banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Nov 2010, 15:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Donekle je ovo tačno, ali ima stvari sa kojima se ne slažem. Između "patriotizma" i "nacionalizma" razlike nisu uvijek jasne. Prvenstveno zato što su i jedno i drugo u suštini "prazni" pojmovi, apstraktni konstrukti koji postoje samo u glavama ljudi. Šta je "rodna gruda"? Patriotizam proističe iz ljubavi prem "rodnoj grudi", takođe teorijskom konstruktu, koji u stvarnosti ne postoji. Postoje gradovi i sela povezani u cjelinu, u kojoj većina ljudi poznaje samo svoj grad ili selo. Nacionalizam se zasniva na sličnim postulatima, eventualno proširen dualizmom "nas" i "njih", mada ne nužno.

U našim stvarnim, svakodnevnim životima, postoji prostor gdje živiš i u kojem se krećeš, gdje radiš, omiljena kafana, postoji porodica, komšije, prijatelji, ljubavnici, radne kolege, konobar omiljene kafane, drugari sa fudbala...ili, kao što piše gore, "ti i ja".

Tekst o autonomiji je sjajan, ali ne u prevelikoj vezi sa temom, osim u šaljivom maniru.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Block out je napisao:
Aleksandre nisi shvatio sutinu razgovora izmedju mene i Silvio Dante.
Ja postavljam pitanje zasto se Srbi odricu srpske zastave Kotromanica na koje nisam dobio odgovor.
Dosta "velikosrba", nacionalista mrzi tu zastavu zato sto je nosila tamo neka armija koja je pucala protiv njih.
Znaci taj razlog je sulud, nebulozan i samo govori o neznanju istih.
Tu pricamo o Srbima kao narodu, mentalitetu i pokusavamo da dekonstruisemo ovu temu "Што су Срби против помирења?".
Sada ova polemika oko zastava je van teme al' kada smo tu i kada forsirate onda zelim da me ubjedite i da mi dokazete genezu srpske zastave tj. trobojke.
Molim vas da mi objasnite, dokazete, povezanost te prve zastave sa torbojkom...bilo kakav dokument? Mislim da je neozbiljno da se napise "i samo se dodala bijela"!
Samo da napomenem da ne negiram tu prvu zastavu da tema ne ode totalno u k.... vec me interesuje istorijska geneza.
Ja mogu ponuditi ovaj dokumentarni film (5:00):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=25DXMYhxH30[/youtube]
Mozda @Rocky79 nesto vise zna pa ako nadje vremena neka napise koju recenicu na ovu temu jer me stvarno interesuje.
Sve se dijalogom moze rijesiti i mirna Republika Srpska. :D

Смејао се ти или не смејао, биће да ти ниси добро размео мој упис.
Ја нигде нисам написао да се ја стидим грба Котроманића (а и зашто би се стидео грба једне српске династије?) већ сам написао да нема шансе да неко сада дође и промени Србима њихову тробојку неком другом и да је ови прихвате (пример: рецимо забрана грба Немањића као грба РС, па је уведен онај амблем. Ко се од Срба у РС идентификовао са амблемом? Ја нисам а и не познајем некога ко јесте. И даље сви сматрају грб Немањића као наш грб).
Док сам написао да је тзв. "Бошњаке", који се још нису формирали као нација, да се још увек траже и да када би сада неко у БиХ заменио ону варта заставу неком потпуно левом, они би у року од пар година потпуно се идентификовали са новом.

Видео не могу да погледам, јер је колико видим деактивиран, мада хтео сам да чујем шта кажу.
Иначе, црвено-плава српска застава није само везана за краља Владислава кориштена је и у Српској револуцији 1804-1813, као официјална застава Хаџи-Мелентија, српског владике и врло битног човека за то време.
Најчешће застава код српских великаша у средњем веку биле су црвене или плаве боје, што ће речи, да те боје није у Србију неко увезао тако што је окренуо заставу руске трговачке морнарице наопачке, већ су оне биле ту.
Цар Душан је користио белу заставу са грбом у средини, као и књаз Милош који је користио белу заставу са црвеним крстом у средини.

Овакав распоред (црвено-плаво-бела) утврђенем је султанским ферманом у време књаза Милоша и остако је такав до данас.
Постоји књига "''Грбови, Заставе и Химне у Историји Србије'' коју је објавио "Центар за Истраживање Православнога Монархизма", под покровитељством митрополита Амфилохија.
Иначе, ове боје црвена, плава и бела су везане за све словенске народе (и имају је све словенске земље у заставама, укључујући и националну мањину Лужичких Срба (који сигурно нису ископирали Русе)).

Жалосно је што ти исмеваш историју свог народа, а притоме се ниси потрудио да нешто о томе прочиташ, већ си се ослонио на јутуб и извесни документарни филм РТС-а.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 16:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
U našim stvarnim, svakodnevnim životima, postoji prostor gdje živiš i u kojem se krećeš, gdje radiš, omiljena kafana, postoji porodica, komšije, prijatelji, ljubavnici, radne kolege, konobar omiljene kafane, drugari sa fudbala...ili, kao što piše gore, "ti i ja".

И све ово чини то, по теби нереално, "МИ" или ти "родну груду".
Човек јесте индивидуа али индивидуа која функционише у потпуности само искључиво у друштву других људи а никако сам.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 18:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
http://www.youtube.com/watch?v=25DXMYhx ... r_embedded
Evo ti link ovako pa direktno sa youtube-a pogledaj.
Ako dobro pratis vec je par forumasa ovjde potvrdilo ovu cinjenicu a ti i dalje nastavljas da tvrdis nesto bez argumenata.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 19:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Citiraj:

Човек јесте индивидуа али индивидуа која функционише у потпуности само искључиво у друштву других људи а никако сам.

Nisam rekao da je pojam "rodne grude" nerealan, samo da je teorijski konstrukt koji nema jasno značenje. A kad pomoću takvih pojmova objašnjavamo druge (npr. "patriotizam", "nacionalizam"), dolazi do dalje zabune. Šta je tačno "rodna gruda"? Koja bi bila njena definicija - je li to mjesto gdje smo rođeni, gdje živimo, ono gdje nam je porodica, ono koje volimo?

Što se tiče individualnosti čovjeka, te funkcionisanja u društvu ili van njega, to nema veze sa ovim. Društvo i "rodna gruda" nisu sinonimi.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 20:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Silvio Dante je napisao:
Цар Душан је користио белу заставу са грбом у средини, као и књаз Милош који је користио белу заставу са црвеним крстом у средини.

Jedina očuvana Dušanova zastava se nalazi na Hilandaru i zelena je sa vertiklnim zlatnim trakama....Ta zastava o kojoj ti govoriš je Dušanu pripisana od strane geografa Anđelina Duslerta i nije bijela nego srebrna...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 23:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Jedina očuvana Dušanova zastava se nalazi na Hilandaru i zelena je sa vertiklnim zlatnim trakama....Ta zastava o kojoj ti govoriš je Dušanu pripisana od strane geografa Anđelina Duslerta i nije bijela nego srebrna...

Уредно.
Хвала на исправци.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2010, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
http://www.youtube.com/watch?v=25DXMYhxH30&feature=player_embedded
Evo ti link ovako pa direktno sa youtube-a pogledaj.
Ako dobro pratis vec je par forumasa ovjde potvrdilo ovu cinjenicu a ti i dalje nastavljas da tvrdis nesto bez argumenata.

Ја тврдим без аргумената?
Извини другар али ти си као аргумент дао видео са јутуба у којем Драган Николић изговара (а то се односи на заставу) : "Кажу... узмите руску..."

Ко каже? Неки извор, конкретан?
По тој дефиницији коју си ти дао, Срби, Чеси, Словенци и Словаци једноставно узели руску заставу.

Пошто говоримо о Србима, да ли је теби јасно да се овде у видеу говори о периоду око 1830-те године када руска застава уопште није била бело-плаво-црвена већ црно-жута-бела.
Значи Срби су узели руску црно-жуто-белу заставу окренули је наопачке и добили своју црвено-плаво-белу?!?

Тако изгледа твоја теза када се узму у обзир чињенице.

Проблем твоје тврдње је да руска застава тада уопште није била као ова данас, већ да је данашња руска застава тада била застава руске трговачке морнарице.
Чисто сумњам да је руска трговачка морнарица пловила тих година Моравом и Дрином. Евентуално можда Дунавом тј. границом према данашњој Румунији али и у то нисам сигуран.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 00:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Citiraj:

Nisam rekao da je pojam "rodne grude" nerealan, samo da je teorijski konstrukt koji nema jasno značenje. A kad pomoću takvih pojmova objašnjavamo druge (npr. "patriotizam", "nacionalizam"), dolazi do dalje zabune. Šta je tačno "rodna gruda"? Koja bi bila njena definicija - je li to mjesto gdje smo rođeni, gdje živimo, ono gdje nam je porodica, ono koje volimo?

Što se tiče individualnosti čovjeka, te funkcionisanja u društvu ili van njega, to nema veze sa ovim. Društvo i "rodna gruda" nisu sinonimi.

"Родна груда" у свом обичном значењу значи родни крај, дедовина и сл.
У филозофском значењу могло би да се дискутује. Ту већ може можда да се узме у обзир и место где живимо и место које волимо.

Citiraj:
Između "patriotizma" i "nacionalizma" razlike nisu uvijek jasne. Prvenstveno zato što su i jedno i drugo u suštini "prazni" pojmovi, apstraktni konstrukti koji postoje samo u glavama ljudi. Šta je "rodna gruda"? Patriotizam proističe iz ljubavi prem "rodnoj grudi", takođe teorijskom konstruktu, koji u stvarnosti ne postoji.

Ко каже да патриотизам происиче из појма "родна груда"? Патриотизам не мора уопште да проистекне из појма родне груде може да проистекне свакако из појма љубави према земљи, народу, обичајима.

Такође по ком су основу патриотизам и национализам у суштини "празни појмови"?
Како празни? Због чега?

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 02:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

"Patriotizam je prirodan i pozitivan osjecaj ljubavi prema rodnoj grudi" su riječi Japanese_Rose na čiji sam post i odgovarao. Ono što mi je zanimljivo vezano za pojmove patriotizma, nacionalizma i sličnih je da se mnogo koriste, a često uopšte nije jasno šta znače ili predstavljaju. Možda je izraz prazan bio neprecizan, prije bih rekao da se radi o nejasnim i nerazgovjetnim pojmovima. Deset ljudi ne bi dali istu definiciju istih.

Šta je patriotsko osjećanje? Recimo da je to, između ostalog, ono osjećanje kad reprezentacija osvoji neko sportsko takmičenje, i mnogi se osjećaju ponosnim i srce im je puno. To se bazira na osjećaju pripadnosti široj grupi, te osjećaju kolektivnog identiteta. Međutim, šta je i to nego još jedna konstrukcija. U stvarnom životu, ja sa čovjekom iz Bijeljine ili Ugljevika dijelim jedino podložnost istim zakonima, a prave osjećaje sa porodicom, prijateljima i ostalim nabrojanim u jednom od prethodnih postova. To me navodi na zaključak da su patriotizam, nacionalizam i ostali -izmi, ništa drugo do ideje, nekad bolje, a nekad lošije konstruisane. Kao takve, postoje samo u našim umovima.

Zato nije čudno šta je čovjek u stanju da uradi nošen "patriotskim osjećanjima", pri tome misleći i na dobre i na loše stvari. Stoga mi cilj nije ni bio da te ideje predstavim kao dobre ili loše, već da ih pokušam demistifikovati odnosno, što bi Blockout rekao, dekonstruisati :)

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 02:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
"Patriotizam je prirodan i pozitivan osjecaj ljubavi prema rodnoj grudi" su riječi Japanese_Rose na čiji sam post i odgovarao. Ono što mi je zanimljivo vezano za pojmove patriotizma, nacionalizma i sličnih je da se mnogo koriste, a često uopšte nije jasno šta znače ili predstavljaju. Možda je izraz prazan bio neprecizan, prije bih rekao da se radi o nejasnim i nerazgovjetnim pojmovima. Deset ljudi ne bi dali istu definiciju istih.

Šta je patriotsko osjećanje? Recimo da je to, između ostalog, ono osjećanje kad reprezentacija osvoji neko sportsko takmičenje, i mnogi se osjećaju ponosnim i srce im je puno. To se bazira na osjećaju pripadnosti široj grupi, te osjećaju kolektivnog identiteta. Međutim, šta je i to nego još jedna konstrukcija. U stvarnom životu, ja sa čovjekom iz Bijeljine ili Ugljevika dijelim jedino podložnost istim zakonima, a prave osjećaje sa porodicom, prijateljima i ostalim nabrojanim u jednom od prethodnih postova. To me navodi na zaključak da su patriotizam, nacionalizam i ostali -izmi, ništa drugo do ideje, nekad bolje, a nekad lošije konstruisane. Kao takve, postoje samo u našim umovima.

Zato nije čudno šta je čovjek u stanju da uradi nošen "patriotskim osjećanjima", pri tome misleći i na dobre i na loše stvari. Stoga mi cilj nije ni bio da te ideje predstavim kao dobre ili loše, već da ih pokušam demistifikovati odnosno, što bi Blockout rekao, dekonstruisati :)

Морам да напишем да постове дотичне не читам, те нисам знао да је она дефинисала патриотизам. Да сам знао, не бих ти ни одговарао, мислио сам да је твоја дефиниција.

Елем. слажем се са деловима твог уписа, али опет мислим да нема ту много шта де се демистификује јер се, по мени, не ради о некаквом надприродном осећању.
Мислим да патриотизам може да се подели у више категорија. Рецимо национални, локални (чак и континентални).
Мислим да грешиш око овог примера о делењу осећаја са неким из Бијељине.
Ти делиш осећаје љубави према породици али такође рецимо делиш осећаје љубави (у контексту патриотизма) ако рецимо Србија освоји неко европско првенство. У том тренутку, и ти и он (иако се познајете) делите исти осећај (или осећаје) поноса, среће, итд. који уствари потичу из патриотизма (љубави према својој земљи).
Разлика у тим осећајима у односу на ове породичне је што они нису константни.
Породични осећај је у теби стално, док патриотски осећаји долазе повремено односно када за то постоји одређени повод.
С друге стране, мислим да су патриотски осећаји у односу на породичне можда чак и стабилнији и постојанији.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 12:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Citiraj:
Krajnje je vrijeme da se barem povrsno upoznas sa hronologijom dogadjaja od 90-te naovamo.

Ruzo pusti praznu pricu...znam ja i vise nego sto mozes da zamislis. Zna se ko je bio za zajednicku drzavu a ko je istu razgradjivao. I pusti sad djecije price o ugnjetavanju drugih naroda od strane Srba u SFRJ...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 12:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Sep 2010, 15:56
A ja mislio da bi Srbi bili ugrozeni u Hrvatskoj i Bosni ...
E jesam bio naivan.

'ajd u zdravlje

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 14:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ma 5. je vrh.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 20:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
Japanese_rose je napisao:
Potpisujem tekst Vader, ali sa izmjenom rijeci patriotizam u nacionalizam. Patriotizam je prirodan i pozitivan osjecaj ljubavi prema rodnoj grudi, nadaleko i nasiroko opjevan u poeziji i literaturi. To je ono zbog cega si covjek koji jesi, unikatna mjesavina kulture, obicaja i ucenja. Patriotizam je lijep osjecaj jer pristice iz ljubavi. Nema neprijatelja apriori, ali je spreman da svoje brani ( ne neophodno mecima ).

Nacionalizam s druge strane zivi od Onih koji su 'losi, zli, pokvareni', jer tako Mi postajemo 'dobri, posteni i cisti'. Tako dolazimo do 'potrebe' odvajanja od Njih da bi Mi zablistali u punom sjaju. Iluzorno je pitati zbog cega sada ne blistamo, jer svjetlo je jace od tame. Ali ne treba previse pitati zar ne ?

Ono sto vjerujem smo Ti i JA. Tu nema nacionalizma jer nema mase iza koje bismo se mogli sakriti ( kao sto to perpetualno rade nasi 'predstavnici' ).

Po pitanju statusa Welsa i Skotske Rocky, oni uzivaju u tzv devolution tj prijenosu odredjenih ovlasti od strane centralne Vlade u ove oblasti. Imaju i pojedine legislativne moci, ali Vlada moze ukinuti svaki zakon ako ga procijeni 'neefektivnim'. Nemaju upliva u donosenje odluka koje su bitne za zemlju. U sustini se igraju vlade na svom teritoriju, trose novac na dodatnu administraciju i zadovoljavaju nacionalisticki Ego. Novac za trosenje i dalje naravno dolazi iz Centralne kase i Englezi pocinju preispitivati ove 'prijenose' narocito u trenutnoj ekonomskoj situaciji u kapitalistickom svijetu.

Inace, ovo je autonomija u koju vjerujem i kojoj tezim ( preuzeto sa jednog bloga ):

Koliko smo u stanju sami autonomno donositi odluke i reagirati uvijek u skladu s vlastitim interesima?

Koliko nam se puta događa da znamo da bi bilo dobro da reagiramo na jedan način, a osjećamo nesavladivi unutrašnji poriv da napravimo upravo suprotno? Koliko se nas pita zašto ne možemo u nečemu uživati spontano i veselo kao ljudi oko nas, zašto nas more brige koje njih ne more? A drugi se pitaju upravo suprotno - zašto ne mogu biti čvrsti, nego popuštaju pred kratkotrajnim užicima za koje znaju da će im donijeti samo probleme…

Sposobnost da čovjek spontano bira stanje i reakciju koja je za njega najbolja zove se autonomija. Malo je autonomnih ljudi. Oni žive ovdje i sada, neopterećeni prošlošću, frustracijama ili traumama iz djetinjstva. Autonomni ljudi su spontani, ali ne i impulzivni. Oni se mogu veseliti i biti tužni, mogu se naljutiti, ali se i dobro zabavljati.

Autonomni ljudi imaju stav da su svi ljudi OK. Nikoga ne smatraju amebom ni idolom. To znači da ne osuđuju ljude, već eventualno njihove postupke. Autonomna osoba biti će povrijeđena ili ljuta zbog vašeg postupka, ali neće vas označiti kao neprijatelja, gnjidu ili idiota. Zato kod autonomne osobe uvijek imate novu šansu. Ali to ne znači da će takva osoba dozvoliti da ju iskorištavate, jer će se znati zaštiti od vas.

Autonomni ljudi se ne uvlače u sitne igrice s drugim ljudima, igrice kojima je cilj da netko bude žrtva, da netko nekoga spašava, progoni. Autonomna osoba je tužna ako je nesretno zaljubljena, ali nema namjeru patiti cijeli život. Ona će se truditi oko veze ili braka, ali ne u nedogled. I nikada sebe neće smatrati žrtvom, jer zna da je sreća svih nas u rukama nas samih.

Svi se rađamo autonomni. I svi gubimo tu sposobnost onog trenutka kad počinjemo dobivati zabrane, dozvole, pohvale i pokude od vlastitih roditelja, koji nas oblikuju u nešto što nije u skladu s našom vlastitom prirodom.

I svi možemo ako se potrudimo, ponovno postati autonomni.

Polozaj Skotske i Welsa je jedan od oblika i jedan od stepena autonomije. Niije isti kao recimo onaj koji imaju Katalanci u Spaniji, ali je daleko od "disfunkcionalnog"(tj neefikasnog). Jer, u suprotnom bi se i u Welsu i u Skotskoj ponovo otvorilo pitanje secessije. Ionako su najavili mogucnost raspisivanja refendumske provere o pitanju nezavisnosti Skotske, za 2012, 2013 godinu, s obzirom da je na vlasti u Skotskoj Nacionalna Partija od 2007, koja zagovara potpunu nezavisnost. Osim toga, kad pricamo o autonomnost i znaci prenosenje(delegiranje, defolutiranje) dela ovlascenja iz odredjenih oblasti, nikad u celosti. Jer, u suprotnom ne bi bila autonomije nego nezavisna, suverena drzava. Btw, Wels, Skotska i Engleska prem dokumentu koji se zove The Union Act, cine Veliku Britaniju(tzv Ujedinjeno Kraljevstvo) plus Severna Irska. Dakle, to je pravno gledano amalgam, znaci nesto izmedju, u pravnom smislu. A ta razmisljanja i tzv premisljanja britanske vlade o eventualnoj derogaciji ili suspenzijji prenosa nadleznosti bi vodila upravo tome-otvaranju pitanja secesije. Sve je bolje od rigidnog centralizma, kojim se pokusava isforsirati "osecaj patriotizma prema rodnoj grudi". To britanska Vlada dobro zna(oni nisu politicki naivni), iz svoje duge istorije vladanja naucili su lekcije. Pa zato ne samo da nece pokusavati derogaciju postojecih nadleznosti, nego u buducnosti ce doci cak i do njihovog daljeg prenosenja. Britanci i pored raznih manjkavosti ipak imaju dugu drzavnu i politicku kao i pravnu tradiciju, imaju iskustva u vladanju kao nekadasnja Imperija. Osim toga, znaju za staru latinsku poslovicu: "bonus impera pax in domus"( u slobodnom prevodu: dobro vladanje, tj dobra uprava mir u kuci). A sto se tice pomenutog prozaicnog opisa autonomije i autonomnosti, uz svo postovanje, to nema veze sa pravnim shvatanjima pojma autonomija i autonomnost(ni u ustavno pravnom niti u medjunarodnom pravnom kontekstu). Nemojmo mesati pojmove. Ovde je konkretno rec o autonomijama drzavnih entiteta, dakle kolektivnim subjektima prava, a ne o metafizickoj autonomnosti individua, tj pojedinaca.

Poslednji put menjao Rocky79 dana 29 Nov 2010, 21:16, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 21:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
A sto se tice pomenutog prozaicnog opisa autonomije i autonomnosti, uz svo postovanje, to nema veze sa pravnim shvatanjima pojma autonomija i autonomnost(ni u ustavno pravnom niti u medjunarodnom pravnom kontekstu). Nemojmo mesati pojmove. Ovde je konkretno rec o autonomijama drzavnih entiteta, dakle kolektivnim subjektima prava, a ne o metafizickoj autonomnosti individua, tj pojedinaca.

Autonomija pojedinaca apsolutno nije metafizicka, nego vrlo realna i stvarna kategorija.

Iz toga proizilazi da drustvo koje u sebi ima vise autonomnih ( osvijestenih ) pojedinaca imace manje nestabilnosti a rekla bih i nacionalizma koji je poriv svojstven onima koje stvari, ljude i pojave posmatraju na pravolinijski i crno-bijeli nacin. To je jednostavno sretnije drustvo. I kako se uopste moze izmijeniti bilo koje drustvo, nego iznutra, time sto ce se izmijeniti razmisljanje pojedinaca ?

Ne bih se uvlacila u razloge iz kojih je primjer Skotske i Welsa neprimjenjiv za nas, ali slozices se da je to ocigledno cak i povrsnom posmatracu.

Nacionalizam a pogotovo fasizam je u razvijenim drustvima prevazidjen koncept. Javi se i na Zapadu, ali brzo biva ucutkan jer je ono sto nudi neprihvatljiv i retrogradan koncept koji od vecine ( autonomnih ) pojedinaca biva odbacen.

Hocu reci, uz svo postovanje i bez pretjerane filozofije - nisi u pravu.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 21:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
_zoka je napisao:
Jedan dobronamjeran savjet...Ne prepiri se sa ružom,nema efekta,ona je uvijek u pravu....

Rocky79 мајсторе.. послушај искуснијег :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2010, 21:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2010, 19:47
Citiraj:
A sto se tice pomenutog prozaicnog opisa autonomije i autonomnosti, uz svo postovanje, to nema veze sa pravnim shvatanjima pojma autonomija i autonomnost(ni u ustavno pravnom niti u medjunarodnom pravnom kontekstu). Nemojmo mesati pojmove. Ovde je konkretno rec o autonomijama drzavnih entiteta, dakle kolektivnim subjektima prava, a ne o metafizickoj autonomnosti individua, tj pojedinaca.

Autonomija pojedinaca apsolutno nije metafizicka, nego vrlo realna i stvarna kategorija.

Iz toga proizilazi da drustvo koje u sebi ima vise autonomnih ( osvijestenih ) pojedinaca imace manje kriminala, nestabilnosti a rekla bih i nacionalizma koji je poriv svojstven onima koje stvari, ljude i pojave posmatraju na pravolinijski i crno-bijeli nacin.

Ne bih se uvlacila u razloge iz kojih je primjer Skotske i Welsa neprimjenjiv za nas, ali slozices se da je to ocigledno cak i povrsnom posmatracu.

Nacionalizam a pogotovo fasizam je u razvijenim drustvima prevazidjen koncept. Javi se i na Zapadu, ali brzo biva ucutkan jer je ono sto nudi neprihvatljiv i retrogradan koncept koji od vecine ( autonomnih ) pojedinaca brzo biva odbacen.

pitanje prava na nacionalni identitet kako pojedinca tako i kolektivno nije pitanje nacionalizma niti fasizma, vec dostignutih i zagarantovanih medjuanrodno pravnih standarda. Kao i prava pojedinca. Prema tome nije poenta da li sam ja "u pravu", ja samo kazem ono sto je postojeci standard. To su fakti, cinjenice i nema potrebe da se ja pravdam da li sam u pravu. Uostalom sta zanci to "biti ili ne biti u pravu"... Prvo svako ima pravo na stav i na agrumentaciju. Drugo, ljudi koji se u stavovima dijametralno(potpuno) razlikuju, tesko ce ikad prihvatiti argumentaciju jedno dgugog i uvek svaka strana kaze za sebe da je "u pravu" a za onu drugu stranu da "nije u pravu". Ali, mimo toga prepucavanja postoji ono sto jeste ili nije cinjenica. Da li je cinjenica da postoje kolektivna ljudska prava? Cinjenica je. Da li su ta prava jednako priznata kao vazeci medjunarodno pravni standard, kao i individualna ljudska? Jesu. Prema tome, To sto se neko ne zeli nacionalno opredeliti ili nacionalno identifikovati ne znaci da drugima ima pravo to da onemogucava. Osim toga Ruzo draga, ako vec pocinjes sa prozivkama za nacionalizam... bez uvrede ali ti sama zastupas unitaristicku ideju BiH, upravo sa stanovista bosanskog nacionalizma. Ti to umotavas u "patriotizam", ali je zapravo nacionalizam. Jer ako proanaliziras pazljivo tvoje stavove na ovu temu(bar koliko sam sagledao od kada sam se ukljucio ovde) ima tu vise od obicnog neutralnog gradjanskog patriotizma, ima i u tvojim shvatanjima nacionalizma. Bosansko-bosnjackog nacionalizma. Ok, imas pravo da volis svoj narod, ali dopusti to i drugima. Ovako ispada: ne smeta ti bosansko-bosnjacki nacionalizam, a smeta ti tudje iskazivanje prava na nacionalnu posebnost, autonomost, pravo na samoopredeljenje(koje ti etiketiras kao nacionalizam i fasizam). Tebi ocigledno smeta sve sto ne ide u prilog bosnjacko-unitaristickoj opciji. Mozda to ne cinis svesno al to ima takvu konotaciju. Zapravo atakujes na kolektivna nacionalna prava na autonomnost onih koji ne zele, koji nece da budu Bosanci, niti Bosnjaci po nacionalnosti. Tu se ne radi o nekoj marginalnoj grupi, vec o procentu od preko 30% stanovnistva. Bar ako govorimo o Srbima u BiH. A ako dodamo jos i Hrvate, onda je taj procenat znatno veci. Naravno, ne smeta ti francuska unitaristicko-asimilatorska koncepcija nacije i drzave(toboz "gradjanska", zapravo je rafinirano sovinisticka), koja negira nacionalne posebnosti(jer po francuskom Ustavu svi koji su rodjeni i zive na teritoriji Republike Francuske i poseduju francusko drzavljanstvo tretiraju se kao Francuzi) dakle tebi taj koncept ne smeta..al zato druge koncepcije prozivas kao fasisticke... I btw, kada govorimo o Zapadu, francuska teorija koju ti afirmises je samo jedna od postojecih. Na Zapadu kao sto znamo egzistiraju i primenjuju se meshoviti stanadardi prema shvatanju nacije, nacionalnog..itd To nije pitanje ni fasizma ni nacionlizma, vec naprosto onog sto spada u corpus kolektivnih ljudskih prava: pravo na nacionalni identitet, nacionalnu posebnost, tradiciju, jezik, zatim pravo na kolektivnu autonomnost etnickih zajednica. To se primenjuje od drzave do drzave, prema razlicitim modelima. Francuska pravna teorija i doktrina je ipak uvek bila usamljena u modernoj medjuarodnopravnoj doktrini, po pitanju nacina na koji tumaci pojam nacije i drzave. Po mom strucnom misljenju tumaci ga nakaradno, iako je to drzava koja ima solidnu pravnu tradiciju. Posebno ova simbioza gradjanstine i rasizma koju sadasnji francuski predsednik Nikola Sarkozy pokazuje po pitanju migrantskih etnickih zajednica, posebno Roma. Isto tako klasicna gradjastina, tj stipulacija gradjanstine kao nacin da se ucutka(znaci ugusi) pravo na nacionalnu posebnost, pravo na teritorijalno-politicku autonomnost etnickih zajednica i iskazivanje iste, zagovaranje da se to ucutka(u ime nekakve fantomske borbe protiv nekog navodnog "fasizma"), to je nesto sto se Posebno kosi sa osnovnim principima vazecih medjunarodno pravnih standarda. A to je ono sto ti zagovaras, koliko shvatam do sada. Pravo na samoodredjenje naroda je prema Povelji UN fundamentalno, univerzalno kolektivno pravo. To nije "fasizam", i pogresno je tako etiketirati. Kolektivna ljudska prava ne iskljucuju individualna ljudska prava, vec te dve grupe cine corpus medjunarodnih ljudskih prava(Pakt o pravima coveka: Pakt o gradjanskim i poltickim pravima, kao i pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima). Kao i regionalne konvencije EU o etnickim, verskim i drugim pravima etnickih zajednica. A kada sam napisao da su individualna prava "metafizicka, mislio sam u kontestu onog citiranog teksta(u tvom komentaru), koji je apsolutno proizvoljno i metafizicko shvatanje, bez realne veze sa pravnom teorijom i doktrinom.

Poslednji put menjao Rocky79 dana 30 Nov 2010, 14:02, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2010, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Rocky79 je napisao:
Osim toga Ruzo draga, ako vec pocinjes sa prozivkama za nacionalizam... bez uvrede ali ti sama zastupas unitaristicku ideju BiH, upravo sa stanovista bosanskog nacionalizma. Ti to umotavas u "patriotizam", ali je zapravo nacionalizam. Jer ako proanaliziras pazljivo tvoje stavove na ovu temu(bar koliko sam sagledao od kada sam se ukljucio ovde) ima tu vise od obicnog neutralnog gradjanskog patriotizma, ima i u tvojim shvatanjima nacionalizma. Bosansko-bosnjackog nacionalizma. Ok, imas pravo da volis svoj narod, ali dopusti to i drugima. Ovako ispada: ne smeta ti bosansko-bosnjacki nacionalizam, a smeta ti tudje iskazivanje prava na nacionalnu posebnost, autonomost, pravo na samoopredeljenje(koje ti etiketiras kao nacionalizam i fasizam). Tebi ocigledno smeta sve sto ne ide u prilog bosnjacko-unitaristickoj opciji. Mozda to ne cinis svesno al to ima takvu konotaciju. Zapravo atakujes na kolektivna nacionalna prava na autonomnost onih koji ne zele, koji nece da budu Bosanci, niti Bosnjaci po nacionalnosti. Tu se ne radi o nekoj marginalnoj grupi, vec o procentu od preko 30% stanovnistva. Bar ako govorimo o Srbima u BiH. A ako dodamo jos i Hrvate, onda je taj procenat znatno veci.

lijepo receno,svaka cast!

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2010, 00:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 17 Avg 2010, 21:57
Rocky79 je napisao:
Citiraj:

Iz toga proizilazi da drustvo koje u sebi ima vise autonomnih ( osvijestenih ) pojedinaca imace manje kriminala, nestabilnosti a rekla bih i nacionalizma koji je poriv svojstven onima koje stvari, ljude i pojave posmatraju na pravolinijski i crno-bijeli nacin.

Nacionalizam a pogotovo fasizam je u razvijenim drustvima prevazidjen koncept. Javi se i na Zapadu, ali brzo biva ucutkan jer je ono sto nudi neprihvatljiv i retrogradan koncept koji od vecine ( autonomnih ) pojedinaca brzo biva odbacen.

pitanje prava na nacionalni identitet kako pojedinca tako i kolektivno nije pitanje nacionalizma niti fasizma, vec dostignutih i zagarantovanih medjuanrodno pravnih standarda. Kao i prava pojedinca. Prema tome nije poenta da li sam ja "u pravu", ja samo kazem ono sto je postojeci standard. To su fakti, cinjenice i nema potrebe da se ja pravdam da li sam u pravu. Uostalom sta zanci to "biti ili ne biti u pravu"... Prvo svako ima pravo na stav i na agrumentaciju. Drugo, ljudi koji se u stavovima dijametralno(potpuno) razlikuju, tesko ce ikad prihvatiti argumentaciju jedno dgugog i uvek svaka strana kaze za sebe da je "u pravu" a za onu drugu stranu da "nije u pravu". Ali, mimo toga prepucavanja postoji ono sto jeste ili nije cinjenica. Da li je cinjenica da postoje kolektivna ljudska prava? Cinjenica je. Da li su ta prava jednako priznata kao vazeci medjunarodno pravni standard, kao i individualna ljudska? Jesu. Prema tome, To sto se neko ne zeli nacionalno opredeliti ili nacionalno identifikovati ne znaci da drugima ima pravo to da onemogucava. Osim toga Ruzo draga, ako vec pocinjes sa prozivkama za nacionalizam... bez uvrede ali ti sama zastupas unitaristicku ideju BiH, upravo sa stanovista bosanskog nacionalizma. Ti to umotavas u "patriotizam", ali je zapravo nacionalizam. Jer ako proanaliziras pazljivo tvoje stavove na ovu temu(bar koliko sam sagledao od kada sam se ukljucio ovde) ima tu vise od obicnog neutralnog gradjanskog patriotizma, ima i u tvojim shvatanjima nacionalizma. Bosansko-bosnjackog nacionalizma. Ok, imas pravo da volis svoj narod, ali dopusti to i drugima. Ovako ispada: ne smeta ti bosansko-bosnjacki nacionalizam, a smeta ti tudje iskazivanje prava na nacionalnu posebnost, autonomost, pravo na samoopredeljenje(koje ti etiketiras kao nacionalizam i fasizam). Tebi ocigledno smeta sve sto ne ide u prilog bosnjacko-unitaristickoj opciji. Mozda to ne cinis svesno al to ima takvu konotaciju. Zapravo atakujes na kolektivna nacionalna prava na autonomnost onih koji ne zele, koji nece da budu Bosanci, niti Bosnjaci po nacionalnosti. Tu se ne radi o nekoj marginalnoj grupi, vec o procentu od preko 30% stanovnistva. Bar ako govorimo o Srbima u BiH. A ako dodamo jos i Hrvate, onda je taj procenat znatno veci. Naravno, ne smeta ti francuska unitaristicko-asimilatorska koncepcija nacije i drzave(toboz "gradjanska", zapravo je rafinirano sovinisticka), koja negira nacionalne posebnosti(jer po francuskom Ustavu svi koji su rodjeni i zive na teritoriji Republike Francuske i poseduju francusko drzavljanstvo tretiraju se kao Francuzi) dakle tebi taj koncept ne smeta..al zato druge koncepcije prozivas kao fasisticke... I btw, kada govorimo o Zapadu, francuska teorija koju ti afirmises je samo jedna od postojecih. Na Zapadu kao sto znamo egzistiraju i primenjuju se meshoviti stanadardi prema shvatanju nacije, nacionalnog..itd To nije pitanje ni fasizma ni nacionlizma, vec naprosto onog sto spada u corpus kolektivnih ljudskih prava: pravo na nacionalni identitet, nacionalnu posebnost, tradiciju, jezik, zatim pravo na kolektivnu autonomnost etnickih zajednica. To se primenjuje od drzave do drzave, prema razlicitim modelima. Francuska je mozda cak i usamljena drzava u Evropi, po pitanju nacina na koji tumaci pojam nacije i drzave. Po mom strucnom misljenju tumaci ga nakaradno, iako je to drzava koja ima solidnu pravnu tradiciju. Medjutim stipulacija gradjanstine kao nacin da se ucutka(znaci ugusi) pravo na nacionalnu posebnost, pravo na teritoriajlno-politicku autonomnost etnickih zajednica i iskazivanje iste, zagovaranje da se to ucutka, to je nesto sto se kosi sa osnovnim principima vazecih medjuanrodno pravnih standarda. A pravo na samoodredjenje naroda je prema Povelji UN fundamentalno, univerzalno kolektivno pravo. To nije "fasizam", i pogresno je tako etiketirati. Kolektivna ljudska prava ne iskljucuju individualna ljudska prava, vec te dve grupe cine corpus medjunarodnih ljudskih prava(Pakt o pravima coveka: Pakt o gradjanskim i poltickim pravima, kao i pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima). Kao i regionalne konvencije EU o etnickim, verskim i drugim pravima etnickih zajednica.

Заборављаш једну ствар, РУЖА ЈЕ УВИЈЕК У ПРАВУ! :lol:

П.С. Јако добар пост! :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 149 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]