banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 21:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Okt 2010, 18:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
E posto je to Rasel rekao, onda prestajem da vjerujem u Boga. Ipak Rasel zna sto ja vjerujem... Eto. Sad sam i ja ateista.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 18:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
bravo. eto kako bog prosvjetljuje nisce duhom. :D

aleluuuujaaaaaaa

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 18:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Frisky, izlaganje Rasela me podsjeca na izlaganje jednog prosjecnog obrazovanog ateiste Sa ovog foruma, znaci kao prvo nista novo a kao drugo suzeno gledanje na problem. Rasel, kao i ateisti gledaju samo jedan aspekt fenomena viere, i u tome ne Mora biti nista pogresno, Ali zamka je u tome sto se sto se staje na tome. Ja savrseno dobro razumijem zasto Rasel zajedno Sa svima vama tako gleda na religiju, i bas zato se ne trudim da polemisem o tome. na tih 8 strana od Rasela Sam trazio kljucnu rijec koja ce mi reci da on zna sta je vjera, a on blage veze nema sta je Vera. Koliko je taj covjek kompetenten da prica o vjeri? Upravo zbog Toga i prva moja prva recenica u ovom postu. Ja tvrdim da ima mnogo razloga zasto neko vjeruje, jedan od njih moze biti i strah, Ali to je samo jeden od mnogo razloga, i Po meni potpuno nevazan, a Elvis se uhvatio straha kao jedinog objasnjenja. A znas Li zasto se Rasel i ti i Elvis slazete u vezi straha? Pa bas zato StO intelektom pokusavate da dokucite nesto StO nikad niste iskusili, i jedini LOGICAN zakljucak za vas mora biti strah. Ista ta argumentacija se moze primjeniti i na Raselovo tumacenje Hristovog lika i njegovog djela. Njegov esej je 100% tno intelektualno kalkulisanje, a upravo u Tomé i jeste greska izlaganja. za mene covjek koji vjeruje iz straha nije nikakav Autorität da prica o vjeri a kamoli covjek koji nikad nije vjerovao bilo kako. kako da se ne nasmijem dok citam Rasela i ostale... Pogledam recimo ovaj citat od klibera u vezi zagrobnog zivota i ne znam da Li se on sali ili ne, Pa i ateista ce se nasmijati na taj argument. ALi drugacije ne ide, zato donekle razumijem.
Cak i kada bi na neki nacin uspjeli dokazati da svi vjernici vjeruju zbog straha, to uopste ne dovodi u pitanje smislenost vjere o kojoj se govori u Pismu, i samim Tim anulira ovaj esej i cini Ga pukim gubljenjem vremena :) Pismo govori o pravoj vjeri, a covjek koji je takvu vjeru osjetio u sebi ili u drugima ne moze napisati to StO pise Rasel. Sta je Rasel rekao revolucionarno u vom eseju? Ama bas nista StO mi ne znamo i sami ako razmisljamo u odredjenom Modus operandi.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2010, 19:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ako je religija zasnovana na principu straha, onda je i ateizam takodje zasnovan na principu straha..

@Elvise.

mozda je naucnik pred kraj svog zivota shvatio da on umire i da svojim principima nauke ili ateizma nije uspio ubiti Boga..

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 01:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
spavac je napisao:
@Elvise.

mozda je naucnik pred kraj svog zivota shvatio da on umire i da svojim principima nauke ili ateizma nije uspio ubiti Boga..

Mozda.
No to nema nikakve veze sa ateizmom.
Sta sad, ja treba da navedem slucaj nekog ateiste koji se nije pred smrt okrenuo vjeri i trijumfalno da kazem: "On je svojim principima nauke i ateizma uspio ubiti boga".
Uostalom, smatram da poenta ateizma ne bi trebala biti ubijanje boga niti bilo sta slicno. A to jeste prisutno kod mnogih ateista, da.

@Hristov
Kao sto tebe Raselovo izlaganje podsjeca na izlaganje prosjecnog obrazovanog ateiste tako mene tvoje izlaganje podsjeca na izlaganje neobrazovanog vjernika.
Jer koji su tvoji argumenti?? Tvoja osjecanja. Kazes da mi ne mozemo dokazivati nesto sto nismo osjetili... A kako ti mozes dokazati nesto sto osjecas??? Ko meni moze garantovati da je ono sto ti osjecas validno, provjerljivo i tacno??

No u tome uopste nije bila stvar u diskusiji niti sam ja tvrdio da je jedini izvor vjere strah, sto ti opet meni pokusavas prebaciti, kao i mnoge druge stvari...

Ali evo ti jos argumenata vezano za zagrobni zivot, na sta si ti onako nonsalantno odgovorio da ti je smijesno.

Ako vjerovanje u zagrobni zivot nije u stvari strah od smrti, (eto ti si rekao da bi zelio da budes u ljubavi sa Hristom) zasto onda u skoro svim kulturama i religijama nalazimo vjerovanje u zagrobni zivot??
I kod muslimana i kod hriscana, i kod budista (koji nemaju boga niti bogove kao sto to imaju zapadnjacke religije) i kod Hindusa, i kod Egipcana i tako dalje??
Koji razlog ima hindus za vjerovanje u reinkarnaciju?? Ljubav????

De malo posmatraj siru sliku, sta si se uhvatio Hrista i ljubavi k'o pijan plota.
Imas cinjenicu da je ideja zagrobnog zivota prisutna u skoro svim religijama (i nekim filozofijama odnosno etickim ideologijama poput budizma).
Zar tebi nije logicno da je u samoj covjekovoj prirodi prisutan strah od smrti sto ti dokazuje i podatak da se paralelno, bez dodira raznih kultura, razvijala ideja o zagrobnom zivotu?? A ta ideja je uglavnom bila uvrstena medju glavne principe svih vecih religija.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 02:09 
staromodan
Korisnikov avatar

kao ateista sam imao strah od smrti, ako ti to nesto znaci...

sad i ne razmisljam o tome..radim na principu sata, sekunda po sekunda...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Napisao Sam dugacak post, htio da Ga izmjenim i izgubio sav tekst. Ne da mi se kucati ponovo, odustajem od rasprave

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 16:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
kao ateista sam imao strah od smrti, ako ti to nesto znaci...

Naravno da znaci.
Upavo si potvrdio sve ono sto ja u zadnjih nekoliko postova i govorim.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije potvrdio, nego si ti, barem meni, potvrdio svoj nacin razmisljanja.
A ja sam u svom izgubljenom postu upozorio spavaca da se njegov post moze tumaciti tako kako si ga ti protumacio, znaci znam otprilike kako razmisljas, i to je ono sto me obeshrabruje da ulazim dublje u raspravu.
Evo ja ti kazem isto sto i spavac, da moja vjera tjera strah od smrti. E sad ces ti naravno htjeti reci da sam potvrdio tvoj stav, sto naravno nije tacno. Gubljenje straha od smrti je posljedica prihvatanja ucenja iz Pisma, a ucenje Pisma koje svaki vjernik prihvata nije nauka o zagrobnom zivotu nego nesto drugo. Znaci ovo je samo jedan od mogucih nacina da se dokaze da tvoje teorija ne pije vode. A ima ih mnogo.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 21:04 
staromodan
Korisnikov avatar

rasturila me neka klinka na CNLJS u to vrijeme kad sam napisao post...inace imalo je sasvim drugu konotaciju..al ti volis navuci na svoju vodenicu...

sto bi sad znacilo da si ti prihvatio ateizam iz takodje straha, jer nisi negirao kad sam napisao prvi put.. :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 01:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
sto bi sad znacilo da si ti prihvatio ateizam iz takodje straha, jer nisi negirao kad sam napisao prvi put.. :wink:

Ne...vec ja unatoc tom strahu se nisam opredjelio za vjerovanje u boga i zivot poslije smrti, kao sto je to slucaj kod mnooogih drugih...Ali dobro...ja nisam u pravu, zna Hristov, posto on zna kako ja razmisljam!

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 06:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Elvise, u šta ti vjeruješ?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U strah! :D

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 11:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Koliko sam ja za kljucio da se njihova vjera temelj na postojanju "NEKE SILE"...a postojanje te "neke sile" moze da bude atraktivno samo do onog momenta dok se ne pojave "neki" odgovori...kad se pojave odgovori na pitanja, onda postojanje te sile vise nije potrebno sve dok se ne postave nova pitanja koja ce iz temelja da promjene definiciju te sile...

Ukratko, bar onako kako ja vidim "vjera u nesto" im je determinira razvojem nauke, kad nauka na to "nesto" odgovori, onda oni prestaju da vjeruju u takvu silu, iako nauka vec za njihova zivota revidira svoj stav, pa se oni ponovo vracaju i ponovo vjeruju i ponovo ne vjeruju itd. i tako blize...

....tako nekako... :)

Uglavnom u nekom historijskom kontekstu oni tek trebaju da da izmisle klinasto pismo, pa valjda papir, pa onda da tek pocnu stampati par glava svoje svete knjige, u međuvremenu bi im se trebao pojaviti nekakav Mesija ....uglavnom proces kojeg su postojece religije prosle vec nekoliko 1 000 godina.

"Neka sila" ...je vrlo mlada religija u fazi formiranja pa su moguce razne varijacije po x, y i z osi u faktoru vremena.

Uglavnom eto njih po vec napravljenoj stazi...mozda moraju a mozda hoce da imaju nesto svoje jer "vidjela zaba kako se konji kuju pa i ona digla noge".

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z7sKH-bXHNQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sad bih se ja trebao napraviti budala kao Hristov pa reci: "kako vi mozete pricati o necemu sta ne osjecate" ili tako neku slicnu doskocicu...
Naravno to je odgovor na oficirova preseravanja.

A meni se stvarno ne da da pricam po milioniti put o svom vjerskom opredjeljenju...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 15:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber, sjajan klip.
Oko 1:05 Sagan kaze otprilike ono sto je sustina agnosticizma.

Nase uvjerenje i nasi stavovi o bogu ili bilo cemu natprirodnom su totalno, ali totalno nebitni sa aspekta zakona univerzuma, sa aspekta cinjenica odnosno stvari kakve one u stvarnosti jesu.
Jer sva nasa uvjerenja, ma koliko cvrsta i duboka bila, trebaju da padnu pred dokazima, pred stvarnoscu, pred zakonima. Upravo zato ja smatram da, ne da ne treba ni vjerovati (nekim ljudima vjera predstavlja jako bitnu stvar u zivotu i donosi mnogo toga pozitivnog i ja protiv toga nemam nista) vec da je samo vjerovanje o necemu nedokazivom (za nekoga kome je bitna istina, objektivna stvarnost i dokazana zakonitost) apsolutno besmisleno.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Opet ista prica kao i sa Raselom, Sagan pogresno gleda na hriscanstvo, svodi ga na teoriju kreacionizma. Valjda je ocigledno da Sagan ima kreacionizam na umu dok govori to sto govori. Suzeno gledanje opet. A Elvis njegovu (Saganovu) izjavu takodjer aplicira na citavo hriscanstvo. Ne kontam, sta ja sad treba naucne dokaze da bih se drzao 10 zapovijesti? Hriscanstvo nije teorija kreacionizma, niti je slicno kao vjerovanje u UFO ili da li je svemir beskonacan ili sl. Zamijeni rijec vjera sa pouzdanje, i "prevedi" ovaj iskaz, dobices: "Mi ne zelimo pouzdanje u Boga, mi trazimo dokaze" :D Besmisleno, zar ne?

Poslednji put menjao Hristov dana 03 Okt 2010, 16:09, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 15:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
A Elvis njegovu izjavu takodjer aplicira na citavo hriscanstvo. Ne kontam, sta ja sad treba naucne dokaze da bih se drzao 10 zapovijesti? Hriscanstvo nije teorija kreacionizma

Ti Hristov bas nisi svoj zadnjih nekoliko dana na forumu???

Niti sam pomenuo hriscanstvo niti kreacionizam niti bilo koju religiju.
Pricao sam o agnosticizmu i vjerovanju u boga uopste, bez nekog posebnog pripadnistva religiji...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Komentarisao sam video.

Pa sam onda presao na tvoj komentar. Cuj ne pricas o hriscanstvu, a non-stop vjeru spominjes, nije valjda da pricas o budizmu? Ne govoris o religiji a definises agnosticiizam kao: "Agnosticizam je... meni je vjera besmislena". :D

Korigovao sam gornji post.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 248 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]