Leona je napisao:
Mene interesuje, sta nekoga navede na to da misli da Bog ne postoji ?! Nemojte mi sad doci sa "zdrav razum" . I vjernici imaju zdrav razum zbog kojeg i vjeruju u Boga.
Po mom mišljenju vjernicima zaista nedostaje zdravog razuma i objektivnosti kad je u pitanju religija, iako taj razum i objektivnost savršeno dobro rade izvan vjere.
Nedavno ste imali priliku da čitate o
mladom čovjeku koji je na poslu ostao bez lica i, ako ste gledali konferenciju za štampu poslije operacije, mogli ste da vidite koliko vjernicima nedostaje razuma. Mladićev otac je stajao ispred 10-tak ljekara koji su zaslužni što će ovaj momak imati koliko-toliko normalan život, ali je zahvaljivao Bogu, a ne ljekarima. A gdje je bio Bog kad je ovaj momak ostao bez lica?!
Isto tako, nedavno gledam policajca koji je bio povređen u nekoj pucnjavi nekog pomahnitalog idiota. I čovjek je pogođen u blizini kičme, mjesecima išao na rehabilitaciju, i na kraju zahvaljuje Bogu za sve to. Pa, zašto Bog nije poslao moždani udar onom kretenu sa puškom prije nego što je izašao na ulicu?! Ovaj policajac i da je ostao paralizovan, zahvaljivao bi Bogu što nije mrtav.
I da se poslužim istim floskulama kao vjernici, ja ZNAM i OSJEĆAM da bogovi ne postoje.
Otuda su mi sasvim jasne fotografije koje je tensSa postavio. Toj djeci nema ko da pomogne osim ljudi. Leona kaže da Bog nema ništa sa tim, i ja se slažem s njom, ali zašto Bog ima išta sa tim kada neko bude spašen iz neke teške sutuacije? Znači kad se dešava zlo - to nema veze s Bogom, ali kad se dešava nešto super - to je Božije djelo. A šta ako je suprotno? Ko može dokazati da nije suprotno?
Japanese_rose je napisao:
3.) Nauka je puna slabosti i vecina dostignuca su postignuta na taj nacin sto se niz pogresnih premisa i gresaka korigovalo. Dakle - nauka nije apsolutno znanje, daleko od toga.
Niko nikada nije ni tvrdio da je nauka apsolutno znanje, a to što sama sebe koriguje mnogo govori o njoj, za razliku od religije u kojoj je svako propitivanje dogmi blasfemija.
Japanese_rose je napisao:
4.) Osnove naucne metodologije kazu da se hipoteza A moze samo oboriti, i ukoliko je nisi u stanju oboriti, ista je ispravna. Drugim rijecima kada nesto zele dokazati, naucnici krenu od toga da obore ono sto je suprotno hipotezi koju zele potvrditi
5.) Posto bi se bavio dokazivanjem, dokazi da Bog ne postoji ( ili cuti ukoliko si to u stanju )
Dokaži ti da ne postoje svi drugi bogovi koji se danas čitaju u grčkim mitovima, ili milioni indijskih bogova. Je l' to sad znači da starogrčki i indijski bogovi postoje?
Dakle, ovo je primjer nedostatka logike. Ne može se dokazati da nešto ne postoji. Ne praktično, nego principijelno. Dokazivati da nešto ne postoji nema smisla, jer uvijek postoji vjerovatnoća da nisi dovoljno dobro tražio. A dokazivati da nešto postoji, itekako ima smisla. Dovoljan je jedan nalaz.
Elvis Presley je napisao:
Oslobadjanje Boga (kao entiteta koji je stvorio univerzum) od odgovornosti za stvari koje se desavaju u tom univerzumu je prvo logicki neispravno a drugo glupo.
Jer ne moze se Bog stavljati kao uzrok samo za one stvari koje su pozitivne a kada je rijec o negativnim stvarima onda je kriv covjek.
Hocemo onda reci da je covjek kriv za zemljotres u Japanu i za hiljade poginulih ljudi (i djece koja su nevina u bilo kojem pogledu)??
Upravo to i ja želim da kažem.
I, ono što malo kome upada u oči, je to da se svi drže hriščanstva kada diskutuju o religiji i uvijek pišu "Bog" i podrazumijevaju hrišćanskog boga, i kao slučajno "pravoslavlje im je najbliže". Nikako da shvate da bi isto tako argumentovali postojanje drugih bogova i da bi im neka druga vjera bila "najbliža" da su se rodili na nekom drugom mjestu ili u neko drugo vrijeme.
Hristov je napisao:
Pitanje za tvrdokorne ateiste: da li je iko od vas dozivio neko duhovno ili bilo kakvo metafizicko iskustvo, i kako ste sebi objasnili to iskustvo, kako se danas postavljate prema tom iskustvu?
Ja sam imao par i to mi je bio argument dok sam vjerovao da postoji Bog, ali sam "sazrio" (da se poslužim izrazom nekoga sa ove teme).

Iskustvo, kao iskustvo. Neko dobro, neko loše. Više me je drugih stvari uvjerilo da bogovi ne postoje. Mnogim ljudima je glavni dokaz to što nekoliko vjernika "čudesno" ozdravi nakon posjete nekom svetom mjestu, a zanemare milione ljudi koji su iste godine obišli to mjesto i nisu ozdravili.
Neki filozof je dao (po mom mišljenju) jako dobar argument protiv čuda (David Hume, ili tako nešto). Svako čudo je odstupanje od prirodnih zakona. Pa, šta je vjerovatnije: da je bog iskrivio prirodne zakone u tvoju koristi, ili si se ti jednostavno za*ebao u procjeni? To što neko čuje glasove, ranije je značilo da mu se neko obraća, dok danas medicina ima naziv za to. Dakle, to što sam ja imao neko neobjašnjivo iskustvo, meni ništa ne znači.
Leona je napisao:
A mi kao vjerujemo u "bradatog ciku".

Ko je spomenuo "bradatog ciku" od nas vjernika ovdje ??
Hristov je napisao:
U Bibliji nema govora o bradatom čikici, zamijenio si Bibliju sa nekom drugom knjigom.

Ma, da. To sad svi kažu da ne bi ispali smiješni i danas svi imaju neko "posebno", neopisivo viđenje Boga, ali niko se nije bunio kad ga je Mikelanđelo na stropu Sikstinske kapele naslikao upavo tako - kao bradatog čikicu - isto kao Djeda Mraza, samo s laganijom garderobom.