banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2003, 12:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
misk0 je napisao:
Oki, to je zabranjeno, ali i dalje postoje takvi ljudi. Pa ?
Treba uhapsiti par njih i javno ih objesiti na trgu da bi ostalima pokazali sta ce im se desiti samo
ako pomisle na tako nesto?

pobogu, pa necemo se valjda vratiti u doba vjesala, giljotine, lomaca...
iako sam strogo protiv prestupnika, ubica,pedofila, silovatelja, ipak za sve postoji kazna, zatvor, samica....dozivotna robija i slicno, ti bi odmah sve na giljotinu :)))

no da se vratimo na temu, koja je sa transa odlutala na pedofile...

pazite, ja ne vidim zasto kaznjavati i protjerivati takve ljude u zatvor, ako nisu prestupnici i loshi za drustvo i narod.

Prvo to su muskarci (najcesce) koji se osjecaju tako da su zarobljeni u muskom tijelu, a u dushi se osjecaju kao zene,i zele da to ispoljavaju u garderobi, ponasanju, sex. opredjeljenju.
. S obzirom na to, oni su onda po sex. opredjeljenju homosexualci, mada ih ima dosta i bisex.
Ti ljudi se tako oblace, spavaju sa kim zele i slicno.Ne skode nikome, ako zive tako u privatnom zivotu-----> pravo slobodnog izbora.

ALI, ako takve osobe se bave prostitucijom, nelegalnim radnjama, javno mlate i prikazuju krivu sliku maloj djeci i omladini tada te ljude treba sankcionisati, kazniti na neki nacin, osuditi...

Takodje, mislim da takve osobe ne mogu da budu prosvjetni radnici, tv-radnici,zdravstveni radnici i slicno...zbog prirode posla i uticaja na sire mase njihove pojave koja je u tim profilima vrlo prijemciva za drugi narod.

Poznajem osobu ovdje u BL, koja je zensko (a ima ime koje igrom slucaja moze da bude i muska i zenska verzija), oblaci se kao musko(hlace,kosulja,kravata, sako), muska frizura, i hod...
Radi na vrlo odgovornom radnom mjestu, visokoobrazovana osoba.
Ima jace grudi pa se vidi da je zensko tijelo. Zivi svoj privatni zivot, ne ugrozava nikoga, i to je izbor doticne da se tako ponasa, i svi smo vec navikli na "njega"...
:D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 07:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 14:39
no comment

@ gipsy :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 11:53 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ok, izgleda da smo otisli sa moje teme...
htio sam samo da znam ko su transseksualci ali tu su se sad pojavili i homoseksualci, pedofili, masovne ubice i neka zena koja ima jake grudi ali se oblaci kao musko... :D

izgleda da je najzanimljivije i najkontroverznije pitanje da li su svi ti "seksualci" bolesni ili ne i ako jesu, da li je to zarazna bolest!?

kad se radi o bolestima-zovemo doktora! a cika doktor ce nam reci da je bolest nenormalno funkcionisanje organa ili organizma.
a da bi znali sta je nenormalno...eh pa to svako zna! i doktor i filozof i ovaj i onaj...sto ce reci, svi imamo neke svoje predstave o tome sta je normalno.

zato ja predlazem da nepricamo otome sta je normalno ili ne vec sta je POTREBNO ILI NE...

treba li meni koji sam muskarac, neki drugi muskarac? (mislim zbog seksa). koja bi bila svrha mog seksualnog opstenja sa drugim muskarcem? zar postoji ijedan covjek koji moze naci tu svrhu a da mu u srcu neostane makar trag sumnje u sopstvene rijeci?
mislim da takav covjek nepostoji.

hej, pa ja nisam za to da se bilo ko stavlja na vjesala! nisam za smrt ja sam za zivot. mogu li dva homoseksualca donijeti zivot?
ja nisam protiv homoseksualaca vec protiv homoseksualnosti!
ja sam protiv filozofije koja kaze da svaki covjek ima pravo da bude kakav zeli.
ja sam protiv filozofije koja kaze da je sekusalnost izbor.
ja sam protiv filozofije koja kaze da je seksualnost zivotni stil.

na zalost...niko od nas nema pravo da bude kakav zeli vec onakav kakav mora! niko od nas nije svojom voljom dosao na ovaj svijet i prema tome nema pravo i da sa svojim zivotom raspolaze onako kako hoce.
zivot je poklon koji nam je dat...sa svrhom!

na zalost...vecina tu svrhu nevidi, pa misli da moze sta hoce.

negovorim ja ovo zato sto mene ugrozava neki "seksualac" vec zato sto on ugrozava sam sebe. sto se vise ukopava u svoju filozofiju i sto mu vise drustvo pomaze u tome (svojim tolerancijama i ohrabrivanjima) to je taj covjek sve dalje od svog zivotnog cilja.

na zalost...drustvo i sveznajuca nauka neznaju rijesiti enigmu ljudske seksualnosti, pa negdje kazu da je bolest a negdje da nije.
na zalost...to ih nimalo nesmeta da daju savjete i postavljaju ljudima odrednice kroz zivot.

kad bih ja mogao...ja bih svakom muskarcu omogucio da voli jednu zenu i svakoj zeni da voli jednog muskarca.
kad bih ja mogao...iz te ljubavi njihove, stvorio bih im brak da u njemu zive i podario im djecu da sa njima sebe slave.

eh, kad bih ja to mogao...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 12:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 14:39
:lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 12:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 29 Maj 2002, 01:00
eh moj rio 'kad bi' kad bi baba imala tockove bila bi................

Vrh

Tema posta: . . .
PostPoslato: 08 Sep 2003, 14:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Slika
bila bi sta ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 19:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
Evo sta strucnjaci kazu :

"Transeksualnost istina i mit

Da bi samo mogli da razumemo šta je zapravo transeksualnost moramo prvo da razgraničimo i precizno da definisemo dva jako bitna pojma; pojam identiteta Roda i pojam fizickog Pola.

Rod i Pol su dve veoma različite stvari iako se često koriste kao sinonimi, naravno pogrešno. Pol označava fizičku građu i funkciju. Rečeno prostim jezikom Pol čini naš fizički izgled, dakle građa našeg tela naročito polnih organa kao i funkcija koju pojedinac obavlja u procesu ramnožavanja. Rod je deo identiteta, koji nastaje u delovima mozga specijalizovanim za psihičko određivanje seksualnih odrednica individue. Iz ovoga možemo zaključiti da se radi o dve potuno različite pojave jedna je potpuno fizička (Pol), a druga je potpuno psihička (Rod). U većinskom delu populacije polne odrednice i odrednice roda su u skladu tj. identitet indiviue odgovara njenoj spoljašnjoj pojavi, odnosno građi tela. Glavni problem koji muči sve transeksualce jeste nesklad, ustvari antagonizam između identiteta roda i fizičkog pola koji nastaje rođenjem. Njihova suprotnost jeste sama sržtranseksualnosti.

Transeksualac je osoba rođena sa izgledom određenog pola, ali čija komponenta seksualnog identiteta ne odgovara, odnosno u suprotnosti je sa građom tela. Bukvalno rečeno to je kao da ste zarobljeni u telu suprotnog pola. Možete li da zamislite kako to izgleda?

Konflikt koji postoji između bioloskih i psihickih komponenti seksualnog identiteta ispoljava se od najranijeg detinjstva. Najčešće transekasualci su svesni postojanja konflikta i nesklada onoga kako se osecaju i onoga kako izgledaju i kako se od njih očekuje da se ponašaju još u predškolskom uzrastu.

Ova patnja moze da dovede i do težnje za samouništenjem ukoliko se ne leči na vreme i na odgovarajući način. Neverovatne teškoće koje prate i sam proces lečenja su nanosioci bola i patnje čija suma se poigrava sa već nesnosno teškim životima transekasualaca. Kaže se da brojke ne lažu, a statistika kaže da 50% transeksualaca umre do svoje tridesete godine, da stvar bude još morbidnija , uglavnom od svoje ruke. Koliko je opšte poznat i tačan ovaj broj govori i činjenica da se on naziva kao “pravilo pedeset procenata”.

Biti transeksualac nije nesto što se može kriti i potiskivati doveka. Apsolutna kompulzija klasičnog transeksualizma je pitanje života ili smrti za razliku od opčinjenosti crossdresser-a, onih koji se preoblače ili fetiša travestita. Društveno ugnjetavanje, sram nametnut kulturom, preziranje samoga sebe ubijaju transeksualce. Sa lečenjem i podrškom dolazi spas, preživljavanje i uspešan život. Uspeh lečenja transeksualaca je medju najvećim u medicini.

Transeksualnost se javlja podjednako surovo u oba pola, fizičkom muškom i fizičkom ženskom i izazivaju je faktori (kao sto su oslobađanje hormona u kritičnim trenucima izazvanim stresom u majci, ili prisustvo razlicitih hemijskih supstanci sa sličnim efektom) koji ometaju normalno razvijanje fetusa. Do transeksualnosti dolazi nezavisno od seksualne orjentacije. Dešava se kod ljudi ali i kod životinja kao sto su majmuni, psi, mačke, pacovi i miševi.

Uobičajen tretman koji se preporučuje pošto je ustanovljena transeksualnost jeste da ispravljanje greške stečene rođenjem i transformacijom individue u fizički pol koji će odgovarati identitetu roda. To je proces koji uključuje manipulaciju odredjenim hormonima i operaciju. Uspešnost ovih lečenja je veoma visoka i mnogi transeksualci nastavljaju dalje da uspešno žive svoje živote.

Iako transeksualnost i homoseksualnost su dve potpuno različite stvari ponekada se mogu javiti zajedno, a i postoje dokazi da su obe pojave nastale od sličnim procesima u materici.

Transeksualnost se veoma razlikuje od uobičajeno i pogrešno povezivanih pojmova “crossdressing”(preoblacenje) ili travestitija takodje i pojma transgenderizam gde se transeksualnost bavi u principu sa identitetom roda i korekcijom fizickog izgleda da odgovara tom identitetu, travestitija je u principu seksualni fetiš koji nastaje u pubertetu, a travestit nema potrebu da menja svoj fizički izgled. Travestit se zadovoljava pojavljivanjem u drustvenoj ulozi suprotnog pola, a ponašanje očigledno nije usadjeno u biološku prednatalnu osnovu već je naučeno. Travestitija, za razliku od transeksualnosti, je uglavnom aktivnost muskaraca.

Skorašnji termin Transedženderizam je u osnovi prazna reč spojena sa neutralnim obeležjem individue koja se ne pokorava uobičajenim pravilima izrazavanja odnosa izmedju Pola i Roda. Izraz je stvoren da bi pomogao ujedinjavanje veoma različitih individua pod zajedničko okrilje interesa za Rod, sa namerom da obezbedi osnovu za obostranu korist i podršku unutar često nasilnog antagonističkog društva.

Tačan broj transeksualaca u populaciji nikada neće biti tačno izbrojan.(otprilike jedan u trideset hiljada) jer je transeksualnost izazvana hormonalnim promenama u materici , izazvanim stresom tako da broj transeksualaca u društvu varira zavisno od stanja u društvu. Postoje dokazi da se više transeksualaca javlja za vreme ratova ili neposredno posle rata na primer. Čak i tada jako retko.

Zapaženo je nekoliko interesantnih fizičkih i mentalnih indikacija koje se javljaju vezano za transeksualnost. Jedan faktor je inteligencija, transeksualci imaju u proseku dve standardne devijacije viši intelekt od prosečne populacije, a jednu standardnu devijaciju viši od homoseksualaca. Ova verovatnoća povećane inteligencije još nije objašnjena, iako postoje predlozi da je to rezultat jedinstvenog sklopa donegde ukrštenih “zica” u mozgu transeksualca, koji može da prosperira od kombinacije muških i ženskih struktura ili funkcija.

Još jedna interesantna pojava jeste kreativnost, transeksualci kao da poseduju visok nivo umetničke i osnovne stvaralačke sposobnosti.

Transeksualci obično pokazuju neke fizičke znake njihovog stanja koje mogu da izazovu probleme kod roditelja ili prijatelja. Zena –u-muškarcu transeksualac moze sporije da razvija muske polne karakteristike kao što su maljavost, promena dubine glasa i celokupan fizički razvoj poredjen sa većinom populacije. Muškarac-u-ženi transeksualac može pokazivati znake muskulacije koštane strukture, kose ili glasa. Ovi znaci su uopšteno gledajući veoma suptilni , ali i česti.

Postoji neverovatna društvena netrpeljivost – a često i otvoreno nasilje- koje se izražava prema transeksualcima i čini njihov težak život još težim. Neki, koji su imali potpuno uspešan prelaz u odgovarajući pol odlučuju se za različite nivoe tajnosti u vezi sa svojim stanjem i svojom proslošti. Drugi , pak nikada ne uspeju da se potpuno preobrate fizički da bi mogli da prodju neprimećeni i tako se njihova patnja nastavlja.

Transeksualci se suočavaju sa mnogim teškoćama da bi spravili grešku koja je načinjena pri njihovom rodjenju. Moraju da se suoče sa društvom, sa doktorima medicine, uobičajenim gubitkom porodice i prijatelja, cenom tretmana i ekstremno teškim međuperiodom njihovog prelaza koji može da potraje i do dve godine, unutrašnjim mučenjem sumnjom u sebe i prezirom zbog svog stanja. Godine 1981. procenjeno je da oko 50% nikada ne preživi ovaj trnovit put, umirući do 30 godine života, obično od svoje ruke. Skoro cela gorčina ovoga tihog pomora izazvana je dodatnim teretima izazvanim nasilnim neprihvatanjem društva, odbacivanjem od strane porodice i prijatelja, i nemogućnosti nalaženja odgovarajuće nege. Snaga koja pokreće, motiviše transeksualce je borba na život ili smrt. "

Poslednji put menjao mady dana 08 Sep 2003, 20:02, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 19:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Okt 2001, 01:00
Ups, ovo je malo duze ali procitajte pa onda sudite o njima i stavljajte ih na lomace :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 21:10 
Veteran
Veteran

Svaka čast, mady! Ovaj tekst (ukoliko je zvanični stav medicine i psihologije) potvrđuje da je transseksualnost poremećaj. Siguran sam da će se isto pokazati i sa ostalim seksualnim devijacijama, koje su mnogima normalne.
Pozdrav.

Vrh

Tema posta: Re: . . .
PostPoslato: 09 Sep 2003, 07:08 
Pripravnik
Pripravnik

Vertygo je napisao:
Slika
bila bi sta ?

pa baba s' tockovima naravno.........

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Sep 2003, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
У потпуности се слажем са Мишком и мислим да треба бити мало либералнији и превазићи класична балканска ограничења која нам је средина, сама по себи наметнула.
Све је ствар окружења. Погледајте шта се са нама дешавало у протеклих 10-15 година. У рату је било свакаквих случајева, али то је тада изгледало тако нормално јер смо живели у таквим околностима. Тако исто типични Енглез, Немац или неко из "земаља западне демократије" када угледа транссексуалца на улици неће побећи или викати да га треба заложити на ломачи. Прво из разлога јер живи у таквој средини, а друго из разлога што како год неко изгледао, полаже иста законом загарантована права као и он, који је "нормалан".

Зато ми балканци тако реагујемо и на педере и на трансексуалце, јер једноставно нисмо имали прилике да их гледамо на телевизији, као комшије итд.
Што се мене лично тиче, немам ништа против њиховог постојања, али исто тако немам ништа са њима.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
TechX, dobro receno.
Ljudi ovde se boje takvih stvari, i zato misle da je eliminacija nekakvo resenje. :roll: :roll:

Rio, puuuuno si zaglibio sa svojim recenicama na "ja sam protiv filozofije", jedino zadnja stoji, ljudi zive, smatraju da je seksualnost zivotni stil, ali to smatraju samo klovnovi i pajaci, a ne ljudi poput zene o kojoj je pricala gipsy_girl, ali takvih je u manjini.
Zivi i pusti druge da zive. peace :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 10:11 
Veteran
Veteran

Utopija je napisao:
i zato misle da je eliminacija nekakvo resenje. :roll: :roll:

Ko govori o eliminaciji? Lijepo ti je čovjek rekao da nije protiv homoseksualaca, već protiv homoseksualnosti.
Čim čovjek kaže nešto protiv homoseksualnosti, vi mislite da on hoće da ih pobije.

OFFTOPIC: Zašto vi sebi namećete neki kompleks da ste glupi i zaostali zato što živite na Balkanu? Što vam to treba? Zašto mislite da su oni koji NE žive na Balkanu, obrazovaniji, pametniji, čestitiji od vas?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 11:34 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
nije nikakv problem da pokazem zasto sam protiv svih onih filozfija koje sam naveo, jer negovorim napamet.

1. ja sam protiv filozofije koja kaze da svaki covjek ima pravo da bude kakav zeli.
to kazem jer ZNAM da za covjeka postoji tacno odredjen nacin postojanja, bivstvovanja. taj nacin postojanja neodredjuje covjeka do svakog detalja vec samo okvirno a unutar okvira postoji veoma mnogo mjesta za tzv. individualnost. znam i da je problem upravo uodredjivanju tog okvira ali isto tako znam i da su neke stvari koje ovde pominjamo izvan tog okvira.

2.ja sam protiv filozofije koja kaze da je seksualnost izbor.
naravno. pa zar neko od nas moze i treba to da bira? ja nisam mogao izabrati da budem musko ili zensko ili nesto trece. isto tako nemogu izabrati kad da se seksualno uzbudim ili ne. ko ce mi se svidjati a ko ne.
to isto nije mogao nijedan "seksualac"...zar je neki homosekusalac ustao jedno jutro iz kreveta i rekao "hajde da danas budem homoseksualac"?
naravno da nije.
zato seksualnost nije izbor.

sekusalnost nam je odredjena. a to sto nismo u mogucnosti da sebi objasnimo zasto nam je odredejna i ko nam ju je odredio nesmije biti razlog da smisljamo filozofije. neznamo pa sta!
tvrdim da nam je svima neznanje daleko vece od znanja...

cesto se ovde spominju i neka tzv. moderna vremena, napredna drustva, Balkan, "seljaci" zaostalost i primitivnost....

kad je seksualnost u pitanju nema i nesmije biti "modernog" seksa i "zaostalog" seksa. seksualnost nije tehnicki izum da se usavrsava kroz vrijeme.
jedino sto se mjenja kroz vrijeme nase je vidjenje seksualnosti a misljenja sam da se to mjenjanje odvija u negativnom smjeru...
no to cu morati drugi put objasniti...i sad sam pretjerao... :D

veliki pozdrav svima i sve najbolje!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 13:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Not now, John, ja nisam rekao da smo mi na Balkanu glupi, ali se ne znamo nositi sa nekim stvarima, npr. transseksualnost.A ovo o eliminaciji se odnosilo na postove u kojima se moglo procitati slicne stvari.
Rio, ti si u pasusu pod 2. rekao za izbor, ali to sto si napisao je odabir, a ne izbor. peace :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
OFFTOPIC: Zašto vi sebi namećete neki kompleks da ste glupi i zaostali zato što živite na Balkanu? Što vam to treba? Zašto mislite da su oni koji NE žive na Balkanu, obrazovaniji, pametniji, čestitiji od vas?

Хм, молим те покажи ми на једну моју реч у којој сам на било који начин омаловажавао себе или тебе јер смо са Балкана. Напротив, сматрам да смо у неким стварима далеко напреднији, али исто тако не треба затварати очи пред чињеницом да код нас не цвета и да смо у неким стварима далеко ИЗА остатка Европе. Рекао бих не у НЕКИМ ...

И наравно да НЕ МИСЛИМ да су они који не живе на Балкану било шта од овога што си ти навео горе.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 17:21 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Sep 2003, 18:39
Transseksualna je osoba koja se oseca, veruje da je zarobljen/a u telu suprotnog pola. Ovo stanje je takodje poznato kao gender disphoria, u znacenju nesreca ili nezadovoljstvo zbog svog pola. Transseksualci su kandidati za operaciju promene pola, koja je otpocela sa slucajem Christine Jorgenson. Termin "transseksualan" koristi se i za period pre i posle operacije. Postoje dve vrste transeksualaca: osobe u telima muskarca koje misle da su zene (male-to-female transsexuals) i osobe u telima zena koje misle da su muskarci (female-to-male transsexuals). Muski ka zenskom transseksualci su skloniji trazenju pomoci i cesce se podlezu operacijama (Abramowitz, 1986), delom zato sto su operacije u tim slucajevima lakse. Imajuci na umu razliku izmedju pola i roda, vazno je primetiti da transseksualizam nije problem seksualnog ponasanja, vec roda i rodnog identiteta. To znaci da transseksualna osoba nije preokupirana nekom posebnom vrstom seksualnog ponasanja, vec pre zeljom da bude zena ako je njeno telo musko. Operacija promene pola Operacija promene pola je kompleksna i sastoji se od nekoliko faza.
Prvi korak u procesu je veoma pazljivo savetovanje i psihijatrijska evaluacija. Veoma je vazno utvrditi da li je osoba zaista transseksualna, odnosno, da li se njen rodni identitet ne slaze sa njenim polom. Neki ljudi pogrskom traze promenu pola. Sizofrenicari ponekada pokazuju takvu konfuziju sa rodnim identitetom, koja moze biti pogresno protumacena kao transseksualizam.
Sledeci korak je hormonalna terapija. Muskom ka zenskom transseksualcu daje se estrogen koji mora uzimati do kraja zivota. Estrogen postepeno dovodi do procesa nekakve feminizacije. Grudi se povecaju. Model raspodele masti u organizmu postaje zenski; kukovi se zaobljuju. Celavost, ako je pocela, tada prestaje. Lucenja prostate nestaju, i konacno nestaje i ejakulacija. Erekcije postaju sve redje i redje, fenomen kojim su transseksualci zadovoljni, posto one podsecaju na nezeljeni penis. Zenskom ka muskom transseksualcu daju se androgeni, koji dovode do postepene maskulinizacije. Moze se razviti brada. Glas se produbljuje. Model raspodele masti u organizmu postaje muski. Klitoris se povecava, mada ni blizu velicini penisa, i postaje erektilniji. Struktura karlicne kosti, naravno, ne moze promeniti oblik, kao sto ni grudi ne nestaju, osim putem operacije.
Sledeca faza je "test pravog zivota" kada se od osobe zahteva da zivi kao clan novog roda u periodu od godinu do dve. Ovo se radi da bi se proverilo da li je osoba u mogucnosti da se prilagodi ulogama novog roda; jos jednom je ideja da se proveri da se osoba nece kajati kada jednom izvrsi operaciju. Neki transseksualci, cak i bez konsultacija doktora, spontano ulaze u tu "travestit" fazu u svojim naporima da postanu zene.
Poslednji korak je sama operacija. Kada su u pitanju muski ka zenskim transseksualcima penis i testisi se uklanjaju, ali bez prekidanja cula osecaja na penisu. Spoljasnji polni organi se onda rekonstruisu da izgledaju sto vise mogu kao zenski. Zatim se konstruise vestacka vagina duboka duboka 15 do 20 santimetara. Ona je oivicena kozom penisa tako da bi imala nervne zavrsetke koji mogu odgovarati na seksualnu stimulaciju. Sest meseci posle toga vagina mora biti prosirena plasticnom spravom da ne bi zarasla. I druge kozmeticke operacije mogu biti uradjenje, kao sto je uklanjanje Adamove jabucice.
Operacija od zenskog roda ka muskom je mnogo slozenija i generalno, mnogo manje uspesna. Penis i testisi su konstruisani od tkiva iz genitalnog predela. Penis, na zalost, nema erektivni kapacitet; u nekim slucajevima se ugradjuje kruta silikonska guma, tako da penis moze ulaziti u vaginu, i na taj nacin se omogucava koitus.

Definitivan uzrok transseksualizma nije poznat. Jedna od spekulacija je da je to mozda dug nekom prenatalnom izlaganju hormonima pogresnog roda, sto je izazvalo drugaciju mozdanu diferencijaciju. Dve studije su proucavale nivo hormona kod transseksualaca pre operacije promene pola, jedna kod transseksualaca od muskih ka zenskim, a druga kod zenskih ka muskim (J. R. Jones, 1972; Migeon et al., 1968). Obe studije su pokazale da je nivo hormona u normalnim okvirima "originalnog" pola (ne pola koji zele da postanu), sto sugerise da transseksualizam nije rezultat hormonalnog inbalansa. Jedna od ideja je da je transseksualizam rezultat rane socijalizacije i ucenja. Muski ka zenskim transseksualcima su mnogo cesci od zenskih ka muskim u razmeri 3:1 (Abramovitz, 1986; Green, 1975).

Druga pitanja

Fenomen transseksualizma otvara brojna psiholoska, zakonska i eticka pitanja u svakom drustvu. Slucaj koji je privukao paznju bio je slucaj Dr Renee Richards, bivseg Richarda Raskinda, lekara koji je promenio pol u zenski. Kada je bio muskarac, bio je uspesni igrac tenisa. 1976 ona je pokusala da ucestvuje na zenskom teniskom turniru. Igracice su, medjutim, protestvovale da ona nije zensko, a ona je odgovarala da jeste. Zvanicnici su odlucili da uzmu bris iz usta i da na taj nacin odrede pol. Test je ispituje genetski pol posto odredjuje da li je hromozom XX ili XY. Dr Richards je protestvovala protiv testa koji nije bio prikladan da se primeni na njoj: ona je psiholoski zena, ima zenske polne organe, i drustveno funkcionise kao zena - ona je to smatrala prikladim kriterijumima. Ipak, ona je imala musku karlicu i maskulinu strukturu skeleta. Vazno pitanje koje se tada otvorilo je: Sta treba da bude kriterijum za odredjivanje roda kod jedne osobe? Da li to treba da bude hromozomski rod (XX ili XY) koji se testira brisom iz usta? Da li rod treba da se odredjuje prema spoljasnjim polnim organima? Ili je u pitanju psiholoski rodni identitet? Sledeci problem koji nastaje je klasificiranje seksualnog ponasanja transseksualaca. Na primer, mnogi transseksualci od muskih ka zenskim vise vole da imaju seks sa muskarcima, i pre operacije pola. Da li je to ponasanje homoseksualno (ono jeste izmedju dva muskarca), ili je heteroseksualno (zato sto jedan od njih dvojice misli da je zena)? Ili je ponasanje homoseksualno pre operacije, a heteroseksualno posle?

Ovo sam preuzela sa jedne stranice dok sam ceprkala po internetu,zanimljiv tekst a nadam se da ce i vama biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 17:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Sep 2003, 18:39
izvinite sto je tekst ovako obiman, nadam se da nece biti problema i da cete imati zivaca da ga procitate.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Sep 2003, 18:07 
Pripravnik
Pripravnik

ne da je obilan nego straSHno....... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2003, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
rio je napisao:
1. ja sam protiv filozofije koja kaze da svaki covjek ima pravo da bude kakav zeli.
to kazem jer ZNAM da za covjeka postoji tacno odredjen nacin postojanja, bivstvovanja.....

Ajd navedi gdje je to napisano ?
Kakav ja treba da budem ? Reci mi ?
Ko je podario zivot ?? Ti ?? pa da imas pravo da odlucujes sta ce neko da radi sa svojim zivotom ..??

rio je napisao:
2.ja sam protiv filozofije koja kaze da je seksualnost izbor.
naravno. pa zar neko od nas moze i treba to da bira? ja nisam mogao izabrati da budem musko ili zensko ili nesto trece. isto tako nemogu izabrati kad da se seksualno uzbudim ili ne. ko ce mi se svidjati a ko ne.
to isto nije mogao nijedan "seksualac"...zar je neki homosekusalac ustao jedno jutro iz kreveta i rekao "hajde da danas budem homoseksualac"?
naravno da nije.

Naravno da jeste.. homosexualcima se dize na muskarce, tebi i vecini muske populacije
na zene. Nije on to birao, tako osjeca... u cemu je razlika izmedju njegovog osjecaja i tvog ? isto osjecate!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 45 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]