banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 20:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:09 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Može se obogatiti na zapadu....Ako ćeš raditi od jutra do sutra na građevini,živjeti u kontejneru i tri puta dnevno jesti paštetu.Ako ćeš svesti svoje rashode na minimum.To pišem za ovakve kao ja i ovaj cobra,koji su ostali na srednjoj školi.Za razne Hristove i laoceove :) koji imaju fakultet ne.Oni će možda i moći pristojno živjeti i još nešto i uštediti.
Znači,ako ćeš odustati od života deset godina i samo raditi,možda ćeš i skupiti neku svotu.Međutim,čitajući cobrine postove kontam da on sa takvim stilom života kakav bi morao voditi u Švabiji pare može zaraditi ovde.Nema izlazaka,nema cigareta,nema cure,nema 200 kermi za odjeću svaki mjesec,nema vozanja....Skontaj koliko bi onda uštedio?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jul 2008, 20:45
Sirotinja puka a godine teske,
sa ognjista rodnog otisao pjeske,
nije bilo para nije bilo 'ljeba,
trazio sam samo mesto ispod neba.

Cesto se prisetim ove pesme... meni je brate bilo dodijalo ic okolo zagradjivat u nadnicu i radit sa volovima a dinara niodakle... jedino kad bi dosli ovi iz "vana", nekako bi se moglo izdeverat. Nije se imalo sta ni obut ni obuci. Kad sam kreno ispred kuce, prekrstio sam se, stisko zube i zakleo se da se nikad necu vratiti.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
old fashion men je napisao:
Samo da još dodam ovom dijasporcu,
ne da 1800 km na godišnjem nivou čini razliku ima ili nema para, već čini da li će četveročlana porodica preživjeti ili ne, jer za te pare ovde se kupi deset metara drva, kupi se i osuši krme od 200 kila, vreča brašna, ukiseli se kaca kupusa i kupi par kila suljpaša te se bezbedno predevera zima, ali to vi donosioci haribo gumenih bombona ne razumijete.

Kod nas postoji razlika čak između 0 i 100km, dok na Zapadu razlika između 1600 i 1800 evra ne predstavlja sudbonosnu razliku da čovjek po svaku cijenu želi da studira, isto kao što onaj kod nas koji zarađuje 1000 km neće ići studirati da bi zarađivao 1100 km. O tome sam pisao.

Zoka, ja ti opet ponavljam da fakultet tamo ne čini sudbonosnu razliku. Ja bih i bez fakulteta radio isti posao i zarađivao neznatno manju platu. Ne zavisi od fakulteta kako ćeš živjeti, već od posla koji radiš i firme u kojoj radiš. U tom pogledu svi imaju iste šanse. Klasifikacije nisu isključivo vezane za fakultetsko obrazovanje. Jedan od najbolje plaćenih ljudi u Austriji je sistemski programer koji ima samo osnovnu školu.

_zoka je napisao:
Može se obogatiti na zapadu....Ako ćeš raditi od jutra do sutra na građevini,živjeti u kontejneru i tri puta dnevno jesti paštetu.Ako ćeš svesti svoje rashode na minimum.To pišem za ovakve kao ja i ovaj cobra,koji su ostali na srednjoj školi.Za razne Hristove i laoceove :) koji imaju fakultet ne.Oni će možda i moći pristojno živjeti i još nešto i

Evo jednog od stereotipa na koje sam mislio dok sam pisao svoje postove. Pitaj naše molere vani da li spavaju po kontejnerima i jedu paštetu, rade za satnicu a znam ih koji su obrtali po 7000€ za mjesec.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Ok,ali to su izuzetci koji potvrđuju pravilo.Možda i IT industrija jeste takva da ti diploma ne znači mnogo ali da li to možeš reći za ostale grane privrede?Možeš li raditi kao doktori,inžinjer mašinstva,pravnik,inžinjer geodezije bez diplome?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pročitaj zadnju rečenicu mog prethodnog posta. Mi ne govorimo o tituli nego o sposobnostima koje se ne stiču isključivo na fakultetu. Živjeti se može odlično i kao moler ili mehaničar, ili jednostavno ako upadneš u neku dobru firmu.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Evo jednog od stereotipa na koje sam mislio dok sam pisao svoje postove. Pitaj naše molere vani da li spavaju po kontejnerima i jedu paštetu, rade za satnicu a znam ih koji su obrtali po 7000€ za mjesec.

Koji procenat naših ljudi tamo može da se pohvali sa takvim poslom?Ne sporim ja da se tamo može živjeti bolje.Može.Ali ne teče tamo med i mlijeko i svako ko ode ne zaradi bogatstvo.
Hristov je napisao:
Pročitaj zadnju rečenicu mog prethodnog posta.
Ovu što si dodao :P?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, ovu na koju nam obojici ovog trenutka curi voda na usta :D

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 07:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Znam i ja gradjevince koji su radili po 300 sati mjesecno za 1000

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 08:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Hristov je napisao:

Koji procenat naših ljudi tamo može da se pohvali sa takvim poslom?Ne sporim ja da se tamo može živjeti bolje.Može.Ali ne teče tamo med i mlijeko i svako ko ode ne zaradi

Ali to ništa ne govori o tebi i kako ćeš ti proći tamo, osim ako si pesimista i sebe ne vidiš nigdje. Kako ne shvatate da ne postoji nešto kao "vjerovatnoća" da ćeš negdje završiti, nego je sve do tebe samog?

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 08:04 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja neću tamo.Pesimista mogu biti i ovde :)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 08:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

goxon je napisao:
Znam i ja gradjevince koji su radili po 300 sati mjesecno za 1000

A to znači? Da ćeš i ti proći tako? OK, onda sjedi kod kuće.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 08:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Upoznmao sam par ljudi koji rade u inostranstvu, dođu ovde u ka zna kakvim autima, bukvalno bacaju pare na sve....I onda se taj isti napije, pa razveže kako je iznajmljen auto, kako je digao kredit da dođe, kako u fabiKi crnči, da bi ovde mogao da se kurči dve sedmice...Ne kažem da tamo nije dobro, al većini naših tamo u Jevropi i nije sjajno.
s druge strane, cobra, svaka čast na dva posla, ali brate, sa 1400 se može i više nego pristojno živjeti...To što ti smatraš da drugi moraju da žive na tvoj račun je tvoj problem.Iskreno mislim da je većina ljudi ovde (sebe dakako stavljam međ njih) razmaženo ovde...Znam lika koji se žali kako krpi kraj s krajem, al mora telefon svaka dva mjeseca mjenjati jer mu stari dosadi. Drugi sličan, samo što jedan i po davidov na dan sprži...
Nije ovde ni blizu dobrog ali da je granica egzistencije, nije...
Meni se ne ide u inostranstvo...praviše sam pizda da idem u nepoznato i previše sam se navikao na ovo ovde....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 08:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Bio sam ja, al eto nije bilo vredno para;)

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 09:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Hristov je napisao:
Živjeti se može odlično i kao moler ili mehaničar, ili jednostavno ako upadneš u neku dobru firmu.

Sta znaci odlicno? Molerska ni mehanicarska plata ne dostize ni 2000 Eu. I kako mislis da neko direkt iz BL upadne u dobru firmu? Radeci na crno mogu se odlicne pare zaraditi ali pritisak da svakoga casa mozes biti uhvacen je veliki i poprilicno udara na psihu. Postoji jedna cinjenica koji nasi ljudi, koji zive na prostorima ex YU, nece da shvate je da mnoge kuce, auta, zlata i ljetovanja nisu isplacena iz dzepa nego su u pitanju krediti i lizing otplate. Druga stvar je sto vecina naseg naroda koji grade kuce po Bosni ovdje zivi u stanovima od 50 kvadrata, rade po citav dan + ciste biroe ( tzv. 400 Eura baza) i kvalitet zivota im je ravan nuli. Sa druge strane, postoji ona druga grupa jugovica koji su shvatili da ovdje zive i ovdje kupuju stanove/kuce, ne vuku konstantno u rodnu grudu i zive sasvim pristojnim zivotom. Fakultetsko obrazovanje je i te kako bitno jer je ogromna razlika u plati od 1500 Eu ili od 5000 Eu pa na vise + dodatni bonusi, koristenje automobila od firme i mnoge druge povlastice - a toga sa srednjom skolom nemas i neces nikada dobiti!!

I treci ali najbitniji faktor: Familija pokaze pravo lice kada dodjes u "posjetu od 3 mjeseca" :)

Ko god misli da je vrijedan i da ce uspjeti treba da ode i da probija sebi put.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Bogme se rasplamsalo.
Cobra - vec ti je odgovoreno, ali nije zgorega da se ponovi - sa takvim zivotom ne bi ni ovdje nista zaradio, jer racunaj da su najjeftinije cigarete 4 € , pa pomnozi sa 60. Racunaj da je pivo najmanje 3 e ( 3 puta kao kod nas), da je osiguranje za auto bar 4 puta skuplje nego kod nas, a o smjestaju da ne pricam. To znaci da bi trosio sigurno toliko evra koliko kod nas maraka. Plata od 1500 € je solidna plata ovdje ( mislim da je prosjek oko 1300- 1400). Kao sto je vec receno, naravno da se mozda i moze dobro zaraditi ako se radi na crno, ali nije nista sigurno - znam puno primjera, a cujem stalno iznova nove kako su ljudi radili i nisu bili isplaceni. Rade mjesec dana, dobiju urednu platu, pa onda drugi mjesec, pa se platcanje otegne, pa na kraju nikad i ne stigne. Gazdu nisu nikad ni vidjeli, posrednik se ne javlja... A i nije to neka plata - pomocni radnik prima 7, a majstor 10 € po satu. Ima nasih ljudi koji su se obogatili za kratko vrijeme, ali to je u 99% slucajeva na nelegalan nacin. Cuo sam slucaj da je lik ovdje radio, digao veliki kredit i na kraju sam sebi izvadio izvod iz maticne knjige umrlih, poslao ovdje i nikom nista, mrtav covjek bez familije ne vraca kredit.
Jedan je dosao nakon 2 godine rada u Austriji nazad u BiH sa toliko para da je napravio kucu, kupio novo auto i jos uz to otvorio neku radnju. Slobodno izracunajte kolika mu je trebala biti satnica, taman da je 100 sati sedmicno radio ( tesko da se moze duze od mjesec dana fizicki izdrzati) i da nije nista trosio.
@oldfashionman - imas pravo da kod nas 1800 KM godisnje znaci puno za jednu porodicu, ali isto tako sa zivotom kakvim sam opisao nije kod nas potrebno vise od 1500 KM, ne evra. Znam porodice sa po dvoje skolske djece gdje roditelji zaradjuju manje od 500 KM mjesecno, pa prezive nekako.
Ne vjerujem da neko od nas dijasporaca ima namjeru da se zali, samo da realno predoci kakvo je stanje ovdje, da nije sve med i mlijeko . Naravno da je bolje nego kod nas ( niko nije iz obijesti otisao, ok. neki mozda i jesu, ali ti su se brzo i vratili) , ali ni ovdje nije tako dobro , cak i za one koje imaju dozvolu za rad.
@ajkula - nije bas tolika razlika u platama izmedju srednje skole i fakulteta. Hristov je vec nesto napisao, ali to je vise u bransi vezanoj za tehniku.
Ja sam se iznenadio kad sam prije 2 godine cuo koliko je mala plata ljekara i upitao se zasto uopste studiram, kad i kao medicinska sestra mogu solidno zaradjivati. Razlike u pocetnoj plati gotovo da i nema - sestra ima oko 1400, a ljekar oko 1500 € pocetnu platu ( sad je malo vise). Razlika se stvori jer ljekar ima silne prekovremene sate, pa radi oko 60 sati sedmicno, dok sestra nikad ne predje 40. A i ti prekovremeni i nocni rad su smijesno placeni u odnosu na druge poslove ( i sestra i ljekar) i kod nas subota nije vikend.
Tih 5000€ zaradjuju samo neki menadzeri u dobrim firmama.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 13:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Zar su ljekari i sestre tako lose placeni u EU? Ovdje je pocetna plata za sestru $4000 mjesecno, a ljekari... pa smijesno je da se prica o ljekarima koji nose kuci sestocifrene brojeve godisnje.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 14:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Pazite jednu stvar, na zapadu ne cvjetaju ruže i nije sve bajno slažem se. Ali može da se živi normalno, ako ćeš da voziš bembaru, pušiš dvije pakle dnevno i izlaziš nema te ni sa 3000 EUR mjesečno. Bio sam i u Salzburgu i u Londonu i da vam kažem u sred Londona imaš restorane u kom se za 3 funte najedeš ko krmača a imaš pab u kom je pinta piva 7 funti a pab izgleda ko najveća rupa. Zavisi šta ti je cilj, ja kontam da se iselim ali ne da se kurčim nego da ostanem živjeti i napravim porodicu i da mi potomstvo ima bolji život. Fakultet zaje8i, ovi naši samo važe ako je medicina, IT eventualno mašinstvo ostalo piši propalo u većini zemalja stranci ne mogu raditi kao pravnici ili ekonomisti a dobiti državljanstvo....moji u UK žive sasvim prosječno,većina stvari skupa je ali zato besplatno školstvo i socijalna zaštita, pravna država koja te štiti. Moja se ujna porodila dobila patronažni obilazak, pelene, hranu i ostale potrepštine kad je izašla i to sve pokriva zadravstveno osiguranje. Kad ostaneš bez posla socijalna pomoć dok ne nađeš drugi posao, a moj ujak radi u gradskom prevozu i kaže dok je u BL radio dva posla nije znao hoće li imati djeci mlijeka kupiti. Dvije stvari ne možeš biti: gladan i go, mlijeko, meso, mesne prerađevine, voće i povrće su daleko jeftiniji nego kod nas. A ja sam u Londonu kupio Hilfinger hlače i Fred Perry majicu za 40 funti obadvoje na sniženju, a ovde je FP majica na liferaciji 120 KM.
Zapad je ako ćeš da živiš a ne da se bahatiš, a zaraditi se može za sasvim normalni život svoje porodice.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 14:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ajkula, sa dosta toga se slažem sa tobom, mislim da imamo slično viđenje, samo posmatramo iz različite perspektive, istina je negdje između.
Laoce, potpis.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
laoce je napisao:
Samo dodjite ovdje i odmah cete se obogatiti :roll: . Znam i ja dosta njih koji su ovdje po 30-40 godina, dole izgradili dvorce, a ovdje i dalje zive u 50 kvadrata, iznajmljenih, vecina je obolilo ( sad jel mozdani ili srcani, a svi redovno imaju probleme s kicmom) . A najbolje od svega je kad mene pitaju da im nesto prevedem kad im dodje neko sluzbeno pismo ili ( sto se svakodnevno desava) kad dodje vizita onda takodje moram prevoditi, a duze su u Austriji nego sto ja imam godina.
Ovdje je za zivot cetveroclane porodice potrebno minimum 1500 € i to ako ce se stiskati u malom iznajmljenom stancicu i paziti na svaki cent, voziti auto koji nisu uzeli na kredit , ne idu na odmor, ne jedu nikada u restoranu, jedu iskljucivo najjeftiniju hranu, djeca ne pohadjaju vannastavne aktivnosti, oblace se u KIK ili C&A, a i uz svu tu stednju je pitanje da li se sa tom kolicinom moze prezivjeti.
U tom slucaju se moze ustediti i vratiti za 10 godina sa 100 000 € i to pod uslovom da radis mnogo vise od normalnog radnog vremena.

Ovo je nabolji post koji sam procitao na ovoj temi hocu reci najrealniji,najobjektivniji ovu i slicne price sam cuo od vecine ljudi koji vani zive,i koji su svoju penziju vani zaradili.

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2011, 14:43 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Jan 2010, 20:11
mnogi njemacki ljekari napustaju D i zaposljavaju se u norveskoj ili svedskoj, jer su bolji uvjeti rada takodjer i plate.

danas sam pricala sa zenom, ciji je muz u kuweitu. firma u kojoj je kao vozac zaposljen trazi jos radnika. pocetna plata 5000 $, a nisu tako zahtjevni sto se tice ljekarskih nalaza kao ovi iz afganistana. engleski znas kazes :) eto ti prilike

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 362 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 19  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]