banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 22:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Internet vs. ... ?
PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Овакву тему сам хтио одавно да покренем како бих чуо ваше мишљење о њој.

1) Телевизија и радио
Телевизија какву данас познајемо заснована је на радиодифузији. Телевизијске станице се организују као правни субјекти, окупљају велики број новинара, уредника, техничких лица. Телевизије купују скупоцјену радиодифузну опрему за емитовање и пренос. За пренос углавном користе инфраструктуру земаљских примо-предајника. За емитовање им је потребна дозвола регулатора (која се плаћа). Уз то, данас се велики новац улаже у дигитализацију комплетног телевизијског система. Закључујемо, радиодифузна телевизија мора да је скупа и компликована ствар.

С друге стране имамо интернет. На интернету један човјек без икаквих трошкова може да направи свој "видео канал", и буде сигуран да је тај канал путем интернета доступан већем број људи него иједан класични телевизијски канал. Такође, постоји IPTV, као начин да се сигнал конвенционалне телевизије провуче кроз интернет инфраструктуру. Усљед ових чињеница, не могу а да себи не поставим питања даље оправданости постојања данашње конвенциналне телевизије и начина на који се она дистрибуише.

Питања:
Зашто се огромне паре троше на дигитализацију конвенционалне телевизије? Зар није корисније прескочити један корак, искористити технологије које су већ ту (првенствено IPTV), и користити интернет као преносни медиј?
Зар није боље да једна земља утроши 100 милиона КМ на увођење јефтиног интернета у свако домаћинство, гдје би аутоматски путем IPTV-а били доступни сви конвенционални телевизијски канали, него што троши на надоградњу инфраструктуре за коју је питање да ли ће имати икаквог смисла за неких 10-20 година?

Слична ствар важи и за радио. Вјерујем да већина вас који дуже вријеме користите интернет већ одавно не слуша конвенционалне радио станице, кад на интернету постоје радио stream-ови који су далеко бољи од локалних FM станица. Зашто ти људи уопште троше новце за радиодифузију умјесто да се промовишу као интернет радио станице и посматрају интернет као једину везу ка слушаоцима у ближој будућности?

2) Телефонија
Данашња конвенционална телефонија (фиксна и мобилна) је у рукама телекомуникационих компанија, које су подразумијевано велике и подразумијевано имају огромне профите. На неки начин, телекоми држе монопол над конвенционалном телефонијом у свијету, јер је сва инфраструктура у њиховим рукама и то им даје за право да нас криминално одеру за сваку услугу.

С друге стране имамо интернет. Интернет нема власника, интернет није у рукама неколицине корпорација. Омогућава нам да комуницирамо по приступачном флет износу са било ким, на било који начин (дописивање, аудио, видео,...). Сада, уз помоћ технологија и инфраструктуре мобилне телефоније доступан нам је на готово свакој иоле урбаној локацији у готовој свакој земљи на свијету, и то по сада већ приступачним цијенама (код нас још увијек није нажалост). На овај начин могуће је путем мобилног телефона остварити интернет аудио/видео позив (нпр. Skype) са било ким, било гдје. Посматрајући ове технолошке трендове и услове, може се видјети да је само људска инертност и навика оно што телекомуникационе компаније и даље држи великим профитерима. Већ сада имамо мобилне уређаје који имају могућност да користе искључиво мобилни интернет за комуникацију (нпр. Skype phones), и успут доста су јефтинији од класичних мобилних телефона.

Питања:
Чему више користити класичну фиксну/мобилну телефонију када већ одавно постоје технолошки услови да се комуникација остварује на далеко јефтинији начин?
Чему трпити монопол телекомуникационих компанија које имају нерационално високе цијене услуга, ако већ сада постоји алтернатива?

Са овог аспекта само је питање тренутка када ће телекоми одустати од класичне фиксне/мобилне телефоније засноване на комутацији кола и почети да буду интернет провајдери који нам обезбјеђују 99%-тну територијалну доступност мобилног интернета, по мизерној цијени. Што ће наравно драстично да смањи профите телекома, а нама да смањи мјесечне режијске трошкове на телекомуникационе услуге. Ово је вјероватно и један од кључних аргумената зашто више нема смисла држати телекоме у државном власништву, јер се ближи вријеме када ће профит почети неповратно да им пада. Фиксна телефонија из дана у дан постаје све мање профитабилна усљед мобилне телефоније. Није тешко претпоставити да ће исто тако профит од мобилне телефоније почети да пада усљед развоја мобилног интернета. Међутим, интернет неће моћи да наплате по толико криминалним цијенама по колико наплаћују услуге мобилне телефоније.

Молио бих ваш коментар ...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ja više televizuju ni ne gledam i novine ne čitam. Sve što me zanima skinuću sebi sa Interneta da pogledam, a vijesti čitam na raznim portalima. Vidio sam da NovaTV neke svoje emisije stavlja na svoj sajt gdje se mogu slobodno gledati nakon što ih prikažu na televiziji. Čuo sam da su se vodeće svjetske kompanije žalile na Skype i kako im već pomalo uništava posao...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Телевизија је велика ствар.. људи имају обичај увече породично да сједну па погледају неку серију.. старији погледају дневник итд..
Телевизија престаје да буде оно што је била прије.. Сад се дијели по гранама на оне које приказују најновије вјести, на оне које пуштају цртаће, на оне што пуштају документарце, филмове једног жандра, другог жандра...трећег итд.. итд..
У свијету је то одавно, код нас тек стиже. :)
Пропаст телевизије није могућ из више разлога.. замисли нпр једну тв станицу попут Discovery да емитује свој програм преко нета.
Шта мислиш колики би њима уплоад линк био потребан да се људи накаче и гледају?

Радио.. ријетко га слушам. Но.. кад сам у ауту и кад ме смори све што имам нарезано на дисковима онда пустим радио.. :D
Контам да једино и постоји због аута.. :D

Телефонија.. хм. Скајп је велика ствар.. но јавља се проблем доступности. Мобилни телефон имаш са собом.. гдје год да си имаш мрежу. Интернет још није дошао до тог стадија да је доступан на свакој локацији. У будућности.. врло могуће но то опет не значи да ћеш се одсвуда моћи накачити на нет и телефонират. Хоћеш да зовеш неког.. он мора бити онлајн.

И на крају, један од највећих проблема је што је то "компликовано".
Мислим.. није компликовано за нас млађе.. али замисли сад процедуру да науичиш своју бабу, евентуално и родитеље како да то све користе.. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Panzer
Мислио сам под 3) да напишем и штампане новине.

Нпр. медијски магнат Руперт Мардок је већ најавио постепено гашење својих штампаних издања и потпуно пребацивање тих издања на интернет. Сигурно је да ће то довести до постепеног затварања телевизијских, радијских и новинских кућа, те губитка радних мјеста у телекомуникацијама. То јесте негативан ефекат ове "интернет транзиције". Међутим, с друге стране, поставимо питање колико су то продуктивна радна мјеста која доносе неку нову суштинску вриједност.

Позитивна ствар са новинама и телевизијом јесте то што више неће бити могућности да се утиче на обичне људе путем контролисаних конвенционалних медија, јер ће они постати прошлост. Данас је за креирање популарног конвенционалног медија (телевизије или штампаних новина) потребан велики новац. Толики новац имају само богаташи и велике фирме, и то им омогућава ексклузивни утицај на јавно мјење. На интернету свако без по' муке и без иједне марке може да направи свој медиј, свој извор информација за широке масе. Интернет ће постати један "pool" најразличитијих извора информација, без цензуре, гдје ће људи имати слободу да изаберу и исфилтрирају оно што их интересује.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Treba uzeti u obzir i efekat na okolinu prilikom proizvodnje novina, tj. papira. Nisam siguran da li se tu koristi reciklirani papir ali vjerovatno i prilikom proizvodnje istog nastaje neki oblik zagađenja. Ako se ugase sve štampane novine biće to prekretnica u pokušaju da se spasi što više šume na planeti. Mislim da će na kraju privilegiju da štampaju novine imati samo najzvučnija svjetska imena u novinskom svijetu što neće previše uticati na slobodu govora jer ćemo sa druge strane imati tone internetskih portala koji nas snadbijevaju najsvežijim vijestima...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@medi

да, али ти обични људи неће имати ресурсе да оду у Египат нпр. и да емитују најновије вијести са лица мјеста.
контрола медија ће увијек постојати.

Slika

можда је у плану да се дешава то о чему ти причаш, зато сад долазе овакве ствари.
постојаће интернет полицајци. :)

@panzer
новине су пропале.. и ти сајтови новинских кућа актуелне вјести избацују одмах без обзира што ће тек сутрадан изаћи у штампаном издању.

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Пропаст телевизије није могућ из више разлога.. замисли нпр једну тв станицу попут Discovery да емитује свој програм преко нета.
Шта мислиш колики би њима уплоад линк био потребан да се људи накаче и гледају?
Тај проблем ријешен је још у интернет зачецима, а зове се: Multicast. Ствар се данас увелико користи.

АЛЕКСАНДАР je napisao:
Телефонија.. хм. Скајп је велика ствар.. но јавља се проблем доступности. Мобилни телефон имаш са собом.. гдје год да си имаш мрежу. Интернет још није дошао до тог стадија да је доступан на свакој локацији. У будућности.. врло могуће но то опет не значи да ћеш се одсвуда моћи накачити на нет и телефонират. Хоћеш да зовеш неког.. он мора бити онлајн.
У развијенијим земљама мобилни интернет је доступан свуда гдје је доступна и конвенционална мобилна телефонија, и то по јако приступачним цијенама. Тако да између доступности тебе као претплатника мобилне телефоније и тебе као претплатника мобилног интернета у погледу покривености нема никакве разлике. У чему је проблем да платиш флет пакет мобилног интернета за нпр 5-10КМ мјесечно, узмеш неки од Skype мобилних телефона (<100$) који у себи имају SIM картице за мобилни интернет, и будеш доступан на преко 90% територије? Уз то, можеш да контактираш било кога, било гдје, без да те телеком одере по џепу.

АЛЕКСАНДАР je napisao:
И на крају, један од највећих проблема је што је то "компликовано".
Мислим.. није компликовано за нас млађе.. али замисли сад процедуру да науичиш своју бабу, евентуално и родитеље како да то све користе.. :)
Ништа теже им неће бити него кад си их учио да користе мобилни телефон. Примјер су ови Skype мобилни уређаји, који имају далеко једноставнији интерфејс од данашњих мобилних телефона.

Уф, пребрзо одговарате ... :)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 20:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@panzer:
Слажем се са Александром да штампане новине пропадају. То је неповратан процес. Као што сам навео примјер, управо највећи медијски играчи су први схватили да је то чињеница и већ се понашају у складу с тим ...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

па није баш да је доступан свуда гдје и мобилна телефонија. :)
стани негдје и на западу у некој забити на неком ауто путу нпр гдје нема кафане ни никаквог насеља.. нема интернета док мобилни ради уредно. но у будућности, вјерујем да ће покривеност интернета бити иста као што је данас покривеност мобилном телефонијом.

онда се поставља питање, да ли ће скајп и слични воип провајдери наплаћивати своје услуге? :)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Skype koji koristi 256-bitnu AES enkripciju za komunikaciju između korisnika je veliki neprijatelj svih država :)

Sličnom logikom za telefoniju, TV, radio i štampu, mogli bi reći zašto mi svi da imamo PC računare sa svim mogućim programima i hardverom, a ne terminale koji bi bili spojeni na Cloud računarski sistem. Prema tome se ide, i navikavaju nas. Od gmail, Picasa web albums, ... Google je planirao čitav jedan grad u USA da poveže 1Gbps mrežom. Čemu to ako neće voditi u neki od oblaka :)

Kako god bilo, da sve zamre i ostane samo Internet, opet bi mi plaćali :)
Jeste mnogo 100 mil. KM za digitalizaciju, ali koliko treba običan čovjek ulagati da prati razvoj koji donosi brzi internet.
Sve veći protok, sve veće rezolucije, sve snažnije grafičke kartice, sve veći hard diskovi, sve brži procesori, iz godine u godinu. A tek softver. Servis hardvera i softvera....
Neko napisao koliko štete prirpdnoj sredini nanosi štampanje na papir novina. Ali koliko se energije potroši da cijeli dan bude upaljen modem, ruter, računar, monitor, zvučnici, ... ili samo da budu u stand by.

Pitanje je kada će internet dostići svoj vrhunac, da vuče naprijed svjetsku privredu. Pa da se pojavi nešto novo. Recimo, da genetskim inženjeringom postane moguće da buduće generacije komuniciraju telepatski :) Onda će Skype da sputava i koči napredak :)
A neko će uzeti list papira i da napiše pismo...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2011, 23:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Ne mogu se sjetiti jel kod nekog s foruma stajalo u potpisu...Teletext-internetov stariji retardirani brat.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 00:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ne znam za vas ali što više elektronike oko mene ja sve više čeznem za livadom i stadom ovaca...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Nisam sve procitao, ali ako uzmemo u obzir da je zapad nekih 10godina ispred nas po pitanju interneta i da i danas kod njih kako stampana tako internet izdanja normalno funkcionisu...znaci da ni kod nas u nekom duzem periodu nece doci do enormne promjene po pitanju novine/internet. Istina da je elektronskih izdanja sve vise dok se stampanja postepeno smanjuju, ali mislim da stampana izdanja nikada nece izumrijeti jer jednostavno postoji car u jutarnjoj kafi i listanju "papirnih" novina...Sustina je da ce mozda za nekih 20-30godina kod nas ljudi shvatiti znacaj interneta i ponasati se u skladu sa tim. Samo ako pogledas da neke od glavnih tv stanica nemaju normalne portale sve je jasno. Ali da, buducnost lezi u internetu, sa tim se u potpunosti slazem, ali isto tako neke stare navike tesko da ce nestati.

u sustini, to je isto kao da kazemo da ce se knjizare zatvoriti radi elektronskih knjiga ali ja koji provodim svakodnevno sate i sate pred internetom i dalje ne mogu citati e-knjige...ne znam zasto, jednostavno je tako.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2011, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mene zanima da li je moguce iskoristiti sadasnju TV tehnologiju za potrebe interneta?

Svi smo svjedoci da televizijski program pratimo decenijama bez mucanja i zastajkivanja, sto nije slucaj sa gledanjem preko Interneta? Da li bi mogli stanari moje zgarde da kupe jedan TV primo-predajnik i da surfaju nevjerovatnim brzinama?

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2011, 22:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Feb 2011, 22:12
Ja od kad sam pocela da koristim internet on mi je jedino info mediji. Novine vise ne citam tv slabo...

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 16:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Potisnuti i štampa, radio i televizija!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 16:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Jutarnju kaficu i taze novine ne može da mi zamijeni nikakav net portal i slično. Čisto sumnjam da će računari da zamijene knjige i novine....bilo bi previše skupo da se njima potpaljuje šporet :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2011, 16:41 
Ja sam prije uzimao novine kada sam bio na sluzbenom putu, ali kako sam dobio net na istom radnom mjestu prestao sam uzimati novine.

Kolega koji radi na istom mjestu ne moze bez novina tj. blica uz kafu ujutru, a ni rakiju ne stedi. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]