banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 12:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Dec 2010, 19:22 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
A ostali narodi su kao za pomirenje? Manimo se licemerja, niko od ex yu naroda trenutno vecinski nije za pomirenje, tj obnovu zajednicke drzave. Ako pod pomirenjem mislimo na obnovu zajednicke drzave Evo ja prvi sam protiv toga. Ne mrzim ni jedan narod niti sam protiv nekog, al zajednicka drzava tipa Yuga(ili kako god da se zove..) je NEMOGUCA. A nemoguca je zato sto bi stalno jedni druge optuzivali za ovo za ono. Mislim zasto posebno etiketirai Srbe kao neki "remetilacki faktor". Umesto da svi lepo posteno priznamo ono sto je cinjenica: Svaki narod je ex zajednicku drzavu hteo samo pod svojim uslovima i samo sa svojim interesima. Mi Srbi smo hteli pod nasim, drugi su hteli pod njihovim uslovima i tu zajednicke drzave ne moze biti.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 19:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
S kim da se mirimo?Nikad više zmiju u njedra, mi vamo vi tamo i mirna"Bosna"

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 19:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Japanese_rose je napisao:

...

Definitivno nisam nacionalistkinja, a to mogu i argumentovati. Nacionalne partije me nikada nisu privlacile, taj koncept vezivanja iskljucivo na osnovu nacije ne samo da ne razumijem, nego i definitivno nije za mene. Da je BiH slucajno 90% bosnjacka, bila bih u opoziciji. Bosanka sam i oni koji su Bosanci - bez obzira na to da li su crni, bijeli, zuti, crveni ili zeleni - prijatelji su mi. Nisam jedina, a to pokazuju rezultati posljednjih izbora i pobjeda SDP-a u Federaciji. Ne mogu reci da mi je svejedno sto je u RS-u pobijedila ista garnitura kao i prije. Prije svega mi je zao sto je tako, ali ne gubim nadu da ce se stvari pomjeriti s mrtve tacke i u RS-u i da ce kad-tad na vlast doci drugaciji ljudi.

...

1. SDP je 90% bosnjacka/''bosanska''/kako god, a njen si clan/simpatizer.
2. Ista stranka nije pobijedila u Federaciji vec iskljucivo u mjestima u kojima ne zive Ante i Jovan, vec ... A i ta ''pobjeda'' ne odrzava misljenje vecine biraca u spomenutim mjestima.
3. Opet pokusavas naturiti nesto kao onaj jadni ''novinar'' sa sarajevskog portala kada u odredjenom kontekstu spominje ustase, cetnike i partizane...

A jest nemam nista pametnije za raditi :)

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 19:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ako ljudi nisu za pomirenje ne znaci da su za rat, cak sat vise ovakvo stanje je dobro za naciju. Odrzava je "budnom".

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Rocky79 je napisao:
A ostali narodi su kao za pomirenje? Manimo se licemerja, niko od ex yu naroda trenutno vecinski nije za pomirenje, tj obnovu zajednicke drzave. Ako pod pomirenjem mislimo na obnovu zajednicke drzave Evo ja prvi sam protiv toga. Ne mrzim ni jedan narod niti sam protiv nekog, al zajednicka drzava tipa Yuga(ili kako god da se zove..) je NEMOGUCA. A nemoguca je zato sto bi stalno jedni druge optuzivali za ovo za ono. Mislim zasto posebno etiketirai Srbe kao neki "remetilacki faktor". Umesto da svi lepo posteno priznamo ono sto je cinjenica: Svaki narod je ex zajednicku drzavu hteo samo pod svojim uslovima i samo sa svojim interesima. Mi Srbi smo hteli pod nasim, drugi su hteli pod njihovim uslovima i tu zajednicke drzave ne moze biti.

Mi pricamo o (ne)funkcionisanju BiH, a ne o obnovi Jugoslavije. Na ex-jugoslovenskom prostoru su se svi manje-vise vec razdvojili. Oni koji su to ucinili tokom devedesetih, imali su priliku spoznati da Bad Guys ne zive samo preko republickih granica, nego ih itekako ima i medju njihovim. Standard je pao svima jer se smanjilo trziste a zap. Evropa svoje ljubomorno cuva, pad se osjeti i u umjetnosti, knjizevnosti, muzici. Osim toga ako postoje neprijatelji u okruzenju, oni i dalje tu drzavu mogu napasti, tako da ni sigurnosni aspekt nije logican razlog za otcjepljenje. Zanimljiv fenomen sa socioloskog aspekta je da kada se na Evrovizijskom takmicenju na dan nadjemo okruzeni pretezno zapadnim Evropljanima, ipak podrzavamo 'svoje' susjede i komsije, jer ih logicno prepoznajemo blizima od ostalih. Mi koji smo vani to takodje uglavnom shvatamo.

Mislim da ce se uslovi za otvorenu saradnju ( rijec pomirenje ima emotivnu konotaciju ) na BiH nivou stvoriti sa zavrsenjem sudskog procesuiranja ratnih zlocina/ca. Bilo bi mnogo bolje da je to vec zavrseno, ali sta se moze. Mislim da je ekonomska i kulturna saradnja na ravnopravnim osnovima sasvim dovoljna za pocetak. Trebalo bi da ovaj proces predvode politicari, ali oni su izgleda zaglavljeni u proslosti ( jer im to odgovara naravno ). Jer ako konstantno pricas o 'vanjskom neprijatelju' ne moras pricati o pokretanju privrede, osavremenjivanju infrastrukture, modernizovanju zdravstva i skolstva, itd. Prvo je mnogo lakse, a evo vidimo i da pali vec 20 godina.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 22:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
Ok, stoji dosta toga sto kazes ali Naziv teme je "Sto su Srbi protiv pomirenja". Dakle pitanje postavljeno retoricki, zvuci uopsteno i moze se iscitavati u stilu: zasto su srbi kao nacija protiv pomirenja sa drugima na ex yu prostoru. Zato sam jos od prvog ukljucenja na ovu temu napisao da treba definisati in concreto:

1. na kakvo se pomirenje misli, da li na pomiranje u smislu korektnih dobrosusedskih odnosa i saradnje ili na obnovu zajednicke drzave.
2. da li se pitanje pomirenja odnosi na Srbe kao nacionalnu celinu ili samo na Srbe koji zive u BiH, u entitetu RS.

I vratio bih se samo na ono oko bosnajckog nacionalnog saveta u Sandzaku... to sto je letos savet raspusten ne znaci da je "ukinut status nacionalnih manjinskih prava niti je ukinuto pravo na nacionalni savet". Savet je raspusten jer nije odabran prema novo pravilniku koji zahteva dvotrecinsku vecinu(prema izmenama u republickom zakonu). Kada bosnjacka nacionalna zajednica bude obnovila izbor za savet prema pravilniku(kao sto su to obavile i ostale nacionalne zajednice), kada budu legalno izabrani clanovi saveta, savet ce ponovo poceti sa radom. Ne vidim ni jedan razlog zasto bi bilo smetnji. Druga je prica to sto uvazeni muftija Zukorlic pokusava da ispolitizuje celo ovo pitanje, kao i pitanje ukupnog statusa bosnjacke nacionalne zajednice u Sandzaku, tj u Srbiji. On je nedavno jasno naglasio da "ima problem da drzavu Srbiju dozivi kao svoju", pokusavajuci to da objasni navodno "ugnjetavanjem Bosnjaka u Sandzaku". Ja bih ovu izjavu uvazenog muftije razumeo ako bi vlast u Srbiji vrsila asimilaciju Bosnjaka, ako bi ih terela da se izjasnjavaju kao Srbi, ako bi im sprecavali ili osporavali nacionalni identitet..itd Ali to nije slucaj. Naravno, treba jos dosta uraditi na afirmaciji Bosnjaka i njihovih prava u Srbiji, kao sto sam juce napisao jedna od legitimnih mogucnosti je i odredjen stepen autonomije Sandzaka, ali u sastavu drzave Srbije, tj uz postovanje suvereniteta drzave Srbije. Meni se cini da uvazeni muftija Zukorlic tendenciozno, cak rekao bih i svesno politizuje mnoga pitanja, je naprosto covek ne zeli Srbiju kao svoju drzavu. Pitanje manjinskih prava je samo povod. Za njega ce eventualna autonomija Sandzaka biti samo osnov da za nove zahteve. Ok, to je njegov politicki stav i svako ima pravo da zastupa svoje stavove. Ali onda ne treba da se previse cudi kada zvanicnici drzave Srbije podrzavaju neke druge pripadnike, tj predstavnike bosnajcke nacionalne zajednice koji su spremniji da drzavu Srbiju doziv kao svoju(Ljajic, Ugljanin, muftija Jusufspahic, Zilkic). Odredjen stepen autonomije Sandzaka u sastavu Srbije je realna mogucnost(resenje), a teznja ka secesiji Sandzaka nije realna opcija. Ja sam ovde napisao i za entitet RS da nije realana prica o otcepljenju, kao ni prica o ukidanju entiteta. Pravo na samoopredeljenje jeste fundamentalno, univerzalno pravo, ali nije uvek realno sprovodivo. Ali zato jeste sprovodivo Postovanje nacionalnih kolektivnih prava, tj uvazavanje postojanja entiteta.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2010, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
na kakvo se pomirenje misli, da li na pomiranje u smislu korektnih dobrosusedskih odnosa i saradnje ili na obnovu zajednicke drzave.

Pa nije konkretno definisano od strane samog otvaraca teme, ali mislim da mozemo razgovarati o dobrosusjedskim odnosima Srbije i drzava u regionu, a u nasem slucaju ocuvanja BiH kao cjeline.

Citiraj:
da li se pitanje pomirenja odnosi na Srbe kao nacionalnu celinu ili samo na Srbe koji zive u BiH, u entitetu RS.

Stav Srba iz Srbije nije nimalo nebitan u oba slucaja. Isto vazi za bosanskohercegovacke Hrvate i stav Hrvatske o njima.

Sa ostatkom tvog posta se slazem.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2010, 08:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Ako je neko za pomirenje to su onda Srbi. Toliko izjava izvinjenja je doslo sa srpske strane, sa hrvatske mnogo manje...dok se iz BiH nije cula niti jedna. A i ove iz Srbije se kao ne prihvataju. Tako da...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2010, 16:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Kada god je bio organizovan neki događaj koji povezuje bivše jugoslovenske republike taj događaj se skoro pa uvijek inicirao iz Srbije. Dakle ne iz Hrvatske, Slovenije ili BiH nego iz Srbije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Sva vremena su u UTC [ DST ]