Nadovezujući se na priču u vezi sa ,,knjižarom" Kultura rekao bih da je ona jednostavno produkt našeg grada. To nije žalopojka ili namćorast komentar već stvarnost sa kojom se moramo suočiti i nadvladati je. A kakva je ponuda u pomenutoj ,,knjižari", jasno je iole razumnom i inteligentnom kupcu. Što se tiče književnih djela, stvari su donekle i dobre. Ali za to treba zahvaliti na prvom mjestu lektirama koje se koliko-toliko uvijek prodaju i garant su prisustva bar minimuma književnoumjetničkih vrijednosti. Ali, druga stvar je što, ako već govorimo o književnosti, uopšte ne postoje (osim nekih školskih izdanja) stručna djela o nauci o književnosti, književnoj kritici i sl. O jeziku da i ne govorim. Prometejeva edicija Popularna lingvistika, Telebakovi priručnici i slična izdanja (koja su centralna na policama jezika), zanimljiva su i korisna, ali ozbiljnom čitaocu smiješna. Svaku pohvalu zaslužuje odjeljak sa literaturom na engleskom. Ali ako vas slučajno interesuju drugi strani jezici, nemojte tražiti (tu su uvijek, naravno, razni kursevi koji vam garantuju savladavanje jezika za minimalno vrijeme). Izdanja Srpske književne zadruge nećete naći (ukoliko se izuzmu dva primjerka poezije, čini mi se da je Bećković u pitanju, ali možda griješim). Treba li bilo šta drugo reći? No, prava vas jeza uhvati tek kada se okrenete i pogledate policu sa filozofskom literaturom. Zaista ponekad pomislim kako je nepravedno da su samo sprat iznad daleko više prostora dobile salvete, koje se protežu u nedogled na policama, nego filozofska djela u ,,knjižari". Aristotel, Platon, Kant i još po nešto i to je to. Stvar sa Lagunom je jasna, ne bih o tome. Ali, ja sam veoma zahvalan što je taj prostor koliko-toliko pravilno iskorišten. U gorem slučaju mogla je tu biti kafana ili jedno od petsto hiljada prodavnica sportske opreme. Žao mi je, s druge strane, što vidim da se i taj prostor za knjige sužava. Razumijem da je na prvom mjestu novac. To je normalno i legitimno. No, moguće je uklopiti dobru zaradu i dobru ponudu. A bitno je i ne vrijeđati kupce ubjeđujući ih da pomenuta ,,knjižara" ima bilo kakav renome ili nivo. Možda kod nas i ima, ali nam to ni malo ne služi kao pohvala. Pobogu, pa čuvene Berluskonijeve pumpe duž Italije imaju bogatiju ponudu knjiga. Opet kažem, to je posljedica opravdanog straha od gubitka zarade. Ako su već obezbijedili tu zaradu, neka stanu na tome. Neka troše zarađeni novac i ćute i budu srećni dok još u ovom gradu ima knjigoljubaca koji će dati svoj prilog zaradi koja je toliko bitna. Ja sam kao kupac povrijeđen izjavama da oni nisu institucija za širenje kulture. I jasno je da nikada i neće biti. Knjižara Geca Kon u Beogradu bila je takva institucija i evo kako je završila. A naša ,,knjižara" neka proširuje štandove koji će joj donijeti zaradu, ali neka ne umišlja da je bilo šta više od prodavnice koja pored ostalog prodaje i knjige (nešto kao kiosk). A jasno je da ćemo biti presrećni ako uspije dostići bar nivo pomenutih prodavnica na Berluskonijevim pumpama.
|