borcev_navijac je napisao:
Zsto neki jos navijaju za partizan iu zvezdu, pa razlog je jednostavan, dok je borac bio na dnu, nisi mogao biti fancy i navijati za borac koji se taklmici tamo s nekim orasjem i gubi tu bitku.
A sdruge strane partizan i zvezda koliko god su izgubili na nekadasnjem kvalitetu iapk su bili uvijek lideri u prvestvu SRBIJE, igrali evropska takmicenja, pa kako god u njima zavrsavali ( nije to ni bilo tako lose npr partizan je vec igrao ligu sampiona ). pa je onda nekim ljudima bilo lijepo predstavljati se kao dio neceg "velikog" a ne tamo nekog borca.
...
Problem navijanja za zvezdu i partizan , bicu iskren , je problem kompleksa male sredine, od kojeg mnogi u banjaluci ne mogu da se oslobode.
Oni bi da budu beogradjani da budu dio metropole, pa makar to bilo i na najsnishodljiviji moguci nacin, da u svom gradu navijas protiv kluba iz svog grada , u kojem mozda igraju tvoje komsije, tvoji drugari iz skole, tvoji poznanici, ili samo ljudi koje vidjas u gospodskoj parkicu ili nekom kaficu.
Svi oni koji nemaju taj , slobodfno cu reci, KOMPLEKS bez ikakvih predrasuda jasno su opredeljeni za klub iz svog grada u kojem zive, stvaraju pordicu, karijeru u kojem radjaju djecvu, u kojem mu djeca idu u skolu , treniraju fudbal ili neki drugi sport, u kojem idu u kino , pozoriste, u kojem se vesele i u kojem tuguju, u gradu u kojem i sa kojim zajedno zive.
...
Da budem potpuno jasan, poslije borca, zvezda je jedini klub prema kojem nisam indiferentan, ali zvezda kad bi igrala protiv borca za mene je ista kao da je ovdje celzi, rudar prijedor ili buducnost banovici, nema bas nikakve razlike, sto vise golovoa u mrezi zvezde ja to sretniji, i najsretniji bi bio kad bi borac ne pobjedio nego ponizio rezultatski zvezdu.
...
Nego, da nastavim, KOMPLEKS male sredine ( NARAVNO NE KOD SVIH NEGO KOD TAKVIH KOJI NAVIJAJU ZA ZVEZDU PARTIZAN ) je osnovni problem i to ne samo u sportu , to je mnogo siri i ozbiljniji problem nego sto je to navijanje, a navijanje je samo njegov najocigledniji pokazatelj.
NA srecu, sve vise i vise je ljudi u ovom gradu koji ili taj kompleks vise nemaju, ili ga prevaziulaze, shvatajuci da mi NISMO MALI , da je ovo grad neke srednje velicine u evropskim okvirima , da mozemo kao takvi da imamo pravo na sve sto pripada jednom takvom gradu pa i fudbalski klub koji igra evropski i moze da pobjedi bilo koga bilo gdje.
...
Znaci sto se vise banjaluka kao grad bude oslobadjala tog kompleksa male sredine, sto se vise bude oslovbadjala tog provincijskog mentaliteta, to ce vise ljudi koji zive u obvom gradu navijati za SVOJ KLUB!
da dodam jos, o demografiskim promjenama...
Prije rata Bosnjacii Hrvat iz Bl nisu navijali za Zvezdu ili Partizan, (eventualno Hrvati za Dinamo), vecina tih ljudi su bili Borcevci. Poslije svih sranja, danas u Banja Luci zive drugi ljudi, koji su protjerani iz svojih kuca, a koji sigurno prije nisu bili vezani za Borac i Banja Luku.
Lokalpatriotizam u Srbiji skoro pa ne postoji kao u Bosni, ima dosta navijackih grupa u Srbiji, ali to su vecinom male grupe koje pokusavaju opametiti ljude da navijaju za klub iz svoga grada ili su i sami navijaci "velikih", a prate lokalne klubove iz zezancije.
U Bosni je druga prica, ne radi se samo o navijackim grupama, vec o ljudima iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara itd. Nigdje nema da se vidi Horde Zla Zenica ili Robijasi Sarajevo...U BiH vole ljudi svoje gradove i klubove iz svojih gradova i tu ne mislim samo na navijacke grupe, moze se njima reci ovakvi ili onakvi, ali nema da se desi da gostuje Sarajevo u Zenici da pola stadiona navija za Sarajevo ili obrnuto...
Za Zvezdu i Partizan ne navijam u pravilu ni kada igraju u Evropi, eventualno ako igraju protiv nekih klubova, koji su sjebali fudbal...Drago mi je bilo kada je OFK-a prosla par pretkola...