banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 43  Sledeća

Vjerujete li u Boga?
Da! 52%  52%  [ 57 ]
Nisam bas siguran-a! 10%  10%  [ 11 ]
Vjerujem samo u Sebe! 1%  1%  [ 1 ]
Vjerujem samo Sotoni! 7%  7%  [ 8 ]
Ne! 30%  30%  [ 33 ]
Ukupno glasova : 110
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Apr 2011, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
spavac je napisao:
Medjutima Marks nikad nije definisao religiju, nije nikad pokusao da objasni ne postojanje Boga (to je preuzeo od Fojerbaha)..i nastavio je sa kritikom drustva i tadasnje Crkve koja je pruzila pipke u vladajucoj klasi..po meni Marks nikad nije kritikovao religiju na ozbiljnom nivou, veca samo njenu politicku funkciju..

Apsolutno.
Marks se nikada nije bavio religijom, nikada nije napisao nijedan spis o religiji.
Zato se s pravom Marks nastoji izostaviti sa predmeta sociologije religije danas ali opet je Marks preveliko ime u sociologiji pa se zato cesto navodi i u kontekstu sociologije religije.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Maj 2005, 21:02
Elvis Presley je napisao:
Leona je napisao:
Definicije nema jer sve sto je definisano to je i ograniceno. A Bog nije ogranicen.

Prva pametna i od tebe.

Ali vodeci se time, kako mozes biti 100% sigurna (sto si ti rekla da jesi) u postojanje necega sto se ne moze u potpunosti definisati??

Dakle ne mozes znati, mozes samo ono sto si i do sada - vjerovati.

jadan li je ovaj svijet kada se sve svodi na definiciju i dokaz... previse dugo smo se ogranicavali logikom.. ljudi napredujemo presporo, zar nije lakse malo otvoriti srce i osjetiti vibracije svega... a s tim i nesto vise... sto cak nemas ni potrebu opisivati.. niti ti je bitno... samo ti je prelijepo i zelis da osjetis sto intenzivnije svaku emociju i svaki duboki talas svoje duse koja je naravno receptor svega...

kako god mi definisali ono sto nam duhovna ogranicenost ne dopusta da spoznamo, definicija siguno i nadam se da nikada nece postati jedini dokaz da neka sila veca od svih nas ne postoji.. makar se i ne zvala Bog...
samo tiho, polako i sigurno ka naprijed.. :)
ja se javi ovako malo na pola teme, ne da mi se dalje citati.. al eto.. :P

svako dobro

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pitanje za tvrdokorne ateiste: da li je iko od vas dozivio neko duhovno ili bilo kakvo metafizicko iskustvo, i kako ste sebi objasnili to iskustvo, kako se danas postavljate prema tom iskustvu?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:30 
Hristov to ima veze sa necim drugim, ja recimo ne vjerujem da bradatog cikicu i ostalo iz Biblije, ali vjerujem da ima nesto vise i vece...

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
tensSa je napisao:
Hristov to ima veze sa necim drugim, ja recimo ne vjerujem da bradatog cikicu i ostalo iz Biblije, ali vjerujem da ima nesto vise i vece...

A mi kao vjerujemo u "bradatog ciku". :roll: Ko je spomenuo "bradatog ciku" od nas vjernika ovdje ?? Bog nije Djed Mraz kao sto mnogi ateisti misle. Ja Boga ne zamisljam kao "bradatog cikicu" koji vuce za usi kad popusis joint iza coska. Upravo je Bog to nesto "VISE I VECE" u sta i ti isto vjerujes ali ne zelis sebi da priznas i da postanes svjestan toga.
Po djelima njihovim poznacete ih... rece Isus Hrist jednom. I bi tako.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znam da nema direktne veze, pitam samo kako su objasnili metafizicka iskustva.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Hristov je napisao:
Pitanje za tvrdokorne ateiste: da li je iko od vas dozivio neko duhovno ili bilo kakvo metafizicko iskustvo, i kako ste sebi objasnili to iskustvo, kako se danas postavljate prema tom iskustvu?

mnogi će reći da se iskustvo saznanja ili bilo kakve samostalne spoznaje može mjeriti s onim što vjernici nazivaju duhovnom iskustvom u vjerskom smislu...
tako da ne postoji jedno i samo jedno duhovno iskustvo ima ih očigledno više....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 17:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa dobro, ipak se moze povuci jasna demarkaciona linija izmedju tih vrsta iskustava, ja pricam o metafizickim iskustvima, koja se kose sa uobicajenim fizikalnim zakonima.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Duhovno iskustvo je duhovno (spiritualno) iskustvo . Sve sto nije tjelesno iskustvo to je duhovno iskustvo. I svako duhovno iskustvo ima veze sa tim "Visim Bicem" sa "VIsom Silom". Ne moras se ni nazivati vjernikom, a mozes iskusiti duhovno iskustvo. To je samo jos jedan dokaz da smo svi povezani i da svi imamo isti cilj ... da smo unutra u sebi duboko povezani sa Izvorom tj. Visim Bicem, Visom Silom. Zbog toga imamo svjesnih vjernika (koji se deklarisu kao takvi - na stranu "plasticne vjernike") i nesvjesnih vjernika (koji kazu "ja ne vjerujem u nista, ali vjerujem da tamo nesto ipak postoji" - sto opet govori da ipak vjeruju u nesto).

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 19:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Mar 2011, 10:18
cobraunited89 je napisao:
Japanese_rose je napisao:
Milion posto.

Ok.. ja to postujem i treba imati vjere.. ali pitam te sad ovako.. Posto ja nisam bas siguran.. Jesi li ti ikada videla boga jeli ti se on ikada obratio, nesto ti rekao, pokazao.. Kako mozes biti milion posto sigurna nekontam :)

,,Posto ja nisam bas siguran..,,

Ako nema Boga nema dobra nema ni zla tako nema ni satane ni anđela ni tebe.

,,Jesi li ti ikada videla boga,,

Viđao sam velike utvare i čuo šta mi govori. Video sam i onog dole svezanog tek toliko da znaš.

,,jeli ti se on ikada obratio,,

Da, sasvim jasno i tiho rekao.

,,nesto ti rekao, pokazao..,,

Oboje i to više puta.

Kad postojimo mi koji nismo pre jedan vek postojali i kad postoji zemlja i ceo univerzum i stoji u prostoru sami se nismo stvorili otuda sva tvar slavi Boga i sva deca poslušna i verna samo ljudska mudrost udalji sebe od života i zato nema teže stvari od hodanja za ljudskom mudrošću.

Ako nema svetlost ni tama ne postoji.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
ja recimo ne vjerujem da bradatog cikicu i ostalo iz Biblije

U Bibliji nema govora o bradatom čikici, zamijenio si Bibliju sa nekom drugom knjigom. Ni ja ne vjerujem u bradatog cikicu niti u Coperfielda, ali vjerujem u Boga opisanog u Bibliji.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Prije bih odgovorio sa da nego sa ne, ali nije ni približno toliko jednostavno, nemoguće je za objasniti. Svakako je odgovor ne ako je u pitanju vjerovanje u bilo kakvu antropomorfnu predstavu. Čak i sam pojam vjerovanje mi je problematičan. Zapravo, uopšte ne mogu da odgovorim na pitanje :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 20:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

viewtopic.php?f=38&t=55511&p=1274863#p1274863 Otprilike to sam mislio sto si ti napisao.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 22:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Hristov je napisao:
Pa dobro, ipak se moze povuci jasna demarkaciona linija izmedju tih vrsta iskustava, ja pricam o metafizickim iskustvima, koja se kose sa uobicajenim fizikalnim zakonima.

Nisam mislio kad neko otkrije drugi zakon termodinamike ili ga osjeti na svojoj koži. Čovjek može imati duhovno iskustvo koje se ne odnosi na boga ili na natprirodno. Svaka lična intuitivna spoznaja o sebi donosi podjednako uzbuđenje kao vjersko, rekao je tako nekako gospodin Russel...
Leona je napisao:
Duhovno iskustvo je duhovno (spiritualno) iskustvo . Sve sto nije tjelesno iskustvo to je duhovno iskustvo. I svako duhovno iskustvo ima veze sa tim "Visim Bicem" sa "VIsom Silom".

Da li čovjekov um možemo nazavti njegovim duhovnim djelom? Ja kroz isti nemam nikakvu vezu s višim bićem

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 23:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Leona je napisao:
Mene interesuje, sta nekoga navede na to da misli da Bog ne postoji ?! Nemojte mi sad doci sa "zdrav razum" . I vjernici imaju zdrav razum zbog kojeg i vjeruju u Boga.

Po mom mišljenju vjernicima zaista nedostaje zdravog razuma i objektivnosti kad je u pitanju religija, iako taj razum i objektivnost savršeno dobro rade izvan vjere.

Nedavno ste imali priliku da čitate o mladom čovjeku koji je na poslu ostao bez lica i, ako ste gledali konferenciju za štampu poslije operacije, mogli ste da vidite koliko vjernicima nedostaje razuma. Mladićev otac je stajao ispred 10-tak ljekara koji su zaslužni što će ovaj momak imati koliko-toliko normalan život, ali je zahvaljivao Bogu, a ne ljekarima. A gdje je bio Bog kad je ovaj momak ostao bez lica?!

Isto tako, nedavno gledam policajca koji je bio povređen u nekoj pucnjavi nekog pomahnitalog idiota. I čovjek je pogođen u blizini kičme, mjesecima išao na rehabilitaciju, i na kraju zahvaljuje Bogu za sve to. Pa, zašto Bog nije poslao moždani udar onom kretenu sa puškom prije nego što je izašao na ulicu?! Ovaj policajac i da je ostao paralizovan, zahvaljivao bi Bogu što nije mrtav.

I da se poslužim istim floskulama kao vjernici, ja ZNAM i OSJEĆAM da bogovi ne postoje.

Otuda su mi sasvim jasne fotografije koje je tensSa postavio. Toj djeci nema ko da pomogne osim ljudi. Leona kaže da Bog nema ništa sa tim, i ja se slažem s njom, ali zašto Bog ima išta sa tim kada neko bude spašen iz neke teške sutuacije? Znači kad se dešava zlo - to nema veze s Bogom, ali kad se dešava nešto super - to je Božije djelo. A šta ako je suprotno? Ko može dokazati da nije suprotno?

3.) Nauka je puna slabosti i vecina dostignuca su postignuta na taj nacin sto se niz pogresnih premisa i gresaka korigovalo. Dakle - nauka nije apsolutno znanje, daleko od toga.

Niko nikada nije ni tvrdio da je nauka apsolutno znanje, a to što sama sebe koriguje mnogo govori o njoj, za razliku od religije u kojoj je svako propitivanje dogmi blasfemija.

4.) Osnove naucne metodologije kazu da se hipoteza A moze samo oboriti, i ukoliko je nisi u stanju oboriti, ista je ispravna. Drugim rijecima kada nesto zele dokazati, naucnici krenu od toga da obore ono sto je suprotno hipotezi koju zele potvrditi

5.) Posto bi se bavio dokazivanjem, dokazi da Bog ne postoji ( ili cuti ukoliko si to u stanju )

Dokaži ti da ne postoje svi drugi bogovi koji se danas čitaju u grčkim mitovima, ili milioni indijskih bogova. Je l' to sad znači da starogrčki i indijski bogovi postoje?
Dakle, ovo je primjer nedostatka logike. Ne može se dokazati da nešto ne postoji. Ne praktično, nego principijelno. Dokazivati da nešto ne postoji nema smisla, jer uvijek postoji vjerovatnoća da nisi dovoljno dobro tražio. A dokazivati da nešto postoji, itekako ima smisla. Dovoljan je jedan nalaz.

Elvis Presley je napisao:
Oslobadjanje Boga (kao entiteta koji je stvorio univerzum) od odgovornosti za stvari koje se desavaju u tom univerzumu je prvo logicki neispravno a drugo glupo.
Jer ne moze se Bog stavljati kao uzrok samo za one stvari koje su pozitivne a kada je rijec o negativnim stvarima onda je kriv covjek.
Hocemo onda reci da je covjek kriv za zemljotres u Japanu i za hiljade poginulih ljudi (i djece koja su nevina u bilo kojem pogledu)??

Upravo to i ja želim da kažem.

I, ono što malo kome upada u oči, je to da se svi drže hriščanstva kada diskutuju o religiji i uvijek pišu "Bog" i podrazumijevaju hrišćanskog boga, i kao slučajno "pravoslavlje im je najbliže". Nikako da shvate da bi isto tako argumentovali postojanje drugih bogova i da bi im neka druga vjera bila "najbliža" da su se rodili na nekom drugom mjestu ili u neko drugo vrijeme.

Hristov je napisao:

Ja sam imao par i to mi je bio argument dok sam vjerovao da postoji Bog, ali sam "sazrio" (da se poslužim izrazom nekoga sa ove teme). :)
Iskustvo, kao iskustvo. Neko dobro, neko loše. Više me je drugih stvari uvjerilo da bogovi ne postoje. Mnogim ljudima je glavni dokaz to što nekoliko vjernika "čudesno" ozdravi nakon posjete nekom svetom mjestu, a zanemare milione ljudi koji su iste godine obišli to mjesto i nisu ozdravili.
Neki filozof je dao (po mom mišljenju) jako dobar argument protiv čuda (David Hume, ili tako nešto). Svako čudo je odstupanje od prirodnih zakona. Pa, šta je vjerovatnije: da je bog iskrivio prirodne zakone u tvoju koristi, ili si se ti jednostavno za*ebao u procjeni? To što neko čuje glasove, ranije je značilo da mu se neko obraća, dok danas medicina ima naziv za to. Dakle, to što sam ja imao neko neobjašnjivo iskustvo, meni ništa ne znači.

Leona je napisao:
A mi kao vjerujemo u "bradatog ciku". :roll: Ko je spomenuo "bradatog ciku" od nas vjernika ovdje ??

Hristov je napisao:
U Bibliji nema govora o bradatom čikici, zamijenio si Bibliju sa nekom drugom knjigom.

:) Ma, da. To sad svi kažu da ne bi ispali smiješni i danas svi imaju neko "posebno", neopisivo viđenje Boga, ali niko se nije bunio kad ga je Mikelanđelo na stropu Sikstinske kapele naslikao upavo tako - kao bradatog čikicu - isto kao Djeda Mraza, samo s laganijom garderobom.

Vrh

PostPoslato: 20 Apr 2011, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Прочитавши све ове постове сјетих се зашто сам агностик! Та позиција ме избавља од расправа о (не)постојању Бога. Као што лијепо рече Кант, "Религија унутар граница чистог ума" је у питању, што се моралности тиче њој религија уопште није потребна. Мој став, којим одговарам на питање које је тема поставила и закључујем своје учешће у истој, је готово идентичан следећем Кантовом ставу из споменутог дјела:
"Сам човек је направио или мора направити оно што он, у моралном смислу, јесте или треба да постане, било да је то добро или зло. И једно и друго стање су последица његовог слободног избора; у противном, он не би могао бити сматран одговорним за то, те према томе не би могао бити морално ни добар ни зао."
Јесте да се тиме отвара питање о слободи воље, али то остављам вама да расправите, а ја као прави агностик и узоран кантовац проглашавам постојање Бога, бесмртност душе и слободу воље антиномијама чистог ума.
Амин. ;)

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 06:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Interesantno da nijedan tvrdokorni ateista nije imao metafizičko iskustvo..

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zašto je bitno da li vjerujemo u Boga?
Bogu nije bitno vjerujemo li u njega,idemo li u crkvu,molimo li se i klanjamo?To je bitno onim ljudima koji pokušavaju da nas kontrolišu putem organizovane religije.Kada dođe vrijeme Bog neće suditi prema tome vjerujemo li ili ne,već kakav smo život vodili.Ako bi sudio po tome vjerujemo li,onda bi bio kao feničanski bog Moloh,a ne kao Bog,dobar i milosrdan.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
_zoka je napisao:
Zašto je bitno da li vjerujemo u Boga?
Bogu nije bitno vjerujemo li u njega,idemo li u crkvu,molimo li se i klanjamo?To je bitno onim ljudima koji pokušavaju da nas kontrolišu putem organizovane religije.Kada dođe vrijeme Bog neće suditi prema tome vjerujemo li ili ne,već kakav smo život vodili.Ako bi sudio po tome vjerujemo li,onda bi bio kao feničanski bog Moloh,a ne kao Bog,dobar i milosrdan.

eto meni se svidja jedan citat iz jedne od svetih knjiga (ne znam koje) koji govori kad dodjemo pred Boga prvo ce nam gledati u srce, a onda sto smo napravili i uradili u svom zivotu.
iskreno da kazem, to me malo tjesi...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2011, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Da, čini mi se da je Oficir jednom napisao - bitne su namjere a ne djela. Ok, bitna su i djela, ali i dobro djelo s lošom namjerom ili poteklo iz loše namjere nije dobro djelo, kao ni neko nehotično loše djelo nije toliko loše ako je postojala dobra namjera.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 844 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 43  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]