banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 15:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Maj 2011, 14:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
ja govorim za sebe. uvijek dajem pare.

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 15:36 
i ja vecinom dajem pare, ali da ne raspravljam vise, bit je da nikad ne bih nekom rekla necu poklon daj pare..

Vrh

PostPoslato: 04 Maj 2011, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Mislim da se sad uglavnom daju pare, pokloni se dobijaju od uze rodbine - tipa televizor, ves masina i slicno, tj. ono sto treba mladencima. I smatram da je to sasvim u redu. Bio sam na jednoj svadbi na kojoj je naglaseno da nece biti slatke i ostalih gluposti ( ok, bilo je kicenje, ali to je sica) i za poklone nista nije receno, ali su svi odreda davali pare i to na ulazu u restoran ( salu) malo sa strane je stajala jedna korpa i tu su se ubacivale koverte. Svadba je, inace, bila u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 06:43 
korpa kao korpa ne znaci i automatsko trazenje para, jako je prakticna, naime kad sam bila na jednoj svadbi na kojoj nije bilo ama bas nista u smislu darivanja i slatke, gosti su spontano prilazeci da cestitaju davali kovertu. posto mladenci nisu o tome ocito toliko razmisljali, nisu znali sta s tolikim kovertama pa ih je mladozenja stavljao u dzep sakoa. pred kraj cestitanja, iako svadba nije bila velika, njemu su dzepovi bili prepuni koverata sto je izgledalo tako smijesno... tako da te korpe sa strane dobro dodju, ako neko vec hoce prilikom cestitanja nesto da daruje, a opet ne hodas sa njom i kamcis pare.. diskretno je stavis u neki cosak, samo da ti je neko tokom svadbe ne poplasi..
najgore su mi one situacije, kada mladenci odmah po darivanju pokupe korpu i odu na brojanje.. bljak.. uzas... odvratno

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
ја волим свадбе, тј. обожавам :D
али не волим ту слатку никако. дебилан ми је обичај тотално. мада колико чујем и видим у задње вријеме се све мање практикује слатка, а све више сликање са младенцима, па ко хоће да се услика стави онда нешто у корпу.
И одакле вам то људи да морате искеширати 50 или 100 марака??? ма дајте молим вас... искеширајте онолико колико можете, али нека то буде од срца. ја увијек стављам паре у коверту, без обзира да ли сам ставио 20, 50 или 100 марака. лијепо ставим у коверту, не потписујем се и то је то.
па јбио сам на свадби прије неколико година и дошли пријатељи са факса од младожење. и на слатку неки дају 10 марака, није да неће, него немају. и то по мени уопште није срамота. нису они ту дошли да уплусају младожењу, него да прославе његов улазак у брак, а ако помогну, без обзира колико је пара у питању сигурно је од срца.
а оно стављање празних коверти ми је дно дна. ако немаш пара стави макар 10 марака. толико већина може ставити сигурно.

што се мене тиче, ако икад будем имао пара за свадбу, нагласићу да не требају ни поклони ни паре. а корпа се може ставити негдје на крај стола па ако неко ипак хоће да дарује да има гдје оставити. јер реално најужој родбини и пријатељима и да кажеш да не желиш ни кеш ни поклоне, они ће вјероватно оставити.
немам ништа против даривања, али уколико неко на добровољној бази жели да помогне брак младенаца,а не да се буквлано тражи од сватова

иначе има једна слична тема:
viewtopic.php?f=69&t=51234

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2011, 10:24 
Upravo tako, kad mi budu dolazili ljudi na svadbu da slave i vesele se, a ne da moraju misliti hoce li imati novca da ispostuju dolazak...

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 16:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
tensSa je napisao:
Upravo tako, kad mi budu dolazili ljudi na svadbu da slave i vesele se, a ne da moraju misliti hoce li imati novca da ispostuju dolazak...

ohoho,jel' to nesto u najavi :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 16:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Forum će TensSi za svadbu pokloniti TV, i to u boji! :lol:

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 16:21 
azdajica-ny je napisao:
tensSa je napisao:

ohoho,jel' to nesto u najavi :wink:

Ne za sada, imam fore jos godinu-dve... :)

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 18:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Džontra je napisao:
Forum će TensSi za svadbu pokloniti TV, i to u boji! :lol:

i radio-kasetofon, i to stereo :lol:

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 19:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2011, 16:14
Jeli moze neki stari gramofon ,da malo skrembluje i sempluje po njemu ?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 19:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Биће ми довољан поклон ако ме ико буде хтео оженити а тек да добијем још неки поклон аааааааааааааааа :D :D :D

Ја исто нисам ником купила поклон, коверта са честитком и унутра свота коју ја могу одвојити од себе а иначе нисам присталица великих свадби и свадби уопште и много ме нервирају "наши обичаји" :confused1:

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa zar ti Nidzo nisi udata !? Djelujes mi jako ozbiljna ,kad ono usedjelica....kvrc

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 19:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

*еби, *еби, кад не'а друге будале вој :D

Нисам још у категорији уседјелица, водим се под стара цура :lol:

Зато и јесам озбиљна, сатр'о ме живот :(

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nema ti druge ,mjenjaj pos'o .

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

НикЕд :D Овај плахо волЕм :D

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 21:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A narocito nocne smjene...hahahaaaa...

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2011, 23:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Sep 2004, 11:42
PlavaMaca je napisao:
Zanimljivih savjeta sam pročitala, hvala vam na komentarima. Biće da ću ipak ponijeti kovertu sa lovom, nema se kud. Samo, od sada mijenjam taktiku, kad mi neko dođe u goste kad krene prema izlaznim vratima ja lijepo ispostavim račun (naravno ništa natura, samo keš). Pošto sam i inače susretljiva ponudiću im ako izvole staviti na tacnu ili diskretno u koverti spustiti u korpicu, a mogu i da se slikaju sa mnom , to je gratis. Fotke postavljam na fb, i to prije nego što gosti stignu nazad kući :D
Meni bi bilo nezamislivo pozvati nekog u goste, pa makar to bilo i na svadbu (i svatovi su gosti) a onda tražiti da se "pokrije stolica" ili "pogura domaćin" ili nekog javno prozivati što mi na miloštu nije donio ništa ili je donio "samo" čokoladu. Naravno da bi se svako volio proveseliti, ali nek se šire koliko im je jorgan dugačak.
Neko me je pitao šta je sa mojom svadbom. Ništa, nije je bilo niti će je biti. Nismo u tom fazonu. Tako da priča "odnesi ti njima da bi oni donijeli nazad tebi" ne stoji.
Ovo pitanje mi je palo na pamet jer ja trenutno zbog skorašnjih rashoda nisam rada davati sto maraka nekom ne previše bitnom, ali šta je sa onim ljudima koji nemaju te pare ni inače. Oni kao ne bi voljeli u svatove? Mislim da ne bi bilo ugodno sjediti u ćošku ili skrivati se po vc-u (prejaka fora) dok ne prođe slatka. A naslušala sam se i priča kad se kumovi biraju kako se kao fol slučajno odabere neko parali, da bi se mladenci okoristili. Ne kažem da se tradicija ne treba poštovati, ali mislim da bi se malo više trebala obratiti pažnja da to naše slavlje ne predstavlja muku nekom drugom. Sad kad zaredaju ove dijaspora svadbe čini mi se da će biti mnogo praznih koverata :D
Da ne šupljiram dalje, naval'te kod mene u goste, biće i harmonika...

tvoj post bas odise ljutnjom :D
kada idem negde na svadbu, uvek dam od srca, onoliko koliko imam. makar to bilo 10maraka, od srca je. nikada me nije bilo sramota reci da nemam love.
ne kuzim ljude koji od usta odvoje da se neko mozda ne bi uvredio, i celo vreme u sebi broje i jebu/grebu i svadbu i mladence, jer kontaju o trosku i kako ce sutra platiti preostale racune.
jel´ tebi drago sto ce se oni vencati? jel´ zelis da podelis tu srecu sa njima, da se i ti malo proveselis?
onda idi i daj koliko imas i mozes, ali od srca (ne od usta). a sta ce danas/sutra pricati, zaboli te. ;)

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 12:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Naravno da odiše ljutnjom. :D Vidiš da sam se naelektrisala! :D
Mislila sam filozofirati, ali mi se ne da. Nije brate problem da dam pare nekome do koga mi je stalo. Ne radi se ni o tome da mi nije stalo ni da se ovi vjenčaju. Samo mi nije stalo toliko da volim dati za to sto maraka (cijena "pokrivanja" dvije stolice) :D Radije ja to potrošim na nekog koga više volim i ko mi je bliži. I nikad mi se nije desilo da nekoj prijateljici poklonim nešto za rođendan npr. a da ona kaže, paaaa znaš, ovo sam već dobila i ne treba mi, de ti to u kovertu...
Kad mi se počne izvoljevati te mora keš, te mora ovo, te mora ono, meni je to jednako tome daj sto maraka. Jer nije mi od srca ni pet maraka ako mi ih tražiš. Ako nije bitno da li će neko nešto donijeti, već da se ljudi provesele šta onda prave ceremoniju darivanja. Onda će dobiti i od srca i da nije od usta.
Kod nas još kruži priča o roštilju na kom nam je domaćin naplatio korištenje njegovog dvorišta, roštilja i ćumura, meso su gosti zajednički kupili, toliko o tome da je samo bitno da se pojaviš...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2011, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Nicole je napisao:
Биће ми довољан поклон ако ме ико буде хтео оженити а тек да добијем још неки поклон аааааааааааааааа :D :D :D

Ја исто нисам ником купила поклон, коверта са честитком и унутра свота коју ја могу одвојити од себе а иначе нисам присталица великих свадби и свадби уопште и много ме нервирају "наши обичаји" :confused1:

moremo taman pod ruku!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]