Schlager je napisao:
Bas sam se neki dan pitao,gledajuci El clasicco da li iko,ko sebe smatra ljubiteljem fudbala moze da ne voli Barcelonu? Evo,upravo sam dobio odgovor da ipak moze da se mrzi takav klub i to strastveno.....
Znaci,onakva zaludjenost citave regije Katalonija gdje se zivi za taj klub,nesto poput Hajduka i Dalmacije koju cesto pominjete,pa onakva igra,madjionicarski pasovi od noge do noge,a ono sto mene najvise impresionira je da su na toj utakmici imali 8 igraca iz svog omladinskog pogona! Svi koji ista znaju o ovoj globalizaciji i koji vide u sta se fudbal pretvorio od Bosmanovog pravila,morali bi cijeniti takve stvari,a ne velicati pojedine klubove koje u timu nemaju nijednog igraca iz svoje zemlje,a kamoli iz omladinske skole! Cesto se desi da npr Inter ili Arsenal imaju samo jednog ili nijednog italijana ili engleza medju 18 igraca prijavljenih za utakmicu!
Znam da ovo nema veze sa Borcem,ali morao sam iznijeti svoje misljenje o ovom gore postu,iako sam ja poznat da uopste ne razumijem tu kulturu navijanja za strane klubove,kad neko za Liverpool kaze "dobro smo odigrali sinoc".ili da budem potpuno iskren,ko god mi kaze da navija za neki strani klub,ja ga smatram za budalu! I nakon toga izbjegavam bilo kakve price o sportu sa nekim takvim,ali i pored svega neke vrijednosti cijenim i postujem,a jedna od tih je ovih 8 igraca u prvih 11 Barce iz omladinskog pogona! Jedini klub kojeg cijenim jos vise je Athletic Bilbao,gdje ne samo da nikad nije igrao stranac,vec cak ni spanac ako nije baskijac! A jedini nikad nisu ispali u drugu ligu uz Real i Barcelonu! E njihove navijace mogu razumjeti kad onako strastveno prezivljavaju utakmice svog kluba,a ne one smijesne likove koji navijaju za klubove tipa Arsenal,Inter i ostali....I ne znam u cemu je tu uopste poenta i draz,znaci neki seik kupi City ili ne znam ni ja koga,dovede sve sto valja i super! Jebo to,pod hitno treba uvesti neko ogranicenje u tim finansijama dozvoljenim za kupovinu igraca,poput Nba...
Slažem se, ne bih rekao baš
budala ali naivac. Živi u televizoru, a nije ni svjestan. Što manje prihvatamo te globalističke trendove biće bolje po nas, nemoguće ih je izbjeći ali ih treba što je više moguće ignorisati. Pa nećemo valjda živjeti kao robovi, zarobljenici velikih, za njih navijamo, njihovo kupujemo, njihove programe gledamo, kulturu i jezik njihov prihvatamo... Čemu to vodi. Aj svako dobro u novoj, fin post za kraj stare i početak bolje nove