banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Okt 2010, 10:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Na jednoj drugoj temi, kada me je neko (mislim da mu je ime ''RSboljapolovinaBiH'') upitao šta je razlog nesretne istorije srpskog (i ne samo srpskog) naroda, njegovih trenutnih problema i prije svega budućih iskušenja, ja sam između ostalog naveo i psovku. Rđava riječ je uz lažljiv jezik, nepoštovanje i prkošenje najmrskije Bogu Stvoritelju, i Biblija i Kur'an su okrutni prema tom teškom grijehu, spominju se smrtne kazne neposlušnoj djeci i oduzimanje dobara hulnom i podrugljivom čovjeku. :(

Evo jednog poštenog teksta sa jednog drugog foruma, uz jednu napomenu - narod na ovim područjima zaista je ogrezao u hulnim riječima koje su mu praktički ušle u krv da ih prosto uobičajeno upotrebljavaju, kafanska politika uzela je maha čak i u porodičnim krugovima, a da ne govorimo o već odavno primjećenoj činjenici da se svi prave velikim vjernicima dok im je u intimi teško živjeti po zadatim pravilima. :cry:

Citiraj:
Ima kod našeg naroda jedan vrlo hrđav i ružan običaj, a to je „psovanje." Istina, psuju i drugi narodi, ali gore od našeg naroda ne psuje niko na svetu. Obično ljudi iz drugih naroda psuju ili ruže to, što je za njih najmržije i odvratno, dok naš narod ruži čak i ono, što za njega treba da bude najsvetije i najpoštovanije. Zar mi ne čujemo skoro na svakom koraku, kako pojedini ljudi psuju majku i samoga Boga. Ovaj ružni običaj Srbi su primili za vreme robovanja od Turaka. Ali ne mislite, da su Turci psovali svoje majke i svoga Boga; to nebi učinio ni jedan Turčin, jer za to krivca je očekivala smrtna kazna. Turci su psovali samo srpsku majku i srpskog-hrišćanskog Boga, a to su činili uvek iz velike mržnje prema Srbima, koje Turci i nisu smatrali za ljude, nego za prezrenu raju.

Na žalost, pojedini iz nas umesto toga da omrzne ovu psovku, kojom su Turci ružili Srbe, umesto najvećeg gnušanja prema ovome turskom bezobrazluku, počeše i sami da ponavljaju ove turske grdnje i, na svoju veliku sramotu, psuju i svoju majku i svoga Boga, kao da pravdaju time svoje bivše zulumćare.

O nesreće! Zašto to činite? Zašto psujete svoju majku i svog Boga? Turčin je mrzeo srpsku majku i za to je psovao nju, ali zašto psuješ svoju majku ti, o Srbine!? - Možda za to, što je ona tebe rodila, ishranila, postavila na noge, negovala, čuvala? Ili za to što je ona pazila na tvoje zdravlje i tvoj Život?

Turčin je mrzeo Boga hrišćanskog i za to je psovao Ga, a zašto Ga psuješ ti, Srbine? - Zar i ti mrziš svoga Boga? - Tad reci za što? - Možda za to, što je On očuvao tvoju državu i tvoj narod? Možda za to, što On šalje rod na tvoju njivu i sreću u tvoj dom? Možda za to, što On spasava tebe od svake nevolje?

Dakle, što možemo reći za čoveka, koji psuje majku i Boga?

Prvo, da ovaj čovek nema pameti, jer psuje to što treba poštovati, grdi to što mora voleti i ruži one kojima se treba da klanja. Pametan čovek nikad toga nebi učinio.

Drugo: čovek, koji psuje majku i Boga, nema morala u svome srcu, jer čak i životinje poštuju i vole svoju majku i odane su onome ko ih njeguje i hrani, a ovaj čovek psuje svoju majku i ruži svoga najvećeg Darodavca - Boga.

Treće: čovek, koji psuje majku i Boga, nema straha Božjeg u sebi, jer i Gospod nam je zapovedio da poštujemo oca i majku i volimo Boga iznad svega u svetu, a ovaj čovek ne boji se Boga i ne sluša Njegove zapovesti.

Kako treba da se ponašamo prema takvom čoveku? - Njemu ne treba davati nikakvog poverenja, jer onaj, koji psuje majku i ne boji se svoga Boga, može lako i pokrasti, i ubiti, i opljačkati, i izdati otadžbinu, i napraviti lažnu menicu i svaki drugi zločin učiniti. Zašto? A za to, što psovati Boga i ružiti majku to je najveći zločin u svetu, a koji čini najveći zločin, taj će lako učiniti i ostale manje.

Jedan pošteni Jevrejin imao je kod sebe sluge hrišćane, ali čim je čuo, da sluga psuje Boga, odmah ga je isterao, govoreći: „Kad se ti ne bojiš svoga Boga, zar možeš da slušaš mene? Kad ti ne poštuješ svoga Nebesnog Gospodara, kako možeš poštovati mene - tvoga gazdu? - Ko psuje Boga i majku, taj je dakle nemoralan čovek i takav mene može uvek i opljačkati i prevariti i pokrasti i ubiti".

Vidite, dakle, da čak i ljudi drugih vera gnušaju se ovog našeg gadnog običaja. I zato ostavite ga, ne sramotite sebe i svoje srpsko ime. Neka svaki vidi da vi poštujete svoga Boga i da ste zahvalni svojim roditeljima; tada vas i Gospod neće napustiti, kao što vas ni do danas nije napuštao.

Zašto? Zbog čega se tako ponašamo, tj. ne mi učeni mladi ljudi novog doba ali zato sigurno naši roditelji ili neki ljudi u okolini? Šta je razlog svega toga, 50 godina bezbožništva ili pak dugačka neslavna prošlost zbog koje moramo tražiti neke druge razloge?

Bože, spasi me psovke!

Komentarišite.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 11:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Ja " lajem ko pas " a ko pazim a u stvari ne pazim u opste,srecom krham samo u kuci i imam svega nekoliko psovki ( 3-4 ) kojih se drzim vec godinama,neke su gadne a neke malo manje gadne.I znam da nevalja,i znam sve sto gore pise al dzaba,ne popravljva sam skroz i nemam pojma zasto je to tako i necu ni pokusati da se opravdam

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 11:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
malka je napisao:
Ja " lajem ko pas " a ko pazim a u stvari ne pazim u opste,srecom krham samo u kuci i imam svega nekoliko psovki ( 3-4 ) kojih se drzim vec godinama,neke su gadne a neke malo manje gadne.I znam da nevalja,i znam sve sto gore pise al dzaba,ne popravljva sam skroz i nemam pojma zasto je to tako i necu ni pokusati da se opravdam

Ja ne psujem, ali u još jadnijem sam položaju - poznajem se sa ljudima koji su ono što trebaju biti, vrijedni, pošteni, čuvaju svoje, poštuju tuđe, nacionalisti su ( :lol: ), vjernici su, pravdaju se da su i za ono bezbožničko razdoblje sve vrijeme bili pravoslavci, al što imaju naviku psovati Boga, svetinje, Svetog Savu ( :oops: e moj Srbine...) pa i zemlju, pšenicu, 'šareno potkovano'...
Dalje, pričaju tako gnjusne prostakluke i raspravljaju o intimnim stvarima na prljav način ko neka djeca kad im u ruke padne časopis s oznakom 18+...
Strašno, zaista strašno, i pitamo se zašto smo tako oronuli!

Napominjem da sam to imao prilike iskusiti na prostorima RS i to mahom kod priprostih ljudi, nadam se da su u Srbiji i jačim okolinama nešto bolji.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 11:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Psovanje je i znak slabosti.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 11:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Bila je nedavno na RTS emisija o kletvama i sa psihološkog stanovišta šta ona znači.
Otprilike kletve služe kao katarza, trenutna "odmazda" za nečiji grijeh prema nama.
Psovka je manje "teška", a takođe služi da bi se izbacio bijes... a nekad je jednostavno stvar navike.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Ko ne psuje čovjek nije il se krije. Moraš nekad... Pritom ne mislim na one psovke od kojih se želudac okrene.
Ja psujem, al to su neke malo blaže psovke nema tu niš morbidno.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 12:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ponekad, rijetko kad opsujem, ali boga, kruh i sl. nikad.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 13:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2010, 10:03
niko ne psuje svoju majku vec tudju :lol: . dajte ljudi, to je samo trenutno kanalisanje osjecaja, umjesto da ispustite neki zvuk, opsujes nesto. to su samo uzrecice, niko ne misli na bukvalno opstenje sa tudjom majkom (mada je ovo vec moguce), bogom il 'senicom

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

man_who_wants_to_fly je napisao:
niko ne psuje svoju majku vec tudju :lol: . dajte ljudi, to je samo trenutno kanalisanje osjecaja, umjesto da ispustite neki zvuk, opsujes nesto. to su samo uzrecice, niko ne misli na bukvalno opstenje sa tudjom majkom (mada je ovo vec moguce), bogom il 'senicom

:lol:
Podržavam.
Najsmješnija scena bi bila s mišem, a najneobičnija s krvlju mlade rode :lol:
Mada ja kad opsujem lubenicu i usisivač, ja to i mislim :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 16:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Razmišljam, ako bi mi Srbi počeli da psujemo na engleskom, onda bi ladno mogli srediti da Ameri, Englezi i ostale Sotone novog svjetskog poretka dobiju po nosu. Žao mi Novog Zelanda.
Ili recimo da psujemo na hrvatskom ne!?
Ili da kombinujemo... ju fakin iho de puta, vas te faire enkule kij ju. Računa li se kombinacija?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Donekle mogu razumijeti kad neko u teskom dusevnom stanju psuje da si olaksa, ako drzi mjeru. To mu dodje kao katarza. Ali psovanje u tjeskobi je toliko minorno i nebitno u poredjenju sa time koliko mi psujemo u svakodnevnom govoru. Za prvo se preporucuje da covjek nauci bez bijesa da se nosi sa situacijama ukoliko je to moguce, a za drugi slucaj se preporucuje kultura jezika, upravo to je ono sto "izadje iz covjeka a uprlja ga", kako kaze Isus Hrist. Nesto najodvratnije mi je kad zensko psuje, autom. zamisljam tu osobu kao neku neotesanu sirovinu. A nesto najljepse mi je kad vidim kulturnu djevojku koja pazi na manire.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 18:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma nisu ni moje psovke u pravcu Boga,kruha,i sl( takve ni sama ne volim da cujem ), nisu ni tako strasne ali strasno je sto uopste psujem.Najcesce psujem svojoj djeci majku :D drugima nikada majku ni oca ,ipak "pazim" sta psujem i kada psujem i ne mislim da je to nekakva slabost,meni je vise izduvni ventil

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 18:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

malka je napisao:
i ne mislim da je to nekakva slabost,meni je vise izduvni ventil

Slabost je to sto dovodimo sebe u situaciju da nam treba izduvni ventil. Ako nam recimo, lupam, 20 puta na dan treba ventil onda nesto nije u redu.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 19:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

e sad,20 puta

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 19:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Lupio sam primjer, neka eto bude samo 2 puta, a da su ta dva puta recimo situacija da sam zaboravio zakljucati kucu. Ako cu recimo zbog toga psovati mislim stvarno opet nesto nije u redu.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 19:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Моји родитељи много псују, стари баш. То ми пара уши. Увијек му кажем немој тако псоват, али то никад није допрло до њега.
Не смијем ни написати шта све псује. Ушло му у крв, једноставно не може без тога. Чини ми се да сад кад би се трудио да не псује, да не би знао причати течно.

Ја ријетко, али неке ствари што нису погрдне, трудићу се да избацим и то.

Знам да Срби много псују. Не знам како народи остали, али што Србин зна да опсује, то не зна нико.
Жалосно, срамотно, погрдно, ружно, грешно...

Људи који псују мени се чини да нису ни они сами свјесни колико псују.

Трудимо се да не псујемо.
Свако добро

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2010, 19:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nemz je napisao:
да не би знао причати течно.

Odlicno si to primjetio. Ali jos vise od toga, psovka je kao neki zacin u govoru koji slusaoca natjera da se nasmije i opusti, dovoljno je samo pogledati koliko nasi filmovi i audicije i ostalo obiluje psovkama, najsladje se ljudi nasmiju poslije neke psovke :S Samim tim, ako toga nema, govor nasem covjeku moze biti monoton. Upravo to sam ja osjetio ko zna koliko puta.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 10:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Citiraj:
Знам да Срби много псују. Не знам како народи остали, али што Србин зна да опсује, то не зна нико.
Жалосно, срамотно, погрдно, ружно, грешно...

Људи који псују мени се чини да нису ни они сами свјесни колико псују.

Kako ponavlja ona u Djekni ; "Nije moje da rechem " :lol: , ali je istina...

Druzeci se i odrastajuci sá Srbima i Hrvatima, primijetio sam da zaista Srbi prednjace u odnosu na druge, sto se tice psovanja i psovki, pogotovo boga, kruha i sl. .... Kod mnogih Hrvata (koji su po mom poimanju i bili najveci vjernici), po kucama sam primijetio, pored "naljepnica" s Ísusom,Marijom itd., natpis: "U ovoj kuci se ne psuje"...
Od Bosnjaka sam primijetio da najvise psuju ruralci iz centralne Bosne, imaju masu originalnih....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 14:51 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Ranijih godina dok sam živeo kako ne priliči bilo je i poneka psovka uglavnom sunca itd.
Čitajući Pismo rečnik se izmenio a i misli.
Srbi dosta psuju, Hrvati baš preteruju i to u stihovima,a Mađari...razbijaju to šta i kako oni opsuju da sedneš od šoka i to kao nevernik a o vernicima da i ne govorim.
Nemci imaju samo jednu psovku i nije toliko straša naspram Srpskih.

Nemojte izgovarati ružne reči i ne dovoite neprijatelju da vas nadvlada...kad zaustiš a nešto teško kažeš adrži dah i broj do 10 u sebi i onda reci,videš koliko pomaže.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2010, 15:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ali stvarno, što se tiče psovanja Hrvatima niko nije ni do koljena, niti po ogavnosti bilo čije psovke mogu parirati njihovim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]