Исправка колеЗа лаоце.
Citiraj:
BiH funkcionise skoro pa nikako
"Држава БиХ" не функционише. То не кажем ја или ти, то је став свих светских аналитичара, политoколога и страних политичара који су се бавили БиХ.
Причати причу како се све то може променити притиском на политичаре, увођем људских права (која су код нас ипак на једном завидном нивоу, бар у РС) и сл. је прича које се може ставити у категорију "Крадем Богу дане".
Ја сам већ наводио оне примере о насилно састављеним породицама или још бољи ми је био онај пример са аутомобилом: Узмете кола, нека марка, он вас година не служи, стално у квару, ви дајете паре... И сада вама остаје опција:
а) покушаћете да замените кола и решите се беде. Не значи да ћете имати среће и да ће вам бити боље али постоји перспектива да ће можда бити тако
б) задржаћете кварљива кола и надати се да ће Бог да вам помогне да се више не кваре
Како ћете поступити? Замислите само себи ову ситуацију у обичном , реалном животу. Какав је ваш одоговор?
И то је уствари и одговор на питање: РС у оквиру Б/Х или РС ван оквира Б/Х.
Извлачити се на политичаре и причу као ето политичари су криви је аргумент без икакве основе.
Политичаре бира народ и реално јасно је свима да није Милорад Додик тај који пропагира РС ван Б/Х, већ је то жеља српског народа (огромног процента истог).
Није Драган Човић тај који пропагира за Хрвате нови ентитет, већ је жеља Хрвата у Босни/Херцеговини да имају свој ентитет (што је само прелазни корак (прелазна жеља) ка изласку из Б/Х).
То су чињенице.
Ја разумем донекле и зоку и еугенија али реално: Колико Срба у РС заступа ваш став? 5%? Можда ни толико.
Значи није реално да 5% диктира вољу оним 95%.
Даље, питање финансија, војске, граница итд. сигурно не би било горе него што је данас.
Једини који се залажу за ту "заједничку" Б/Х су муслимани. Међутим, сви ми знамо како би, да се само они питају, изгледала та "заједничка" Б/Х.
Хрвати су то најбоље сада осетили у заједничкој федерацији са њима. Питајте их што желе да изађу? Мени је жао, што нема овде неки Хрват па да мало напише нешто на ту тему, а сигуран сам да би објаснио много тога.
МЗ тренутно насилно држи ову творевину само да би могли да контролишу муслимане, јер не желе да створе још једну исламску државу у Европи и то државу са тенденцијом да крене ка исламском фундаментализму (такву тенденцију, ни приближно, немају шиптари на Косову).
Треба бити мудар. Зацртати циљ: РС ван оквира Б/Х. У ком облику. Самостално или део Србије, о томе уопште сада не треба лупати главу.
Јер је то далеки футур. Треба ићи корак по корак а први корак је наведени циљ.
У оквиру тога, треба максимално одржавати актуелни ситуацију у зајендичким органима, а она је сада таква да исти не функционишу (једноставно наставити доказивати да је Б/Х нефункционална). Треба направити једну заједничу платформу наступања, свих српских странака у РС.
Треба продубљивати сарадњу са Хрватима у Б/Х јер су они најбоље осетили заједницу са муслиманима, а сигурно ће нам лакше бити доћи до циља у сарадњи са неким, него соло.
Уколико би дошло до промене власти у Београду (одласком овог изразито антисрпског, антидржавног и антинационалног режима), треба тежити још тјешњој сарадњи са Београдом (пре свега привредно).
Не треба се бусати у прса и дизати тензије. Одмах јасно ставити МЗ до знања, ми хоћемо РС ван оквира Б/Х али нећемо рат у Б/Х.
Хоћемо мирну диобу попут Словачке и Чешке. Хоћемо привредну сарадњу на обострану корист са свима у окружењу.
Значи, константно наглашавти пацифистичко раздвајање Б/Х. Такође, неопходан је јак лоби у светским организацијама попут УН, ЕУ и сл.
Енглези кажу: "Good walls make good neighbours" и тога се треба придржавати.
Ипак, опет се понављам, само мудро и лагано, без наглих покрета и врелих изјава. То је процес који може да потраје и до 10-15 година а можда и више. То ће бити изгубљених 15 година, али боље изгубљених 15 година, неги изгубљене све године.
Када крене подела Белгије (која је све извеснија), ту треба тражити шансу за актуелизацију питања Б/Х. Ако они тамо не могу заједно (а имају и економску и социјалну сигурност) онда овде не треба ништа посебно да се објашњава и да се гаје лажне наде.