Hristov je napisao:
Rocky79 je napisao:
Pokusavao sam kod nekoliko zenskih osoba koje su sa invaliditetom i koje su mi se dopale, ali ispostavilo se da su one trazile muskarce bez invaliditeta.

Onda ne treba cuditi sto djevojke bez fizickih ogranicenja traze iste takve momke. Mislim da i vrsta invaliditeta igra bitnu ulogu, i kako ljudi dozivljavaju neciji invaliditet, te predrasudi o odredjenim ogranicenjima. Vjerujem da kad procijenjujemo da li je neka osoba za nas, da mi svijesno ili nesvijesno stavljamo na vagu njene pozitivne i negativne, odnosno "negativne" osobine. Tako da invaliditet sam po sebi ne mora da bude knock-out kriterij, ali naravno igra bitnu ulogu. I ti i ja cemo se sloziti da nasim ocima vise prija lijepa i zdrava djevojka, ali isto tako cemo se sloziti da izgled nije odlucujuci kriterij pri izboru partnera. Tako da na neki nacin svoje nedostatke mozemo kompenzovati nasim pozitivnim osobinama. Kada bismo npr. trebali opisati sta je to kod nasih prijatelja ili partnerki sto nas drzi uz njih, vjerovatno cemo uvijek izabrati jednu dominantnu osobinu, a to u pravilu nije fizicki izgled (govorimo o suprotnom polu naravno). Da sam na tvom mjestu, ne bih se oslanjao na klasicno prilazenje, vec bih pokusao da se nenametljivo i postepeno zblizim sa djevojkom koja mi se svidja, da joj omogucim da upozna osobu iza fizicke fasade. Vjerovatno si dosta cesto cuo za primjere da se med. sestra ili njegovateljica zaljubila u pacijenta kojeg je njegovala, a pacijent je bio recimo invalid (npr. za vrijeme rata smo imali priliku da slusamo i gledamo takve slucajeve na TV-u, radilo se uglavnom o ranjenim vojnicima kojima je amputiran ekstremitet).
Jednom sam gledao na TV-u emisiju o ljudima koji imaju tu neku bolest, nemam pojma kako se zove, uglavnom nekontrolisani pokreti, krikovi, uvijanje tijelom.. Jedan taj momak je uprkos tome bio veoma uspjesan IT-ekspert i cak je osvojio nagradu za najuspjesniju realizaciju jednog web-sajta, znaci njegov mozak je savrseno dobro funkcionisao, natprosjecno dobro, imao je smisao za humor i sve ostalo. I djevojku je imao, veoma lijepu, plavokosu, plavooku djevojku (bez invaliditeta). Pitali su je zasto je sa njime, rekla da je duhovit, da moze sa njim da prica o svemu, da imaju dosta zajednickog, i tako.
Jedan moj prijatelj (ajkula i spavac ga vjerovatno znaju) je u ratu ostao bez noge maltene do kuka, uprkos tome se ozenio i sad ima porodicu, andjeoski lijepu cerku, vjerovatno je dobio jos djece, ozenio je strankinju.
Mislim da nasa sredina ima dosta neosnovanih predrasuda po pitanju invaliditeta. Ako i djevojka osjeca naklonost prema nekome sa fizickom ogranicenjima, nailazi na otpor i kompromitovanje u drustvu.
Ja ti zelim od srca da nadjes zenu svog zivota, i dobijes buljuk djece
Dobro dosao na forum!
Pa ok ja mozda i ne mogu biti(i pored najbolje i najiskrenije namere) bas sasvim objektivan kada govorim o ovoj temi, jer sam osoba sa invaliditetom. Ponekad u sali kazem da je moja "nevolja" u tome sto mi: um, psiha, intelekt, zelje, htenja, libido funkcionisu besprekorno, na nivou sasvim zdravog coveka, a s druge strane postoje fizicka ogranicenja, tj invaliditet. A uz to, kod mene je centralno ostecenje cerebruma prouzrokovalo ostecenje na nogama(diplegia spastica, kao oblik cp), tacnije pri hodanju. dok su ostale psiho motorne funkcije ok. Uz rehabilitaciju sam uspeo u samostalnosti pa se mozda zato ja manje dozivljavam razlicitim od drugih, a mozda ponekad za trenutak zaboravim da to okoline gleda sasvim drugacije od mene. Mislim naravno da sam svestan da sam invalid i da je to trajno stanje i pored rehabilitacije, vezbi, rada na sebi..itd. Svestan sam ja toga, savrseno. Samo eto pozelim da uprkos tome ostvarim vezu, ljubav emotivni zivot. Sto se tice saveta za pristup suprotnom polu. pa isprobavao sam razlicite pristupe devojkama koje su mi privlacile paznju. Od direktnijih pristupa do onih postepenih(preko druzenja, spontanog upoznavanja). Ni jedan pristup nije rezultirao necim narocito konkrenim, bar ne u smislu prave veze. Tamo gde je pristup bio postepeniji bilo je malo bolje, cak je dolazilo do nekih prilika, dve tri moze se reci polu "veze"(ako se to moze tako nazvati), ali su te zenske osobe ipak na kraju odustajale od neceg ozbiljnijeg, jer su se pre svega plasile daljeg vezivanja, ili reakcije svoje okoline..itd tako da su na kraju brzo i te stvorene prilike propadale. Inace, u najvecem broju situacija indirektan pristup je dovodio do stvaranja priajteljstava, a ne veze. Indirektan pristup je mac sa dve ostrice. Prvo zato sto kroz druzenje najcesce zenske osobe to dozive kao prijateljstvo i onda od nekih ljubavnih pokusaja tek nema nista. Cak dolazi do vrlo neprijatnih situacija. Jednako neprijatnih, kao i kod direktnih pristupa. Drugo, i kroz indirektan, i kroz najsuptilniji postepen pristup, ja sam u ocima druge strane osoba sa invaliditetom i ta slika taj utisak je nesto sto podsvesno pravi kocnice toj drugoj strani(zenskoj), a te kocnice tesko popustaju cak i ako dodje do prijateljskog upoznavanja, postepenog zblizavanja. Naprosto ako sam drugoj strani fizicki odbojan zbog invaliditeta, ako joj to stalno podsvesno stoji u mislima, ako se ne moze opustiti, onda ni najvece priajteljsko zblizavanje, nece pomoci da se postigne nesto vise. Veoma dobro znam o cemu govorim(imam dosta poznanica, prijateljica), dakle govorim iz sopstvenog iskustva, a znam i iz iskustava i mnigih drugih invalida. Kao sto rekoh dogodile su se dve tri situacije gde je bilo nesto sto su mogle postati veze, ali na kraju je cak i to ostalo bez dubljeg povezivanja. Razlog je bio upravo sto cak i te osobe kojima sam se bio najvise priblizio intimno, emotivno, spontano, nisu mogle da se do kraja opuste da se do kraja upuste u pravu vezu, pa su brzo odustajale. Bar sam takvo obrazlozenje dobio. Jer to sto ja sebe dozivljavam kao uspesnog, samostalnog invalida, to sto se ja trudim..itd sve to uopste ne znaci da moja fizicka ogranicenja nisu prisutna. Istini za volju, nakon takvih obrazlozenja, ni ja nisam previse pokusavao da ih zadrzim, jer smatram da se ne moze nista na silu. Ja im ne zameram, jer najlakse je sujetno zamerati, treba hrabro pokusati razumeti i prihvatiti odluke druge strane. Dakle ovo govorim o pokusajima sa onim zenskim osobama koje nisu imale invaliditet. Pokusaji sa nekoliko zenskih osoba koje su takodje imale invaliditet, kao sto rekoh nisu uspevili jer se ispostavljalo da te zene sa invaliditetom traze zdrave muskarce i da smatraju kako bih ih veza sa drugim invalidom jos vise otezavala. A sto se tice primedbe da je svakom na prvi pogled lepse videti zdravu osobu nego sa invaliditetom, pa razumem da je vecini tako. I ne zameram. Opet kazem, ja mozda zbog svog invaliditeta ipak malo sire gledam na sve to, pa npr meni devojka sa inaliditetom moze biti i lepa i slatka. Al to naravno ne znaci da ce mi biti lepa i slatka svaka samo zato sto ima invaliditet kao i ja, vec ako to zaista osetim. Kao sto ni ja nekoj devojc sa invaliditetom ne trebam biti lep i sladak samo zato sto sam invalid,pa eto nemam kud. Ili obrnuto, mi nece biti lepa i slatka ni svaka koja nema invaliditet, vec ona sa kojom proradi fluid, obostrani. Da ne filizofiram previse..kao sto rekoh, mozda ja na sve to gledam drugacije, pa mozda ne mogu bas uvek biti objektivan. Samo ne bih zeleo da neko pomisli da bilo sta "namecem". Jer to nije cilj ove teme i diskusije. Dodao bih samo jos nesto oko pomenutih slucajeva sa osobama koje od zdravih postajale invalidi(u ratu, nesrecnim slucajem), primetio sam da ce ipak dosta ljudi reci da im je lakse ostati uz neko invalida ako u toku braka ili duge veze dodje do toga, nego da udju u takvu vezu. Cesto me je ta konstatacija zbunjivala, jer nekako u oba slucaja partner je invalid, sa ogranicenjima. Ali razumem da je ljudima valjda ipak lakse ostati u takvoj situaciji, ako vec postoji formirana veza, ljubav. Nego uci od starta u takvu vezu. Valjda je to u pitanju, ne znam. Hvala na podrsci i lepi zeljama. A da li ce se to i ostvariti..voleo bih, mada iskreno vec pocinjem da sumnjam u to. Ipak nemam vise 19, 20, 25 godina pa da neograniceno verujem u cuda.