedio od kolektiva. Za određenje mene kao bića je bitnije to što npr. imam blagu narav, ili što često kasnim, nego što sam Srbin. Ne kažem da to nije važno, ali nije primarno.
E sad, ni meni se globalizacija ne sviđa, ali je realnost takva (a i oduvijek bila) da kulturno dominantniji narodi gutaju manje. Nama se to dešava, htjeli, ne htjeli, i dešavaće se u još većoj mjeri. Crkva i da hoće, ne može tu odigrati značajniju ulogu. U eri interneta, sumnjam da to može bilo ko, uglavnom je stvar u pojedincu. Recimo, od samog korištenja ćirilice ili latinice, bitnije je da čovjek dobro upozna svoj jezik, ili da pročita što više (dobrih) srpskih pisaca. Šta misliš koliko to ljudi radi? Dovoljno je da preletiš forum, da se uvjeriš da nivo pismenosti varira. Zar je onda uopšte bitno za koga navijaš, ili da li preferiraš Balkaniku ili Metaliku (ja Metaliku, naravno), kad maternji jezik ne poznaješ? Nekako, od toga sve počinje. Naravno da će u takvoj situaciji biti lakše da se engleski (ili neki drugi jezik) ukorijeni.