banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 16:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 228 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Sep 2010, 11:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zaboravih napisati.....Ta vrsta literature koja tebi smeta,Ispovesti iz harema....i sl....vjerovatno misliš na silne arapske naslove i knjige sa tom tematikom koja je trenutno hit u svijetu.....Malo preberi to pa ćeš vidjeti tu i Amina Malufa,fantastičnog pisca koji je dobio više nagrada za svoje romane nego što Bajac može i zamisliti,Tarika Alija,vrhunskoh pisca,filmadžiju i istoričara.....

Vrh

PostPoslato: 04 Sep 2010, 23:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Hamam Balkaniju je izdala Geopoetika. Arhipelag je izdavacka kuca koja objavljuje izdanja svih knjiga (svih izdavaca) za koje oni smatraju da su vrijedna.

Mulafa niko nije pomenuo, odnosilo se na vecinu Laguninih izdanja, a ni nagrade nisu mjerilo kvaliteta. Stvar ukusa.

Cijela rasprava je trebalo da bude dobronamjerna kritika. Ko zeli da nabavi sva izdanja Isidore Bjelice, Kuiceve, Mirjam (kao i sve sto je ekranizovano i gdje glumi Bosiljcic-Micalovic)-moze, moze i Nes kafu i Svarovski nakit. U knjizari. Ko pozeli da kupi knjige drugih autora, morace potraziti na drugom mjestu. Ne znam na osnovu cega zakljuci da je to snobovska literatura. Ipak, rasprava gubi smisao.

Poslednji put menjao taksi dana 09 Sep 2010, 16:12, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2010, 08:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Da ponovim,Hamam balkanija je izdan u Arhipelagu.Geopoetika je izdala englesko izdanje.Ako pogledaš pažljivije link koji si sam stavio,vidjećeš da piše ko je preveo na engleski...
I da tema je izgublila smisao ali tvoja prva opaska nije bila dobronamjerna nego obično pljuvanje i ruganje........

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 17:43 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2010, 15:20
Nadovezujući se na priču u vezi sa ,,knjižarom" Kultura rekao bih da je ona jednostavno produkt našeg grada. To nije žalopojka ili namćorast komentar već stvarnost sa kojom se moramo suočiti i nadvladati je. A kakva je ponuda u pomenutoj ,,knjižari", jasno je iole razumnom i inteligentnom kupcu. Što se tiče književnih djela, stvari su donekle i dobre. Ali za to treba zahvaliti na prvom mjestu lektirama koje se koliko-toliko uvijek prodaju i garant su prisustva bar minimuma književnoumjetničkih vrijednosti. Ali, druga stvar je što, ako već govorimo o književnosti, uopšte ne postoje (osim nekih školskih izdanja) stručna djela o nauci o književnosti, književnoj kritici i sl. O jeziku da i ne govorim. Prometejeva edicija Popularna lingvistika, Telebakovi priručnici i slična izdanja (koja su centralna na policama jezika), zanimljiva su i korisna, ali ozbiljnom čitaocu smiješna. Svaku pohvalu zaslužuje odjeljak sa literaturom na engleskom. Ali ako vas slučajno interesuju drugi strani jezici, nemojte tražiti (tu su uvijek, naravno, razni kursevi koji vam garantuju savladavanje jezika za minimalno vrijeme). Izdanja Srpske književne zadruge nećete naći (ukoliko se izuzmu dva primjerka poezije, čini mi se da je Bećković u pitanju, ali možda griješim). Treba li bilo šta drugo reći? No, prava vas jeza uhvati tek kada se okrenete i pogledate policu sa filozofskom literaturom. Zaista ponekad pomislim kako je nepravedno da su samo sprat iznad daleko više prostora dobile salvete, koje se protežu u nedogled na policama, nego filozofska djela u ,,knjižari". Aristotel, Platon, Kant i još po nešto i to je to. Stvar sa Lagunom je jasna, ne bih o tome. Ali, ja sam veoma zahvalan što je taj prostor koliko-toliko pravilno iskorišten. U gorem slučaju mogla je tu biti kafana ili jedno od petsto hiljada prodavnica sportske opreme. Žao mi je, s druge strane, što vidim da se i taj prostor za knjige sužava. Razumijem da je na prvom mjestu novac. To je normalno i legitimno. No, moguće je uklopiti dobru zaradu i dobru ponudu. A bitno je i ne vrijeđati kupce ubjeđujući ih da pomenuta ,,knjižara" ima bilo kakav renome ili nivo. Možda kod nas i ima, ali nam to ni malo ne služi kao pohvala. Pobogu, pa čuvene Berluskonijeve pumpe duž Italije imaju bogatiju ponudu knjiga. Opet kažem, to je posljedica opravdanog straha od gubitka zarade. Ako su već obezbijedili tu zaradu, neka stanu na tome. Neka troše zarađeni novac i ćute i budu srećni dok još u ovom gradu ima knjigoljubaca koji će dati svoj prilog zaradi koja je toliko bitna. Ja sam kao kupac povrijeđen izjavama da oni nisu institucija za širenje kulture. I jasno je da nikada i neće biti. Knjižara Geca Kon u Beogradu bila je takva institucija i evo kako je završila. A naša ,,knjižara" neka proširuje štandove koji će joj donijeti zaradu, ali neka ne umišlja da je bilo šta više od prodavnice koja pored ostalog prodaje i knjige (nešto kao kiosk). A jasno je da ćemo biti presrećni ako uspije dostići bar nivo pomenutih prodavnica na Berluskonijevim pumpama.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 18:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2010, 22:49
B. Breht je jednom rekao : Znajte,kad pocnu da pale knjige ,jednog dana ce poceti paliti i ljude.Kod nas se dogodilo i jedno i drugo,cemu vise da se nadamo ? Cemu vise da se cudimo ? Apsolutno nicemu.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 18:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Već dugo tražim knjige od Mike Waltarija, (Sinuhe Egipćan, Besmrtnik Turms, Putnik, Rimljanin....) dosada bezuspješno, našao u elektronskoj formi, ali to nije to...

Ako ko naleti ili ima neka javi na pp....

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2010, 19:28 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2010, 15:20
veljko je napisao:
B. Breht je jednom rekao : Znajte,kad pocnu da pale knjige ,jednog dana ce poceti paliti i ljude.Kod nas se dogodilo i jedno i drugo,cemu vise da se nadamo ? Cemu vise da se cudimo ? Apsolutno nicemu.

U pravu si. Lijepo rečeno. Ništa nas ne čudi, ali nas ne može ostaviti ravnodušnim. Bolje rečeno - ne smije nas ostaviti ravnodušnim.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 21:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vec sam postavio pitanje ,ali niko nije odgovorio.Da li igdje u Banja Luci mogu da se kupe stare knjige.Tu mislim na izdanje otprije 90 ,100 godina i starija.Ima li sta na buvljaku ?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 21:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Imaš dvije antikvarnice-knjižare u Banjaluci."Romanov" u blizini upravne zgrade vodovoda i "Agora" u LTG zgradi preko puta NPRS...Ne znam da li imaju knjige stare stotinjak godina.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 22:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hvala kolega. A buvljak ? Nista ?

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 22:06 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne znam,nisam bio sto godina na pijaci....Ne vjerujem bas.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 04:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Feb 2010, 11:42
Preko puta glavne poste, 20. januara, otvorila se nova knjizara ``EVRO GIUNTI``.
Nije pretenciozno reci, da je vec sada bez premca najkvalitetnija i najsadrzajnija knjizara u gradu i da je konkurecija fakticki oduvana. Sto je najbitnije, cijene su veoma pristupacne.
Dodjite sami, pa se uvjerite.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 08:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Znači,otvorili ste knjižaru juče i već oduvali konkurenciju?Šta imate u ponudi,osim svojih knjiga?

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 09:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
ludacris je napisao:
Preko puta glavne poste, 20. januara, otvorila se nova knjizara ``EVRO GIUNTI``.
Nije pretenciozno reci, da je vec sada bez premca najkvalitetnija i najsadrzajnija knjizara u gradu i da je konkurecija fakticki oduvana. Sto je najbitnije, cijene su veoma pristupacne.
Dodjite sami, pa se uvjerite.

Sto bih naglasio, nije istina... Eve, sutra dolazim. Samo da nadjem koju paru.

Zar nije zabranjeno reklamiranje na forumu? :-?

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
konkurencija nasem zoki? tesko :cat:

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 09:44 
Administrator
Korisnikov avatar

TaškoBL je napisao:

Zar nije zabranjeno reklamiranje na forumu? :-?

Jeste ali ako obrišem reće da je zato što su mi konkurencija..... :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 20:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 24 Feb 2004, 23:11
Otvorena je nova knjizara u gradu. Cudno i lijepo.

Cudno iz dva razloga.
Prvi, treba imati hrabrosti otvoriti knjizaru u samom centru grada, ako se uzme u obzir slaba prodaja knjiga.
Drugi, u beogradskim novinama svaki mjesec mozete procitati naslov "Zatvorena knjizara, otvoren butik". Eto, kod nas je bilo obrnuto. Zatvoren butik, otvorena knjizara.

Knjizara, kojoj ne znam naziv jer ga jos nema napisanog na vratima ili reklami, je najbolja knjizara beletristike u gradu.
Imaju lijepo rasporedjene naslove mnogih romana i neka izdanja izdavackih kuca koja nisu cesta, od Arhipelaga, do Profila, Stubova kulture do Derete. Ni Narodna biblioteka nema knjige koje su usle u uzi krug za Nin-ovu nagradu, ovdje ih mozete naci (osim Gordanine, koja se moze kupiti u muzickom paviljonu na sajmu)-vidio sam "Gospodju Olgu", "Mi razliciti"...

Postoji dio sa ponudom turistickih vodica i po prvi put vidim DK izdanja turistickih vodica. Nisu ona deblja, sadrzajna, nazalost, ali ima dosta malih.

Cijeli poslovni prosotor je u policama i lijepo izgleda.

E sad, kritike:
-jos nisu popunjene sve police, ali kazu da im treba stici roba
-dio sa strucnom literaturom je najsiromasniji i to iz svih oblasti
-izbor enciklopedija, Tasen-ova izdanja, i sve ono sto nije beletristika je siromasan (bolji u "Kulturi")

I taman da kupim knjigu, nemaju, vec je nadjem u "Kulturi".

Vrlo lijepa knjizara, ne odlicna, ali dobra. Nadam se da ce opstati.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 21:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sve je to trzisna utakmica.Konkurencija ,ali zdrava konkurencija stvara kvalitetu.

Vrh

PostPoslato: 21 Jan 2011, 23:18 
Administrator
Korisnikov avatar

E,sad.....na ne ispadnem zloguki prorok....Pošto znam koja je firma otvorila knjižaru,nisam ubjeđen da će potrajat,malo su neozbiljni....Bilo bi mi drago da nisam u pravu jer sa većinom radnica u toj knjižari sam već radio dobre su mi prijateljice.Kontam sad jedan dan otići da vidim šta ima :D .Da vidim čime su nas to "oduvali"....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 228 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]