Rocky79 je napisao:
A ostali narodi su kao za pomirenje? Manimo se licemerja, niko od ex yu naroda trenutno vecinski nije za pomirenje, tj obnovu zajednicke drzave. Ako pod pomirenjem mislimo na obnovu zajednicke drzave Evo ja prvi sam protiv toga. Ne mrzim ni jedan narod niti sam protiv nekog, al zajednicka drzava tipa Yuga(ili kako god da se zove..) je NEMOGUCA. A nemoguca je zato sto bi stalno jedni druge optuzivali za ovo za ono. Mislim zasto posebno etiketirai Srbe kao neki "remetilacki faktor". Umesto da svi lepo posteno priznamo ono sto je cinjenica: Svaki narod je ex zajednicku drzavu hteo samo pod svojim uslovima i samo sa svojim interesima. Mi Srbi smo hteli pod nasim, drugi su hteli pod njihovim uslovima i tu zajednicke drzave ne moze biti.
Mi pricamo o (ne)funkcionisanju BiH, a ne o obnovi Jugoslavije. Na ex-jugoslovenskom prostoru su se svi manje-vise vec razdvojili. Oni koji su to ucinili tokom devedesetih, imali su priliku spoznati da Bad Guys ne zive samo preko republickih granica, nego ih itekako ima i medju njihovim. Standard je pao svima jer se smanjilo trziste a zap. Evropa svoje ljubomorno cuva, pad se osjeti i u umjetnosti, knjizevnosti, muzici. Osim toga ako postoje neprijatelji u okruzenju, oni i dalje tu drzavu mogu napasti, tako da ni sigurnosni aspekt nije logican razlog za otcjepljenje. Zanimljiv fenomen sa socioloskog aspekta je da kada se na Evrovizijskom takmicenju na dan nadjemo okruzeni pretezno zapadnim Evropljanima, ipak podrzavamo 'svoje' susjede i komsije, jer ih logicno prepoznajemo blizima od ostalih. Mi koji smo vani to takodje uglavnom shvatamo.
Mislim da ce se uslovi za otvorenu saradnju ( rijec pomirenje ima emotivnu konotaciju ) na BiH nivou stvoriti sa zavrsenjem sudskog procesuiranja ratnih zlocina/ca. Bilo bi mnogo bolje da je to vec zavrseno, ali sta se moze. Mislim da je ekonomska i kulturna saradnja na ravnopravnim osnovima sasvim dovoljna za pocetak. Trebalo bi da ovaj proces predvode politicari, ali oni su izgleda zaglavljeni u proslosti ( jer im to odgovara naravno ). Jer ako konstantno pricas o 'vanjskom neprijatelju' ne moras pricati o pokretanju privrede, osavremenjivanju infrastrukture, modernizovanju zdravstva i skolstva, itd. Prvo je mnogo lakse, a evo vidimo i da pali vec 20 godina.