old fashion men je napisao:
Samo da još dodam ovom dijasporcu,
ne da 1800 km na godišnjem nivou čini razliku ima ili nema para, već čini da li će četveročlana porodica preživjeti ili ne, jer za te pare ovde se kupi deset metara drva, kupi se i osuši krme od 200 kila, vreča brašna, ukiseli se kaca kupusa i kupi par kila suljpaša te se bezbedno predevera zima, ali to vi donosioci haribo gumenih bombona ne razumijete.
Kod nas postoji razlika čak između 0 i 100km, dok na Zapadu razlika između 1600 i 1800 evra ne predstavlja sudbonosnu razliku da čovjek po svaku cijenu želi da studira, isto kao što onaj kod nas koji zarađuje 1000 km neće ići studirati da bi zarađivao 1100 km. O tome sam pisao.
Zoka, ja ti opet ponavljam da fakultet tamo ne čini sudbonosnu razliku. Ja bih i bez fakulteta radio isti posao i zarađivao neznatno manju platu. Ne zavisi od fakulteta kako ćeš živjeti, već od posla koji radiš i firme u kojoj radiš. U tom pogledu svi imaju iste šanse. Klasifikacije nisu isključivo vezane za fakultetsko obrazovanje. Jedan od najbolje plaćenih ljudi u Austriji je sistemski programer koji ima samo osnovnu školu.
_zoka je napisao:
Može se obogatiti na zapadu....Ako ćeš raditi od jutra do sutra na građevini,živjeti u kontejneru i tri puta dnevno jesti paštetu.Ako ćeš svesti svoje rashode na minimum.To pišem za ovakve kao ja i ovaj cobra,koji su ostali na srednjoj školi.Za razne Hristove i laoceove

koji imaju fakultet ne.Oni će možda i moći pristojno živjeti i još nešto i
Evo jednog od stereotipa na koje sam mislio dok sam pisao svoje postove. Pitaj naše molere vani da li spavaju po kontejnerima i jedu paštetu, rade za satnicu a znam ih koji su obrtali po 7000€ za mjesec.