banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 16:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Josip Broz Tito
PostPoslato: 09 Nov 2010, 19:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_zoka je napisao:
U kojoj to školi?Gdje?

Моја стара нпр. (Добојска регија).
Моје комшије нпр. (Прњаворска регија).
Знам за таква дешавања и по Бањалучкој регији а и у Челиначкој.

Иначе, врх ми је био што је у томе предњачио по њиховој прили тадашњи извесни наставник који ће касније да постане једна од првих узданица СДС-а па онда и директор више обједињених школа.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Silvio Dante je napisao:
_zoka je napisao:
U kojoj to školi?Gdje?

Иначе, врх ми је био што је у томе предњачио по њиховој прили тадашњи извесни наставник који ће касније да постане једна од првих узданица СДС-а па онда и директор више обједињених школа.

To što je neki pojedinac (ili pojedinci) liječio vlastite komplekse i "htio da bude veći katolik od pape" ne znači da je to bilo ugrađeno u sistem.
Mogao bih se kladiti da je taj nesrećnik maltretirao samo djecu koja su posjećivala pravoslavnu crkvu, jer da je rekao nešto slično djetetu koje je išlo u katoličku nedjeljnu školu ili mekteb, dobio bi po prstima kao nacionalista i šovinista. Za katoličke i muslimanske vjernike bili su zaduženi drugi, iz "vlastitog" naroda.
Moje (banjalučko) iskustvo je bilo sasvim suprotno, niti je ko branio posjetu crkvi/džamiji, niti je tjerao ili savjetovao na to; nikad nisam ni čuo za neki takav slučaj. Svi smo mi znali ko su pravi vjernici, čestitali im praznike i ostavljali ih na miru. Svi ostali (u koje sam i sam spadao) smo "proslavljali" sve vjerske (uključujući sve religije koje postoje u velikom gradu) i državne praznike, jer je to uvijek bila prilika za dobar dernek.
Prvu izričitu zabranu posjete sakralnim objektima (generalno) sam dobio u JNA, ali sam lično prisustvovao (kao član počasnog voda) sahrani jednog oficira na kojoj je opijelo držao pravoslavni sveštenik. Nije baš bilo po PS, ali niko nije pravio pitanje. Napominjem, bilo jednom u SFRJ.
Religija je bila strogo privatna stvar i ko je htio, nije morao da radi za božić/uskrs/bajram, ali je morao da uzme slobodan dan, a ne da bude državno sankcionisan praznik, obavezan za sve.
Poznavao sam neke adventiste, kojima je vjera branila da rade subotom (da, i subotom se nekada radilo), oni su mogli da odrade svoje nedjeljom, samo da posao bude obavljen.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 22:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

"И суботом се некада радило".

Екстра реченица. Сада се ради и недељом.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
A biće, ako bog da, i prekovremenog...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Silvio Dante je napisao:
"И суботом се некада радило".

Екстра реченица. Сада се ради и недељом.

mislio je na drzavne firme... a ne, te ne rade subotom... ni "prve subote u mjesecu"... ni to...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
E da mi je znati gdje to u Prnjavoru?
Mojoj babi je dolazio pop u kucu, a tu je zivio i stric koji je ucitelj. Mislis da je on tukao djecu koja su isla u crkvu?
To je mozda i bilo , ali onako kako je Stratokastel opisao, pojedinacni slucajevi.
I kod mene je u razredu bilo ucenika koji su isli na vjeronauku, pa ih niko nije dirao(prije prvih slobodnih demokratskih visestranackih izbora).

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:24 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Silvio Dante je napisao:
_zoka je napisao:
U kojoj to školi?Gdje?

Vidi,ja sam u osmom razredu dobio vjeronauku...Tek se pojavila tada....Natjeraše i muslimane i katolike da idu na pravoslavnu vjeronauku...Je li uredu onda da ja kažem da su u RS svi muslimani i katolici morali ići na pravoslavnu vjeronauku?
Poenta je da ti pričaš o vremenu u kojem nisi živio,a kontriraju ti oni koji su proživjeli dio života u tom vremenu.Čija priča pije više vode?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:27 
Administrator
Korisnikov avatar

Orhana1 je napisao:
Josip Broz kao osvjedočeni srbomrzac 1944. godine u Srbiji je mobilisao više od 7.300 vojno neobučenih srednjoškolaca i maturanata i uputio ih na sremski front.U prve dvije nedjelje na obalama Dunava na brdu Batina,elitne i do zuba naoružane njemačke "Princ Eugen" jedinice, su pobile više od 6.200 srpske omladine . . .

Zaboravih odgovoriti na ovo....Moj deda,mamin otac,Hrvat je ranjen na sremskom frontu,dok se borio na partizanskoj strani...Toliko od 6200 SRPSKE omladine...Jugoslovenska omladina je u pitanju.....Btw,kako je sprovođena mobilizacija?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2007, 12:39
U SFRJ je DB imao posebno odelenje za spijuniranje vernika. Samo u BiH bilo je 3.000 dousnika koji su bili zaduzeni za verske organizacije. O.Savo Jovic je robijao zbog pisam koje je napisao, a nikom nije poslao 4 godine u Zenici, drugi svestenik isto zbog srpskih pesama koje su pevali gosti na krstenju njegovog deteta u njegovoj kuci.
Sve na osnovu svedocenja nastavnika koji jeslusao pod prozorom.
Da je Titoslavija valjala, branio bi je neko od silnih clanova Komiteta SKJ, JNA, DB....
Ni sami nisu verovali u ono sto su druge terali da cine.
Ima dokumentarac Specijalni vlakovi, tako nekako o izvozu radne snage u Zapadnu Nemacku.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Zoka, kako mislis nateras ih na veronauku... Nije bas da razumem... Kod nas su oni taj cas bili slobodni, mada bilo je nekih koji su ostajali u ucionici... Mrzelo ih da lutaju okolo celi cas (osnovna skola je u pitanju)

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Zoka, kako mislis nateras ih na veronauku... Nije bas da razumem... Kod nas su oni taj cas bili slobodni, mada bilo je nekih koji su ostajali u ucionici... Mrzelo ih da lutaju okolo celi cas (osnovna skola je u pitanju)

Šta ti nije jasno?Rečeno im da moraju da prisustvuju vjeronauci ili će im se zaključiti negativna ocjena...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
И код мене су ишли само они што су хтјели.. никад их нису тјерали.
Неки су се и добровољно јављали да одговарају јер им је петица из вјеронауке поправљала просјек. :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2010, 23:58 
Administrator
Korisnikov avatar

Ja kažem kod mene u školi.....Ne u svim školama....Vjerovatno je tako i sa tim kažnjavanjem šibama...Uvjek ima neko prerevnosan,ko se pokušava dodvoriti sistemu,nebitno kojem...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 00:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koja je to skola ako nije tajna?

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 00:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Orhana1 je napisao:
Josip Broz kao osvjedočeni srbomrzac 1944. godine u Srbiji je mobilisao više od 7.300 vojno neobučenih srednjoškolaca i maturanata i uputio ih na sremski front.U prve dvije nedjelje na obalama Dunava na brdu Batina,elitne i do zuba naoružane njemačke "Princ Eugen" jedinice, su pobile više od 6.200 srpske omladine . . .

Zaboravih odgovoriti na ovo....Moj deda,mamin otac,Hrvat je ranjen na sremskom frontu,dok se borio na partizanskoj strani...Toliko od 6200 SRPSKE omladine...Jugoslovenska omladina je u pitanju.....Btw,kako je sprovođena mobilizacija?

Проценат те друге омладине ван српске је био прилично мален. Ако ћемо реално.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 00:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Silvio Dante je napisao:
_zoka je napisao:
U kojoj to školi?Gdje?

Vidi,ja sam u osmom razredu dobio vjeronauku...Tek se pojavila tada....Natjeraše i muslimane i katolike da idu na pravoslavnu vjeronauku...Je li uredu onda da ja kažem da su u RS svi muslimani i katolici morali ići na pravoslavnu vjeronauku?
Poenta je da ti pričaš o vremenu u kojem nisi živio,a kontriraju ti oni koji su proživjeli dio života u tom vremenu.Čija priča pije više vode?

Па види као клинац живео сам и ја нешто у том времену.
Елем, не знам чија прича пије превише воде али знам да ова ваша не пије. Творевина коју толико хвалите срушила се као кула од карата за врло кратко време. Да је била ваљана и ваљала чему не би се тако срушила.
Друго, већ сам писао овде а мрзи ме да се понављам, осим што је била изграђена на нездравим националним принципима и на српској крви, СФРЈ је била изграђена и на нездравој економској основи и привредним принципима.
У благодетима СФРЈ је уживало свега пар генерација у оном "златном добу" 60-тих и делом 70-тих а сада због исте испашта и испаштаће много више генерација.
Доказано је научно да СФРЈ није имала шансу да опстане управо из економских разлога јер је била презадужена , оптерећена кредитима, предузећа су била нефункционална за тзв. "либерални капизализам" и као таква нису могла да испрате конкуренцију, социјални систем није одговарао стварној платежној моћи државе, итд.
Уместо константног кукања (које је нама Србима иначе карактерна особина, бар већини) и жалопојки за нечим чега ево већ 18 година и дефинитивно нема, боље да се гледа како данас и којим путем.
СФРЈ нам више не може помоћи а најбоље би било да нам није ни помагала али ту смо, где смо и ваља гледати како од актуелне ситуације направити најбоље могуће.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 01:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6Qi50Mun4RA[/youtube]

Једва чекам ово..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 07:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Елем, не знам чија прича пије превише воде али знам да ова ваша не пије. Творевина коју толико хвалите срушила се као кула од карата за врло кратко време. Да је била ваљана и ваљала чему не би се тако срушила.
Друго, већ сам писао овде а мрзи ме да се понављам, осим што је била изграђена на нездравим националним принципима и на српској крви, СФРЈ је била изграђена и на нездравој економској основи и привредним принципима.

Na vještačkim principima ti je sklepana i EU a sad se trese ko Banjaluka 69 kad je počelo nestajati para...
Citiraj:
У благодетима СФРЈ је уживало свега пар генерација у оном "златном добу" 60-тих и делом 70-тих а сада због исте испашта и испаштаће много више генерација.

Ista priča i za EU, dok je bilo Hladnog rata bilo je i dizanja standarda e sad šipak vraćaj pare, a kod njih već mladi ispaštaju...
Citiraj:
Доказано је научно да СФРЈ није имала шансу да опстане управо из економских разлога јер је била презадужена , оптерећена кредитима, предузећа су била нефункционална за тзв. "либерални капизализам" и као таква нису могла да испрате конкуренцију, социјални систем није одговарао стварној платежној моћи државе, итд.

A sad smo do guše u dugovima za koje je Titov dug penzonerska štednja, socijalnog sistema nema uopšte, a vlada feudalizam...
Citiraj:
Уместо константног кукања (које је нама Србима иначе карактерна особина, бар већини) и жалопојки за нечим чега ево већ 18 година и дефинитивно нема, боље да се гледа како данас и којим путем.
СФРЈ нам више не може помоћи а најбоље би било да нам није ни помагала али ту смо, где смо и ваља гледати како од актуелне ситуације направити најбоље могуће.

E ovo si tačno rekao, dok se ne uzdamo u se i svoje kljuse nema nam naprijed, mi samo čekamo da nam neko sa strane servira na gotovo...a ne Srbija, Srbija mi smo u BiH pa htjeli to ili ne!

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 17:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
ali zato uzmi primer Kine koja je mozda i najjaca ekonomska zemlja sveta, kakva su prava tih ljudi danas, za koliko rade i koliko su isti poslovi placeni na zapadu... Izrabljivanje radnicke klase da bi drzavi bilo bolje i nije neki idealan sistem... Ko zeli i zna dobro da radi svoj posao na zapadu ima posla i solidno je placen, u soc/komunizmu to nije tako

Jbg,kad "forumaš" dok si na poslu,ne stigneš sve ni vidjeti ni odgovoriti...Ovo se više ide u pravcu "socijalizam-da ili ne",nego
što se govori o Titu...ali pošto se te teme preliću....
Elem,činjenica je da je komunizam neke zemlje unazadio....Mađarsku,Poljsku,Češku....Srednjoevropske zemlje....
Činjenica je i da je neke zemlje odveo džinovskim koracima napred...Tipa Kine.Ne samo u pogledu snage države na međunarodnoj sceni,nego i u pogledu kvaliteta života ljudi...Kina prije komunista je bila država u kojoj su za vrijeme gladi cijela sela išla u prošnju...Ne u okolinu,nego na drugi kraj carstva...To je znalo trajati i po par godina,to putešestvije..Ta pojava je bila toliko česta da su postojali ustaljeni načini na koje su se kuće zapačatile,postojao je simbol koji je značio da je selo otišlo trbuhom za kruhom...Takva sela niko nije dirao.Znalo se da sutra ta situacija može zadesiti svakoga....Kina je prije komunista bila zemlja u kojoj 99% stanovnika nije imalo ništa,sada imaju nešto.Kina je unatoč okromnom prostoru i populaciji bila zemlja koju su drugi pokoravali svojoj volji i vojsci kako su htjeli...Sada to ne mogu.
Preporučujem knjigu "Dobra zemlja" od Perl Bak.Ustvari bilo koja njena knjiga o Kini...Onda reci da sada Kinezi loše žive. :wink:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 18:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa Kina i nije neki primer, samo je cinjenica da tamo jos uvek narod ima velika ogranicenja koja u demokratskim zemljama ne postoje... Jbg, da u Kini prodajes postao bi milijarder, mnogoljudna je zemlja, pa je radna snaga jeftina i proizvodi su jeftini... Ali ono najbitnije uslovi zivota nisu dobro. Isto tako ne mozes porediti prijasnja vremena jer su svugde uslovi bili losi, pa je tako i kina najvise ispastala jer je bio veliki broj usta koja treba nahraniti....

I kinezi zive dosta losije nego drugi narodi koji dodju u kinu, igrom slucaja poznajem ljude koji su ziveli i izive tamo... Ne znam sto nisi uzeo primer drugih komunistickih zemalja, sto bas tog ekstrema :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1020 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 51  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]